Halloween ano či ne?

Přeji pěkný den!
Ano, to jen pro případ , že to budete  číst až zítra nebo jindy, dnes už je večer:-).



Jak slavíte Halloween?
Všimla jsem si, že plno lidí tenhle svátek hodně řeší a dokonce ho spousta lidí vysloveně odmítá.
Ano není to naše česká tradice, souhlasím.
Ale nám se tenhle svátek dost líbí.
Za mě je naprosto super  to, že na halloweenskou párty se můžete náležitě vyparádit.
Chápu , že ne všichni se rádi převlékají za kdejaké maškary, ale nikdo je nenutí.
Mám pocit, že tady v Čechách se tahle tradice převzala jen částečně, kdo chce udělá si párty ve strašidelných kostýmech , hodně lidí si vydlabe dýni ve které si rozsvítí svíčku , ale nemyslím si, že by se někde u nás chodilo v kostýmech koledovat.
Mě určitě nevadí přijmout do rodiny novou tradici nebo si v rodině nějakou stávající tradici upravit. Rozhodně , ale nejsem pro rušení starých tradic.
A to ani Velikonoc, kde dostávám obvykle výprask :-).
Myslím, že i v tradicích platí udržet si balanc, nic se nemá přehánět.
Ani řezání žen na Velikonoce, ani strašení dětí čertem na Mikuláše, ani strašení na Haloween.
U nás rozhodně zdomácněla tradice dlabání dýní.
Děti se na to těší.
Můžou se zamazat.
Adam k tomu zajišťuje zvukovou kulisu.
Občas až moc nahlas:-).
Prťata jsou nadšený že můžou na stůl.
Všechny moje děti milujou bořit ruce do něčeho slizkého.
Všichni jsou nadšení že můžou zapálit svíčku (hrát si s ohněm).
A netrpělivě se čeká na setmění .

Už jsem to tu psala, my jsme si doma trochu propojili Dušičky a Halloween a tak v našich dýních zapalujeme svíčky za ty, kteří už tu nejsou s námi.
Adam moc rád vzpomíná na dědu a Maxovi začíná vrtat hlavou když o dědovi Adam mluví, jak to že si ho moc nepamatuje, máme pár fotek kde je Max s dědou  a tak si je rád prohlíží a dumá.
Sama nevím co mu běhá hlavou.
Pro mě je to určitě zpestření našeho trošku ponurého dušičkového svátku. 
Na hřbitov chodíme taky, většinou s babičkou, proto se mi nedaří nějak děti na hřbitově naladit na to duchovno, s babičkou se většinou čistí hroby, tak už to s tím mají děti spojené  - smetáček a savo :-).

A dnes tedy malá dokumentace našeho dlabání.
Nejprve je nutné si pořádně namalovat co budeme řezat (jako na sále:-)...operačním )



Ostrý nůž smí brát do ruky jen Adam.




Postupem času se kuchyň mění v místo kde je opravdu všude k nalezení nějaké to dýňové semínko:-).
Ráno jsem si dělala kafe a v hrnku taky jedno bylo :-)))



Ale není nad to ponořit si ruce do něčeho mazlavého, slizkého, klouzavého...
...děti to prostě milujou.




Tak a tady se můžete pokochat při porovnání první a poslední fotky.
Instagram versus realita :-)




Letos jsme si dýně nechali v okně doma.


Nevím jestli to byl dobrý nápad, protože každou chvíli z dýní tahám nějaké
 pěkně umatlané hračky :-)))


Mějte fajn dny!

Komentáře

Zuzana TT píše…
Plne s vami súhlasím. A deti ste super zabavila. Výsledok potešil nielen vás,ale aj mňa!
lenka weszterová píše…
Také s Váma souhlasím, už od dětství miluju strašidla, kouzla, tajemno. Takže vyřezáváme, dlabeme, svítíme, strašíme, prostě si tehle svátek užíváme. Lenka
Víš, já uznávám tradice, ale zároveň jakákoliv příležitost k tvoření, natož s dětmi, je prostě fajn, tak proč by ne! Vyřezávejte, sviťte a malujte si. :)))
Barbora píše…
Luci já jsem taky asi někde na půl cesty... Mám ráda klasické, české tradice a třeba Valentýn opravdu nemusím. My máme prostě 1.máj :) Halloween nějak neslavíme, ale dýně mám taky ráda a když se ocitneme někde, kde je party, tak se jdeme pobavit rádi, proč ne. :) Ale taky nejsem proto, aby chodili děti na halloween koledovat. Ale jak jde o tvoření všeho druhu, tak to mám ráda :-) A hlavně mě baví ty příspěvky od Vás :) Jak vy to máte Luci doma s tradicemi vy, když muž je z Holadska? To by mě zajímalo, jestli muž se přizpůsobil naším tradicím, a děti v tom vychováváte, nebo máte nějaké přejaté holandské tradice? Je to zajímavé :)
Anonymní píše…
Milá Luci, sice Halloween nějak moc neslavíme (počítám, že s přibývajícím věkem dětí se to změní), ale komu se líbí, proč ne. Spíš mám pocit, že pomalu vytlačuje Dušičky, což mne tedy mrzí. Co je to Halloween, u nás široko daleko děti vědí moc dobře, zato Svátek všech zemřelých jim neříká nic...
Přeji krásné podzimní dny
Lucka z Vysočiny
Krása. Je vidět, že děti jsou nadšené :)
Já jsem si taky včera dvě dýně vyřezala a v nich zapálila svíčku za ty, co už tady nejsou. Takže jsem si tak podobně jako vy propojila Halloween a dušičky.
Anonymní píše…
Milá Lucie, Halloween slavíme pravidelně 10 let. Nejmladšímu účastníkovi bylo letos 11, nejstaršímu 73. Kdo chce, tak ze sebe udělá strašidlo, máme různé soutěže a hry a náramně se při tom bavíme. Ale nejsou to pro nás Dušičky. Ty máme spojené s návštěvou hřbitova za mihotání spousty svíček a tiché vzpomínky.
Martina
Plihalova píše…
Milá Lucie,protože mám děti již dospělé,je to již pár let co jsme H.přijali.Mohli jsme tvořit,povídat si,dlabat,jíst strašidelná jídla a to děti tenkrát před pubertou bavilo.Postupně vyrostly,máme již malinkou vnučku a nás prostě bavit se a tvořit baví.Pro skarohlidy říkáme ,že ctíme starý keltský zvyk...A je nám krásně.Také by mě zajímaly hol.tradice.Mějte se krásně.JP
Anonymní píše…
Milá Luci,taky dlabem dýně,jen tak,pro radost...a Dušičky,to je zase vzpomínání,...Krásné dny,rodinko..dae
Anonymní píše…
Halloween neslavíme,nevidíme důvod. Nejsme Keltové,jsme Slované.U nás mají Dušičky přece jiný základ a důvod než Hallowen.V Americe taky nikdo Dušičky nezná a neslaví. Ale uděláme podzimní,dušičkovou výzdobu i vč.dýní.To je fajn a pak jdeme vzpomínat s láskou na naše zemřelé, kteří nás bohužel opustili.
Tak pěkné podzimní dny všem:):).
Katka z Km
Unknown píše…
Pěkný den, dovolila bych si nesouhlasit, v těle mnoha z nás koluje i keltská krev, protože nade vší pochybnost docházelo na našem území k mísení kultur. Jak říkal náš učitel výtvarky: "Se asi milovali, až se asimilovali." My s mužem v sobě keltský původ cítíme přesto, že genetiky to potvrzeno nemáme (i to už dnes lze). Já se za Kelta považuju a právě proto neslavím Haloween, ale Samain - nejdůležitější svátek keltského roku. A přesto dlabeme dýně, vzpomeneme si i na ty, kteří pro nás tolik znamenali. Ale upřímně nepotřebuji hromadný impuls k truchlení za ty, co mi chybí, ani fronty na hřbitově. Asi je to pro mě málo autentické a upřímné. A o tom to přesně je, slavit si po svém a totéž dopřát ostatním. Tak báječný Samain, krásné melancholické Dušičky a happy Haloween všem!
Anonymní píše…
Lucia práve pre tú radosť pri výrobe dyňových dekorácii s detičkami , heloween neriešim.
Pekný večer Lenka
Marie píše…
Neslavíme,ale dlabeme a svítíme.Vymaškaříme se na Lucii a vymeteme světnice a čarodějnice to chodíme celý den vyfešákovaný.Taky topíme Moranu a radujeme se z toho,co nám tu předci zanechali.

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...