vepřová panenka...
na bylinkách!
Krásný středeční podvečer blogerky!
Moc děkuji za maily a komentáře k tématu stolování, říkala jsem si , že asi většina blogerek a čtenářů blogů, kde se to různými aranžmá prostřených stolů jen hemží , bude dávat přednost také společnému stolování:-)
A to je dobře!
Dnes to bude hlavně slíbený recept a taky se přiznám, že můj půst se dnes nekonal...
...zato se konal dokonalý den blbec...
...ráno jsem vstala s bolestí hlavy, která během dvou hodin co jsem byla vzhůru nabrala nesnesitelně na intenzitě a tak jsem se raději rychle najedla a napila a vzala růžový všelék...
...jenže ten moc nezabíral...
...bolest přešla asi kolem půl páté odpoledne...
...uf!
Do toho jsem koordinovala náklaďáky, kam mají co složit, jestli dovezli ten správný materiál a taky pracanty, jestli je ta horní část zdi správně , kde jsme vedli celodenní diskusi, že nemají ty správné kameny...
...díky bolesti hlavy mi docházela trpělivost a chvíli jsem myslela, že půjdu a vyhrabu ty "správné" sama !
Pak jsem byla koupit mořidlo na dřevo a v obchodě, když mě paní, u které jsem platila (a taky dvakrát spletla pin), viděla, nabídla mi vodu a nabízela i další prášek na hlavu...
...naštěstí se mi rozsvítilo a pin naskočil :-)
Takže raději přejdu k původnímu tématu, abych Vám nekazila náladu...
...mě už se pomalu zlepšuje :-)...
Ingredience:
maso:
čerstvá vepřová
panenka(cca 30 cm)
hrst čerstvých bylinek
(petržel, libeček, pažitka,rozmarýn)
olivový olej
hrubozrnná mořská sůl
100g žampionů
2lžíce másla
snítka rozmarýnu
na omáčku:
menší cibule
2 lžíce másla
1lžíce drceného pepře
čtyř barev
50 ml silného vývaru
200 ml smetany
sůl
brambory:
6 podobně velkých
brambor
kořenící směs na
americké brambory (pokud nemáte stačí sůl a pepř)
nakrájený rozmarýn
olivový olej
Postup:
brambory:
předehřejte troubu na 175°C a nakrájejte brambory na čtvrtky. V misce smíchejte olej s kořením a bylinkami a brambory ve směsi pořádně obalte. Na plech položte čtvrtky brambor na pečící papír a zakryjte alobalem. Dejte do rozpálené trouby a pečte do změknutí (cca 20 minut, zkusit vidličkou), pak sundejte alobal a pečte ještě cca 10 min, aby se udělal trochu křupavý povrch
maso:
Sůl smíchejte s nakrájenými bylinkami, panenku nakrájejte na 4cm špalíčky, uprostřed prsty promačkejte a potřete olivovým olejem, po obvodu špalíčky obalte v bylinkách se solí.
Potom opečte na rozpálené pánvi 2minuty z každé strany, pak položte na alobal, napůl zabalte a dejte ještě dodělat do trouby na cca 4 minuty
houby:
houby nakrájejte na plátky a osmažte s natrhaným rozmarýnem,trochu během smažení osolte a opepřete
omáčka:
Nakrájejte si cibulku na drobné kostičky a orestujte spolu s pepřem do sklovata, pak zalijte vývarem a minutku nechte povařit, přidejte smetanu a za stálého míchání nechte přejít varem, sundejte z plotny a podle chuti dosolte.
A můžete servírovat, ideálně panenku posypejte houbami a přelijte omáčkou (kdo má rád jemnou může propasírovat), přidejte pár brambor ...
...a dobrou chuť !
Mějte krásný zbytek dne !
Komentáře
Tady na Moravě hodně fouká ... tak jsem na zahradě sklidila mladá snítka máty, která teď suším... Krásné jarní období bez bolesti hlavy. P.S. recept vypadá suprově. Prima den, Lucie
Okomentovat
Děkuji, že mi dáváte vědět , že tu jste. Lucie