Recenze zážitku

Přeji pěkný upršený den!

Konečně jsem se dostala k sepsání článku o našem mini výletě.

Před rokem jsem mému muži koupila jako dárek k narozeninám zážitek.
Ale co pro chlapa?
Vaření piva je myslím docela dobrá volba!
Nejsnazší cestou jsem tedy objednala  přes ZÁŽITKY voucher pro dva, za  necelých 6000,-.
Dali jsme si na čas a zážitek si vybrali přesně do roka :-)



A protože Litoměřice jsou od nás nějakých 130 km a zážitek probíhá od rána do večera, 
přišlo mi fajn , že mini pivovar je součástí hotelu a objednala jsem hned dvě noci.

Litoměřice jsou krásné město a celé okolí plné kopců mě uchvátilo, to bude tím, že jsem z nížiny :-).
První odpoledne jsme si tedy spíš ve fofru prohlédli město než nás vyhnala průtrž mračen, ale do Litoměřic se určitě ještě podíváme, koneckonců pojedeme si tam pro to naše pivo.

Zážitek jako takový byl moc fajn.
Nejsem pivař a za ten den jsem piva vypila asi svoje životní maximum (myslím že celkem tak 5 malých piv). Mě jako ženské samozřejmě chutnalo tmavší pivo.

A to jsme taky vařili.
Takže nejprve jsme si vybrali slad, tedy naklíčený a usušený ječmen.


Slad jsme si našrotovali a šlo se na věc.


Zatímco já potřebovala na sypání šrotu do varných nádob schody...


...můj muž zvládl obsluhovat pivovar ze země:-).

Proces vaření piva je dost zdlouhavý a protože dnes je vše řízeno elektronicky, my čekáme.
Jasně, že  moc milý sládek z pivovárku KOLIBA se ani v tuhle chvíli nezastaví, protože je potřeba uklidit po šrotování sladovnu a nebo vymývat sudy a lahve dole ve stáčírně, ale my měli možnost ochutnat první pivo:-).


A taky jsme měli možnost ochutnat pivo, které ještě není pivem. Slad po svaření a projití procesy rozkladu cukrua po zcezení, chutná jako takový docela dobrý hodně sladký čaj:-).

Pak byl na řadě oběd a další čekání.
Tady vidím trochu zádrhel, protože co se výběru jídla týká, tak musím říct že tuhle restauraci bych si asi nevybrala.
Den před zážitkem jsem si dala kuřecí plátek s americkými bramborami a bohužel am. brambory předsmažené mražené a plátek s omáčkou UHO, kde byla chuť medu jen těžko rozpoznatelná se k celkově zajímavému interiéru a k pivovaru jako takovému, moc nehodil.

Na oběd naštěstí byl místo jednoho chodu guláš s bramboráčky a ten byl dobrý a k pivu to šlo :-).

Ale výběr jídel je omezený a to že se tam nenajíme dobře jsem slyšela i jinde, takže v tom bych viděla trochu mezeru.




A pak taky k docela drahému zážitku, kde je mimo jiné uvedeno, že součástí je bohaté občerstvení, by bodlo dostat třeba odpoledne , kdy se únava zvyšuje  a hladinka piva stoupá, něco na zub. Něco co se hodí právě k pivu. Třeba nějaké uzeniny , sýry a pečivo, nebo pomazánku a kyselou okurku nebo zelí, nebo slané sušenky, brambůrky nebo tak něco.
Pro mě je to docela podstatné a zmínila jsem to i do formuláře spokojenosti pro Zážitky.cz, ale protože mě zajímalo jestli jsem jen rozmazlená a nebo tohle napadlo ještě někoho chtěla jsem se podívat na dalších 70 recenzí zážitku, ale po kliknutí na odkaz, odkaz zmizel a zbyla jen diskuse pod článkem s dotazy typu kolik piva si odvezeme:-).

Před koncem vaření se pak jde chmelit.
Pravda, tou dobou jsou účastníci občas už dost nachmelení, ale pivo zatím ne.

Chmelu jsme dávali dva druhy, pro chuť a pro hořkost.
Chmel je ve tvaru granulí , ale bylo nám vysvětleno, že to není extrakt nebo náhražka , ale chmel zpracovaný (teď už nevím jestli sušený nebo mražený nebo jinak dehydrovaný) do granulí, které si při správném skladování uchovají stále stejnou kvalitu.



Chmelení se ujal můj muž , protože je nutné hlídat aby nám pivo po nasypání chmele neudělalo efekt "hrnečku vař" :-).




Pak se zase chvíli čeká, nebo pracuje a nebo pije další druh piva :-).

No a pak už se pivo chladí a stáčí do spilky a přidávají se kvasnice.

Tohle má chuť už spíš jako ledový zelený čaj :-).



No a teď nám bude pivo pár dní kvasit a pak ležet v chlaďáku a cca za 6 týdnů  si pojedeme pro soudek.



Velké díky sládkovi, který měl s námi velkou trpělivost a zodpověděl nám všechny naše dotazy, někdy typu "blondýna se ptá" , ale po jeho školení už i já vím o co jde :-).

Můj muž i tři další chlapi do party, co s námi vařili, byli spokojení náramně.

Druhá noc byla náročná, byli jsme dost unavení a tak taneční zábava, pod naším pokojem probíhající do dvou ráno nebyla zrovna tím co by jsme si přáli.
Ale upřímně, pro mě snad lepší zábava než ranní vstávání těch mých broučků:-))).
A kdyby v době naší nepřítomnosti nechodily z domova zprávy jako...
... Andulka zvracela , má průjem, stále má průjem a nasadili jsme enterol...
... tak bych si to užila ještě o trošku víc:-))).

Mějte prima dny!

Komentáře

Marcela -Nordic Passion píše…
Ten proces vyroby piva mi prijde desne slozity, nikdy bych si to nezapamatovala:-). Verim, ze i pres drobne zadrhely to byla prima zmena. M.
Anonymní píše…
příště, až pojedete do Litom., zajděte do téhle kavárny - http://www.kavasparou.cz. Přeji z mokrých Jizerek prima den. Olina
Anonymní píše…
Milá Luci,ano v Litoměřicích do Kávy s párou,vynikající...a pak už to máte jen kousínek do Děčína,pizzerie na Teplické ulici,zmrzlina u France josefa na Prutahu,nebo nová kavárna naproti,tam si i počtete z knížek...a ještě kousek na výlet do Hřenska,Pravčická brána,plavba na lodičkách...do Hřenska mužete i lodí z Děčína...krásně je u nás,Tiské stěny,skály,žádná rovina...neváhejte,naplánujte,přijedte...krásné dny dae
Anonymní píše…
Koliba- je Litoměřický známý pajzl- zažila jsem tam hodně dobré večírky- peklo se prase a tak...ale na oběd bych tam nešla..trochu "šmucik" je to tam v poslední době...Škoda- kulinářsky mají Litoměřice co nabídnout! Ale vařit pivo- je fajm zážitek! Sisa

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...