19 května 2013

Chřest s rozmarýnem a citronem...

...a tak trochu po čínsku :-)

Krásné nedělní ráno blogerky! 



Koupila jsem si chřest...


...ale samozřejmě,  aniž bych si předem našla nějaký recept, jak ho připravit :-)

A tak jsem improvizovala z toho, co dům dal...



...vznikla trochu variace na čínu.




A protože mně to moc chutnalo, podělím se s Vámi:-)...
...tedy ne o jídlo ....
... ale o recept:


Ingredience:

 1 svazek zeleného chřestu 
1citron 
3 čerstvé větvičky rozmarýnu
sůl a pepř
2 lžíce olivového oleje

 250g vepřové maso 
3 lžíce sojové omáčky
2 lžičky solamylu
pepř
4 lžíce oleje



Postup:

Nejprve svázaný chřest vařím cca 5 minut na stojáka, aby změkly konce , které bývají většinou tužší než špičky (viz obrázek ), potom si

Maso nakrájím na nudličky smíchám se solamylem (když jsem byla malá a slyšela jsem , že někdo dává do jídla solamyl, myslela jsem , že je to  nějaké mýdlo a hrozně jsem se divila :-))) ) sojovou omáčkou a pepř a nechám asi 30 min. odpočinout.


 Nakrájím chřest na kousky , odrolím lístky z rozmarýnu a z oloupaného citronu si odkrojím dva tenké plátky a ty ještě rozpůlím, z. Všechno smíchám proleji olivovým olejem, osolím a opepřím a dám  na cca 10 min. do rozpálené trouby na 175°C, po deseti minutách promíchám vyndám podle potřeby peču ještě dvakrát 5 min se zamícháním.

Rozpálím si olej na pánvi  a osmažím maso, když už maso není syrové vložím ještě na chvilku připravený chřest a vše zamíchám, podle potřeby mohu  ještě zakápnout sojovou omáčkou.

Podávám s rýží...
...tak dobrou chuť!




Včerejší oslava se vydařila, počasí nám přálo...
...až moc a tak mám pěkně vypálené sluneční brýle na obličeji :-))), děti si to užili ...


....nechyběl dort, šampaňské a spousta jídla, které budu muset zase nějak vyběhat, ale dnes ještě ne, protože nás čeká zase návštěva a počítám, že o vodě to nebude :-)))

Užívejte si krásnou neděli!







4 komentáře:

  1. Luci,i kdz celkove moc veprove nemusim,ale vzhledem k dostupnosti druhu masa,no spise nedostupnosti u nas na malomeste jej taky obcas delam,tak recept vypada fakt zajimave a stredomorska kombi citronu,olivace a rozmarynu je pro mne uzasna,tak mam mozna tip na zitrejsi obidek.Dnes ne,protze jdeme take na oslavu a tam se budou grilovat spizy a k tomu recke tzazziky,hmmm...mnam,uzij si navstevu.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý recept, máš improvizační talent.) Já si včera v restauraci dávala chřestový rizoto, taky dobrý. Fotky z oslavy super, že gratulujem k tomuto krásnému věku:)

    OdpovědětVymazat
  3. Chřest miluju, tohle nemůže být špatné, určitě zkusím:)

    OdpovědětVymazat
  4. Chřest mám taky ráda a Tvůj recept určitě vyzkouším, vypadá moc dobře... :-)

    OdpovědětVymazat