14 prosince 2014

třetí ...

...adventní neděle!



Přeji krásnou neděli!

Máme se dnes dost líně.
Muž měl být do pondělí pryč, ale vrátil se už dnes v noci, takže prvně jsem vstávala asi ve dvě s ním a pak každou hodinu a to přitom všichni ostatní spali jako do vody hození:-).

Byla u nás na návštěvě moje sestra, udělaly jsme jedno, u nás,
 hodně oblíbené cukroví (recept přidám níže :-) ) a pak jsme si udělaly předvánoční pohodu se skleničkou dobrého vína a filmem...
...který jsme tradičně skoro celý prokecaly:-).

Domů jsem si nanosila pár větví z borovice...



...a i když jsem větvičky ozdobila pár andílky, kteří pěkně barevně ladí k obrázkům z lesa...




...větve mají i vlastní ozdoby v podobě šišek:-).
Během nedávných námraz totiž u nás ve stráni asi dvě borovice spadly, tak o jehličí na letošní vánoce je postaráno...
...ale na stromek, to bohužel  není :-))).

Taky jsem udělala řetěz z vloček ze samotvrdnoucí hmoty...


...načali jsme vánoční štolu od babičky...


...a dnes samozřejmě zapálili třetí svíčku...



...a teď už slíbený recept na  ...


...mandlovou tříšť :-).

Ingredience:

3 x 100g sekaných mandlí 
150g cukr moučka
 3 sáčky čokoládové polevy podle chuti (mléčná, bílá, hořká)

(Pokud uděláte všechny tři druhy, tak to moc pěkně vypadá, ale protože za poslední roky se u nás vždycky snědly jako první nejtmavší kousky a ostatní zbývaly, udělaly jsme letos jen hořké )


Postup:

Troubu rozehřejeme na 180°C.
Mandle rozložíme na vál a přikryjeme navlhčenou utěrkou, necháme několik minut vlhnout.
Plech vyložíme papírem na pečení.
Navlhlé mandle smícháme v míse s moučkovým cukrem.
Potom madle rozložíme na plech a pražíme dozlatova cca 10-15 minut - POZOR  HLÍDAT!
Mandle vyndáme ,necháme vychladnout.
Rozehřejeme si polevu a vmícháme do ní mandle, ty pak nabíráme lžičkou a opatrně sypeme do připravených košíčků, necháme vychladnout a dobrou chuť!



Mějte krásný zbytek dne!



17 komentářů:

  1. Bonbónk vyzerajú perfektne. Ja robievam niečo obdobné, ale miesto mandlí používam hrozienka. Krásnu tretiu adventnú nedeľu. Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to mandlový cukroví vypadá neskutečně chutně, to bych ještě mohla zkusit, díky!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Hořkou čokynu mám ráda a mandle miluji .... bezvadná kombinace , krásný večer , Šárka

    OdpovědětVymazat
  4. Já to asi vynechám, tyto polevy patří mezi nejsladší bomby co znám. Letos jedu celozrnně a cukr "minimalizuji":-))
    Ale atmosféru k tvoření schvaluji!!!! Víno mám jako berličku:-)
    Magda
    VŠE NEJLEPŠÍ K SVÁTKU!

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Lucko, trošku se zpožděním vše nej k svátku a krásné pohodové dny - v jednoduchosti je vždy krása

    OdpovědětVymazat
  7. krásné... moc se mi líbí ubrus a řetěz z hvězdiček... Krásný večer... Veronika

    OdpovědětVymazat
  8. Zase krása, Luci! Cukroví, svíčky, větve... Pěkný večer!

    OdpovědětVymazat
  9. Lucí, díky za tip.
    Mandle miluju a s čokoládou...mňammmmm.
    Tak budeme mít třetí druh cukroví:o)

    papa a pozdravuj doma. Monča

    OdpovědětVymazat
  10. Krásná výzdoba a díky za super recept, píšu si :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Lucie, to cukroví asi taky zkusím, i když málokdy něco peču :-)
    A VŠECHNO NEJLEPŠÍ K SVÁTKU, DODATEČNĚ!!!!

    Hanka

    OdpovědětVymazat
  12. dobrý den Luci, dnes jsem zkusila udělat mandlové cukroví, ale bohužel nějaká zrada se vloudila, troubu jsem vyhřála na 180 stupňů, ale po 6 minutách jsem ucítila hrozný zápach linoucí se z kuchyně a mandle byly úplně černé, nastavila jsem si minutku na deset minut, ale cukrovíčko, už bohužel neokusím :-):-)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý večer Lucie, doufám že to bylo dělané z loupaných mandlí. Jdu je loupat. Ale to se asi dozvím až bude hotovo:). Každým pádem je to něco co je brzy hotové a chutné a taky pěkné. Budu pražit asi velmi pomalu že? Díky za recept Irma Roudnická

    OdpovědětVymazat
  14. Ach...no jo hned tam ťuknu update. Předpis je opsaný z časopisu, ale je pravda, že an přesně nevímjak dlouho jsme pražily, neb jsme u toho hodně povídaly a jednu várku zachránil Adam...ale je pravda, že to asi bylo míň než 10 minut...takže doporučuji hlídat! Díky za upozornění!

    OdpovědětVymazat
  15. Hlídám, hlídám troubu a jsem jak trouba :). Ale asi to chce opravdu hlídat a trochu obracet. A je to :))))

    OdpovědětVymazat
  16. Lucko,
    dnes jsem dělala cukroví. Mandle jsem opražila jen na teflonové pánvičce na sucho - dají se tak moc dobře pohlídat.
    Cukr jsem vůbec nedávala a použila jsem hořkou čokoládu 80%.
    Určitě to tak bude dietní :-)
    Marie

    OdpovědětVymazat