KAM POŠLU LETOS JEŽÍŠKA NAKOUPIT

Přeji prima čtvrtek!

Inspirace pinterest


Vypadá to, že polovina naší země je pod sněhem, tak u nás ani vločka.
Moc díky za všechny tipy od vás na zlepšení nálady.
Pomohla procházka venku a tak jsem si ji dnes dala hned po ránu a protože z procházek nechodím domů s prázdnou dotáhla jsem z lesa pařez , který trčel z potoka a koukají z něj ty vodou omleté kořeny, je to takový drobek a dal mi docela zabrat:-)).

Ale o tom zase jindy.

Včera se mi nakonec povedlo dostat děti k sepsání dopisu pro Ježíška.
Adam se toho dokonce ujal velmi iniciativně a dopsal co chce Anna, táta i já a tak třeba táta chce prý 2X svetr, ponožky 4x, holicí strojek, parfém, becherovku, nové povlečení, pracovní oblečení, oblečení na akce ve vsi, šampon a gel na vous :-))).
Ale musím uznat , že je vidět že si všímá co kdo dělá a o čem je doma řeč.

Pro mámu: 2x svetr, hřeben, 3x šampon (tady tedy soudí podle toho, že si asi na vlasy
 pořád stěžuju :-))), protože jinak nevím na co tolik :-)), ale taky nové barvičky a 4x gumu .

Jinak většinu věcí vystříhal z katalogu lego a k obrázkům občas dopsal:  toto 2X pro Maxe , je hodný a někdy pomáhá, uklízí !

A taky připsal něco pro Ježíška: ponožky s čepičkou a rukavicema , svetříčkem a kalhotama a botama.

No ale abych se nakonec dostala k tomu co chci dnes napsat.

Lego bude, to je jasná věc, ale jinak bych moc ráda omezila nákup plastových hraček, které se potom hromadí, jsou často i nevzhledné a zatímco hračky plechové, dřevěné a nebo i látkové získávají časem patinu a případně i přidanou hodnotu, tak hračky plastové jsou většinou jen zašlejší a ošklivější.
Netvrdím, že všechny, určitě se najdou i kousky hodné uchovaní, ale většina za moc nestojí.

Jenže prťata teď zaujala doktorka Plyšáková a tak je jasný, že se musím poohlédnout po doktorském kufříku.
A jakou radost mi udělalo, že jsem na trhu a mě dostupných našla hned několik.
A protože obchody, které tyhle dřevěné kufříky nabízejí, nabízí i plno jiných dřevěných a jinak k přírodě více šetrných materiálů, trochu jsem se rozšoupla.

Moje tipy jsou s ohledem na věk a zájmy našich dětí, ale věřím, že výběr je tak velký, že si tam své najdou i ostatní.

V obchodě modroočko zrovna doktorku skladem neměli, ale vybrala jsem spoustu doplňků dětem do kuchyně, protože se mi tam snaží obchodovat s opravdovým ovocem a zeleninou a ono se mi to potom  nějak moc rychle kazí  a taky krájecí kousky, které jim pořídila naše babi v plastu a moc si s tím vyhrají a už když jsem je viděla u ní, jsem si říkala, že se musím podívat jestli nejsou k sehnání ve dřevě.






No a nákladní vlak a písmena jen v přírodní barvě jsou moje slabost:-).




Doktorku jsem nakonec taky sehnala, zase v obchodě dřevěnédomečky a chystám se tam taky na nějaké to vybavení domečku pro panenky a moc se mi líbí i farmy.




V úvodní fotce je vybraných pár kousků nad kterými srdce ochránce přírody a oko estéta plesá, ale nevím jestli by se tady dalo něco takového sehnat.
Třeba mě čte někdo šikovný, kdo to se dřevem umí a ...kdoví :-).

Potěšilo mě že z nabízených výrobců hraček je jich hodně přímo z Čech a nebo Evropy, ale určitě se sem tam najde vyjímka, ale často je znát na první pohled, že na té hračce něco nesedí, že byla snaha někde ušetřit.

Tak to by dnes stačilo:-).
A když tak koukám na mapu, kde sněží, prosím moraváci foukněte to sněžení jen lehce na západ, mě by stačil opravdu jen malý kousek a je to i  u nás :-))).

Jak to máte vy? 
Přicházelo by u vás v úvahu nahradit některé plastové hračky dřevěnými? 
Nebo máte nějaký už osvědčený tip?

Mějte pohodový dny!





Komentáře

Ilona Ř. píše…
Lucko,
tak přesně my čteš myšlenky ;-)
Už se nám také v pokojíčku hromadí všelijaké hračky, takže se chystám po Novém roce nejprve vyřadit ty pro menší děti, rozbité,...
Půjde to asi těžko, protože Šíma si teď hraje zrovna nejvíce na dopravní nehody a ty všechny odlomené kusy a kolečka přece potřebuje ;-)
Také u nás jede Lego, takže máme i duplo růžový zámek po dceři.
A nyní už přešel i k menším kostičkám Lego Junior.
Dřevěné hračky, já osobně nakupuji už jen v Lidlu.
Jsou pěkné a cenově dostupné:-)
Máme doma už všemožné potraviny, hudební nástroje, vláčky, koleje,...letos také Ježíšek už nakupoval v e-shopu ;-)
Po roztřídění nakoupíme v Ikee další krabice a skříňku.
A ten sníh poslat prosím i k nám na východ Čech!

Jana Burianová píše…
Jsem novopečená babi a řekla jsem si, že budu hračky jen vyrábět nebo kupovat dřevěné, když byly moje děti malé, tak byly dřevěné hračky tak drahé, že téměř nedostupné. Mám radost, že se s dřevěnými hračkami roztrhl pytel a zase bude co schovávat pro děti budoucí.
Anonymní píše…
Tak my meli doma hracky drevene,v koute,s nimi si nikdo nehral,krome tahacich a zvonicich,napr.pejsek co cinkal na cimbalku,krome techto vsechny skoncily ve skolce,kde je ani moc nevitali...synek si hral s legem,vitezilo nad vsim,pak kolo,hracky na ven,auta,modelydcerka od malicka vse kolem kocarku,miminka,takze babyborn,chouchou panenka,kuchynka,nadobicko a tak i venku,pak minipanenky a minibytecky,zviratka domaci i zoo,drevena stavebnice zaujala jen jedna a to na staveni plotu kolem zviratek,drevene hracky jsme detem nabizeli ale neuspeli,krome jedine a to komplet vlackodrahy,slozene ve trech velkych bednach,ta jedina stoprocentne bodovala,nechali jsme si ji v obyvaku doted pro deti na navstevy,porad se libi,a holcickam kocarek...pekny den dae
Dana Tešová píše…
Znám to, dlouho jsem pátrala po dřevěném domečku pro panenky, nějaký pěkný, viděla jsem samé plastové, barev, až oko přecházelo. Objevila jsem jednoho stolaře v Olomouci a objednala domeček a garáž na auta. Domeček ještě musím natřít (zdi) bílou a asi nalakovat bezbarvým lakem, aby šel umýt, kdyby tam náhodou někdo něco vylil a pak už jen nábytek a panenky se můžou nastěhovat :-). hezký konec týdne. Dana
JS píše…
Fuuj...sicd sněží, ale je to uklouzaná břečka!jako kauf roku 2017 považuji nyní gumáky, které jsem dnes obula, když mi z toho promokly boty :)
Anonymní píše…
U nás sněhová paráda,snad vydrží...a sněhuláci se rozprchli po vesnici.Dělám těsta na cukroví,popíjím vlastní vaječný koňak a poslouchám koledy..no idylka jak vystřižená.Ale jsem zvědavá jak se pojede zítra do práce,má sněžit až do rána,posílám a foukám trochu sněhu k Vám......krásné dny...Jitka z Moravy
Amelie píše…
U nás pěkně chumelilo. Dárečky jsou moc pěkné.
Anonymní píše…
Nechala jsem se ukecat na umělohmotnou kuchyňku a dodneška lituju, že nemáme z Ikea, vlastně se už roky těším, až půjde z domu. Z dřevěných hraček toho moc nemáme, Lego a Duplo to převálcovaly, ale máme 2 bedny dřevěných kostek (jednu doma a jednu venku), zvířátek, šišek... a ty zabaví spolehlivě. A domeček pro panenky taky velký dřevěný a je to paráda. Pěkný pátek! Hana
barvinek píše…
Tak mě se strašně líbila dřevěná kuchyňka z Ikea, ale babička koupila plastovou. Už není OK, ale zatím stále drží. Jinak malá (vlastně teď už 9 letá slečna) měla dost panenky typu Barbí. Jeden čas s nimi hrála, ale teď už ne (mě se moc nelíbí). U nás poslední rok vyhrává miminko po mě cca 35 let staré a dětské oblečení na převlékání miminka. Prcek má dřevěné vláčky, koleje, autíčka - s nimi si dost hraje. Pak také auta všeho druhu i velikosti. S legem si také hráli a hrají dost často – duplo i junior. Jinak každé vánoce dostanou alespoň jednu knížku. Letos moc hraček nedostanou - prcek dostane aktovku, pak nějakou tu knížku a oba dostanou velké pletené pufy. Už se těším na jejich radost. Myšák si vybral modrý a Rozárka červený. Takže maminka měla na několik týdnů večer o zábavu postaráno. Vzala jehlice, koupila špagety a vyráběla pufy.
Také miluji dřevěné hračky, ale nelze nakupovat donekonečna.
Jak děti stárnou, tak místo hraček kupuji nebo pletu oblečení, dostávají víc knížek a další praktické věci.
Letos to budou například sluchátka - Rozárce k telefonu a Myšák je bude mít na tabletu, aby si v klidu mohl poslechnout pohádku a nerušil tu moji cácorku při učení.
Krásný den a hodně sněhu.
Tereza
Anonymní píše…
Ahoj Lucka, my kupujeme synovi hlavne drevene hracky. Vybornu kvalitu napr drevenych krajacich (ovocie, maso, torta atd.) ma Lidl. Odtial mame aj serie letisko, zeriav a nakladna lod atd. Plus vkadacky ludske telo, balancne hracky a pod. Dalsim tipom je Kik, tam po sviatkoch som min rok kupila drevenu kuchynku velmi lacno. Maju tiez tieto drevene krajacie potraviny. Drahsie drevene hracky ale krasne ma djeco a janod. Odtial mame napr seriu na vyrobu hamburgerov a bagiet, drevenych montovacich dinosaurov, cajovu supravu. A moj objav z Prahy, tiger. Tam maju tiez par drevenych hraciek v severskom designe. Dokonca aj drevene lekarske naradie v papierovom kufriku asi za 200 Kč. Lubka
Anonymní píše…
Milá Lucie,
na ČT jsem včera koukala, akorát mě mrzelo, že toho z vašeho krásného domu nebylo k vidění víc. Ale i to stačilo, paráda! Dřevěné hračky u nás v MŠ objednáváme z katalogu Nomiland nebo z Auredniku, možná to znáte, tam je zároveň množství výtvarného materiálu a nápadů na tvoření.
Přeji krásný advent a konečně ten sníh. U nás na Vysočině jsou stále zasněžené pláně a dneska navíc bylo azuro, takže to bylo jako v pohádce.Doufám,že to ještě chvilku vydrží.
Irena N.
Anonymní píše…
https://www.bonami.cz/p/vybava-pro-male-doktory-legler-isabel
Selkie píše…
Tyhle hry na doktory moc nedoporucuju, zbytecne tak mentalne zvykame deti na nemoci a jejich jedine leceni lekari. Je lepe tvorit v hlave pratelstejsi navyky.

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...