u nás na ...

...terase...
...a stav naší zahrady právě teď!





Krásný středeční večer blogerky!

Dnes pár obrázků od nás z venku a protože tam zatím nic moc zeleně, ani jiných barev (kromě barvy země ...tedy zeminy) nenajdete, tak jsem k tomu přidala krásně rozkvetlý zlatý déšť v obýváku...




..pod terasou máme od podzimu konečně srovnaný terén původního rybníka, kde bude doufám už brzo zatravněná plocha a za ní blíž k lesu malý rybníček nebo přehrada...
...toť plán v tuto chvíli, zítra to může jinak :-)



...terasa už je z jedné strany jakžtakž hotová a na druhé straně, zbývá doplnit posledních pár kamenů původní hráze a zavést kačírkem.
Ještě uvažujeme o tom, udělat alespoň část terasy ze dřeva.



Protože vím, že můj blog čte spousta z vás ZAHRADNIC, měla bych dotaz:
Prosím nevíte co by se dalo udělat se svahem, který je moc strmý na to aby tam byla tráva (nedala by se posekat) a taky na cokoli co je třeba nějak udržovat. Zkusili jsme túje, ale myslím, že moc jich zimu nepřečkalo. 
Chtělo by to nějaký druh rostliny, která by svah zarostla...ale jen svah :-) ...nevíte?
Svahů tu máme víc , ale tohle je svah který je z boku domu svítí na něj slunce od rána cca do poledne.


Předem díky za každou radu!


Mějte se moc krásně!




Komentáře

Bára píše…
Tuhle nádhernou terasu jen tiše závidím, Je naprosto skvostná, i když není hotová. Pevně doufám, že se k budování terasy taky letos dostaneme :-)
Jana Procházka píše…
Na svah ?První co mně napadlo a jaký má přiléhavý a vypovídající název skalník plazivý - cotoneaster dammeri,cotoneaster horizontalis,vděčné vytrvalé,neopadavé dřeviny,dekorativní listem,květy,červenými plody,v zimě,lze je stříhat,zmlazovat,vydrží mráz,i sucho,jsou medonosné,první potrav,pro včely. Koupit nejlépe v zahradnictví,thuje patří na hřbitov :-).Já bych tam přidala pár trsů levandule,pro vůni,zimolez-lonicera,jsou též poléhavé a popínavé,keřové opojně voní.A párek růží,pnoucích,ať se pnou.A mátu,ta se rozrůstá,tak jí dát prostor,voní,je výborná do čaje,též medonosná.Tak jsem se rozmarně zasnila,prostě si musím koupit pozemek,chybí mi a moc.Ať to roste.Já právě osázela balkon :-)

Bára píše…
nejsem zahradnice, ale protože teď řeším podobný problém, hodně mě zaujal brslen.
Zkus, Luci, nahlédnout sem
Lucie Konečná píše…
Ano, to je přesně ono, máme to ve svahu taky ( i na pltě, aby nebylo skrz vidět). Výborné je vlastně všechno, co je plazivé, může být i pichlavé (většinou to ještě k tomu nádherně kvete). Bára pode mnou píše o brslenu, je jich spousta druhů, taky máme, ideální. Ono to naroste i trochu do výšky a množí se to a rozrůstá jako blázen bláznivej. Túje jsou pro mě taky přežitek komunismu, že to tak musím napsat. Šťastnou ruku!
Ľubica píše…
Milá Lucka...terasa bude určite krásna. Ja by som Ti poradila, aby si si na svah vysadila zimozeleň. Skoro na jar kvitne krásnymi modrými kvietkami, alebo na bielo. My ho máme tiež a pekne sa rozrastá. Počas celej zimy sa Ti bude zelenať.
Pekný večer.
Ľubica
Jana - mercedeska7 píše…
Ve Slovinsku jsem viděla v příkopech skalničky a nízké trvalky - bylo to nádherné a nemusí se to sekat a neroste tam plevel, jak je to hustě zarostlé. Chystám se na to taky. Koupili jsme si domeček s potokem za barákem.
Anonymní píše…
Hezký den, my máme na zahradě u chalupy bezúdržbový skalník přitisklý - ten se jen plazí po zemi a nedává moc šancí plevelu apod. a přitom zpevňuje svah. Protže je zahrada velká na dalších místech je i dřišťál a mochna, ty nejsou moc plazivé, ale dobře se rozrůstají a péče taky moc nepotřebují. Túje jsme už taky vyzkoušeli, ale většinou přes zimu pomrznou. Šťastnou ruku ve výběru. Renča
Lucie Living píše…
Báro díky, terasa je super i nehotová, přeji ať se zadaří!
Lucie Living píše…
Kočičko moc díky že ses takhle rozjela , hned jsem to opsala a okoukla nějaké obrázky a a tak doufám, že se zadaří a budu se moci pochlubit i výsledkem! Ještě jednou moc díky! Jo a thuje patří na hřbitov. Ty naše už tedy určitě:-)
Lucie Living píše…
Lucie díky , musím uznat že obdivuju obrázky na blogu vaší "divoké" zahrady, něco podobného bych chtěla vytvořit i tady, nic moc příliš okrasného, prostě tak aby se mi to sem do té divočiny hodilo a nebyl ten přechod z okolních (skoro pra)lesů tak tvrdý. No vzhledem k tomu , že jsem trochu kozel zahradníkem nic jiného než túje mě ani nenapadlo...ale chybyma se člověk učí.. krásné dny!
Lucie Living píše…
Báro díky, brslen je již v seznamu též!
Anonymní píše…
Lucie, hodně rostlin nejenže na svazích výborně prosperuje, ale jejich kořenové systémy zároveň zpevňují půdu. Mezi vhodné druhy patří některé kvetoucí stálezelené nebo opadavé keře, např. pustoryl, mochna křovitá, kdoulovec nebo komule. Optimální jsou půdopokryvné rostliny, které za krátkou dobu vytvoří husté koberce listů a květů a tak potlačují plevele. Mezi tyto zpevňující rostliny patří víceleté kvetoucí trvalky jako mochnička trojčetná (Waldsteinia ternata), pupkovec jarní (Omphalodes verna), rdesno příbuzné (Polygonum affine) nebo škornice Epimedium). Ideálními rostlinami na svažité terény jsou brčál (Vinca), třezalka kališní (Hypericum calycinum), tlustonitník (Pachysandra) a břečťan (Hedera), jejichž ochranný plášť z listů přetrvá i přes zimu. Dokonce i nízké keře, jako skalník (Cotoneaster) a pokryvné růže, mají dlouhé výhony, takže se hodí na svažitou zahradu.
V prvních letech po založení zahrady ve svahu by se měl povrch půdy přikrývat mulčovací vrstvou. Ta chrání půdu před erozí a rostliny před rychle rostoucími plevely, než se pořádně rozrostou. V prudkých svazích je vhodné půdu přikrýt tkaninou nebo sítí, které se po několika letech rozpadnou. Pro sázení rostlin se do ní udělají otvory. Při zadržování vyplavované zeminy dobře poslouží i větší kameny.
Přídatnou ochranu poskytnou dřevěné kulatiny položené kolmo na spádnici svahu a upevněné kolíky zaraženými svisle do půdy také zachytí vyplavovanou půdu. Erozi zmírní i volně rozmístěné velké a těžké kameny. Hlavně pamatujte na to, že čím je svah prudší, tím blíže u sebe by měly jednotlivé zábrany být. Táňa
Lucie Living píše…
Lubica díky, na seznamu ho mám sice půjde na jiný svah než který mám teď na mysli, ale hodit se bude ! Díky moc!
Lucie Living píše…
Díky za tip, máme tu hodně kamených zdí a zídek až skalek, takže skalničky budou taky v hojném počtu! Tak ať se daří při budování zahrady!
Lucie Living píše…
Renčo moc děkuju, skalník už je moje No.1 :-). Krásné dny!
Lucie Living píše…
Táňo ...ach děkuji za skvělý návod...hned ty odrůdy jdu prozkoumat a tohle je fakt super! Jste zahradnice? Takhle se mi to líbí, jako recept v kuchařce:-).
Já se snad na to osazování už začínám těšit !!! krásné dny! a ještě jednou velké díky!
Bára píše…
I já musím poděkovat, Luci, hlavně tobě, že jsi POLOŽILA DOTAZ. A děkuji za odpovědi, moc mi to pomohlo, vždyť víme, že ne všude se hodí gabiony :-)
Anonymní píše…
Lucie, nejsem zahradnice,jsou to spíše zkušenosti z praxe.Pracuji už nějaký ten rok v komisi životního prostředí v naší městské části. Snažíme se to tu zvelebit spoustou zeleně ( zrovna dnes kontrolní den na výsadbě vyvýšených záhonů před školou). Moc mě to baví a jsem ráda, že jsem vám aspoň trošku pomohla. Jste moc šikovná, určitě to zvládnete. Táňa
Anonymní píše…
Lucie, třeba se vám bude některý návrh líbit: http://www.houzz.com/residential-steep-slope-landscaping/p/40
Táňa

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...