06 září 2015

máte rádi...

...lišky?
A teď nemyslím, poslední dobou hodně populární zvířátka, ale krásné oranžové houby :-).
Já je miluju!

Ale v lese, už jsem na pořádnou porci lišek, nenarazila několik let.
Škoda.
Ale dnes jsem měla štěstí.
Jela jsem Adamovi koupit narychlo pár sešitů do školy a v Tescu mi to nedalo a nahlídla jsem do regálu s houbami...
...a hurá !
Byly tam!



Přeji krásný nedělní večer!

Poslední dobou je toho hodně, akce střídá akci, povinnost střídá povinnost a to se ještě snažím
 šetřit se:-).
Dnes se mně Adam ptal, co prý vlastně dělal v sobotu :-))), že mu ten víkend nějak rychle utekl.
Nejen jemu :-).
Ale mám velkou radost, po hodně dlouhé době jsme rozšířili náš vozový park.
Ten je sice celkem široký, ale kvalita vozů dost pokulhává a některé z vozů bych mohla nazvat 
rovnou "ležáky" :-))).

Ale mám nový (ojetý ) vůz!
V sobotu jsme ho byli s Adamem vyzvednout :-).
S auty to  máme tak, že je bereme jako prostředek pro přepravu z bodu A do bodu B a pokud tohle zvládnou je to ok:-).
Na značky moc nekoukáme, ale tentokrát musím přiznat, že už jsme zvažovali i auto nové.
Ale teď  jsem ráda, že jsem našla ojeté a že jsme nakonec nedali dvakrát tolik za nové s poloviční výbavou a ještě bych neustále sledovala, kde mám nějaký škrábanec:-).
Tak teď jen doufám, že bude dobře sloužit a že se neobjeví nějaká záludná závada.
I když za ta léta, už jsme několik "jetých vozů" koupili a musím zaťukat, že i když každé z těch aut má dnes jednu zakletou kontrolku, která ne a ne zhasnout :-), tak všechny ještě jezdí.


Ale zpátky k liškám.

Nedávno jsem dělala těstoviny se žampionovou omáčkou a dnes to bude obdoba, jen trochu luxusnější.

Takže...
.... papardelle s liškovou!
Poslední dobou jsme nějak přeskočili z oblíbených špaget na papardelle:-).

Výborně se mi k čištění hub osvědčil štětec na vymazání pánve nebo mísy na pečení :-).



Ingredience:

Těstoviny (pro 3 osoby)
Lišky (balení mělo 250 g, po očištění zbylo asi 200g)
cibule 1x
smetana 1 a 1/2 kelímku
bílé víno 2dcl
máslo cca 50g 
sůl
pepř
petržel

na ozdobení hoblinky parmazánu




Očištěné houby nakrájíme na plátky, ty malinké nechám vcelku. 
Postavím na plotnu hrnec s vodou na těstoviny.
Cibuli si nakrájím na malé kostičky a lehce osmahnu do sklovata na másle, přidám houby a smažím až získají tu správnou barvu, osolím a opepřím. 
Mezitím dám vařit těstoviny.
Houby ochutnám, jestli už jsou, ale musím se hlídat, abych je nesnědla dřív než udělám večeři :-))).
Podliji je vínem a povařím, víno nechám téměř vyvařit a doliji smetanou, přidám pár snítek petržele.
Někdy mezitím slévám těstoviny, které jsou připravené k servírování.
Omáčku s houbami míchám a vařím, dokud nemá tu správnou omáčkovou konzistenci.


Omáčku můžete dochutit ještě solí a pepřem a nakonec ozdobit petrželkou.



A můžeme se do toho dát!


Na talíři ještě dozdobit parmazánem...
...a dobrou chuť!

12 komentářů:

  1. Oooh! Dneska jsem zrovna lišky viděla u mého oblíbeného stánkáře a vypadaly krásně! Ale netušila jsem, jak a co s nimi. Ale tyhle těstoviny vypadají úžasně, díky za tip! Jen jedna otázka, jestli můžu :) Co se z těch lišek má očistit? Překvapilo mě, že jsi očistila tolik pryč, tak si teď nejsem jistá, co musí pryč. Ještě nikdy jsem je nepřipravovala! Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  2. Júúj Lucia tieto hríby som aj dávno nevidela. My ich voláme kuriatka. Ale za to tých živých líšiek je aj u nás dosť. Pekný večer Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá úžasně! Asi půjdu do plechu nebo tady začnu slintat, každopádně uložím na někdy... díky :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobré ráno, a díky za připomenutí chuti lišek...Když jsem byla mladá=dětský věk, jezdili jsme k babičce k Humpolci. Můj tatínek miloval houbaření, ještě nebylo vybaleno a on už v lese svbíral houby, i lišky. Tady u nás nejsou, nevím, asi drsnější podnebí...Před nějakou dobou jsem koupila v obchodě kulajdu v kelímku, takovém oválném...a když jsem jí dělala, měla jsem přímo živý pocit dětství, je to ochucené přesně tak, jak dělala moje babička ty lišky, co můj tatínek nasbíral....A dneska jsem při pohledu na vaší večeři měla přesně stejný pocit...i jsem cítila tu vůni...děkuju za to....Hezký den a pevné zdraví....Milada Milky

    OdpovědětVymazat
  5. Luci,
    až se sliny sbíhají. A s auty to mám stejně, jako ty. Slouží mi k přepravě, na reprezentaci moc nehledím.

    OdpovědětVymazat
  6. Luci, lišky máme taky moc rádi a máme místečko, kde jich hodně roste, letos zatím ne, ale určitě ještě budou.
    a podobnou dobrotu jsme měli včera, jen z lesních hub a přelila jsem tím medailonky z vepřové panenky, mňam to bylo.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  7. Teda, mňam! Už se těším, jak na ně vyrazíme! Minulý rok jsme jich nasbírali víc, jak deset kilo a pilně je nasušili:))

    OdpovědětVymazat
  8. moje nejoblíbenější houby. Vloni hub celkově bylo tolik, že už jsme si zakazovali sbírat další (už nás nebavilo je zpracovávat), jen lišky měly výjimku. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Paaaani milujeme lišky, a nosime si ich z lesa často, teraz bolo veeeľmi sucho hriby nerástli, ale možno po terajšich dažďoch už budu ak nie tiež si zajdem do Tesko :-) Lucka dik za receptik, takto som ich ešte nepripravovala. Pozdravujem a prajem príjemne dni pa pa.

    OdpovědětVymazat
  10. To je krasa, huby zboznujem v akejkolvek podobe. Nieco podobne robim dost casto so sampionmi ale s vinom som este neskusala. Krasne fotky, velmi pekne naaranzovane.

    OdpovědětVymazat
  11. Milujeme! Ale v lese jsem na ně taky ještě nikdy nenarazila, takže kupujeme. A receptů z nich máme spousty. Lišky na sto způsobů :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Milá Lucie, krásně jste vše naaranžovala a pofotila. Uvažuji, že brzy udělám večeři podle vás.
    Za mého útlého mládí jsme bydleli u Radomyšle, na lišky jsme chodili s nůší a babička je nosila do výkupny v Sedlici...je to tak dávno...
    Jiřina ( trvalkadahlia.blog.cz)

    OdpovědětVymazat