Léto s pytlem blech

Krásné dny přeji!

Tentokrát zpět s diakritikou, ale můj notebook stále nemám, jen se konečně dopracovala k tomu jak na kompu Adama nastavit českou klávesnici.

Protože se nám na horách minulý rok moc líbilo, dali jsme si to s naší tradiční partou letos znovu.
A protože nám se líbilo v zimě na chalupě Růžohorky, zamluvila jsem nám tam i letní týden.



My tři kamarádky s ustálenou partou sedmi blech.
Kluci nás dorůstají a začíná to být čím dál tím větší výzva naplánovat dny tak, aby byli všichni spokojení.



A tak výlety pěšmo, u našich náctiletých neměly až tak velký úspěch :-).

Herní krajina PECKA
tak to byla pecka, tohle mělo úspěch velký.
Hned první den jsme seběhly od chalupy 2 km dolů na Portášky a tady jsme strávili několik hodin lezením, skákáním, klouzáním  a užily si to děti od nejmenších po největší.






A protože tohle místo mělo takový úspěch často jsme se tu stavili i v jiné dny, protože po tom co přestala jezdit lanovka z Úpy na Portášky, kolem 16 té hodiny a tady už moc lidí nebylo , měly naše děti hřiště téměř pro sebe.



Jeden den jsme zkusili i koloběžky, ale jsou pro děti od 6ti let, tak jsem s prckama sjela lanovkou do Úpy a pak autobusem do Pece pod Sněžkou, kam se ostatní dopravili rovnou na kolobrndách.

V Peci jsme také hned několikrát neminuli bobovou dráhu a pak hned vedle hřiště Lemurie s obrovskými skluzavkami.

Stíhat pak lanovku z Pece na Růžohorky byl většinou fofr k nelibosti prcků, kteří si vždy chtěli hrát u stanovišť naučné stezky , která k lanovce vede.

Aquapark Špindl

Tak sem se nám maminkám vůbec nechtělo, na rozdíl od všech dětí.
Ale jeden den nám celý propršel a tak jsme tedy povolily.
Mimochodem v úvodu na webu má aquapark větu, kterou bych z fleku přepsala:

Aquapark Špindlerův Mlýn je sen. Zatímco vám budou k dispozici vířivky, sauna nebo parní sauna, kde snadno doplníte energii, děti budou po vyzkoušení všech vodních atrakcí a tobogánů příjemně vyčerpané.

Přetrpěly jsme tam 2 hodiny a děti byly spokojené, matky vyřízené :-))).

Aquapark je to maličký, tedy pokud ho srovnávám s Čestlicemi, kam jezdíváme a má jednu velkou nevýhodu. Pro prcky ve věku Anny a Maxe (3 a 5 let) tam je celkem nuda. Brouzdaliště pro mimina s půlmetrovou skluzavkou je přestalo bavit během pár minut a všechny ostatní skluzavky jsou tuším od 140 cm , každopádně o dost víc než mají zatím prťata.
Nakonec nás záchranila divoká řeka. V rukávkách tam kroužily přes hodinu a my si stihly dát i kafe .



A ty hory po dešti...nádhera :-).


Sněžka


Teď když to píšu, tak mě napadá, že to bude vypadat jako odveta dětem za aquapark, ale výlet byl plánován bez postranních úmyslů.
Fakt :-).







Abychom si po horách i trochu pochodili a nejen dolů, vyrazili jsme na Sněžku z Růžohorek pěšky.
Trochu jsem se bála jestli to dá Max a hlavně Andulka, ale jsem na ně opravdu moc pyšná.







Starší kluci to dávali s přehledem a se spoustou řečí a ty výhledy vůbec neocenili .


Náš původní plán projít se ještě kousek do Polska zhatil velký mrak, který se hnal , když jsme sešly k Polským boudám  a tak jsme se rychle občerstvili a zamířili zpět nahoru.


A ano pokud čekáte klid v horách tak na Sněžku opravdu nechoďte, je tam narváno.
K lanovce jsme ovšem museli zase vyšplhat na vrchol , velký kluci a ta nejzdatnější z nás to vzali kratší, ale horší cestou a my s prckama jsme zvolili jistotou v podobě delší cesty.
Ale všechny nás mrak dohnal.
Kromě studeného deště začaly padat i kroupy a tudíž o dostatečné dobrodružsví bylo postaráno.
Vrátili jsme se promočení a matky spokojené, děti vyřízené:-))).


Mladé Buky- Baldův svět


Další z atrakcí, které děti uvítaly.
Konkrétně moje děti strávily hodiny u systému vodních mlýnů, přehrad a říček.






Jedinou nevýhodou všech atrakcí, kterých jsou dnes hory plné jsou ceny za vstup. Myslím, že pokud bych spočítala naše výdaje, nebyli bychom daleko od luxusní dovolené u moře :-).


Z Růžohorek jsme jeli lanovkou dolů, pak přes celou Pec k lanovce na Hnědý vrch , ale odtud dolů zase pěkně po svých.
Cestička je to pěkná asfaltová a Max si ji zkusil pěkně zblízka, takže si domů vezl pěknou bouli na čele.





V závěru dne to byl opět trochu adrenalin, jestli stihneme lanovku na Růžohorky.
Ale stihli jsme:-).


Večer jsme se pochválily, že se nám opět povedlo vyrazit na společnou dovolenou a lehce jsme si dovolily plánovat na další rok. 
A nostalgicky jsme zavzpomínaly na naše první společné kroky do dospělosti před 23 lety.


Každým rokem si víc uvědomujeme, že se máme, že se máme i přes větší či menší vzdálenosti:-).



Dovolenou jsme zakončili společným obědem v Dětenicích, kde se starší děti velmi rychle chytly slovníku používaného obsluhou,zato Max a Anna byly doslova vyvedeni z míry a Max mi šeptal, že půjdeme radši do normální restaurace:-))).





Tak snad zase za rok !

Užívejte si v pohodě poslední prázdninové dny!



















Komentáře

Anonymní píše…
Milá Lucie,
Už mám děti dospělé, ale když byly školou povinné, jezdila jsem s nimi pravidelně na 14 dnů na kola. Byly jsme také tři rodiny, které neměly hlídací babičky, takže jsme si musely vypomoci, abychom pokryly dva měsíce prázdnin. Problém byl v tom, že můj muž vždycky musel zůstat doma. Nejdříve jsem jezdila ještě s jednou maminkou, ale když děti dorostly do puberty jela jsem se sedmi dětmi ve věku 14-17 let sama. Všichni na to dodnes rádi vzpomínáme. Jenom jednou se ve Vlachově Březí podivoval číšník, kde jsem vzala tolik dětí. Je to náročné, ale stojí to za to.
Olga
Lennka píše…
Luci krásné fotografie a pro mě známá místa. Z Mladých Buků pochází moje mamka, jezdili jsme tam k babičce a můj bratr s rodinou tam žijí stále. Po takové dovolené by to ještě chtělo dovolenou jen pro Tebe, viď? :-) Znám to moc dobře :-)Děti jsou šikulky, jak to zvládly.
Krásný den
Lenka
Radka píše…
Lucko, jelikož pocházím z Krkonoš, konkrétně Mladých Buků, tak tam několikrát do roka a tedy i v létě jezdíme s dcerkami za babičkou a dědou. A když jsem se dnes koukala na Vaše fotky z výletů, tak jsem se musela usmívat, protože před třemi týdny jsme podnikli podobné výlety. A musím Vám dát za pravdu, že ty ceny za vstupy k různým atrakcím, to je tedy pálka. A takový Baldův svět v Bukách to je extra třída... znám majitele,ale více o tom bych mohla popovídat jen soukromě.
Nicméně kromě ZOO ve Dvoře byste si mohli udělat příště ještě výlet do Polska. Přes Pomezní boudy sjedete do městečka Kowary, kde jsou miniatury a hned vedle zábavní park s nafukovacími skákadly pro malé i velké. A o pár kilometrů dál je nádherné horské město Karpacz, kam jezdíme do hotelu Golebiewski do Aquaparku.Přímo v hotelu proměníte na zloté. Je to menší, ale na tu hodinu a půl je to super.
Mějte se hezky. Radka
bavi-mne-to píše…
Super,super,super!
Hanka
Ty hory, to je nádhera. Překrásné snímky.
viv píše…
Ta úvodní fotografie s výhledem na Sněžku? Je super? Vypadá to jako kdyby to bylo až namalované. Co se týče dovolené s tolika dětmi, tak smekám a tleskám. Já bych to nedala :-) Koukala jsem, že jste poměrně sportovně aktivní ale zatím jsem tu neviděla žádné zimní bruslení, možná o něco přicházíte :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...