výlet s dětmi na hrad Český Šternberk

 Krásný den přeji!

Užíváte prázdniny? Já sice žádné nemám, ale užívám si tohle období náramně. Ale o mém užívání někdy příště (když to stihnu:-)), dnes tu mám tip na výlet s dětmi. S neposedy, protože mám vždycky radost , když se nám výlet vydaří a užijeme si ho všichni.

Naše první prázdninové dobrodružství začalo hradem Český Šternberk. Máme to k němu z Kolína nedaleko a původně mi na něj dala tip kamarádka s tím, že tam pojedeme vlakem. My jsme si vyrazili v den kdy se měla teplota šplhat ke třicítce a tak abychom byli flexibilní a stihli i nějaké to koupání jeli jsme autem.

Auto je teď u mě kapitola sama pro sebe, protože v den mého stěhování jsem si prorazila pneumatiku, naštěstí jsem se stěhovala přes chodbu a tak tím akce neutrpěla. A kdybych já tušila jak snadné je nechat si vyměnit pneu přes asistenční službu spojenou s povinným ručením, byla bych toho využívala už v době kdy jsem si myslela že na tyhle věci je doma chlap. Jistě bych tím ušetřila spoustu nervů a zbytečných slov na všech stranách :-))). Před víkendem mi odešla spojka , naštěstí mi to kleklo přímo před domem, ale musela jsem si počkat na odtah nejen přes víkend , ale i přes svátky. Mám prima kamarády a ségru, takže mi tahle kolize nezpůsobila krom trochy zařizování větší stres než unesu a na výlet jsme jely ségry autem.




Pod hradem jsme na parkovišti místo nenašli a tak jsme se k hradu museli přiblížit přes řeku Sázavu, děti si vzpoměly , že jsme tam taky pluli na lodičce :-)


Podobnou fotku, přesně na těchto schodech mám doma z dětství taky...musím najít :-)



Děti nepohrdly zmrzlinou pod hradem, zmrzlinou na hradě (tam už to bylo skoro na sprchu) a znovu pod hradem.




Mile mě překvapila trasa s průvodkyní v historickém kostýmu upravená pro děti. Pro naše nátury to bylo i tak trochu náročnější udržet je trochu v klidu, ale 50 minut jsme zvládli super a děti i my dospělí jsme si stihli pár věcí zapamatovat. Mě zaujalo to, že hrad patří už skorotisíc let jednomu rodu. Znak Šternberků je hvězda na mordém podkladě, děti ji hledají v každé místnosti, nebo přemýšlí o erbu své rodiny, jak by vypadal. Taky jsme se dozvěděli jak si na hradě užívala děcka a jaký měly pokojíček.




A po prohlídce uvnitř hradu jsme si nenechali ujít hladomornu.



Už jen ten název děcka zaujal náramně a samotná stavba taky , myslím že jim naháněla hrůzu .



Ale z vrchu hladomorny je krásný pohled na okolí.




A já si vůbec nepamatuji jestli byl hrad vždy otevřen a zpřístupněn ze "zadní strany".




Pro mě to bylo nové a moc příjemné pokoukání.



















A po báječném obědě v resturaci pod hradem, jsme se zajeli zchladit k Sázavě.






Bylo vedro k padnutí.




Ale ta voda měla vážně říz. Brrr.




Každopádně cestou domů nás už kromě slunce , hřál při pohledu na zadní sedačky pocit, že prázdninová mise byla splněna :-)





Za mě tedy mohu tenhle výlet doporučit, byl to moc fajn den.




Krásný prázdniny přeji a pokud víte o místě kam s dětmi na výlet a nebo třeba bez dětí :-), tak budu ráda, když mi necháte v komentáři tip.




Komentáře

Jana - mercedeska7 píše…
Luci, tak to byl skvělý výlet a unavené děti to dokazují. Musím prostudovat, na co všechno máme pojištění auta. Přeji krásné léto.
Milky píše…
Ach Lucie, krásné fotky. Svěží text a láska,to na mě hledí z tohoto příspěvku...jako tenkrát,jako vždycky...hodně zdraví všem....
Dani píše…
Moc krásné fotky.
Anonymní píše…
Doporučuji Kačinu, naprosto úžasná učebna v lese, kavárna, malé hřiště a hra s tajenkou. Každé úterý a čtvrtek divadýlka. My tam neplánovaně strávili celý den. Iveta
Anonymní píše…
Luci,krásný výlet jste si udělali.Unavené děti jsou toho důkazem.Přeju moc krásné, pohodové léto,spoustu zážitků.Moc hezky jste vše nafotila.Marťa.
Unknown píše…
Lucie, děkuiji za super tip, na váš popud jsme se tam taky s dětmi zastavili cestou z Kutné Hory do Tábora. Moc hezké, ať žijou prázdniny!
Honza píše…
Šternberk je super. :) My tam byli před dvěma lety ještě v době bez Covidu, respirátoru a testů. Ale jak vidím podle fotek, tak to nikdo moc neřeší a je to bez zbytečného otravování. Minimálně pro děti. Dospělý člověk to na tu chvíli vydrží. :) A ta fotka spokojených a spících dětí je naprostý TOP! :) To vždycky zahřeje, když člověk "splní misi". :)
viv píše…
Tak na Českém Štemberku jsem snad nikdy nebyla z fotek to vypadá velmi pěkně. Ten kopec by mi asi pěkně zvedl tlak. Možná bych ho musela dokonce změřit tlakoměrem. Mě převýšení nedělá úplně nejlépe. Natož, když je takhle hodně teplo. Aspoň tedy usuzuji z fotografií, když jste nechali děti koupat v řece :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...