Stědrý den...

 ...v poklidu.


Přeji krásný den. Dnes je jeden z posledních dní roku 2022. Já se rozhodla užít si klidné dny, tvořím, relaxuji a navštěvuji rodinu a přátele, dokonce mám pocit, že se mi daří dělat něco jako plán a strukturu pro rok nadcházející. Ale tady se dnes vrátím k našemu Štědrému dni.

Tento rok jsem měla děti a protože naše babička dala přednost televizi a svým oblíbeným pořadům, byli jsme v komorním počtu čtyř lidí.

Po tom co jsem odešla od muže, nemůže být o tradicích ani řeč, vše se musí znovu vybudovat a usadit. A docela dlouho mi trvalo se s tím smířit. Doufám, že to nezakřiknu a nepřepadne mě zase nějaká úzkost, deprese a zoufalství, což jsou moji staří známí z posledních tří let, ale pevně věřím, že už se nebudeme vídat :-). 

Rozhodla jsem se Vánoce si co nejvíc ulehčit.Pomohli mi vánoční skřítci, což jsou v našem podání spíš dost velcí skřeti. 

Protože jsou děti týden u mě a týden u otce, zrušila jsem adventní kaledář. Vymyslet to, naplnit na 24 dní, aby se pak vždy po týdnu bez jakéhokoli kouzla vzalo 7 pytlíků najednou mi bylo proti srsti. Moje hubené konto tohle rozhodnutí taky uvítalo.

A tak v rámci odpočítávání fungovali skřeti, přes noc vymysleli neplechu. Jsem nakonec ráda za to ,že jen 12x , protože už "jim" docházela fantazie a síly.

Ale z 23.prosince na 24. prosince zazvonili na náš"Jeříškův" zvonek a domluvili s ním, že přiveze dárky hned brzy ráno. Super nápad a já nemusela vymýšlet žádnou další složitou logistickou strategii.



 Děti pak už jen během dne nenápadně okukovaly a sem tam proklepaly nějaký dáreček a těšily se na večer. Dotaz kdy bude večeře padl tak 100x od oběda.

Celý den jsem nechala všem ať si dělají co je baví a snažila jenom udržet v rámci možností pořádek kolem stolu a stromku. 

Nechtěla jsem si kazit náladu tlačením na nějaké zvyky, které nadchnou leda Andulku, Maxe možná - pokud se něčím blíží pyromanii a Adam to má ve svém věku těžce na háku.

Takže s Andulkou jsme prostřely stůl.





Tady jsem jen v rámci stolování zakomponovala jablko, které si každý rozkrojil před večeří.
Stůl nám zdobilo opět moje oblíbené chvojí z borovice. A vlastně Andulka zavedla jednu novou tradici o které si povídali ve škole. Anička si vzpoměla a ze svojí kasičky dala každému pod talíř penízek. Roste mi parťačka .


Samotnou mě mile překvapilo, jak děti krájení jablíček a čekání zda se objeví hvězdička nadchlo. Všichni si přáli hvězdičku pro každého a nad tím jsem se až dojímala. 




A prskavky na stromečku jsme si zapálili taky před jídlem, protože mi bylo jasný , že po jídle už se může dělat jen jediná věc .



Obešlo se to bez hasícího přístroje i když Adam si chvíli myslel, že by mohl přijít o kštici.



A pak už se mohlo jít ke stolu.




Po večeři jsme rozdávali dárky podle předem dohodnutých pravidel, což děti docela pěkně dodržely. Kdo dostal dárek rozbalil ho do fáze kdy bylo jasné co to je (občas to byl oříšek) a pak ho odložil na svou hromádku a šel pro dárek pro někoho dalšího.


 Po rozbalení dárků si každý užíval svojí hromádky, některé dárky získaly ihned oblibu, jako třeba detektor lži , který je docela prolhaný :-).


Večer telka a vydatný spánek. Myslím, že tohle byly opravdu pohodové Vánoce.

Doufám, že z toho měly i děti fajn pocit.



Komentáře

Jarmila Derinková píše…
Luci umíte udělat tak krásno kolem sebe přeji ať se Vám v Novém roce už daří jenom líp
Anonymní píše…
Dobrý den Lucie, moc ráda čtu váš blog od začátku a sleduji i IG. Umíte vytvořit nádherný domov a útulno pro děti. Jsem ráda že jste tak těžké období života zvládla a přeji vám ať už je jen lépe. Gábina
Anonymní píše…
KRÁSA.Veliká.Ten Váš domov je ÚŽASNÝ.A zcela sobecky jsem moc ráda,že zase píšete.I když málo.Přeji jen to dobré a děkuji.Moc.Jitka
Anonymní píše…
Krásný 🙂
Anonymní píše…
Luci opět krásné.Přeji vám všechno dobré.Vlasta
bavi-mne-to píše…
Opravdu krásné a pohodové Vánoce. Vkusné, útulné, milé prostředí !
Přeji klidné zbývající dny tohoto roku a v novém roce jen všechno dobré !
Hanka
Anonymní píše…
Dobrý den Lucie,měli jste to všechno krásně vymyšlené a přichystané.Je dobře,že si s dětmi tvoříte svoje vlastní tradice,to jablíčko na talíři pro každého je skvělý nápad.My u nás na valašsku máme zvyk,že si na talíř dáváme vánoční oplatky s medem,aby byl ten nový rok sladký,to se mě také moc líbí.Může se dát i česnek,aby byl rok zdravý.To jen tak pro inspiraci.Užijte si s dětmi volno a přeju klid,pohodu a hlavně zdraví pro všechny.Sylva
Gab píše…
Vzdy me potesi, kdyz o sobe date vedet. Mam radost, ze jste zdrava a letos jste si uzivala pohodove Vanoce s detmi. At se v pristim roce dari a moc vam v tom novem zivote drzim palce.
Anna Černotová píše…
Milá Lucie, čtu vás už roky, někdy na pár měsíců zapomenu, pak se zase vrátím. Mám velkou radost, že jste zdravá a v pohodě! A na co sáhnete, to umíte udělat hezký. Vše jen a jen dobré do novéh roku! :) Anička
Trvalka Dahlia píše…
Milá Lucie, po čase jsem si s chutí pročetla vaše poslední články, prohlédla fotky a děkuji za to, že jste dál na blogu. Máte to doma tradičně krásné. Jiřina z N.
Anonymní píše…
Podařilo se mi získat svého manžela s pomocí doktora kouzel jménem dr Ajayi, když jsem zjistil, že ho okouzlila jiná žena, byl jsem velmi šťastný, že jsem kontaktoval sesilatele kouzel, protože právě díky němu jsem byl schopen získat svého manžela zpět a teď žijeme v míru. kontaktujte doktora Ajayiho za veškerou vaši kouzla, pomohl mi získat zpět mého manžela. Věřím, že vám pomůže s tím, co vás trápí. E-mail drajayi1990@gmail.com nebo whatsapp: +2347084887094.
Larisa píše…
Našel jsem Mr. Pedro na blogu od někoho, kdo ho doporučuje každému, kdo hledá půjčku. Byl jsem tak nadšený a motivovaný být v této pozici finanční svobody, protože moje rodina hladověla, oslovil jsem pana Mr. Pedro v žádosti, kterou jsem mu řekl, můj životní příběh o finanční situaci, pošle mi formulář žádosti, abych vyplnil své údaje, což jsem udělal, poté, co mi poslal smlouvu o půjčce, předal jsem ji svému právníkovi k vyřízení podívejte se a poraďte mi jak dál. Podepsal jsem smlouvu o půjčce poté, co byla moje půjčka schválena před několika hodinami, banka mě kontaktuje ohledně převodu prostředků a poplatků, které musím uhradit na přepážce banky. bylo velmi příjemné pracovat s panem Pedrem a velmi mu děkuji za pomoc, kterou mi poskytl a která opravdu pomohla mé rodině hladovět. Kontaktujte prosím Mr. Pedro na e-mailu: pedroloanss@gmail.com, protože je vždy zaneprázdněn, ale mají s ním také dalšího profesionálního spoluhráče.

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...