Něco pro vás mám...

... a bude se šetřit!




Už jsem tu nedávno nakousla, že jsem se pustila do jednoho zajímavého projektu.
Tak dnes vám přiblížím o co jde.

IKEA rozjíždí projekt s názvem ZERO WASTE FAMILY.
O celém projektu bude brzy fungovat samostatná webová stránka a určitě vám tu nechám odkaz.

Cílem projektu je naučit české rodiny šetřit nebo neplýtvat v domácnosti ať už energie nebo potraviny a v neposlední řadě vše s ohledem na životní prostředí.
Do projektu jsou zapojeny obyčejné rodiny, zaměstnanci IKEA a několik blogů.
Dostali jsme na výběr balíček výrobků, který má s šetřením pomoci a taky témata k zamyšlení, jako  je úspora energií a vody, skladování a zpracování potravin, zdravé a úsporné vaření, domácí pěstování bylinek a plýtvání v domácnosti - třídění odpadu , recyklace atd. .
Mým úkolem je, vybrat si výrobky, zakomponovat je do naší domácnosti a po nějakou dobu sledovat i když v tomto případě i hodně se podílet na tom, abych pak mohla udělat vyhodnocení.
Překvapilo mě a taky potěšilo, že hodně věcí ze seznamu už doma máme a používáme, ale rezervy tu jsou.

O šetření energií, se u nás doma stará velmi aktivně muž od zateplení domu až k běžně používaným domácím spotřebičům a osvětlení a tak tam kde to jde, máme úsporné žárovky, u všech spotřebičů s režimem "standby" je prodlužovací kabel s vypínačem, který už jsme se naučili pravidelně na noc vypnout, ale i tady jsem si našla jednu vychytávku o kterou se s vámi v průběhu projektu podělím.

Letos prvně topíme celou zimu nejvíc dřevem, podlahovým topením sice temperujeme, ale myslím že je to tak 80% dřevo a 20% nafta. A rádi bychom naftové topení nahradili topením s tepelným čerpadlem.

Vodu budeme mít letos taky už jen z vlastní studny, ale i tak něco stojí ohřátí a pak odvoz odpadní vody, takže i tady máme o čem přemýšlet.

Třídění odpadu se věnujeme na celkem vysoké úrovni :-))) i Adam se už předem zamyslí než něco vyhodí. Dotaz typu jestli je to plast, kov, sklo nebo papír jsou na denním pořádku a musím uznat, že někdy je to trochu oříšek :-))) a i recyklujeme, třeba není bedny od nějaké novinky, která by před cestou do kontejneru na papír, neposloužila jako hrad, auto, obchod nebo tak něco :-), ale recyklujeme vlastně tak nějak nevědomky, takže třeba když se teď nad tím zamyslíme, najdeme další možnosti.

Ovšem ty potraviny, tam je to horší a tady tedy budu mít možnost víc se realizovat a změnit naše návyky tak, abychom tolik jídla nevyhazovali, aby jsme se naučili potraviny správně nakupovat, skladovat a spotřebovávat a pak když už nějaký ten bioodpad bude tak popřemýšlíme kam s ním.

Ohledně pěstování bylinek a nejen těch se tady určitě dočtete, tak jako každý rok. Moje zahradnické úspěchy jdou ač pomalým tempem, tak kupředu :-).

Takže v rámci projektu Zero Waste Family se s vámi v nacházejících měsících podělím  nejen o novinky z IKEA, ale taky o zkušenosti s šetřením a plýtváním u nás doma, které už máme.




A po dlouhé době tady pro vás něco mám.

Proto ten, možná trochu matoucí obrázek v úvodu :-).

Máte možnost vyhrát dva sety výrobků z IKEA.

První balíček je "zahradnický" a vévodí mu skleník...


...a dalšími doplňky jsou...


...zahradnický substrát, semínka bylinek v plechovkách, rukavice, nůžky a zahradnický set nářadí.

Dalšímu balíčku říkám "kuchyňský" v čele s...


...proutěným košem, který využijete nejen v kuchyni:-) a obsahuje ještě...

...hodiny na baterky, nabíjecí baterie s nabíječkou, skleněnou dózu s víkem, plastovou dózu s násypkou, kovový stojan na vaření v páře, zelený set na svačinu a pití, korkovou podložku pod hrnec a set tří plechových dóz.


Pokud máte o některý ze setů zájem, prosím napište mi do komentáře jestli vás téma Zero Waste Family zajímá, jestli už šetříte a jak a nebo jestli máte. jako já ,někde těžké nedostatky týkající se plýtvání :-). Prostě váš názor, vaši zkušenost.

Komentáře můžete psát do 21.3.2016, pak vylosuji 2 výherce (pro každý set jednoho :-) ).

Podmínky:

 Připište email a označení jestli by jste raději set "zahradnický" nebo "kuchyňský" !! 

Mějte se moc krásně a už se těším na nějaké prima tipy na šetření v domácnosti:-)!


Článek ve spolupráci s IKEA

Komentáře

Vojtech Karger píše…
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Vojtech Karger píše…
Krasny den, Lucko, mate me velike sympatie. :) Urcite si poridte komposter! Mame 3 deti diky komposteru a trideni odpadu nejmensi popelnici v ulici 60l za 14 dni a to popelnice neni zdaleka plna a mala ma jeste na noc pleny.
Co bychom nejvic chteli poresit je voda! Snazime se zalevat nachytanou destovou, ale jak vyresit ty hektolitry vody, ktere protecou pri sprchovani?
Hodne stesti, bezva napadu a hezkych dnu!
Zahradnicky set je jak delany pro prvni jarni den. :)
Uzijte si ho!
mk@ne.cz
Anonymní píše…
Milá Lucie, díky za skvělé a užitečné téma. Doma třídíme odpad, když jdeme přírodou, tak většinou sbíráme pohozené odpadky. Prostě se snažíme...líbí se mi zahradnický set. Gabka (g.stropkova@email.cz)
Anonymní píše…
Zdravim do udoli :)..Setrime, tridime, recyklujeme, kompostujeme a "sekáme" ovečkami...mezery mame v jidle a občas zvitezi lenost při veseni pradla, kdy to proste nahazu do susicky...ale snazim se, snazim...sety se mi libi oba..jsou krasne a mm.obema to u vas moc sluší...mejte krasne dny..Leeda (lidule@email.cz)
Anonymní píše…
Milá Luci, ráda se podělím o své zkušenosti s tříděním v domácnosti :) začalo to tehdy, kdy mě štval věčně plný koš - protože jsme do něj házeli vše a taky zbytečné vyhazování jídla (hlavně pečiva). Koš jsme si koupili s více přihrádkama a tak do něj můžu dávat plast, papír a bioodpad a nemusí mě to strašit na očích. Chodíme s košem překvapivě méně často než předtím! určitě doporučuji ;)
V lednici to děláme tak, že jednou za 3-4 dny zkotroluju min. datum spotřeby a věci šoupu dopředu, aby byly více na očích a rodina je zbaštila dřív než ty s dlouhou trvanlivostí :)když se nám něco zkazí ze zeleniny, ovoce apod. tak to dáváme na kompost. Tvrdé pěčivo necháme uschnout na topení a vozíme do blízkého krmelce. Používám dost i mrazák, ale snažím se to spotřebovat třeba do měsíce, nemám ráda, když to tam dlouho straší :-/ mám malou holčičku a dělám jí takto různé kašičky. Jendou udělám třeba brokolici,mrkev,batáty a dám do ledovátek zamrazit. Můžu jí pak dělat mix různé zeleniny a nestát u sporáku tak dlouho :)
Z vašeho setu by se mi líbil kuchyňský - koš je eňo ňuňo! Ale i druhý set bych využila :) S pěkným pozdravem, Lucie
luciesochovska@seznam.cz
Anonymní píše…
Dobry den, tridime takovou tu zakladni klasiku, sklo, plasty a podobne. Snazime se setrit elektrinou a vodou, ale to, v cem musime pridat, je jidlo. Jak pri nakupu, rada bych vic kupovala lokalni suroviny, tak pri te spotrebe. Vyhazujeme ho dost... proto, kdybych vyhrala, bych radsi ten set kuchynsky. Preji pekny vecer!iwuska@seznam.cz
Lucie píše…
Dobrý večer. Snažím se. Využíváme zahradu na pěstování všeho, co má naději vyrůst. Máme tam kompost. Potraviny kupuji sezónní a od místních prodejců. Recykluji věci, které už máme (textil) a hodně přemýšlím, jestli a jaké další pořizovat. Letos se snažím vést důsledněji evidenci výdajů a zatím to má pozit.vliv na mé dřívější unáhlené "akční" nákupy hl.potravin, které se nespotřebovávaly. Třídíme, zhasínáme, šetříme vodou... ale zlepšovat je stále co! Líbil by se kuchyňský set. Lucie
Anonymní píše…
Dobrý večer Lucie předně musím poděkovat za krásný blog chodím na něj pravidelně moc se mi líbí jak umíte aranžovat květiny. Rekonstrukce mlýnu je úžasná a nyní k Vaší otázce šetření ,třídíme odpad máme úsporné žárovky,naučila jsem se při oplachováni ovoce a zeleniny využívat nachytanou vodu na zalévání kytek ,ale určitě máme ještě velké rezervy pokud by se na mě usmálo štěstí poprosím o kuchynský set Gábina. gabi.vicar@seznam.cz
Unknown píše…
Super soutěž a jsem zvědavá na další informace ohledně úspor. Doma třídíme papír, plast, sklo, potraviny vhodné do kompostu jdou tam. Žárovky úsporné máme už téměř všude. Anet (patikova.aneta@seznam.cz)
Anonymní píše…
Dobry den, tridit se snazime, ale rezervy jsou velke, hlavne co se jidla tyka. Rada bych proto ten kuchynsky set, hlavne ten kos je uzasny. Preji pekny vecer! Iwuska.s@seznam.cz
Anonymní píše…
Palčivým problémem jsou nakoupené a včas nezpracované potraviny. Set "beru" jak kuchyňský, tak zahradnický, Jana, jnov@seznam.cz
Anonymní píše…
oprava: j-nov@seznam.cz
Anonymní píše…
Set kuchynský :-)
Anonymní píše…
Dobrý večer, i naše domácnost se snaží s menšími či většími úspěchy šetřit, tak např.odmítám v obchodech igelitky, nosím si v kabelce svou plátěnou tašku, máme úsporné žárovky, třídím odpad, kompostuji, staré pečivo nosíme koním, nákupy jídla se snažím plánovat a když přece jen něco v ledničce zbyde nastoupí můj muž, který z různých zbytků umí vykouzlit velkou dobrotu. Kde máme ale určitě rezervu je šetření vodou, miluju koupel v plné vaně a také zuby si většinou čistím při tekoucí vodě.Ale veřejně tu slibuji, že na tom zapracuji (tedy aspoň na tom čištění zubů s kelímkem v ruce:-). Kdyby se na mě usmálo štěstí, nechám se ráda překvapit, oba sety jsou krásné. Zdravím Jana V.
Anonymní píše…
pardon, neuvedla jsem email janina.voldrichova@seznam.cz
Anonymní píše…
Dobrý den, já se snažím šetřit přírodu, kde se dá :-) poslední dobou řeším, co se spotřebiči, chtěla bych také nepřímo šetřit přírodu tím, že budu vybírat kvalitní spotřebiče s nízkou spotřebou...zatím vítězí www.gorenje.cz
Díky za další motivaci pokračovat v práci a těším se na další soutěž!
Unknown píše…
Milá Lucko mám ráda Váš blog a Ikeu také :) a tento projekt je myslím krok správným směrem, jelikož každý by měl začít nejdříve u sebe!!! Třídíme odpady jak se dá, úsporné žárovky jsou nutností. Zbytky potravin nosíme slepičkám a králíčkům. Domeček vytápíme dřevem a elektřinou...Pereme a nádobí myji jen v Bio přípravcích, ale ráda se dozvím cokoli, jak ještě více ochránit naši krásnou přírodu. Jelikož mám novostavbu a zahrada zatím neexistuje, uvítala bych tedy zahradnický set. Ať se ti daří a děkuji ♥
Jíťa píše…
A raději bych kuchyňský set
Tynka_125 píše…
Nám teče odpadní voda také do čistírny odpadních vod a dál do kanalizace. Nad odpadní vodou jsem nikdy nijak zvlášť nepřemýšlela, to spíš nad tou, kterou pijeme :-) . Pijeme vodu z vodovodního řádu a dost často z ní byl cítit chlór, tak jsem si koupila filtrační konvici. Filtrační konvice zbaví vodu různých nežádoucích látek a také zápachu po chlóru :-) .
Tynka_125 píše…
Nám teče odpadní voda také do čistírny odpadních vod a dál do kanalizace. Nad odpadní vodou jsem nikdy nijak zvlášť nepřemýšlela, to spíš nad tou, kterou pijeme :-) . Pijeme vodu z vodovodního řádu a dost často z ní byl cítit chlór, tak jsem si koupila filtrační konvici. Filtrační konvice zbaví vodu různých nežádoucích látek a také zápachu po chlóru :-) .
Nejstarší Starší 201 – 220 z 220

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

můj malý byznys v roce 2023