vůbec jsem netušila...

že mě to bude tak bavit!

A co?
Zahrada.

Tahle je z pinterestu, ale jednou budeme mít taky v růžných koutech posezení, poležení :-))).


Krásný víkend!

Tak o tom mít možnost v létě vytáhnout deku a plácnout sebou na slunce, občas se smočit v bazénu a popíjet čerstvě vychlazený letní drink, tak o tom jsem snívala v paneláku často.
Většinou jsem u toho seděla na okně u balkonu a na zábradlí balkonu jsem měla nohy, protože balkon byl jenom tak velký aby se mu už nedalo říkat okno.
Jediné k čemu byl vhodný bylo uchovávání vánočního cukroví v krabicích, jednou tam vydrželo do června :-))) .

Když jsme se před deseti lety nastěhovali sem, zajásala jsem že mám konečně možnost věnovat se ležení na zahradě.
Tak kolik jsem toho naležela na naší zahradě  bych mohla spočítat možná na minuty, 
na hodiny ne :-))).
Ono se člověku špatně leží a pak i sedí , když okolo kam se podívá vidí práci.

Ale začátky mého zahradničení nebyly vůbec úspěšné, co tu zůstalo po původních majitelích a co šlo jsem úspěšně zahubila nebo to nějak zahynulo samo, co jsem zasadila nebo zasela nikdy nevyrostlo.
Když už se mi povedlo vybudovat třeba na jednom kousku zahrady malou skalku, pár měsíců na to přijel bagr a bylo po skalce, ale zase jsme měli funkční odpady to jo.
Problém byl jednak v našem plánování a následném dodržování plánů :-)))...
...no a občas když u by člověk i plán rád dodržel, objeví se na  nečekaném místě skála.

Roky jsme tu žili, sice obklopeni přírodou, ale u domu ani kousek trávníku. Adam si nestěžoval, hraní v hlíně a blátě ho bavilo, ale já měla co dělat přeskákat z domu do auta.
Holínky bylo nejpoužívanější obutí :-).

Dnes tomu ani nemůžu uvěřit že máme opravdu trávu za domem i před domem, opravdový trávník!!!

No a jak už jsem psala o prostor za domem se částečně postarají zahradníci, budu tam mít jednu podmínku, ovocné stromy musí být od sebe tak daleko, aby se mezi ně dala pověsit houpací síť :-))).

A zahrada vpředu má jeden dlouhý záhon u kamené zídky a ten rok od roku pomaličku velebím.
Dokonce se tam i některé rostliny, které jsem tam sama zasadila, ujaly a porostou už třetím rokem.


Sice mi poslední dny nebylo moc dobře, ale dětem jo  a Adam chtěl jít hrozně moc sázet nakoupené kytky, tak jsme se na to vrhli...



...pod odborným dohledem Maxe:-)...


... doma jsem si načrtla co a kam, ale protože jsem minulý rok zasadila dvě nové pivoňky a ty nevím kde přesně jsou :-))) budu doufat , že jsme se nějak trefili a že nám něco opravdu vyroste  a vykvete.

Vím, že bych to mohla zadat zahradníkům a oni by mi udělali záhonek jedna báseň, ale když mě to celkem baví  a hlavně ta radost , když se to pak začne rozrůstat, občas je to pro mě sice překvapení, jak ta rostlina vlastně ve finále vypadá, ale letos už jsem si jejich obrázky předem našla na netu, protože když je nakupuji, tak jen podle obrázku květu , že:-))), ale jak vlastně rostlinka bude vypadat celá tam většinou moc vidět není.

Trochu mi vadí, že u zahradničení není vidět hned výsledek, že to trvá a většinou nejen jednu sezonu, ale několik let než se ta rostlina správně rozroste :-))).

Ale nerada bych se na té naší zahradě jen dřela, to zas ne , proto dávám přednost rostlinám víceletým a těm co se samy množí, co dobře snáší zimu a nemusí se na zimu vyndavat a samozřejmě myslím i na to kam s nějakým tím posezením.

Okolí našeho domu přímo vybízí udělat hned několik míst k odpočinku a relaxaci.
Minulý rok jsme dodělali  koutek v rohu záhonku a letos bych ho ráda "vybavila" tak abych si tam mohla sednout, pít kávu, číst si a kochat se.

Pak mám vymyšlené jedno posezení na místě kam svítí krásně sluníčko brzy ráno a je ideální na ranní kávu v teplých letních dnech a pak odpoledne na odpočinek ve stínu stromů s výhledem na údolí. A ještě jedno místo kam bych ráda dala místo sezení třeba jen kmen spadlého stromu, je to hned u potoka a kdyby byla velká voda tak by si asi posezení vzala s sebou :-))).

No je toho dost, tak pak ještě najít čas pěkně si na všech těch místech posedět že :-))).

No a než to bude u nás stát za to , tak trocha inspirace z pinterestu...


...květiny...
















...schody...





...sezení...











...a ležení...



...to bude paráda:-) !

Užívejte si víkend!

P.S. Na ples půjdeme, dnes mě nechal Max  hodně dobře vyspat, tak teď už si jen přát aby tak učinil i zítra :-))).



Komentáře

Monika píše…
ahoj, tak ta úvodní fotka je nádherná!!! Něco takového bych brala taky :-D My v tom paneláku (bez balkonu) stále bydlíme (uvažovali jsme o domečku, ale nakonec kvůli manželovo zaměstnání zůstalo u paneláku), ale jezdíme moc rádi na chalupu. Naši se tam teď budou na důchod stěhovat a tak budeme zvelebovat co to jen půjde :-D Plány máš moc pěkné, tak se těším na výsledek!!! Ať je ti dobře, užijte si ples a snad vás Max opravdu nechá dospat :-D
RONICA píše…
Krásná inspirace... Svatá pravda, taky se vždy pohodlně uvelebím do lehátka, s kafíčkem, a často to kafíčko pak dopíjím u nějaké práce, prostě mi to nedá :-) Je to super, mít vlastní zahrádku a tvořit různá zákoutí. Taky tvořím tak nějak laicky, ale hrozně mě to baví a myslím, že výsledek už je docela příjemný :-) Užijte si ples a taky ať se pak zadaří dospat :-)
Bára píše…
Luci, máš můj velký obdiv! Já jsem kozel zahradník a jsem ráda, že mi jdou alespoň orchideje, což by zvládla i cvičená opice :D Věřím, že budete mít překrásnou zahrádku, jo a užijte si ples! ;) bára.kára blog
timeaa píše…
Závidím ty prostory ... jednou to bude ráj na zemi (ne že by nebyl už teď :)), rozrostlý, rozkvetlý... Ani nebude čas chodit do práce, aby si člověk stihl užít všechna ta posezení a zákoutí :)). My máme malou zahrádku, asi 300 m čtver., ale jako panelákový člověk si vychutnávám tento můj malý kousek země plnými doušky ... Akorát to začíná být džungle, protože už čtvrtý rok sázím doslova páté přes deváté :)). Užijte si plesání a třeba bude i výhra v tombole!
Anonymní píše…
Ja to tam u Vas milujem :),aj ked, my mame za dedinou hned kopceky a les,..dom mame medzi dalsimi,a cesta ...tak by som chcela byt na takej samote,nesamote,ale aj preto,ze sme dost hlucna rodina...
Mam rada fotky toho Vasho velkeho okna a ako sa za nim meni priroda a to sedenie na sirokom parapete,...u nas na nom stoji pes a vystekava na kazdeho kto prejde okolo:) a keby len stekal......Uprava okolo Vasho domu je pekna a ucim sa od Vas,ze jednoducho a pekne...a tie zahony v debnickach...no,ale cievku som mala skor:)..,a s paletami mam velke plany,este nas to len caka...tak sa otuzujte ku zdraviu !
Michelle píše…
Taky jsem se nějak postupem času dopracovala k lásce k zahradě a zrovna v tu chvíli jsem se přestěhovala a teď jsem zatím bez zahrady:) Už jsem přemýšlela i pořídit si nějakou tu v zahrádkářské kolonii, ale není to ono, nemoct tam vyběhnout kdykoliv a pro cokoliv:) Tak snad zase jednou budu mít....jednu starou zahradu, kde hedvábná je tráva:) M.
Ali píše…
Plány máte nádherné, držím palce, ať všechno vyjde podle přestav a ze zahradničení máte radost. Užijte si ples!
Mirka píše…
Krásné plány !!!Držím palce,ať vám to hezky roste :-) .Nakonec máte skvělé zahradnické pomocníky :-)))
U nás už od včerejška prší,tak se moje zahradničení také přesunulo do roviny plánování a snění.Nějak jsem se při tom zasekla na Pinterestu :-(((
https://www.pinterest.com/mirkakimlova/moje-zahr%C3%A1dka/
Hezký zbytek víkendu !Mirka
Katie K píše…
Lucka, krasne inspiracie si vybrala :-) Mne sa tiez velmi pacia rozne zakutia v zahrade, kde si clovek moze vychutnat tu nadheru :-) Prajem rychle uzdravenie :-)
Amelie píše…
Ty inspirace jsou nádherné!!!
Anonymní píše…
Lucka, veľmi inšpiratívny príspevok s krásnymi obrázkami ... ja som tiež typ človeka, že daj bože, ale okamžite, všetko chcem mať hneď hotové, začne jar a už chcem, aby všetko kvitlo, aby bol každý kút záhrady zaplnený ... aj u nás stále pribúda nejaké nové posedenie, lehátka, ale času vylihovať, je málo. V letné ráno si však rada odnesiem ratanové kreslo doslova medzi kvety, pijem kávu a teším sa zo života. Vedľa žblnká fontána a pri nohách leží verný čierny labrador. Sedieť však dokážem naozaj len tú chvíľu, čo dopijem kávu ... a potom opäť hor sa do práce, vždy je čo vylepšovať.
Silvia
Unknown píše…
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...