SPOLEČNĚ

Krásný den přeji!

Dnes tu mám pár fotek z uplynulých dní.

Často mi píšete jak je fajn, že si naše děti spolu hrají a dělají kdeco společně.
I já jsem za to ráda a doufám, že jim to vydrží až do dospělosti.

Ale je taky fakt, že za každou společnou činností je plno křiku a hádek a protestů a v neposlední řadě taky spousta nepořádku.
Asi už jsem o tom psala, ale mě jako dítě naši , hlavně mamka , k ničemu nepustili.
Z toho asi pramení moje benevolence ke každému binci spojenému s malováním , modelováním, vařením, lepením...a vší možnou jinou aktivitou:-).

Jenže mě vážně moc baví, jak mají děti z toho všeho radost i ten nejstarší.
Baví mě, že se učí spolu komunikovat a řešit různý situace.
Baví mě jak se učí u všeho plno dalších věcí.
Každé dítko je jiné a zatímco Adama bavilo všechno malou chvilku, a i teď je na vše hrozně hrr a tak ho i Max občas opraví, třeba když vybíráme zvířata , která patří do lesa, Maxe mnohem víc zajímají souvislosti, proč něco funguje, kde se to tu vzalo.

Nedávno jsme četli knihu o lidském těle a tak mi při každé návštěvě toalety hlásí, že už má plné ty hadice v břiše a tak musí kakat a nebo že se mu naplnil močový měchýř a musí čůrat:-))).

Andulka má ze všech zase největší trpělivost a zůstává u modelování a malování ještě dlouho po tom, co kluky už to nebaví.

Já mám tak nějak pocit, že děti mohou být součástí téměř každé činnosti, která je v domácnosti potřeba udělat a když si něco chtějí zkusit, tak jim nebráním.
Samozřejmě , že je nenechám krájet nožem bez dohledu, ale nedávno si prťata chtěla zkusit krájet cibuli i přes moje varování, že je budou pálit oči.
Oči pálili, ale ani necekly:-))).

A tak jdeme na to od lesa.

Když už jsme tak často v lese, padají doma  právě otázky ohledně lesa.
A tak se tím dnes a denně zaobíráme.
Když nenajdeme v lese houby , najdeme plno jiných věcí a tak si les s houbami uděláme sami.




Pak je potřeba dodat zvěř. Tak studujeme v moudrých knihách kdo všechno v lese žije.



A vybereme ze zvířat ta správná.



A šup s nima do lesa.


A protože nám jich ještě plno chybí, jdeme znovu vyrábět, tentokrát zvířátka.


Nakonec se vyrábí brouci, žížaly a když dojde na šneka, tak hned několik druhů (nejen lesních :-))))


Náramná zábava pro všechny a na několik dní.


Často se mnou děti vaří nebo pečou.
Jablečný koláč umí sami.









Výtvory jako pizza šneky a kmínové tyčinky z listového těsta, jsou taky oblíbené.








 A k čemu všemu děti pustíte vy?
A chcete častěji posty z našich aktivit běžných dnů?

Mějte se krásně!

Komentáře

Anonymní píše…
krásne!
ja si tiež myslím, že s deťmi sa dá robiť všetko...skôr tí dospeláci budú problém..:)
andrea
Anonymní píše…
Moc pěkné fotky!
A jo! Ráda čtu o běžných aktivitách, které podnikáte. Koukám, Lucie, že ženská část rodiny má momentálně kratší vlasy, než mužská.markéta
Anonymní píše…
paráda, já když jsem hlídací babí (a to jsem často) taky nechám vnoučata spolutvořit v kuchyni, pak si to víc vychutnají a ptají se maminky - zda pozná, co tam je za jiné ingredience, než dává ona..... ano, děti potřebují zaměstnat a tohle je nejlepší. A pak ještě pomoc na zahradě, ta jim jde taky k duhu...…a v lese poznáváme stromy, rostlinky, hrajeme šiškovoanou-kdo strefí strom nebo dědu..... Přeji všem krásný sváteční podzimní den. babí Olina z Jizerek
Tina píše…
Nadherny bezny zivot. Posty z bezneho dna su naaaaaaaj. Urcite som ZA to aby ich bolo stale dost. Ja sa vzdy potesim. Lahodia oku ale hlavne srdcu. Su krasou, isnpiraciou. Lucka prajem vam nadalej ten nadherny entuziazmus pre deti i seba samu.
Anonymní píše…
Nemám slov.Já jsem na tom byla podobně.Nic jsem nesměla.Zbožňuji Lucko tvoji rodinu.Alibabka
Anonymní píše…
Paráda ,tvořit s dětmi a pro děti je pro mě radost,já také doma toho moc nesměla,aby bylo stále naklizeno,tak jsem to pak vynahradila sestře,která je o devět let mladší,stále jsme pak spolu něco malovali,šili a tvořili,a moje zlatá milovaná babička s dědou,spolu jsme taky dělali všechno,venku i doma...moje děti milovali také všechno kreslení,vyrábění,vaření,pouštěla jsem je ke všemu a ten nepořádek mi nevadil,ted už mi vyrostli tak je u nás často synovec,neteř,a řádíme dál...mám skvělého muže,velký dum i zahradu a dětí i z ulice je u nás plno.moc nás to baví. Váš blog Lucie je pro mě ten nej,ráda Vás čtu,líbí se mi vase povidani o detech rodine i vyletech MOC VAM FANDIM,dae
Lucko, krásný článek, těším se na další :)
Anonymní píše…
Luci, správně TO vedete, ty vaše blonďaté hlavičky v zástěrách jsou úžasné. Zaujaté a svobodné ve tvoření.
Nás bylo dětí šest ( jako schody ) a vše jsme se učili taky za pochodu, mamka pracovala na dvě směny...v lese je prima a máte ho za domem, kam jinam jít?
Vaše prodejkyně šišek je čím dál hezčí.
Jiřina z N.
Barbora Rákoczi píše…
Moc pěkný článek. Můžu vše zeptat,kde jste sehnala figurky lesních zvířátek?:-) Bara
Plihalova píše…
Krásné...mé děti pracovaly se mnou.Nyni vše dělám a vnučkou.Ano,chci posty z běžného života.Děkuji,že k Vám mohu na návštěvu.Hezké dny.JP
Petula píše…
Ráda k vám chodím nakouknout na návštěvu, pište co se vám zlíbí, všechno je fajn. A s tím pomáháním to máme stejně, nikdy jsem nic nesměla, protože bych nadrobila, zapatlala, vysypala,... Jestli někdy budeme mít děti, tak bych to chtěla mít jako vy :) Krásný den :)
Jarča píše…
Krásný článek,starší syn rád škrábe zemáky,vynáší smetí,vyskládá myčku a utřel si prach na poličce s cínovými vojáčky a bráchově kuchyňce jen párkrát a když se nudí,tak uvidím jestli mu to vydrží 😁
VOULEZVOUS píše…
Po delší době jsem se mrkla na váš blog a můžu jen říct, že se nic nezměnilo, pořád jste úžasná rodinka, kterou obdivuju!!! Přeji si aby vám to takhle šlapalo dalších sto let, jste naprosto kouzelní
Anonymní píše…
Prosím, nesdělíte recept na jablečný koláč? děkuji moc :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

můj malý byznys v roce 2023