MOJE HYGGE

Přeji pohodovou neděli!

Mimochodem, den jako stvořený pro nějaké to hygge:-).

Pokud čtete můj blog a případně jemu podobné, tak pro vás určitě slovo hygge není cizí. 
Dánské slovo, které v češtině asi jedním slovem říci nejde, ale kdybych se o to přeci jen pokusila, bylo by to slovo "příjemno", tak tohle slovo už se kolem potuluje nějaký ten rok nebo dva a možná i déle.
I já jsem několik knih na tohle téma zahlédla a přečetla několik článků a vlastně mě to jen utvrzuje v tom, že mě tohle "příjemno" baví navozovat, užívat a žít.


Ale až když jsem letos dostala knížku od Ježíška,  trochu jsem se zamyslela, kde se ve mě chuť na hygge bere.

Když si třeba vzpomenu na svoje dětství, tak se občas takovéhle "příjemno" vyskytlo, ale často to bylo spíš náhodou než vědomým zpříjemňováním atmosféry.

Třeba když jsem byla malá s rodiči na chatě a byla bouřka, vypadl proud, nezbylo než zapálit svíčky a hrát třeba "stát, město, jméno, řeka" ....už si ani nepamatuji co vše si každý zapisoval od daného písmena a nevím jestli tahle hra má nějaký název:-). Znáte?
Pak se většinou udělal čaj na kamnech a taky třeba smaženice a nebo, když nebyly čerstvé houby, tak buřtoví ježci s chlebem a hořčicí.
Venku řádil živel a doma bylo ticho, klidno (pokud jsme se nehádali jestli zrovna tahle řeka od T existuje a nebo si jí hráč vymyslel a tvrdí že protéká jižní Amerikou:-) ), bezpečno, prostě příjemno...
...hygge.

Občas i doma, když jsme se sešli u televize u filmu , který už byl týden zakroužkovaný v časopise s televizním programem a taťka nakrájel ovocný a zeleninový talíř a společně jsme se dívali a zobali.

Vlastně když nad tím tak přemýšlím, tak taťka byl mnohem víc hygge než mamka. 
Mamka bere kamna jako zdroj tepla  a plno nepříjemný práce kolem,  prach a vynášení popela a o přípravě dřeva ani nemluvě.
Sezení někde v koutku plném polštářů s knížkou a horkou čokoládou je ztráta času plus se zbytečně muchlají ty polštáře , stejně tak klábosení s kamarádkou a přáteli a příprava společného jídla o několika chodech s pěkným aranžmá je zbytečný výdej energie, pálení svíček  a rozsvícené lampičky  nebo světýlka jindy než na Vánoce zase plýtvání.

A to já zase hygge můžu.

Ideální čas na hygge je určitě zima, protože létem se "příjemno" prolíná už s počasím a spoustou světla, ale podpořit ho třeba květinou na stole je možné vždy:-).
V zimě je chmurné počasí a temno.
A pocit hygge může začínat už venku.

A když to téhle chaloupky vstoupíte, najdete tam pár přátel.


Také by jste se rádi přidali a ochutnali?


Tak pojďte.
A protože chajda je malá, občas je potřeba nadýchat se čerstvého vzduchu a taky hodit polínko venku na oheň.



Protože začalo sněžit a to je se
zení u táboráku ještě lepší.


Když je dost dobrého jídla a pití, je venku dobře za každého počasí.


A pak už se honem pěkně zahřát do vany.


A na kutě.





Když pak všichni přátelé odjedou je na čase užít si "příjemno" sám se sebou.


K pokračování hygge patří nejen příjemné prostředí, ale také  oblečení.
Takže svetry, obyčejné trika a košile a třeba i tepláky, leginy a nebo oblíbené džíny , ale hlavně ponožky a pohodlné bačkůrky.


A to už je ale konec víkendu a je na čase rozloučit se hygge koutky.



A vrátit se do vlastní postele.
Což je ale znovu "příjemno" , jen trochu jinak a jinde.


A život hygge nemusí končit ani návratem k pracovnímu stolu :-).




Tak co, líbilo by se vám žít podle mého? Jak moc hygge si žijete vy?

Tak jo,  já se jdu znovu po sté snažit naučit moje děti trpělivosti při nějaké stolní hře,  aby ty naše hygge chvilky nebyly spíš "hyster" chvilky :-).

Mějte pohodový zbytek víkendu!



Zdroj obrázků v příspěvku: Pinterest

Komentáře

Žensvět píše…
Ty fotky jsou boží <3

www.mummysweetbaby.blogspot.cz
Plihalova píše…
Pro me ktera ma rada cestinu je hygge lenoseni,odpocinek,nicnedelani...vse kazdy z nas nekdy prozil,prozije ,uziva si...Nekoho to bavi , nekoho ne...Popravde rada ctu,miluji svicky ,krb,dobre jidlo.Tak za me jako zmena po praci asi ano :-) Krasne dny.JP
martinaczech píše…
Lucko, krásný článek u kterého jsem si zavzpomínala na vlastní dětství. Krásně jste to popsala. Ano, táborák v létě-vuřty, hru Město-jméno-zvíře-věc (také nevím, jak se vlastně jmenuje) jsme hráli pořád a pořád. K tomu na schovávanou po vsi a ještě na louku a když sekali, všude jsem měli trávu a ta vůně! To je pro mě hygge. Je fakt, že si to člověk musí užívat se vším všudy. Miluju, když se v zimě domů vrátíme a uděláme si svařák, vykoupeme a zachumláme k nějaké pohádce s dětmi. V tomto je zima perfektní. V létě je to zase o něčem jiném. Přeji Vám, at se Vám s dětmi zadaří užít si hygge chvilky a ne (chichi) hyster chvilky-krasně pojmenované. Pěknou neděli.
Plihalova píše…
Jeste technicka..rozhodne odpocinek bez tv ;-) hry,knihy...
Plihalova píše…
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Magda píše…
Váš článek byl balzám pro duši. Děkuji. Máte můj obdiv, že při množství práce a starostí se dokážete zasnít. Krásnou neděli a spoustu "HYGGE" :-)
Jana píše…
Ta hra se prostě jmenuje "město jméno zvíře rostlina věc". Nebo aspoň my jí tak říkáme!
alexandrakhodlova píše…
Země, město se ta super hra jmenuje :) Prosím, prosím, jak se HYGGE vyslovuje? Tak,jak se píše? Díky moc za všechno, Vaše články jsou k užívánísi velice návodné.
lenka weszterová píše…
Miluji HYGGE a úplně jsem tomu propadla. Koupila jsem si všechny knížky, které v češtině vyšly a zbytek hledám na pinterestu. Jen jsem ještě nenašla na facebooku žádnou skupinu ( českou). Možná Lucko byste mohla nějakou založit :-)Lenka
Rheesa píše…
Haha, to s tou mamkou mě pobavilo, ta moje je totiž úplně stejná :) Až je mi líto, že si někdy doma dělá spíš "nepříjemno"... Jsem ráda, že dnes už není život jen o neustálém vyvíjení činnosti, která stejně ke spokojenosti nevede. Mějte se fajn Lucie, jste můj blog. No.1!
Marie píše…
Nikde po dětech ani památka.Že by zábava pro svobodné a bezdětné?Ale na obrázcích to vypadá skvěle,to HYGGE,tak bezstarostně a uvolněně.
Jarča píše…
Já si pamatuji jako město jméno zvíře věc rostlina řeka a hrála to se mnou a bratrem babička jinak hygge si užívám až mám vše co potřebuji udělané a děti spí a nebo o vánocích to se ráda rozmazluji nicneděláním a taky při pití kávy a běhání to jsou moje top chvilky klidu a pohody.Tak ať máte v novém roce co nejvíce toho klidu a pohody.
Jitu píše…
U nás se tomu říkalo Země, město :)
A hygge je pro mě hlavně přestat chvátat neznámo kam, uvařit dětem hrnec kakaa jen tak, zalézt do pelíšku a něco si spolu číst. Všechno tak nějak nechat plynout, přestat se snažit a jen si tak chvíli být :)
Anonymní píše…
Milá Lucie,u nás se té hře říkalo -město,jméno,zvíře,věc a hráli jsme ji do zblbnutí. Pak taky kostky, jak říkal taťka "vrhcáby".A k tomu hygge, přijde mi směšné, jak se všude píše, že Dánové objevili...každý o tom mluví a snaží se podle toho žít, vycházejí knížky... Není to nic nového pod sluncem, jen zkrátka
umět si udělat obyčejnou pohodu, na to přeci není potřeba číst o tom knížky, je to na každém,jak si tu svoji pohodu představuje a jak si ji udělá. Přijde mi, že dnes lidi kopírují to, co vidí kolem sebe, na instagramu, internetu,Pinterestu, to,co mají druzí a neřídí se vlastním mozkem , citem a vkusem.Ale to je každého věc.
Přeji vám ať se vám daří mít co nejvíc pohodových chvil.
I.N.
Anonymní píše…
Ach jo. Příjemno si snad dělá každý, kdo chce. Ale teď je prostě móda to nějak pojmenovat, udělat z toho trend a vydávat o tom knížky.
Anonymní píše…
Tentokrat musím souhlasit se dvěma předchozími příspěvky. Neumím si představit, ze kamarádkám sděluji, ze jsme si s mužem udělali hygge. Nebo jsme byli hygge? Měli hygge? Ze severského pohledu to chápu jako umění udělat si utulno a “vlídno” i v jejich nehostinnem klimatu, krátkých dnech atd. Nesměšovala bych to s pohodou při sezení nad společenskými hrami třeba... U nás mi to přijde takové naimportovane...proste takový trendy hashtag.
Lea
Anonymní píše…
Já se k tomu nějak nemůžu dopracovat, válcuje to všudypřítomný binec (většina je od dětí) a v koupelně stále přeplněný koš s prádlem). Asi je to také tím, že máme v hlavní místnosti, která je navíc celkem malá, kuchyň, jídelní stůl i obývák. A taky si myslím, že to v sobě musí mít člověk přirozeně nastavené (jako třeba Vy), někdy je to až směšné, jak se někdo snaží a stejně to nefunguje. Mějte se krásně! Hana
Moc příjemný článek, Lucko :) Jméno, město atd. jsem s našima taky ráda hrála a ještě radši s taťkou. Moje děti to taky měly rády. Myslím, že je to hra pro všechny generace. Taky ráda dělám příjemno a užívám si to. Bohužel i v mém okolí jsou lidé, kteří to považují za ztrátu času :) Mějte se krásně :)
Anonymní píše…
Nemyslím si, že jako Češi chceme zase cosi kopírovat. Spíš si mnozí z nás uvědomili, že se teď někam ženeme a zapomněli jsme si dělat ty pěkné chvilky plné klidu a pohody. Za mého dětství televize začínala a tak jsme byli zvyklí dělat běžně to, že jsme večer uvařili čaj a hráli Pexeso, Člověče a s kamarády (pokud jsme nelítali venku) tak jsme hrávali různé karty a taky oblíbené Piškvorky a Jméno, město....
Zdravím Lida
Plihalova píše…
Tak to je presne!!! Krasne dny.JP
Anonymní píše…
Milá Lucie, hru " stát, město, jméno " jsem hrála naposledy na Silvestra.
Věkové rozhraní 40-50 let. Hodinová zábava a spousta smíchu. Pohodu a útulno mám spojené s krbem, svíčkami a nebo snídaní do postele....A nepotřebuji k tomu "nový trend" hygge....ale to bude tou 50 na krku...Martina
V. píše…
Milá Hanko. Hygge je pocit Vašeho vnitřního pocitu štěstí. To není o stylingových fotografiích, ani o lenošení! Věřím,že když např. objímáte své děti, prožíváte ,sice krátký, ale hluboký pocit štěstí. To je ono Hygge! A i s hromadou prádla za zády:-). Tak se netrapte tím, co vidíte ve virtuálním světě.Přeji pěkné dny♥
Carolina Mia píše…
Milá Luci, podle mého názoru, je pohoda jenom jedna, ať ji nazveme třeba tatarsky. Asi jsem skutečně ze staré školy ... Tak si říkám, že vlastně mé knihy s duší by se také daly šoupnout do kategorie Hygge. :-) Vše , co nám udělá hezký či šťastný pocit. Ale k tomu není zapotřebí krkolomných názvů... Když nedávno jsem mému muži říkala, co to je Instagram a co to je ten dvakrát přeškrtnutý křížek - hashtag, dostal záchvat smíchu. Pak se nadechl a řekl svým chlapským způsobem: "To si děláš ... legraci?"
Těším se, až mu povyprávím o Hygge :-) Věrka
Anonymní píše…
Přesně, taky mi to přijde úsmevné, teda fakt spíš směšné, jak se teď hygge skloňuje (teda vlastně neskloňuje) najednou úplně všude. A tím nemyslím, Lucie, Vás, vy jste prostě apoň soudě podle blogu hygge odjakživa... ale když jsem ten termín viděla už i na reklamním banneru v Hornbachu, lidé si kupují x knih s hygge v názvu... a přitom je to tak prosté:) Vera
Anonymní píše…
Já nevím...ale celý svět se zbláznil.. Budeme trávit spoustu času hledání na netu jak si udělat Hygge..kde sehnat knihy o Hygge..jak založit skupinu o Hygge...jen toho času co člověk stráví.. Přijde mi, že dnes "lidé ani bez receptu neumí vařit"...deset způsobů jak odstrojit vánoční stromeček...30 denní výzva v sexu.. Proboha...kde je ta trošilinka selského rozumu!!! Odstřihněte se od sítě..a objímejte se s partnerem..hrajte si se svými dětmi...žijte přece !!!
Anonymní píše…
Stejně jako všechno, je Hygge moderní a krátkodobý pojem - unás. Teď je zrovna v kurzu. My máme jinak už léta letoucí prostě domácí pohodičku a netřeba knih jak si umět užít život a okamžiky štěstí. Doba je taková, že se ty okamžiky štěstí hlavně musí nasdílet s co největším počte lidí a dát tomu ty pravé hashtagy a to mi příjde naprosto v rozporu se smyslem toho "hygge" protože je to jen učesaný a naaranžovaný pro obecenstvo. To co popisuje Lucie z dob svýho dětství,není nikde zdokumentovaný, chybí tomu hashtag HYGGE a přece jen z toho cítím tu lásku, vřelost a pocit domova úplně nejvíc a vzpomínám taky na dobu bez tabletů, smartphonů a moderních pikačovin, co nám ničej život. Luci, díky, že jste mi připomněla město jméno zvíře věc - mám chuť si to dát :D
Pavla
Anonymní píše…
Presne tak, taky mam pocit, ze svet se zblaznil.Co nam chybi je zdravy selsky rozum.Zijeme bohuzel v konzumni dobe, a ve virtialmim svete..Tak to je..Ale snad neni jeste vse ztraceno.Nerikam, ze vsichni jsou takovy, nikoho nemyslim konkretne, jen mi to prijde smutne, jak lidi nemaji na nic cas, ani na setkani s prateli atd..Preju hezky den vsem.Monika
Anonymní píše…
Hygge je o pocitu,ktery ten daný člověk bud v sobě má,jako třeba Lucie a nebo nemá,dae
Anonymní píše…
Myslim ze svet se nezblaznil,budto si prijemnou pohodu vytvarime kolem sebe a nebo proste ne.dae
Anonymní píše…
Luci članek je pekny a na fotkach pohoda,asi jako treba u vas,a i u nas.a o tom to je.bez histerie,proste Hygge.jednoduche.dae
Anonymní píše…
Pre mna je hyggie pohoda, relax, veget...Ja si uzivam chvilky vo vani s knizkou, poharom vina, vonavou penou a maskou na tvari. Kazdy den palime doma sviecky. maly syn zasvieti stromcek, uvarim mu kakao a my s muzom rozpravame o vykonaných aj plánovaných cestách. Naj relax je s koktejlom v ruke podvecer pri mori :) Lubka
Unknown píše…
no taky pekny clanok aj s fotkami ktory mi navodil prijemnu atmosku ale diskusia pod nim ..... lutujem ze som si precitala.
je mi smutno
doba je zla, strasne spravy, vsade naokolo lamentujeme ake hrozne su televizne noviny plne neprijemnych veci, aky su ludia zli .... potom sa zjavi nieco prijemne, pekne a aj tak sa to ofrfle. uz len z principu, lebo to neni nase. ved nikto nehovori ze je, ani to nikto nikomu nevnucuje. aspon som si nevsimla.
akurat niekto prisiel s tym ze Dani maju toto slovo a pomenuvaju nim nieco. ved je to len informacia o ktorej vacsina ludi v nasich koncinach nevedela. rovnaka info ako v anglicku caj o piatej, uplne rovnaka ako pitie horuceho caju v turecku alebo egypte, naprosto rovnaka ako teply kolac v nedelu.
je to len info ze aj takto sa da. ved nikto nema ako povinnost si knihu kupit
ale zaroven to moze byt pre niekho inspiraciou. ved preco nie. je to pekne je to prijemne.
pre mna je hygge presne to co sa v tejto diskusii nepredviedlo :(
cest vynimkam.
kazdy narod ma svoje prijemne ritualy a chvilky. nikto to nikomu neberie ani sa hygge nesnazi to nikomu ukradnut. takto to maju dani a kto je otovreny moze sa inspirovat. rovnako dani sa mozu inspirovat niecim peknym ceskym keby im to niekto sprostredkoval.
ja ziadnu knihu nemam. ale som strasne prakticky clovek a priznam sa ze sa este len ucim uzivat si "zbytocne" prijemnosti tiez nevidim prakticky zmysel v paleni sviecok a podobne veci ale paci sa mi to a ucim sa na veci nepozerat len prakticky. bola som tak trochu ako niektore co tu pisali o svojich maminkach :D hoc mam len 36 rokov. snazim sa za horiacim krbom tiez uz nevidiet tu robotu a bordel okolo ale uzit si tu prijemnost. takze pre mna je aj pisanie o tychto veciach inspirativne a vsetci sa vzdy mozeme niecomu priucit ked budeme otvoreni a nebudeme vsetko zatracovat len preto ze je to nove a nedajboze od inakial

dakujem za clanok bol pre mna prijemny :)
Anonymní píše…
Ano,přesně tak, zavřete počítače a věnujte se dětem a všem svým milým blízkým a všemu co máte rádi. Objímejte se a mluvte spolu, jsme tu každý jen na chvíli tak si užívejme lásky, radosti, zachumlánkova a vyprdněme se na hygge ��
Petulka G. píše…
Mně se hygge líbí a všechno kolem toho. A nechápu, že má furt někdo tu potřebu kritizovat takovéto pohodové příspěvky. Přijde mi, že většina autorů těch negativních komentářů (že je to cizí, že se to tu přece už dávno je, že furt sedíme u počítačů a hastegu..A přitom sami komentují:D)) má k hygge opravdu daleko. Protože jak už někdo psal výše, hygge je o vnitřním nastavení a tihle lidé v sobe tu vnitřní pohodu určitě nemají, jinak by rozhodně neměli potřebu psát takové komentáře :). Děkuji za pohodovou chvilku s timto hrejivym příspěvkem:)
Lucie Living píše…
Moc díky za všechny komentáře. Původně jsem chtěla na každý zvlášť odpovědět, ale docela bych se opakovala.
Ne každý chtěl pochopit co jsem článkem mínila, ale vlastně bychna vysvětlenou napsala něco , co v komentáři napsala už karin h , takže o tom to bylo a pokud si to přečtete je to trochu i lekce slovenštiny :-). Díky KARIN!
A jen bych ráda napsala, že bychom si měli uvědomit v jaké době žijeme a neodsuzovat vše nové a cizí , vždyť to se děje od věků a děláme to všichni inspirujeme se někde někým , něčím a pokud chcete tak můžete říct kpírujeme.
Já sama jsem objevila , jak moc se mi líbí zútulnit si dům a udělat si občas jen tak pěknou atmosféru z blogů, ze švédských a pak taky díky cestování a plno věcí jsem začala kopírovat a ono je to moc fajn. Co se mi nezdá fajn nekopíruju. Tak to děláme skoro všichni a nejen teď v dopbě počítačů.
Dělaly to určitě i naše prabáby , když se někam dostaly a něco pěkně ušitého zahlédly a nebo něco dobrého ochutnaly.
A jak u insparace, počítačů tak i televize platí "všeho s mírou"!
Přeju všem pohodové dny !
Anonymní píše…
Ještě malá poznámka ke komentáři Karin-diskusní příspěvky,které podle ní nebyly hygge chtěly jen vyjádřit,to,že někteří jedinci holt nemají rádi cizí názvy prostých věcí,které se dají tak hezky česky pojmenovat, a kteří rádi používají svůj selský rozum.A hlavně, kteří jen chtěli napsat svůj názor, byť se může zdát někomu negativistický. Neznamená to, že neumíme žít "hygge" a že jsme nepochopili, co Lucie svým článkem chtěla napsat.Příště si asi rozmyslím, než se do nějaké diskuze zapojím, zdá se mi, že vyjádřit nesouhlas s čímkoli se dnes asi nehodí.
Anonymní píše…
Uplne souhlasim, lepe bych to nenapsala.Dekuji.M
Anonymní píše…
Zajímavý příklad, jak každý interpretuje napsané jinak, karin h je z této diskuze smutno, mně ale vůbec smutná nepřijde, jen prostě zajímavá,jako sbírka sice kritických názorů pojmu hygge, ale v principu většina diskutujících uznává tu pohodu obsaženou v tom pojmu po svém. Takže bych to neviděla jen černě. Věra
Valounek píše…
Jako bych viděla sama sebe. Taky u nás nedávno vypadl proud a já jsem měla hroznou radost, že máme doma intimní atmosféru se svíčkami. Ale manžel je v tomhle poněkud odlišný. :-D Ten by hned letěl do půjčovna elektrocentrála Praha, abychom měli doma světlo. Ono v zimě to není nic příjemného, když máme jen elektrické topení a doma malé mimčo. To asi tak nějak chápu. :-D Ale sama pro sebe si říkám, že by mi to vůbec nevadilo.

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...