Moje plánování - bullet journal

Krásný den přeji!



Už jsem o tom určitě psala.
Kdysi pro mě plánování bylo samozřejmostí. V pracovním procesu, každé ráno s kafem v kanclu to bylo tak snadný. 
Když jsem pak zůstala doma, zjistila jsem že díky získanému času jsem mnohem flexibilnější a že se plány stejně neřídím a plánů ubývalo a já svůj čas přizpůsobovala potřebám členů domácnosti a i na mě vždycky došlo.
Vlastně až s narozením Andulky se se něco zlomilo.
Najednou jsem zjistila, že vlastně téměř nic nestíhám, vše dělám na poslední chvíli, ve všem mám chaos a největší asi v sobě.
Na sebe jsem měla minimum času a když tak jsem měla hlavu plnou výčitek i přes veškerou snahu užít si čas pro sebe.

Začátkem tohoto roku jsem si řekla, že se k plánování vrátím.
Do diáře jsem si tedy napsala i cíle pro tento rok .
Za půl roku jsem se plánování docela hodně věnovala a několik diářů jsem vyměnila.
Začala jsem s CLEVER MINDS notebook, kde je předepsaný každý den na jedné dvoustránce.
To pro mě bylo moc, navíc žádné rozlišení týdnů, měsíců a prostor pro poznámky, prostě tenhle styl mi nevyhovoval.
Pátrala jsem po něčem jiném a objednala DOLLER, ten má pěkný prostor k zaznamenání cílů, plánů. Je také bez datumů, takže začít můžete klidně uprostřed roku a na konci měsíce má prostor pro shrnutí , se začátkem měsíce máte zase prostor na vlastní kreativitu. Ale na dvojstránku tu vychází celý týden a to pro mě zase bylo málo :-))).

Tou dobou jsem se topila hlavně ve vyklízení domu po rodičích , který jsem dala k prodeji a bylo nutné posbírat si poklady z minulosti, které si chci nechat a které ne.
Mimo jiné jsem tam našla právě diáře a zápisníky z let dávno (hodně dávno) minulých.
Největším pokladem byly úkolníčky z dob puberty, kde jsem si kromě úkolů zaznamenávala také akce jako kino, divadlo, diskotéky , kde , kdy a s kým a většinou u toho nechyběl ani hlavní pocit s dané akce. Jako třeba jméno mého vysněného kluka v srdci, jako že jsem ho potkala. Ale třeba i nákres přetrženého papíru se jménem mého vysněného  a na druhé půlce jméno jeho v té době současné holky , přeškrtnuté a odtržené od něj :-))).


Kromě pokladů úkolníčků jsem našla fotky z těhotenství s Adamem a pak jeho první foto :-)


Zápisník je plný názvů oblíbených písniček, citátů, obrázků z dívky a bravíčka , módních trendů té doby, mých malůvek a taky lístků na vlak nebo autobus s připomenutím, proč zrovna tahle cesta stála za to. A ještě tam bylo plno seznamů věcí na akce a výlety kam jsem v té době jezdila.
Jen tak mimochodem je tam na každý týden i tabulka s domácími úkoly a poznámkami ke školní přípravě.
No prostě poklad.

Dnes bych řekla , že je to trochu mindful deník a bullet journal v jednom, jen to tenkrát byl obyčejný čtverečkováný sešit, myslím, že tečkovaný nebyl tehdy ještě vymyšlen :-).

A to mě nakoplo k akci a od srpna si píšu svůj bullet journal, což je plánovací diář a památník v jednom.
Hodně  mě baví doladit si ho výstřižky, fotkami, malůvkami ,
obrázky jsou moje úchylka už dlouho a snad jedině internetu vděčím za to, že jsem nezruinovala rodinu útratou za časopisy a nepohřbila se v domě za štosy časopisů sahajících až ke stropu :-).

Další výhodou je , že si prostor pro plánovaní určím sama a pokud se mi něco neosvědčí mohu to další měsíc nebo hned další týden změnit.

Ale protože co se rozložení měsíců týká tak už jsem chvíli o tom svém prostoru měla jasno, popíšu tedy co funguje mně.



Měsíc začínám na pravé straně svým obrázkem  a na levé mám právě nějaký výstřižek.
Ideálně mám vše doplněno nějakým hodícím se textem, nejlépe motivačním citátem :-).



Můj zápisník je asi trochu matoucí, protože je psán částečně česky a částečně anglicky.
To nebyl záměr, ale on je díky mému muži se kterým mluvím anglicky ten můj život taky takový .
Nicméně až teď mi došlo, že takhle anglicko- česky jsem si psala už i ty pubertální úkolníčky, rozdíl byl v tom, že dost často jsem neměla tušení co ten  anglický text znamená:-).

Na měsíc září jsem si naordinovala relax a péči o sebe.
Takže jsem si vypsala aktivity , které mě připadají jako relaxační a baterky dobíjející a budu se snažit alespoň jednou každou z nich během září splnit.


Další stránka je měsíční přehled, sem si píšu to samé co na lednici, takže dvojí práce, ale zatím jsem nenašla lepší způsob:-).
Vpravo pod číslo měsíce si píšu naplánované aktivity na další měsíce a postupně pak přepisuji.


A tady jsem využila právě inspiraci z mých úkolníčků a vlepila jsem si sem kapsičku a do ní složila papír se seznamem věcí , které jsem balila na hory.




Další stránka je  odškrtávání úkolů. To jak se dokopat a začít se sebou něco dělat mi trvalo taky dlouho, vnitřně jsem dost odmítala řídit se všeobecně známými radami jako je napsat si cíle, rozdělit si je na menší kroky, nastolit rutinu, začít směšně malými krůčky atd...
Ale moje omluva všem kdo tento přístup propagují, protože ono to asi vážně funguje.

Medituji každý večer před spaním už 4 měsíc, jógu cvičím 15 minut každé ráno 3 měsíce, běhání mi zatím moc nešlo a tak jsem ubrala z požadavku chodit běhat 5 km alespoň 2x týdně a dala jsem si tam 1 km  každý den plus pár cviků na posílení břicha, zatím se mi to daří, ale je to ani ne týden. 
Nekřičím hop , dokud jsem nepřeskočila :-).
Ale pro mě byl problém sehnat hlídání všech dětí 2x týdně tak na 1,5 hodiny a i najít si ten čas, takže teď běhám na zahradě , zatímco Anna už spí a Max si hraje nebo se dívá na pohádku a já si stíhám během půlhodinky zaběhnout a zacvičit. 
Není to moc, ale pokud by se mi to povedlo alespoň 20x v měsíci tak je to o dost víc pohybu než jsem měla dosud :-))).

Stejný princip jsem aplikovala na čtení, nebyl čas, věčný odklad až na pak, znamenal nikdy.
Dala jsem si za úkol přečíst každý den alespoň jednu stranu, no a hurá, čtu a vždy je to víc než jedna strana :-).
Pak si tu zaznaménávám to na co často zapomínám , třeba vitamíny, nebo pití vody.
A abych si v tom shonu našla čas i na děti plánuji si na každý den i nějakou aktivitu s dětmi, někdy větší, někdy menší.





Další věcí , která mi zatím nejde podle mých představ je plánování , kupování a spotřeba potravin.
Takže alespoň základní týdenní jídelníček,
snídaně , oběd,  večeře, plus tip na sváču Adamovi.
Během prázdnin mi to nešlo vůbec, ale teď si troufám říct, že by to mohlo být lepší.
Určitě mi to pomáhá v tom co nakoupit a i když pak nedodržuji jednotlivé dny, alespoň tipy na to co udělat mám a suroviny též.

Na další stránce start týdne, 7 základních věcí, které musím udělat každý týden.
Díky tomu, že u toho diáře sedím každý den, tak zakřížkovaný úkol , který je hotov přináší fajn pocit.
Nově si píšu tipy co dát na blog, taky jsem zvědavá jak se mi to osvědčí.

Plus prostor na úkoly které přijdou během týdne.


A konečně každý den má půl stránky.
Každý večer nebo ráno si napíšu základní povinnosti na daný den , ale max. 5 věcí, snažím se odhadovat čas a plánovat s rozmyslem, pokud mám plánů málo je to špatně, ale pokud příliš je to ještě horší.
Jakmile mám udělat moc věcí za málo času, něco se ve mě sekne a jdu si prohlížet třeba dvě hodiny fotky na instagram nebo pinterest (pokud by nebyl internet, prohlížela bych ty stohy časáků :-))

Snažím se napsat si plán včetně praní prádla, úklidu hraček, přípravy aktivit s dětmi, malování atd...
ale stále musím pamatovat na odhadnutí času a tak nějak být vnitřně připravená na to, že jakkoli dokonalý plán se může člověku zhroutit z vteřiny na vteřinu.
Nenechat se odradit, jít a plány překopat, přeškrtat, přeplánovat, změnit, doplnit, zrušit...
... podle situace.


Tak to jsem se zase po dlouhé době rozepsala :-).
Snad to někdo přečte celé .

Pěkné dny s plány i bez!

Komentáře

Jana píše…
Miluju plánování a miluju čtení o plánování a přečetla jsem to celé😁
Anonymní píše…
Moc bych si přála takový diář. Jedním slovem nádhera... Míša
Rozmar Kopecká píše…
Krásný to máte!
Unknown píše…
To je úžasné. Taky jsem plánovací typ, ale co jsem na mateřské, tak mi to plánování moc nejde. Už opakovaně jsem zkoušela různé diáře, ale nic mi nevyhovuje. Něco takového by mohlo být to pravé. Jen v tom mém notesu by mi chyběly ty Vaše nádherné obrázky. Tak jak se rozhodnete nějaký takový podobný vytvořit na prodej, budu první zájemce :) Jana
Anonymní píše…
Máte to dokonalé, můžete si to nechat patentovat!
Hana M.
Anonymní píše…
Obdivuji Vaše odhodlání a smysl pro grafiku (včetně krásného písma). Já taky hodně a ráda plánuju, ale všechno nosím v hlavě. Problém je, že po čtyřicítce a se 3 dětmi na krku už na tu moji hlavu není takový spoleh jako dřív... Ale opravdu, Váš úžasný plánovací žurnál by mohl mít komerční úspěch, zvažte to :-)
Ola
Anonymní píše…
Lucie, tohle bych chtěla umět !!! Plánovat i kreslit :-)
Pro mě marný boj...oboje :-)
Hezké září všem do mlýna
přeje Radka
Téra píše…
Dekuji za inspirativni cteni. Konecne neco ze zivota a praxe. Vsemozne rady jak byt lepsi uz me proste unavuji. To ze mam ukolnicek v praci je v poradku, ale doma jsem se dostala do stavu, ldy akorat narustal jako snehova koule az jsem rezignovala. Trvalo dlouho mez jsem se z tohi dostala, bohuzel se domaci prostredi zhorsilo, protoze se neuklizelo, netridilo... A kazdy dalsi ukolnicek me akorat uvrhl do stresu. Ted se chvalim za kazdou splnenou cinnost. A delam to opacne. Za vikend si zapisu, co vsechno se mi podarilo udelat. A ejhle, ono ke to fakt motivacni videt sepsane na papire, co vsechno se zadarilo, namisto dlouhatanskeho seznamu nedokoncenych veci... :) Jo a jeste me nedavno i spirovala jedna dalsi vec: trva-li meco mene nez 2 minuty, udelej to hned a neodkladej. Taky mi tl funguje :)
Hanina píše…
Lucie, děkuji za úžasnou inspiraci! Mám to dost podobně, potřebuju sepisovat a pak odškrtávat :-) Ty tečkované diáře mi leží doma, dostala jsem je od kamarádky a pořád jsem nevěděla, co s nima. Zkusím být kreativní a vezmu si od vás inspiraci. A navíc, včera jsem v obchodě viděla krásnou sadu fixů a bylo mi líto, že je k ničemu nepotřebuju... Teď si je můžu koupit! Přeju krásný den a ještě jednou díky!
Daniela píše…
Super článek o plánování.Já jsem ze zdravotních důvodů začala plánovat také,ale velmi stroze a moc se mi to nedaří dodržovat. Ale kdybych to uměla takhle krásně plánovat, jak to umíte vy, to by snad i to dodržování šlo lépe. :-D
Krásný den. A ať se plánování daří i nadále.
Danča
Anonymní píše…
Lucie, krásné.....také si plánuji, ale většinou mi to vnoučata nebo manžel zhatí...….třeba včera jsem měla v plánu les - musela jsem pomáhat manželovi při předělávce altánu - podrž, podej, dojdi, je to rovně?....takže nic. Ne nadarmo se říká - Chceš-li rozesmát Boha, začni plánovat.... přeji Vám, ať plány vyjdou a vše se daří. Z Jizerek zdraví Olina
Anonymní píše…
Teda Lucie,
to je BOMBA!Krásně a přehledně, prostě úžasně!!Mluvíte mi z duše...Mám pocit,že všechno,do čeho se pustíte, vám jde skvěle!!
Krása a nádhera- moc se mi to líbí!!
Vážně. Já jsem vám minule psala,že jsem plánovací typ.Ale takhle krásně,dokonale a pohromadě- úžasné.
Já jídelníček píšu,ale na nějaký papír,seznam toho,co chi stihnout za den taky píšu,ale zase na cár papíru...Tohle je velká inspirace...
Budu číst určitě několikrát a s vaším laskavým dovolením se sama pro sebe inspiruji...
Mějte se krásně
Míša
PS:A jste dobrá i s tou jógou.Já jsem cvičívala jogu s Adrienne,ale vydržela jsem vždy jen tu měsíční výzvu.
Bohunka píše…
Milá Lucie, sleduji tě moc ráda a vždy obdivuji to krásno, útulno a milo a čisto. Trošku vím, co to vše stojí, doma máme pět dětí a "instatní" k nám jezdí též. Plán se hodí, ale ne vždy vyjde(číst si, běhat, cvičit.. haha, ale věřím, že jak přejde září, bude líp), ale plánování jídel, svačinek nákupů, hudebek, kroužků.. to je potřeba a moc pomáhá.
Díky a vše dobré.
Bohunka
Mirka píše…
Super,moc se vám obdivuji.Já jsem také plánovací,ale málokdy(skoro nikdy )se mi podaří plány splnit.Ale naučila jsem se naplánovat si toho vždycky víc a jsem spokojená,když se mi podaří splnit alespoň něco.Co nesplním teď,proste zkusím splnit příště.V odkládání úkolů jsem mistr světa.K téhle paní jsem začala nakukovat kvůli patchworku a zamilovala jsem si její videa.Má krásný čtyřdílný seriál,jak si udělat zápisník .Moc zdravím,Mirka
https://www.youtube.com/watch?v=l05gnUOjV-U&pbjreload=10
Barbora píše…
Luci také jsem to přečetla celé a moc jsem si užila, že článek byl dlouhý :-) Diář máš krásný a originální. Vůbec nechápu jak Tě to napadá tak krásně vytvořit a hlavně i namalovat, krásně napsat. Já píšu hrozně a malovat nemumím, tak nevím jak by vypadat ten můj :-D Jinak ale já bych asi plánovat takto do detailů potřebovala, protože toho mívám v hlavě na odpoledne po práci moc a už když jdu z práce tak vím, že nestíhám a už je všechno špatně... Zkusím se od tebe trošku inspirovat :-)
Jana Burianová píše…
Úžasně inspirativní:)
Jitu píše…
Já u bullet journalu pořád zápasím s tím, že ho jednoduše nedokážu psát tak, aby to vypadalo hezky. Jako dys- celoživotně zápasím s tím, aby to bylo aspoň čitelné :-) Ale ve výsledku se mi to nelíbí a pro mě je ten vizuál důležitý. Tak se s tím peru a trénuju. Koupila jsem si i písanku a trénuju se svojí prvňačkou a druhákem (mám je v domácím vzdělávání)...
Lucie Konečná píše…
Lucie, jste fakt skvělá! Já celý život neplánuju, neumím v tom žít. Mám jen ten nejobyčejnější diář za 19 Kč, tam píšu pracovní schůzky a doktory. Takže jeden záznam na tejden :) Poprvé v životě ale budu muset něco vymyslet pro Stelu, protože v 17 je takovej chaotik, že neví, kdy má tenis, kdy školu, prostě základní věci.

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...