zahradnická...

...inspirace!


Krásný pátek blogerky!

Dnes jsme byli celý den pracovně pryč, takže zahradničení jsem se nevěnovala ani trochu, ale už několik dní jsem nahlodaná trochu s tím začít.
Vím jistě, že nebudu hloubit v naší nekvalitní půdě žádné obr záhony na ovoce a zeleninu, ale spíš by se mi líbilo takové trochu "čistší" zahradničení:-).
Na realizaci obr záhonů rýčem je specialistka moje mamka, vždycky udělá obrovský záhon, něco do něj zasadí a pak se i v pokročilém věku doslova trápí tím, že balancuje  v tom záhonu tak, aby si nic nepošlapala a přesto udržela záhon bez plevele.
Proč si třeba neudělá dva menší záhony mezi kterými zůstane tráva a dalo by se o ně starat aniž by se člověk brodil v hlíně?  
Taky už jsme se ptali, asi by to bylo moc jednoduché:-)))
Naštěstí vlastnost "komplikovat si práci" jsem nezdědila :-))) a  taky podle toho dopadl  záhon , který mi iniciativně sama mamka vytvořila, před deseti lety , když jsme se sem poprvé nastěhovali, hrách na jedné straně nestíhal dozrávat, protože ty čerstvé lusky miluju, pak tam bylo několik řad  - mrkev, cibule, kedlubny, salát.
Z trávníku jsem dosáhla jen na salát a kedlubny, dál bych musela vlézt do záhonu a při snaze odplevelit cibuli a mrkev bych si pošlapala už odplevelený salát a kedlubny.

Nakonec saláty a kedlubny téměř komplet vyzobaly slepice, které tu zůstali po původních majitelích a my jim tenkrát dali volnost...slepice nám pak všechny zakouslo nějaké (asi divoké) zvíře :-), cibule i mrkev byly mini, protože je dusil plevel.
 Jo a ještě tam tenkrát byla rajčata...ta nestihla tady v údolí dozrát a chytla plíseň, vyhodila jsem je na kompost a mamka mi řekla , že tím jsem ten kompost zničila...
...a tím moje zahradničení skončilo :-))).

Ale letos mi nedá pokoj Adam a při každém zahlédnutí pytlíku se semínky v obchodě, žadoní jestli si semínka koupíme a zasadíme.


Neodolala jsem a koupila jahody...



...použila jsem bedýnku, která tu zbyla po zbouraném včelíně a tak máme první malý záhonek.

Ale taky jsem samozřejmně koupila nějaká ta semínka a tak se s Adamem o nějaký malý záhon pokusíme.



Představu mám opět jasnou :-)))....

pinterest


pinterest

pinterest

pinterest

pinterest

...tohle zahradničení v bedýnkách se mi moc líbí a navíc mi to přijde jednoduché a každému je jasné, kde je záhon...


pinterest



pinterest


...a určitě ani při údržbě se člověk tolik nenadře...

pinterest

pinterest

pinterest

...teda alespoň si myslím :-)))

Mějte krásný páteční večer a užijte si víkend!






Komentáře

Maja píše…
Och, to by sa mi tiež páčilo. My máme jeden ooobr záhon a furt ma irituje, keď je vlhká zemina a ja sa do nej po stúpnutí celá zanorím. No keďže je záhrada zdieľaná, - a ODJAKŽIVA to tam tak bolo :-( - beriem to ako nutné zlo. Doma u babky však záhony boli rozumne. Mali aspoň cestičky medzi jednotlivými hriadkami a na nich obvykle položené drevené late, aby sa človek neuhlinil. :) Budem to musieť zaviesť aj tuto. :)
minefelicite píše…
Četla jsem :-)) ..že tyhle záhonkové ,,ohrádky,, jsou nejefektivnější ,....tak jestli si chceš něco přečíst : http://leva-net.webnode.cz/products/podivuhodna-zahrada-igora-ljadova/
Iva
Veronika píše…
Lucie, vybrala jste moc pěknou inspiraci! Já tyhle 'bedýnkové' vyvýšené záhony taky miluju (hlavně pro pěstování zeleniny), trošku jsem měla příležitost vyzkoušet si je, když jsem ještě bydlela v Anglii, zrovna mám nějaké fotky ve svém posledním příspěvku, klidně nakoukněte http://wheretigerslive.blogspot.cz/2014/03/back-in-west-sussex-england.htm Taky plánuji podobné zakomponovat do naší zahrady, až přijde čas finálních plánů. :) Z toho zahradničení si nic nedělejte, já jsem na tom stejně, tj. v začátcích a nejsympatičtější mi je momentálně teorie 'dělat si to po svém a učení se pokus omyl'. :) Jahodovou bedýnku máte krásnou! Hezký večer, Veronika.
Anonymní píše…
Lucie, vy mi zase tak mluvite z duse, chystame se pomalu vymyslet zahradu a inspirace presne pro mne...
Olga
Unknown píše…
To vypadá parádně! Ta bedýnky má dno? Dalo by se to takto pěstovat i na balkóně?
Veronika píše…
NO JASNĚ! To je nápad! Dáváme do kupy malou zahrádku, která ještě před měsícem byla jen čtyři metry vysoká hromada větví, shnilých latí, všech možných pichlavých rostlin a bince. Teď začíná vypadat jako schopný pozemek, ale ještě je tam mraky práce a půda je prolezlá kořeny všeho, co tam nechceme nechat růst. A i když tam ještě nebydlíme, chceme si už něco zasázet. Jenže kam, když vlastně ještě nevíme, kde bude pískoviště, kde posezení, kde rostlinky, kde kompost... Mobilní záhonek je řešení! Ve sklepě a na půdě je několik dřevěných vojenských beden, takže ty, co nevyužijeme renovované uvnitř, dáme ven, do nich hlínu a sazeničky. Díky za tip. :-)
Majka píše…
¨Luci, krásné obrázky. ale nechci teda brát optimismus, ale taly ,máme vyvýšené záhony a věř, že se na nich nadřeš uplně stejně jako na těch normálních, jen to prostě(teda podle mě)líp vypadá
pa Majka
Lucie píše…
Luci - to jsem ještě neviděla - záhonky v bedýnkách - to je super!!! Navíc teď s pupkama bychom to teda ocenily o to víc, že? Bohužel tedy u nás není prostor pro takovýto druh záhonku, ale jako rozšíření obzorů super! A držím palce Adamovi, ať může zasít spoustu semínek a pěkně mu to pod rukama "vzkvétá"!
Anonymní píše…
Ta bedýnka, ve které máte zasazeny jahody je část nástavkového úlu .)
Je to starý nástavek, ve kterém byly rámky a na nich včely a med (zjednodušeně) ;) takže máte jahody v úlu ;) Terka
Kami píše…
:D krásná "záhonková" inspirace, pobavila jsem se :)) Ty truhlíky vypadají výborně, přesně takové inspirace se mi taky na Pinterestu teď množí :)
Lucie Living píše…
Majo, tak přesně o tom píšu, přijde mi to jako takové čisté zahradničení :-) Krásné dny!
Lucie Living píše…
Ivo no vida, ještě to bude výrazně efektivní...teda pán v odkaze není žádný troškař:-))) Krásné dny!
Lucie Living píše…
Veroniko, už jsem koukala, moc pěkné! Jojo není nad tuhle "osvědčenou metodu". Přeji ať se zahradničení daří!
Lucie Living píše…
Olgo díky, tak doufám, že vše klapne, já už si u muže objednala bedýnky, tak doufám, že se i něco vypěstovat podaří :-))) krásné dny!
Lucie Living píše…
Nikol díky, bedýnka dno nemá, ale určitě by to šlo i v přenosných a na balkoně , možná by se člověk divil co všechno se dá vypěstovat! Krásné dny!
Lucie Living píše…
Veroniko, tak ať se zahrádka podaří podle představ:-) !
Lucie Living píše…
Majko, díky...ale prosím...neber mi iluze :-))), tak určitě alespoň malá výhoda při tom ohýbání být musí , ne ? Krásné dny!
Lucie Living píše…
Luci, tak momentálně už bych uvítala možnost dát si ten pupek na záda :-))), u zahradničení se člověk neohne a dnes jsem vařila polévku na zadní plotýnce a já se přes pupek nemohla baklonit tak abych viděla jestli se mi nepálí cibulka :-))). Krásné těhu dny!
Lucie Living píše…
Terko díky, bylo jich tam víc, ale byly ve špatném stavu...tak už zase slouží úl pro něco sladkého :-) Krásné dny!
Lucie Living píše…
Kamilo díky, tak teď ještě aby to vyšlo v reálu a pěkně se to množilo :-) Krásné dny!

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...