28 února 2013

Šizená...

...hovězí polévka:-)





Krásný večer přeji, doufám, že jste měli pěkný den!

Neumím vařit polévky...
...tedy ono je toho asi i víc co neumím, proto jsou moje recepty většinou hodně jednoduché :-)

Určitě bych zvládla polévku s bujonem...
...ale vývar...
...ten se mi moc nedaří...
...ale od maminky jsem dostala recept na zeleninovou polévku....


...nevím proč jí říká "šizená hovězí", protože kolem hovězího, ale ani koňského (to mě napadá jen v souvislosti se současným děním ,ve spojení s oborem, ve kterém se pohybuji :-))) ), ale ani kolem jiného masa tahle polévka ani neprošla :-)

Ingredience:

1větší cibule
1větší stroužek česneku
1 kořen petržele
1/4 - 1/2 celeru
2 větší mrkve
cca 200g másla
2-3 lžíce podravky NATURA
cca 2l vroucí vody
1/2 pórku
cca 5lžic hladké mouky
2 vajíčka

čerstvé polévkové bylinky: petržel, libeček, pažitka

postup:
Nejprve očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu, na čtverečky a půlkolečka.
Nadrobno nakrájíme cibuli a česnek, necháme na rozpuštěném másle cca 100g  zesklovatět, pak přidáme zeleninu a smažíme, tak aby i zelenina začala téměř sklovatět a měla chuť smažené zeleniny. Mezitím si dáme vařit vodu  a když má zelenina požadovanou barvu a chuť , zalijeme vroucí vodou.
Vmícháme podravku a přidáme pórek a část bylinek.
Chvíli povaříme a začneme si připravovat jíšku , nejprve jen mouku na másle a když má správnou barvu a konzistenci, vypneme oheň a přidáme dvě rozmíchaná vajíčka a zamícháme tak aby vznikl takový trhanec :-), to vše přidáme do polévky a se zbytkem čerstvých bylinek ještě chvíli povaříme, podle chuti můžeme přidat podravku.

DOBROU CHUŤ!



U nás, má tahle polévka velký úspěch a přijde mi to jako dobrý kompromis mezi tím, vařit z bujónu a mezi pravým vývarem :-)





Taky na mě dnes přišla nálada udělat  něco s tabulí v kuchyni :-)






Přeji krásný večer a zítra poslední den pracovního týdne!!!



7 komentářů:

  1. Luci,tohle je podle me proste zeleninovy vyvar,takze si muzes gratulovat,vyvar umis,ja ho delala zrovinka pred par dny s testovinami pro deti,protoze jako je hovezi nebo drubezi vyvar,tak je i zeleninovy,ale tvuj vypada moc pekne,bylinky delaji sve a zaujaly me placky,co k tomu jite,to jsi pekla??

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký večer Lucie. Polévka vypadá moc chutně, taky vařím podobnou. Jinak já jsem na polévky opravdový expert (troufám si říct...:-) ), klidně se podělím o recepty. A ano, také mě zaujaly ty placky na stole.
    Tabule v kuchyni vtipná, už se to blíží! Ikdyž u nás ještě haldy sněhu...:-(
    Janka

    OdpovědětVymazat
  3. Hned bych si dala, alespoň 2x:-) "Oblafující" obraz se moc povedl!!! Pěkně jarní:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Luci,
    chi, chi, chi .... tak tyhle kytičky ti určitě nikdy nezvadnou ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  5. Luci, obrázek na tabuli , to je pecka! Fakt super... Věrka

    OdpovědětVymazat
  6. Díky, díky,

    Katko placky jsou chleba - něco jako kneckebrot dovezené ještě ze Švédska.

    Janko, díky, kdybys měla nějaký hodně jednoduchý a ve výsledku vynikající ...ty miluju :-). U nás sněhu sice ne haldy...ale místy se mizera ještě drží!

    Lezart...pozdě,díky za pochvalu:-)

    Marki, přesně :-)))

    Věrko, díky :-)


    Aranel...no tak tohle mám taky...občas čtu s údivem článek podle titulku a když zjistím, že není na dané téma...zjistím, že i onen titulek zní jinak než myslím :-)))

    Krásné dny!

    OdpovědětVymazat