08 prosince 2014

druhá...

...adventní neděle, byla ve znamení pečení!

Přeji pěkné pondělí!




V neděli...
...druhá svíčka zapálena, vánoční songy naladěny a telefonát mojí kamarádky, že tedy děti nakonec nemocné nejsou a tak za chvíli přijedou!
Jásám, protože jsem zadělala docela dost těsta...


...a samotné by se mi do toho úplně nechtělo :-)))



Takhle, jsme si po dlouhé době, užily tlachací den...



...a ještě to mělo nějaké hmotné výsledky :-))).

Děti byly zlaté, chvíli řádili až se dům otřásal a pak zas bylo podezřelé ticho,  za to mohla, jak jsme se shodly geniální hračka lego, která snad nikdy neomrzí a ke hraní se můžete kdykoli vrátit a to v každém věku :-))).



Užívaly jsme si tu předvánoční pohodu, ale po dlouhém dni na nohou,
jsem večer doslova padla :-).


Max byl zlatej  a  dokonce si pochrupoval venku, vyjímečně skoro 4 hodiny...
...pravda je , že asi dospával trochu brzké ráno:-).



A přestože receptů na různé cukroví koluje asi spousta, tak já si tady musím tyhle vypsat...abych věděla pro příště :-).
..............................................

A třeba se budou hodit i někomu z vás.

Vanilkové rohlíčky:

300g hl. mouky
4 lžíce cukru moučka
100g mletých vlašských ořechů
4 žloutky
200g másla

na obalení moučkový cukr s rozemletým vanilkovým luskem

 (Chuť vanilkových rohlíčků je výborná, úplně se rozplývají na jazyku, ale jsou až moc křehké, nevíte někdo čím by to mohlo být? )


...........................................

Linecké cukroví:

420g hl. mouky
280g másla
140g cukru moučka
4 žloutky
špetka strouhané citronové kůry


na slepení : marmeláda podle chuti :-)

(celkem slušně se s vychlazeným těstem manipulovalo :-))

..............................................

Šlehačkové cukroví:


3 plné hrnky hl. mouky
250 g tuku IVA (předpis je z doby kdy tuk IVA 1ks měl 250 g, teď má 200  )
250 ml šlehačka  (a kdy taky jedna šlehačka měla 250 ml , taky má teď 200)

Tohle cukroví je nejlepší, když je hodně studené, takže ideálně uchovávat v lednici :-)


...............................................

Vše jsme pekly na cca 170°C v horkovzdušné troubě a čas nevím, pekly jsme do růžova...
... no a občas jsme se zakecaly tak někdy i do černa :-))).


Mějte moc fajn start nového týdne!



9 komentářů:

  1. Dobrý den Lucko, mám sice na rohlíčky trošku jiný recept, ale výsledek totožný, rohlíčky jsou křehké a nejdou ani pořádně obalit. Přesto je děláme každý rok a lžičkou okamžitě vyjídáme z misky ty rozlámané :-)
    Zřejmě je to tukem, v našich receptech je dost másla a ořechů, které jsou sami o sobě také tučné. Ale ten vynikající výsledek :-)))
    Mějte hezké dny, Ivana

    OdpovědětVymazat
  2. Lucka, z vlastnej skusenosti viem, ze ked sa cesto na vanilkove rohlicky miesi v rukach je vysledok krehkejsi, Idealne je dat ho do robota, ten ani maslo nehreje, aj to urobi rychlo. Cim dlhsie s cestom manipulujes rukami, tym je to horsie:(...hadam som poradila:))) (a tisko zavidim tu pohodicku pri peceni, ja mam pracovne sezonu a ledva si stiham oblubene blogy prezriet.....)

    OdpovědětVymazat
  3. vypadá to skvěle! Je vidět, že jste si to s návštěvou pořádně užili, tak to má být - žádný předvánoční stres!

    OdpovědětVymazat
  4. To musela být pohodička :-) a ta vůně...Šlehačkové určitě vyzkouším. Přeju krásný advent Andy

    OdpovědětVymazat
  5. Ja delam rohlicky s mletymi mandlemi a vyjimecne se mi nejaky rozbije a presto jsou uz i hned k pojidani, jak jsou mekke:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezké fotky - krásná atmosféra a Max s tak červenými tvářemi -až jsem se usmála jak je sladkej...je fakt, že lego zaujme i velké mnohdy i dospělé. Cukroví terve začnu péct ...a rohlíčky lámou se mi taky když jsem byla malá mamka vždy říkala co se rozláme pro obalování v cukru snězte a my schválně vše lámali..... pak říkala i to rozlámané dejte do krabic ,to bychom museli péct znovu. A dělávali jsme zřeba ze dvou či tří dávek ...ono 3 děti něco sní ,že jo.... přeji ti prima den a ještě musím konstatovat, že s kamarádkou jsem nikdy nepekla, budu to muset asi napravit....zdravím Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám na rohlíčky trochu jiný recept, zkusím ho doma najít, ale podle mě je tam dost másla, tak tím by to mohlo být, mě se tamty nelámou.

    OdpovědětVymazat
  8. Já peču vanilkové rohlíčky úplně bez vajec, té mouky, cukru a ořechů tam mám v podstatě tolik, co Vy, a žloutky žádné. Křehké jsou jen okamžitě po vytažení z trouby, to se musí opatrně, jakmile trochu zchladnou, už jsou v pohodě. Zrovna obaluji poslední plech ;-). Lea

    OdpovědětVymazat
  9. Přidávám recept na vanilkové rohlíčky, který jsem kdysi vyslechla v rozhlase a od té doby jiné nedělám.
    Jsou nejen výborné, ale dobře se i dělají !
    21 dkg hladké mouky, 17 dkg másla, 5 dkg cukru moučky, 8 dkg mletých ořechů
    - dala jsem i na radu, že u rohlíčků je dobré těsto nechat v lednici uležet i několik dní -
    Peču na 150° - 20 - 25min. Jakmile potom trochu zchladnou, v pohodě jdou obalovat. Věra

    OdpovědětVymazat