poslední dobou nepeču...
...nevařím a v kuchyni zásadně neexperimentuju!
Pokud se do něčeho pustím, mám ráda, když na to mám klid a čas...
...pokud musím odbíhat, přebalit, pochovat, nakrmit a nebo si pošišlat s Maxem, tak mi to v kuchyni prostě nejde...
...často potom něco připaluju, nestíhám včas smíchat dané ingredience, do vajíček zásadně padá víc skořápek, které se mi nedaří vylovit, oddělit bílky od žloutků mi dává taky víc práce a množství špinavého nádobí bývá neúměrně vysoká :-). Taky mnohem častěji dochází k újmě na zdraví (naštěstí jen mém, pokud mě tedy u toho někdo nesleduje :-))) ) a i na majetku, čímž přibývá práce s úklidem , ošetřením a prodlužuje se výrobní čas, chybí mi radost z pečení a na výtvoru je to poznat...
...zatímco pokud je čas a klid, tak to (většinou :-))) )jde jako po másle.
Přeji krásný den, blogerky!
Ale úplně zoufat, si moji milovníci sladkostí všeho druhu, nemusí!
Naše babička nás celkem pravidelně zásobuje.
A protože tenhle koláč, se těšil u nás doma velké oblibě...
...díky tomu se taky nezdržel dlouho:-), pochlubím se cizím peřím :-).
Jablečný koláč:
Ingredience:
korpus:
175g hl. mouka
150g moučkový cukr
100g neloupané , mleté mandle
nastrouhaná kůra z 1 citronu
3 žloutky
150g studené máslo
špetka soli
náplň:
cca 700g jablka - plátky
170g cukr krupice
1lžička citronové šťávy
1 lžička skořice
1 lžička vanilkového extraktu
20g hladká mouka
60g másla na kousky
15ml mléka
na posypaní moučkový cukr se skořicí
Smícháme mouku, moučkový cukr, mandle, kůru,sůl, žloutky (předem rozmělníme vidličkou) a studené máslo. Prohněteme a vytvoříme z těsta kouli, kterou dáme minimálně na 30minut odpočívat do lednice.
Vychlazené těsto rozpůlíme a z jedné poloviny vyválíme plát cca 7mm,který přeneseme do formy vyložené pečícím papírem, těsto je křehké, ale spodní plát se tam dá pěkně natlačit:-).
Druhou část dáme znovu chladit.
Předehřejeme troubu na 180°C (horkovzdušná)
Ve velké míse smícháme jablka , cukr, skořici, citron, extrakt. Necháme chvíli odstát cca 15minut .
Pak přimícháme mouku, směs dáme do formy na těsto a navrch poklademe kousky másla.
Z druhé části těsta vyválíme další plát a přikryjeme jím náplň. Koláč potřeme mlékem.
Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 160°C. Pečeme cca 1,5 hodiny.
Ideálně se podává teplý posypaný moučkovým cukrem se skořicí.
Tak dobrou chuť!
Takže už podle receptu vím, že prozatím, se do něj pouštět nebudu:-))).
A cuc na kládě v čokoládě je z Lidlu, ale možná že zkusím udělat vlastní, to by mohlo být trochu méně náročné než ten koláč:-).
U nás doma už se začalo s avizovanými pracemi, zatím jen venku, ale už si užívám starých známých zvuků...
... řezačky, vrtačky, kladiva a občasných (nepublikovatelných) komentářů:-).
Kolem domu je lešení a na WC a v koupelně zatemníno, aby pracanti na lešení, neutrpěli šok :-))).
Mějte pohodovou středu!
Komentáře
Už si píšu recept, vypadá fantasticky! Manžel miluje všechno, kde jsou jablka, to bude mít úspěch, pokud se mi podaří ;-)
Krásný den ♥
Tomu rozumím, ale stále mi nejde do hlavy CO tedy ti lidé jedííí???? Když nevaříííí??
Můžete mi tedy prosím poradit jak na to, abych taky nemusela vařit a čas trávila nějak smysluplněji???? Jen dodávám že mě vařit baví, ale někdy se přistihnu že čeho je MOC..toho je příliš!!
Ráda tedy přijmu radu od vás..co nevaříte.. jak to tedy děláte..a hlavně CO JÍTE ???
Děkuji a přeji hezký den všem kuchařkám..i těm ostatním.
Magda
Okomentovat
Děkuji, že mi dáváte vědět , že tu jste. Lucie