01 září 2013

rizoto s hlívou...

...ústřičnou aneb zdravý oběd!



Krásný nedělní podvečer blogerky!

Omluvte mou mizernou účast posledních dnů, ale jednak na mě padlo nějaké celkové vyčerpání a pak mi opravdu už dochází trpělivost s naším internetovým připojením, na které je té trpělivosti bohužel potřeba nadměrná dávka:-)))
Moc děkuju, že i přes moji nepřítomnost, na LL zavítáte a ještě víc díky  za milé komentáře a emaily !



Poslední prázdninový týden jsem kromě velmi častého spánku taky nakoupila poslední potřebné vybavení pro našeho školáka...
...ten si chtěl ještě užít poslední dny školky a tak si tam párkrát zaběhl...
...budeme tam ale stejně muset zajít na návštěvu,  zapomněl  si tam oblíbeného mazlíka...

...koncem týdne byl muž na cestách a tak jsme tady měli mojí ségru...
...zašli jsme na houby, které tedy nerostly až tak úplně podle předpovědí v TV, ale procházku po lese si rádi užijeme i bez plných košíků...
...nakonec na jednu smaženici nám to dalo...
...ale dnes o trochu jiných houbách...



...jsem tedy nenasbírala v lese, ale donesla jsem si ji z obchodu...
...moje sestra jí dělá často a tak jsem využila příležitosti...
...že mám ségru u nás...
...a vyzkoušela jsem něco nového...

...lehký a myslím, že i hodně zdravý oběd...



...jak na to:

Ingredience:

300g hlívy ústřičné
svazek čerstvé petržele (po nakrájení větší hrst)
větší cibule
kmín drcený
lžička podravky nautura
slunečnicový olej
rýže

Postup:

Nejprve si dáme vařit rýži, pak nakrájíme na plátky cibuli a to tak že krájíme, ne klasická půlkolečka , ale ty plátky z cibule musí být nakrájené podél k vrstvám cibule ne kolmo:-)


V podstatě začnete krájet cibuli stejně jako na kostičky ale nakrájíte jen ten první směr :-)

Houby nakrájíme taky na plátky a petržel na kousky, na oleji osmahneme trochu cibulku , lehce do sklovata, přidáme houby a smažíme dostatečně dlouho až hlíva změkne, dochutíme směs drceným kmínem a jednou lžičkou podravky...


...mezitím se nám uvařila rýže , kterou přidáme ke směsi a ještě chvíli smažíme. Po odstavení z  plotny do směsi vmícháme čerstvou petržel...
...a je hotovo!



Dobrou chuť!

Přeji krásný nedělní večer a zítra krásný start nového týdne, ale hlavně všem školíkům přeji zítra vyšlápnutí do nového školního roku "pravou"!!!

14 komentářů:

  1. Krásné! My dnes obědvali něco podobného, houby jsme měli z lesa a přidala jsem tam i malou cuketu, plus nějakou chuť (bylinky, trochu vína, malinko másla) a byl to výborný lehounký oběd. Ale takhle krásně ho nafocený nemám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hlívu mám ráda! Já dnes dělala Paellu, mňam :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Luci i u nás začíná zítra Lukymu škola. Ať se vám daří a Adamovi přejeme vstup taky pravou :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Uz jsem si Luci rikala,coze to s tebou je,ale chap,nekdy blog proste neni dulezity,podstatna je pohoda doma.
    Hlivu mam rada,ale jeste radeji ji ma moje sestra,taky,ja se jen malinko jeste bojim davat mym malym detem houby,i kdyz jsou hodne podusene.Ale jinak je recept uzasne jednoduchy,tak kdyztak zusim odebrat a detickam dat jinou zeleninku.
    Preji krasny prvni den Adikovi a i tobe ve skole.

    OdpovědětVymazat
  5. Lucko taky přeju Adámkovi vykročení tou správnou nohou. Taky jsem si dnes vedla vnučku do první třídy, bylo to moc pěkný, dojemný, a už začnou pořádný starosti.
    Krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  6. Lucko, posílám obdobný recept, ale s nudlemi. http://www.lecker.de/rezept/3081460/Nudeln-mit-Pilz-Nuss-Sosse.html
    Táňa

    OdpovědětVymazat
  7. Je to jisté v obchodě vždy a zaručeně rostou:-))) Hlíva...dokonalá léčivá "bomba" a takto upravená, prostě mńam:-D

    OdpovědětVymazat
  8. Na hlívu jsem slyšela zatím jenom samou chválu, asi budu muset taky "okoštovat". S tou petrželkou to vypadá fakt náramně:)

    OdpovědětVymazat
  9. rizoto je výborné, dnes jsem recept vyzkoušela a určitě ne naposledy, díky za vynikající tip na rychlý a zdravý oběd. Iva

    OdpovědětVymazat
  10. Ahojky :-),
    hlíva u nás jede na všechny způsoby - zkuste ji "jen tak" na grilu..absolutní bomba !! Zachová si vůni houby i šťávu v sobě, a není tak gumová :-) Prostě grilovaná hlíva na talíři spolu s jinou gril-zeleninou a masíčkem..mňamka
    Tak Adík nastoupil do rachoty :-) Tak ačkoliv vykročil pravou, ať to zvládáte všichni levou zadní - pá, Lucí - Žaneta

    OdpovědětVymazat
  11. Ahojky :-),
    hlíva u nás jede na všechny způsoby - zkuste ji "jen tak" na grilu..absolutní bomba !! Zachová si vůni houby i šťávu v sobě, a není tak gumová :-) Prostě grilovaná hlíva na talíři spolu s jinou gril-zeleninou a masíčkem..mňamka
    Tak Adík nastoupil do rachoty :-) Tak ačkoliv vykročil pravou, ať to zvládáte všichni levou zadní - pá, Lucí - Žaneta

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Luci, vypadá to skvěle, jen bych do toho musela přidat nějaký kus masa kvůli mému drahému, co by se k tomu hodilo nejlíp, poradíš?:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to vypadá lákavě!!! Hlívu jsem přiznám se ještě nejedla, ale houby v rizotu miluju!

    OdpovědětVymazat
  14. Prima, houby v rizotu já ráda, díky za receptík:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat