poslední dobou nepeču...

...nevařím a v kuchyni zásadně neexperimentuju!


Pokud se do něčeho pustím, mám ráda, když na to mám klid a čas...
...pokud musím odbíhat, přebalit, pochovat, nakrmit a nebo si pošišlat s Maxem, tak mi to v kuchyni prostě nejde...
...často potom  něco připaluju, nestíhám včas smíchat dané ingredience, do vajíček zásadně padá víc skořápek, které se mi nedaří vylovit, oddělit bílky od žloutků mi dává taky víc práce a množství špinavého nádobí bývá  neúměrně vysoká :-). Taky mnohem častěji dochází k újmě na zdraví  (naštěstí jen mém, pokud mě tedy u toho někdo nesleduje :-))) ) a i na majetku, čímž přibývá práce s úklidem , ošetřením a prodlužuje se výrobní čas, chybí mi radost z pečení a na výtvoru je to poznat...
...zatímco pokud je čas a klid, tak to (většinou :-))) )jde jako po másle.

Přeji krásný den, blogerky!



Ale úplně zoufat, si moji milovníci sladkostí všeho druhu, nemusí!
Naše babička nás celkem pravidelně zásobuje.
A protože tenhle koláč, se těšil u nás doma velké oblibě...
...díky tomu se taky nezdržel dlouho:-), pochlubím se cizím peřím :-).


Jablečný koláč:

Ingredience:
korpus:
175g hl. mouka
150g moučkový cukr
100g neloupané , mleté mandle
nastrouhaná kůra z 1 citronu
3 žloutky
150g studené máslo
špetka soli

náplň:
cca 700g jablka - plátky
170g cukr krupice
1lžička citronové šťávy
1 lžička skořice
1 lžička vanilkového extraktu
20g hladká mouka
60g másla na kousky
15ml mléka

na posypaní moučkový cukr se skořicí

Smícháme mouku, moučkový cukr, mandle, kůru,sůl, žloutky (předem rozmělníme vidličkou) a  studené máslo. Prohněteme a vytvoříme z těsta kouli, kterou dáme minimálně na 30minut odpočívat do lednice.
Vychlazené těsto rozpůlíme a z jedné poloviny vyválíme plát cca 7mm,který přeneseme do formy vyložené pečícím papírem, těsto je křehké, ale spodní plát se tam dá  pěkně natlačit:-).
Druhou část dáme znovu chladit.

Předehřejeme troubu na 180°C (horkovzdušná)

Ve velké míse smícháme jablka , cukr, skořici, citron, extrakt. Necháme chvíli odstát cca 15minut .
Pak přimícháme mouku, směs dáme do formy na těsto a navrch poklademe kousky másla.

Z druhé části těsta vyválíme další plát a přikryjeme jím náplň. Koláč potřeme mlékem.
Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 160°C. Pečeme cca 1,5 hodiny.

Ideálně se podává teplý posypaný moučkovým cukrem se skořicí.

Tak dobrou chuť!



Takže už podle receptu vím, že prozatím, se do něj pouštět  nebudu:-))).

A cuc na kládě v čokoládě je z Lidlu, ale možná že zkusím udělat vlastní, to by mohlo být trochu méně náročné než ten koláč:-).



U nás doma už se začalo s avizovanými pracemi, zatím jen venku, ale už si užívám starých známých zvuků...
... řezačky, vrtačky, kladiva a občasných (nepublikovatelných) komentářů:-).
Kolem domu je lešení a na WC a v koupelně zatemníno, aby pracanti na lešení, neutrpěli šok :-))).

Mějte pohodovou středu!






Komentáře

Lennka píše…
Luci, já si vaření a pečení zase užívám až teď. Když už je Sára větší, já víc vyspalá a je to pro mě zase radost. Ačkoliv Sára je na čas mnohem náročnější... Vařím a peču nejvíc večer. Když mám na to opravdu klid...
Už si píšu recept, vypadá fantasticky! Manžel miluje všechno, kde jsou jablka, to bude mít úspěch, pokud se mi podaří ;-)
Krásný den ♥
Anonymní píše…
Hezký den přeji, já jsem se chtěla ze zvědavosti zeptat, často slýchám slova od děvčat a žen - jáá nevařííííím !!!!!
Tomu rozumím, ale stále mi nejde do hlavy CO tedy ti lidé jedííí???? Když nevaříííí??
Můžete mi tedy prosím poradit jak na to, abych taky nemusela vařit a čas trávila nějak smysluplněji???? Jen dodávám že mě vařit baví, ale někdy se přistihnu že čeho je MOC..toho je příliš!!
Ráda tedy přijmu radu od vás..co nevaříte.. jak to tedy děláte..a hlavně CO JÍTE ???
Děkuji a přeji hezký den všem kuchařkám..i těm ostatním.
Magda
rêve de vivre píše…
Luci, jablčný koláč vyzerá skvele, takže recept odkladám a istotne vyskúšam. Andrea
Janka20 píše…
Tak na toto som zvedavá aj ja :-). Neviem si chod našej domácnosti bez varenia totiž ani predstaviť. J.
Anonymní píše…
V týdnu se děti stravují ve škole, já s manželem v práci, teplou vevečeři dělám tak 3x týdně - nějakou rychlovku. O víkendu vařím peču. Švagrová nevaří, posílá manžela s hrnci ke svojí mami nebo tchýni. Všichni z rodiny jí posílaji jídlo pro děti 1,5 roku a 2,5 roku. Když už švagrové vaří, tak peče kuře se zeleninou maso nebo rybu v troubě na papíru, k tomu chleba nebo rýži. Eva
Lucie Living píše…
Leni to chápu:-). Tak ať se zadaří! Krásné dny!
Lucie Living píše…
Magdo jéje tak úplně nevařit by byla paráda, brala bych to hned, ale myslela jsem tím spíš jako že mému "dělání večeře" se moc vaření nedá říkat, často jíme těstoviny, velmi pravidelně saláty všecho druhu s masem ala minutka nebo rybou, rizoto z různých ingrediencí a taky často omelety a vlastně celkem často dělám jednoduché polévky:-) .Když už dělám něco víc, tak jen osvědčené recepty u kterých vím jak dlouho co trvá a že to klapne :-))). někdy doveze muž večeři v krabičce z restaurace (jé kde jsou ty časy kdy jsme si chodívali na dlouhé večeře ...:-))) ). Naštěstí muž nikdy nevyžadoval knedlíky a omáčky, za to jsem ráda. Krásné dny!
Lucie Living píše…
Andreo díky , ať se podaří!
Bára píše…
Téda, u vás se toho děje. Já teď taky nepeču, na koleji se mi, zatím, moc experimentovat nechce, zvlášť protože nemám správné nástroje.... Koláč mi připomíná můj tříkrálový koláč ;-) A cuc na tyčce připomíná lízátko, já si koupila teď o víkendu jedno karamelové se slaným máslem, už jsem na něj zvědavá, pokud to bude hodně, tak ho šoupnu do horkého mléka :-D bára.kára blog


Amelie píše…
Jůůů, čokoládu na špejli sháněla ELiška, huráá, už vím kam na ni, moc děkuju.
Anonymní píše…
Milá Lucko, je to prostě krása! Moc ráda se kochám vašima fotkama, mají takový ten osobitý styl a eleganci. Zdravím! Tereza
Lucie Living píše…
Báro, to chápu v cizí kuchyni je potřeba se nejprve rozkoukat :-))). Tak doufám, že cuc na kládě chutnal! Krásné dny!
Lucie Living píše…
Není zač Amelko, doufám, že jste pořídili:-). Krásné dny!
Lucie Living píše…
Terezo, já moc děkuji:-). Krásné dny!
Marta píše…
Tak to teda nechápu proč. Jasně, možná ses dostala do bodu kdy tě dělat buchtu třeba ani nebaví. To určitě dokážu pochopit, ale přece je na světě tolik dalších receptů které stojí za to vyzkoušet, nebo ne?

Populární příspěvky z tohoto blogu

můj malý byznys v roce 2023

MINECRAFT PARTY

poloostrov Hel Polsko