18 září 2013

medvědí mléko...

...trochu jinak!


Krásné středeční odpoledne!

Zdá se, že energie se vrací, tak toho musím využít, protože při tomhle deštivém a studeném počasí, nevím, nevím jak dlouho mi vydrží :-)))



Každopádně si dopřávám dostatek vitamínů a jedním výborným zdrojem vitamínu C je rakytník, který máme na zahradě.



Receptů jak rakytník využít je spousta, ale musím uznat, že jeho kyselost hned tak něco nepřerazí :-)))...
...a tak třeba marmeláda, kterou mi z něj udělala mamka se nesetkala s velkými ovacemi ...
...vyzkoušela jsem tedy med s rakytníkovou šťávou...
...tam to docela jde a tak jsem si taky hned zkusila udělat něco na zahřátí...


...klasické medvědí mléko je sice s rumem, ale místo něj
tam mám právě tu výraznou chuť rakytníku:-)

Takže stačí zahřát mléko a přidat med se šťávou z rozmixovaných plodů rakytníku...


...poměr neuvádím, protože jsem té šťávy do medu dávala podle chuti...
...přiměřeně :-)

Když už jsem měla v ruce zahradnické nůžky...



...nastříhala jsem si rovnou i nějakou dekoraci do kuchyně...


...větvičku hlohu...


...taky by bylo možné plody použít...


...třeba na čaj...


...ale tak dalako se svými bylinkářskými pokusy nejsem...


...mám z těch červených bobulí trochu starch a nerada bych nás otrávila :-)))...


...a ještě přidám pár obrázků od nás ...




...z údolí :-)

Mějte moc krásné dny...
...a pokud by jste měli nějaký prima tip na zahřátí sem s ním :-))) !!!

15 komentářů:

  1. Luci,
    krasne je u Vas,i kdyz je zatazeno stale a poprchava.
    Ja ti ani nevim,celkem jsem horkokrevna,takze moc casto zahrat nepotrebuj,vetsinou staci v zime svaracek,ale musi byt fakt vymazleny a chutove doladeny.A na podzim postaci nejaky dobry bylinkovy caj,treba mata ze zahradky nebo medunka.

    OdpovědětVymazat
  2. Och, vy tam máte krásne. :-)
    O medveďom mlieku som ešte nepočula. Iba o vtáčom. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Lucko, já ti takovou úrodu rakytníku teda závidím. Doufám, že se taky někdy dočkám takového množství. Co se týká marmelády, já jsem dala 1,5kg osružin a 1/2kg rakytníku. Je výborná a doma prohlásili, že je nejlepší, kterou kdy jedli. Krásně se namíchaly chutě i kyselost. Krásné fotky a přeji pohodové dny Věra ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Luci, z "medvědího mléka" jsem se jeden Silvestr krásně opila .... chi, chi .... jo, jo, kdybych si tam tenkrát místo rumu přidávala rakytník, nemusela jsem druhý den trpět jako kůň .... ta travička už ti krásně roste .... už proběhlo první sekání ???? Marki

    OdpovědětVymazat
  5. Lucinko, krásně čerpáš z darů přírody, rakytník mohu též jen závidět :) a ze srdce přát.. a tomu hlohu to u vás v bílém taak moc sluší .. radost pohledět!Krásné dny :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Luci tu Tvou divokou zahradu Ti tedy závidím, je to nádhera! Rakytník mám moc ráda, kupuji produkty od jednoho malého výrobce, teď mám zrovna vynikající džem, kyselí není, zřejmě mají tajný recept;-). Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
  7. Krásně se vám ta zahrada rýsuje! Snad energie vydrží, tak nějak bojuju s vybitými baterkami, má to počasí nad námi ale moc! Hezký víkend!

    OdpovědětVymazat
  8. Lucieeeeeeee CYBÍTE MI NEMÁM CO ČÍST VRAŤTE SE :-) PROSÍM

    OdpovědětVymazat
  9. Já se přidávám, prosím vraťte se !!! Věra

    OdpovědětVymazat
  10. Kampak zmizela paní z údolí?Každý den hledám a nic....Snad je vše v pořádku u Vás doma!

    OdpovědětVymazat
  11. Také se přidávám, vraťte se !!!. Doufám, že je vše OK.

    OdpovědětVymazat
  12. Luci, kde se touláš .... je tu bez tebe tak nějak divně smutno .... Marki

    OdpovědětVymazat
  13. I já se přidávám,každý den nakukuju a žádné nové zprávičky na které se těším.Doufám,že jste všichni v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  14. Copak se děje?Každodenní článek mi moc chybí.Luci napiš!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  15. Lucinko už dlouho jsi tu nebyla, chybíš nám....Jarka

    OdpovědětVymazat