Expedice Růžohorky 2022

 Krásný den všem!


Minulý týden jsem vyrazila se ségrou a dětmi na hory. A protože jsem chtěla záruku sněhu, zvolila jsem opět chalupu Růžohorky .



Když jsem tam byla poprvé bylo Andulce čerstvě 3 roky a Maxovi 4, bylo to náročný, protože k chalupě se v zimě musí lanovkou nebo vlekem a pak je to cca 1km z kopce a nebo asi 3km do kopce (teda možná je to míň, ale v porovnání, když se plazím pěšky nahoru cítím to na  20 km :-) ). Tenkrát stály děti asi jen 2x na lyžích, další rok už měly každý den školu, loni jsme lyžovali tady u nás v nížině a letos už to zvládaly samy.




Moje oblíbená parta jede na hory jinam, právě kvůli té logistice s dětmi , ale bohužel termín je v době kdy má děti ex, tak jsem zamluvila na týden jarních prázdin pobyt  v téhle skoro 120let staré horské chalupě.




A dobře jsem udělala, bylo tam báječně. Sice snad poprvé za dobu co tam jezdím, nejezdila 2x v týdnu ani spodní část lanovky na Růžovou horu kvůli větru, jednu noc byla i pořádná bouřkas blesky  a ten den jsme nesměli ven do lesa. Takže jsme jen stavěli sněhuláka před chatou, vichr byl celý den , ale mlha se střídala se sluncem, sněhulák se povedl - nejdřív nám ho počůrali psi a pak ho odnesl vítr .


Mně na té chalupě baví i to, že přes den je otevřená resturace pro turisty a je tam živo (krom toho bouřlivého dne) a po čtvrté hodině turisti pomalu odejdou a nastane naprosto dokonalý klid a ticho. 





Děti odjížděly o dva dny dřív, protože jim ve stejném termínu přijelo několik zahraničních sourozenců a tak jely brázdit svahy jinam. Když jsem s nimi sjížděla Portášky abych je předala,  což bylo se třema baťohama a Andulkou u které se na lyžích nějak neprojevuje pud sebezáchovy :-), dost o nervy, nahoře nám chumelilo a dole pršelo, fučel vítr a bylo fakt nepříjemně. Ale stačilo vyjet lanovkou za tučný peníz, přejít kopeček a na malém svahu na Sagasserových boudách bylo téměř bezvětří a chumelilo.Takže náladu jsem měla spravenou hned a ostřejší drink s hruškou už byl jen bonus.


Jinak pokud máte malé děti a nebo stojíte po dlouhé době na lyžích a nebo jste jako my nenároční lyžaři, tak tahle sjezdovka je naprosto dokonalá a u vleku i v baru jsou fajn kluci, který mají trpělivost i s prckama, který padaj z vleku jako hrušky i bez drinku :-).



Já na tahle místa jezdím s přestávkami už 30 let (brrr. to sem se až lekla toho čísla :-)) a vždycky jsem doufala a těšila se že si užiju hory a lyžování s dětma. Tak letos to konečně klaplo, všichni dohromady na svahu. Na téhle sjezdovce je prima i to, že když už cítíte,  že děti zvládají, můžete je nechat jezdit samotné. Z baru je vidět jak na začátek, tak na konec sjezdovky :-). A vyblbli jsme se tam opravdu všichni.











A jak jsme se vyblbly my se ségrou u focení záběrů na skokánku, to naštěstí nikdo nefotil  :-).


Ubytování je skromné, prostě tak jak ho známe z lyžáků, kdysi na školách, ale na chalupě výborně vaří. Snídaně je formou švédského stolu a výběr je lepší než v některých  hotelech. A večeře jako od maminky, každý den se zákuskem - rozhodně tady nezhubnete.


Jako zákusek jsou třeba i buřty :-).

Další věc , kterou vidím jako plus je mizerný signál a wifi jen v jídelně. Jako lhala bych, kdybych nepřiznala , že to občas štvalo i mě. Ale po večerech jsme hráli společenský hry a to i s velkýma klukama (Adam měl sebou kamaráda) a byla u toho sranda, právě hlavně s velkýma klukama.

Další výhodou je , že na sjezdovku a ze sjezdovky dopraví věci i vás na skútru, což je taky super zážitek.


Domů se nám tedy vůbec nechtělo  a ....


...moje auto to vědělo, takže já si střihla ještě jednu menší akci s komplet vybitou baterii, protože tradičně jsme si na něco svítili  před odchodem z auta v parkovacím domě v Peci (kde je mimochodem parkování s kartou hosta na den za 70,-).  Jako naštěstí jsou na světě stále dobří lidé, kteří mi půjčili nastartované auto na půl hoďky , což v parkovacím domě není zrovna častý, každý koho tam potkáte spěchá buď k odvozu do chalupy a nebo aby vyjel ven v časovém limitu od zaplacení. Naštěstí jsem potkala rodinku , která čekala na odvoz a přijeli dřív a tak čekali v autě pár metrů od mého mrtvého vozu a tak díky téhle náhodě zajedeme s dětmi podívat na koníky :-).




Mějte se moc fajn.

Komentáře

Jitka23 píše…
Lucie,muselo to být moc fajn.Vase děti jsou úžasné.
bavi-mne-to píše…
Je dobře, že jste si to všichni užili. Prima fotky!
Pohodové dny!
Hanka
Unknown píše…
Jsem tak ráda, že nám opět píšete! Jste skvělá, opatrujte se a užívejte!
Anonymní píše…
Bezvadná zimní reportáž. Hned bych vyrazila. Radka
Unknown píše…
Moc krásné :).
PiPi píše…
Zdravim Vas pani Lucie.Ctu Vas blog dlouho ale ted kdyz marodim tak jsem si ho znovu precetla cely,jako knihu.Takze...ja smekam klobouk.Ne,ja smekam vsechny klobouky co kdy vyrobila nejmenovana ceska kloboucnicka firma.Dekuju ze jste.Pavla
Anonymní píše…
Díky, jsem ráda, že jste zpět, čtu vás už snad od začátku :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...