dlouho jsem je chtěla zkusit...

...batáty:-)


Přeji pěkný pátek!

Včera jsem slíbila recept na něco trochu zdravého.
Batáty  nebo taky sladké brambory jsem chtěla vyzkoušet už dlouho, ale nerada dělám něco nového, co jsem nikdy neochutnala a vlastně ani nevím jak to má správně chutnat, nebo jak to připravit aby to správně chutnalo:-).
Rádi bychom se stravovali zdravě, ale těch receptů, o kterých můžu s čistým svědomím říct, že jsou zdravou stravou moc nemám a tak  je to trochu nuda a aby nuda nebyla, proložím to občas nějakou dobrotou, tím myslím něco co sice moc chutná a všem, ale zdravé to není ani omylem :-))).
Některé věci nedělám jen proto, že vím že to nebude chutnat dětem, ale je pár takových, které buď i dětem chutnají a nebo chutnají nám tolik, že jsme časem děti prostě naučili:-))).

Nedávno jsem dostala odvahu a nakoupila batáty, červenou řepu a pustila jsem se do hledání receptů.
Nakonec jsem tak nějak nakombinovala pár věcí dohromady s ohledem na to , co jsem měla zrovna doma a co by se asi mohlo hodit a protože to všem chutnalo, podělím se .

Salát s batáty a kuskusem.







Ingredience:

3ks batáty
3ks červená řepa
3ks střední cibule
3 stroužky česneku
fazolové lusky
kousek celeru
sůl
pepř
rozmarýn
olivový olej

kuskus
zeleninový vývar nebo 2lžičky koření na zel. vývar (vegeta , podravka)
cibule, máslo

zelený salát, rucola, rajče, cibule
balsamico ocet (nebo balsamico cream, ten sice obsahuje cukr, ale je tuze dobrý :-))) )

Postup:

batáty,řepu a celer oloupejte a nakrájejte na kostky, cibuli na šestiny a česnek na plátky, dlouhé , čerstvé fazolové lusky krájím na třetiny vše dejte do zapékací mísy prosolte, opepřete, posypte pokrájeným čerstvým rozmarýnem, zalijte olivovým olejem a promíchejte.
Pekla jsem na 170° C nejprve 15 min. pod alobalem  a pak asi 20 min. odkryté, ale hlídala jsem aby se nepřipalovalo.



Připravte si kuskus podle návodu jen místo vody použijte zeleninový vývar  a nebo já dávám lžičku směsi na zeleninový vývar později.
Na másle nechte osmahnout cibulku do sklovata a hotový kuskus přidejte a lehce osmahněte společně, pokud máte kuskus jen z vody přidejte jednu nebo dvě lžičky směsina vývar a zamíchejte.



Na talíř si připravte malý zeleninový salátek zakápněte olivovým olejem a balsamikem, na salátek dejte trochu kuskusu a navrch pár lžic opečené zeleniny a  můžete podávat.


Dobrou chuť!


A protože nám ještě zbylo, druhý den jsem povařila nakrájenou brokolici, přidala k zelenině zalila 6ti vajíčky se solí a pepřem , posypala čerstvým parmazánem a dvěma stroužky česneku na plátky, zapekla jsem v troubě  a měli jsme moc dobré jídlo i druhý den.

Pravda je, že Maxovi to moc nešmakovalo, ale Adam jedl bez problémů.

Taky se snažíte vařit zdravě? I dětem? A úspěšně ?


Mějte prima pátek a celý víkend!

Komentáře

Snazime, snazime:-), ale nekdy to jde ztuha.
Ja bych jeste doporucila nahradit vegetu a podobna koreni nejakymi vhodnejsimi;-). Tohle je podle me fuj. Ale je to na kazdem, pochopitelne.
Bataty me bohuzel neoslovily, zkousela jsem upravene jinak a jen jednou. Zato opecenou zeleninu miluju.
Radi delame stavy - mrkev, repa, jablko. Pro nas vyborneeeeee.
Hezky vikend. M.
Lucie Living píše…
Marcelo díky, já přímo vegetu taky nepoužívám, ale alnatura polévkové koření z DM drogerie, ovšem kdysi dáááávno se tu prodávala asi jen vegeta , teď jsem vlastně tím polévkovým kořením nahradila vegetu ve všem v čem jsme ji do té doby doma používali , ale když si předáváme recepty s mojí ségrou, stejně řekneme vegeta i když tím už vegetu vůbec nemyslíme :-))). Pěkný víkend!
Notes píše…
My sa snazime stravovat zdravo- ale to detom, alebo skor uz mladezi- moc nechuti:) Adam je po salatoch, i ked je tam maso, hladny- ma 18 a yz to nejaky rok trva, co sa proste potrebuje najest. A je vychudnuty ako trieska, takze varim najma masove site jedla. Zapekanej zeleniny ani dusenej ani parenej sa ani nedotknu a my s manzelom by sme len to jedli. Vedu u nas typicke slovenske jedla - brindzove halusky, zemiakove pirohy, zemiakove placky ale nie smazene, ale nasucho na platni, buchty, palacinky, rezen...kde je to zdrave? To prekladam s tym nezdravim:))). Vcera a dnes chilli con carne, zajtra bude losos peceny s pyre zemiakovym, v nedelu asi spravim rizoto s kopcom zeleniny aby zostalo i na pondelok....a take ze zeler alebo cibula? Hahaha. Zato mozem kazdy den robit mrkvovy salat s ovocim- marhule, broskyne alebo ananasom. No, matka, snaz sa....:)))
Monika píše…
Bátaty jsem objevila myslím před 5 lety, když se mi narodila Terezka a začala doba příkrmů. Obě děti mi je baštily s takovým gustem, že jsem pak občas udělala nějakou mňamku i pro nás. Já třeba peču batáty společně mrkví a s kuřetem v troubě - nejdřív pod alobalem a pak odkryté kvůli kůrčičce a výborné ... dokonce i manžel to rád :-) Určitě se těším na další tipy pro zdravá jídla (i s infem jak to chutná dětem), protože u nás je to podobné, když zkusím něco zdravého, tak to nakonec jíme s manželem sami :-)
Janeathome píše…
U nás jsou batáty oblíbené. Griluju je v troubě nakrájené na kousky spolu s další zeleninou - papriky, lilky, porek, cherry rajčata ... proliju olivovým olejem, dám hodně česneku, pepř a citronový zátar, který tomu dodá takovou řeckou příchuť. je to skvělá příloha samozřejmě k masu, bez něj by moji chlapi nebyli :-)) Vlastně bych to mohla někdy dát jako tip na blog ...:) Jinak se taky snažíme o zdravější alternativy a docela to jde...ale u malých děti to pude asi ztuha :) A prkýnka u tebe vypadají skvěle!
Anonymní píše…
Práve dnes sme mali rychlovku batáty a červenú repu zapečenú v trúbe, stačí dať trocha kvalitného oleja, alebo len papier na pečenie, syr, mozzarellu, alebo iný...semiačka, soľ, my môžme korenie...Vznikne taká kôrčička, batáty sú diétnejšie ako zemiaky, ale hlavne je tam viac betakaroténu, ako v mrkve..
Od januára máme debničkovú donášku do domu z poľnohospodárskeho dvora.
Šaláty jeme celoročne, červenú repu, baklažány a tekvicu s cukinou...
Anonymní píše…
Ešte Solčanka, bez glutamanu, s morskou soľou...
Anonymní píše…
teda to je na google translator
Anonymní píše…
Nejradši máme různé pyré s batáty s celerem a mrkví,nebo i jiné kombinace.Jako příloha mňam.Marie
Luci píše…
Batáty jsme taky nedávno ochutnali poprvé. Strašně jsem se bála, že to budou zbytečně utracené peníze a že mi nebudou moc chutnat, ale opak byl pravdou! Od té doby si je domu kupujeme docela často. Nejraději je máme z trouby s trochou normálních brambor a grilovanou zeleninou :)

Cheerhood
lucie píše…
vařím a snažím se zdravě. s dítětem ubylo soli a podravku a jiné směsi jsem nepoužívala ani před tím, ale občas dochucuji tímto: http://www.sonnentor.cz/sonnentor_cz/e_shop/koreni/korenici_smesi/node_80980/(search)/1/(car)/2
tak třeba vás inspiruju ;)
Anonymní píše…
Múžu já?
ináč červená řepa u nás je cvikla
trúba je trouba, alebo gril
semiačka sú semínka, soľ súl,korenie, koření,kôrčička, kúrčička,
zemiaky sú brambory,debničky sú bedýnky,baklažán je lilek, tekvica- tykev ....atď, ja ani nevnímam kto ako píše alebo hovorí, či v češtine,či v slovenčine,pravopis je ale problém, nerozoznávam už rozdiel medzi češtinou a slovenčinou hneď, musím sa spätne zamyslieť, aby som si uvedomila, či to bol Čech alebo Slovák..OMG!
Anonymní píše…
Happy birthday maxy
You did great job lucie, everything is really wonderful.
Good job girl.
Pepino
Anonymní píše…
Lucie, vy často grilujete a v létě děláte "fatry", zkuste dát pár batátů do žhavého popela, tak jak se kdysi pekly brambory. Ujišťuju Vás, že budete všichni velmi mile překvapeni, to je totiž de-li-ka-te-sa :-)
zdravím,
Monika
Anonymní píše…
:-) :-) :-)
Luci to zní báječně! Přesně jak píšeš v úvodu, nikdy jsem to nejedla, láká mě to, ale jak to připravit? Moc děkuji za recept, ráda zkusím! .-) krásné jarní dny přeje Eva :-)
D. píše…
Bataty mají v naší kuchyni uz své místo. Hlavně děti je milují. Poledne jsem vařila batatatovy krém se skorici, zazvorem a cockou beluga, byl fantastický, voňavý. Přeji krásné dny, Dita :-)
D. píše…
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...