Něco pro vás mám...

... a bude se šetřit!




Už jsem tu nedávno nakousla, že jsem se pustila do jednoho zajímavého projektu.
Tak dnes vám přiblížím o co jde.

IKEA rozjíždí projekt s názvem ZERO WASTE FAMILY.
O celém projektu bude brzy fungovat samostatná webová stránka a určitě vám tu nechám odkaz.

Cílem projektu je naučit české rodiny šetřit nebo neplýtvat v domácnosti ať už energie nebo potraviny a v neposlední řadě vše s ohledem na životní prostředí.
Do projektu jsou zapojeny obyčejné rodiny, zaměstnanci IKEA a několik blogů.
Dostali jsme na výběr balíček výrobků, který má s šetřením pomoci a taky témata k zamyšlení, jako  je úspora energií a vody, skladování a zpracování potravin, zdravé a úsporné vaření, domácí pěstování bylinek a plýtvání v domácnosti - třídění odpadu , recyklace atd. .
Mým úkolem je, vybrat si výrobky, zakomponovat je do naší domácnosti a po nějakou dobu sledovat i když v tomto případě i hodně se podílet na tom, abych pak mohla udělat vyhodnocení.
Překvapilo mě a taky potěšilo, že hodně věcí ze seznamu už doma máme a používáme, ale rezervy tu jsou.

O šetření energií, se u nás doma stará velmi aktivně muž od zateplení domu až k běžně používaným domácím spotřebičům a osvětlení a tak tam kde to jde, máme úsporné žárovky, u všech spotřebičů s režimem "standby" je prodlužovací kabel s vypínačem, který už jsme se naučili pravidelně na noc vypnout, ale i tady jsem si našla jednu vychytávku o kterou se s vámi v průběhu projektu podělím.

Letos prvně topíme celou zimu nejvíc dřevem, podlahovým topením sice temperujeme, ale myslím že je to tak 80% dřevo a 20% nafta. A rádi bychom naftové topení nahradili topením s tepelným čerpadlem.

Vodu budeme mít letos taky už jen z vlastní studny, ale i tak něco stojí ohřátí a pak odvoz odpadní vody, takže i tady máme o čem přemýšlet.

Třídění odpadu se věnujeme na celkem vysoké úrovni :-))) i Adam se už předem zamyslí než něco vyhodí. Dotaz typu jestli je to plast, kov, sklo nebo papír jsou na denním pořádku a musím uznat, že někdy je to trochu oříšek :-))) a i recyklujeme, třeba není bedny od nějaké novinky, která by před cestou do kontejneru na papír, neposloužila jako hrad, auto, obchod nebo tak něco :-), ale recyklujeme vlastně tak nějak nevědomky, takže třeba když se teď nad tím zamyslíme, najdeme další možnosti.

Ovšem ty potraviny, tam je to horší a tady tedy budu mít možnost víc se realizovat a změnit naše návyky tak, abychom tolik jídla nevyhazovali, aby jsme se naučili potraviny správně nakupovat, skladovat a spotřebovávat a pak když už nějaký ten bioodpad bude tak popřemýšlíme kam s ním.

Ohledně pěstování bylinek a nejen těch se tady určitě dočtete, tak jako každý rok. Moje zahradnické úspěchy jdou ač pomalým tempem, tak kupředu :-).

Takže v rámci projektu Zero Waste Family se s vámi v nacházejících měsících podělím  nejen o novinky z IKEA, ale taky o zkušenosti s šetřením a plýtváním u nás doma, které už máme.




A po dlouhé době tady pro vás něco mám.

Proto ten, možná trochu matoucí obrázek v úvodu :-).

Máte možnost vyhrát dva sety výrobků z IKEA.

První balíček je "zahradnický" a vévodí mu skleník...


...a dalšími doplňky jsou...


...zahradnický substrát, semínka bylinek v plechovkách, rukavice, nůžky a zahradnický set nářadí.

Dalšímu balíčku říkám "kuchyňský" v čele s...


...proutěným košem, který využijete nejen v kuchyni:-) a obsahuje ještě...

...hodiny na baterky, nabíjecí baterie s nabíječkou, skleněnou dózu s víkem, plastovou dózu s násypkou, kovový stojan na vaření v páře, zelený set na svačinu a pití, korkovou podložku pod hrnec a set tří plechových dóz.


Pokud máte o některý ze setů zájem, prosím napište mi do komentáře jestli vás téma Zero Waste Family zajímá, jestli už šetříte a jak a nebo jestli máte. jako já ,někde těžké nedostatky týkající se plýtvání :-). Prostě váš názor, vaši zkušenost.

Komentáře můžete psát do 21.3.2016, pak vylosuji 2 výherce (pro každý set jednoho :-) ).

Podmínky:

 Připište email a označení jestli by jste raději set "zahradnický" nebo "kuchyňský" !! 

Mějte se moc krásně a už se těším na nějaké prima tipy na šetření v domácnosti:-)!


Článek ve spolupráci s IKEA

Komentáře

Anonymní píše…
Dobrý den,

blog čtu denně, ale komentáře nepíšu. Soutěžit dnes nejdu, nechám šanci jiným. Ale mám dotaz. Lze se zapojit ještě do projektu Zero Waste Family? Třídíme, šetříme vodu, energii. Nedostatky také budou ve spotřebě jídla :-( ale tento projekt mne zaujal. Děkuji za info, Martina
Lucie Living píše…
Dobrý den, bohužel tohle nevím, já byla vybraná jako bloger :-). Pěkné dny.
Tak to je rozhodne dobry a zajimavy projekt. Tridime, ale asi ne na 100%, letos jsme topili take hodne drevem, ale ne na 100%, jidla zas etolik nevyhazujeme, ale neni to 100%-ni, usporne zarovky mame snad temer vsude,no urcite by bylo jeste co vylepsit.
Rada se zucastnim a pokud tedy muzu volit, tak set kuchynsky:-). Diky. M.
Anonymní píše…
Dobrý den, recyklujeme, šetříme vodu a energii, ale nedostatky tam jsou. Za mě tedy set zahradnický. Lenka.Trejbal@seznam.cz
LAVANDE&PROVENCE píše…
Tak tohle je dobrá výzva :) Ráda se zapojím ...
Já myslím, že máme ještě hodně velké nedostatky ... Plasty, papír třídíme, úsporné žárovky máme také všude, s plýtváním jídla ale máme asi největší nedostatky ... Tohle bych se ráda naučila :)
Já bych volila set zahradnický a děkuji za možnost se zúčastnit. Krásný den, T.
fiser.tereza@seznam.cz
Lucie píše…
Ahoj, Luci - u nás teda rezervy jsou ještě dost velké - zatím nemáme zateplený domek ze všech stran (nejprve musí vyschnout staré zdi), topíme elektřinou (ale výrazně využíváme krb, taky odhaduju 80 % krb a 20 % elektřina), třídíme odpad (ale zatím nemáme kompost - tady vidím rezervu), nejhorší to je u nás asi s vodou, tou moc šetřit neumím, a to jídlo je taky kapitola sama pro sebe.
IKEA projekt vypadá moc zajímavě - jsem zvědavá, jak to vše bude vypadat - budu se těšit na reportáže od vás.
Případnou výhru prosím zahradnickou (svetlusenka@gmail.com).
Díky a hezký den! L.
patrinka píše…
Dobrý den,
děkuji za představení zajímavého projektu.
Osobně nemám ráda šetření. Asi spíš to slovo, které ve mě evokuje škudlilství a otáčení korunou.....Já jsem člověk přející a velkorysý.
Naopak plýtvání mi vadí hrozně. Vždy mě bolí narvané obchody oblečením, které je hrozné a plné nákuoní košíky lidí v potravinách, které nemohou spotřebovat a nakupují velké množství, protože AKCE.
Mám ráda minimalismus a využití materiálů a věcí, co jen to jde. Proto se snažím vybírat si věci i potraviny v množství, které využiji. Potraviny raději menší množství kvalitních a oblečení, které už nevyužiji ráda přešiju dětem na donošení. Vznikají u nás zajímavé modely :-)
Kdybych vyhrála, tak "zahradnický" .
Díky a krásný den.
T.Š.
tanastosova@seznam.cz
Ilona Ř. píše…
Lucko,
tak tohle je moc zajímavý projekt a zároveň i možnost získat pěkné ceny z našeho oblíbeného obchodu Ikea!
U nás se také snažíme šetřit, kde se dá, alespoň myslím!
Topíme sice plynem, ale úsporné žárovky také máme a já jsem doslova alergická na nezhasínání ;-)
Potraviny prakticky nevyhazujeme, mrazím, suším pečivo, skořápky měním za domácí vajíčka :-)
Pokud přeci jen něco, hlavně zelenina, se zkazí, máme biopopelnici.
Odpad třídíme do pytlů a bioodpadní popelnici a komposty vlastníme.
Dvouletý Šíma jen co vyjde ven před dům , už křičí fuj, ble a sbírá i ten nejmenší papírek ;-)
S tátou / vedoucím životního prostředí/ už chodí na procházku s igelitkami, minulý týden během hodiny naplnili hned dvě :-o
A to jsme malé městečko.
Tak je to u nás .
Pokud budu mít štěstí při losování, rády bych set zahradnický, i když ani kuchyňský není vůbec není špatný :-)
Ilona.Rezaninova@seznam.cz
Krásné dny do mlýna!

Unknown píše…
to je přesně téma pro mě :-) třídím už nějaký rok a co jsme se přestěhovali do domku tak se to snažíme dotáhnout k dokonalosti. Dům máme zateplený, na střeše máme solární panely, takže s elektřinou jsme "skoro" soběstační, snažíme se šetřit vodu jak doma tak na zahradě, kde máme retenční nádrž a do ní svedené trativody a zaléváme pouze dešťovou vodou. Odpad též třídíme, plasty, papír i sklo. Topíme plynem+krbovou vložkou s tepelným výměníkem.
Muže tím i trochu otravuju, protože co opravdu nesnáším, je plýtvání vodou :-)
Líbil by se mi kuchyŃský set a pokud bych měla to štěstí a vyhrála prosím o zaslání na ragazza.2@centrum.cz

Hezký den Mirka.
Anonymní píše…
Já se hodně snažím neplýtvat, i do dětí to hustím. Když nedojí, musí sami řešit, co se zbytkem bude - jestli ho někdo dojí nebo si to schovají na později atd. A mám vypozorováno, že než by to vlastnoručně vysypali do koše, tak raději dojí. Popelnice máme čtyři - černá, žlutá, modrá, hnědá a v černé toho bývá málo. A protože já jsem hotová země živitelka, potěšil by mě velice zahradnický set. J.mayerova@seznam.cz
Anonymní píše…
Zdravím Lucie, tento projekt se mi velice líbí. Přírodu je nejvyšší čas chránit. My doma třídíme odpad velice přísně, dcera se nastěhovala do nového bytu a ihned řešila tříděný odpad:-). Myslím, že s energii se snažíme hodně šetřit, problém je voda, ale na zahradu používáme naštěstí studniční vodu. Se spotřebou potravin jsme na tom výborně, zachraňuje to mrazák a takzvané zbytkové vaření, to děti mají nejraději a vždy vznikne dobrá večeře, která se málokdy opakuje :-)Máme tu možnost, že můžeme topit dřevem a plynové topení je pouze doplňkové. Snažíme se co se dá......
Pokud by se na mne štěstí usmálo, jsem pro set kuchyňský.
Velice jsem z vašich příspěvků nadšená a někdy mi to i nedá a vstoupím do komentářů. Mějte prima den. S pozdravem Alena
PinovaAlena@seznam.cz
Anonymní píše…
Dobrý den, zajímavý projekt. My se snažíme šetřit jak se dá. Je sice pravda, že v potravinách máme ještě rezervy, ale jinak odpad třídíme, elektřinou šetříme a autem už ani do práce nejezdíme a pěšky chodíme.... Mě i dcerce by se určitě líbil zahradnický set, teď jsme úspěšně pěstovaly bylinky s akcí v Albertu. Ale Ikeácký skleník to je jiné kafe :-) ten by se nám líbil. Mějte se krásně a ať se vám daří. Pavla (labutenka@centrum.cz)
Petula píše…
Už delší dobu se snažím té naší planetě trochu ulehčovat. Třídit odpad jsem začala na vysoké, kde mě kamarádka „mučila“ za každý špatně vyhozený kousek :) A já pak zase mučila doma rodiče, spolubydlící a pak i přítele. A od třídění nebylo daleko k uvažování, čím myju byt (eko prostředky, protože vodu pak můžu vylít na zahradu; chystám se nějaké diy vyrobit jinak ocet je snad na vše), čím myju a mažu sebe (přírodní kosmetika), co jíme (lokální výrobci), co si obleču (nakupuji v SH nebo šiju, přešívám). Co máme u bytu předzahrádku, snažíme se pěstovat bylinky, saláty, rajčata. A pro letošní rok chci vyrobit vernikompostér, protože zbytků z vaření je hodně a proč je nevyužít na zahradě :)
cevepe@seznam.cz
Těžká volba, ale vyhrává to u mě set zahradnický :)
Anonymní píše…
Dobrý den
my se učíme třídit odpad,a to v čem mám skluz je nákup a upotřebení potravin,to se mi zatím nedaří vychytat:)Líbil by se mi kuchynský set.
přeji vše dobré rd.schmidt@seznam.cz
Unknown píše…
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní píše…
Ahoj Luci i ten zbytek žen zdravím, skalním pomyslný klobouk před projektem.
Pár postřehů z mé domácností. Sklo, papír, plast třídíme. Staré pečivo sušíme pro zvířátka.Slupky ovoce - zelenina pěkně na hnojiště. Myslím mši, že 90% odpadu není hozeno jenom tak do koše. Má své místo. A největší pomoc pro tu naši zemi kulatou je naše tepelné čerpadlo. Kdyby náhodou, tak bych prosila ten zahradnický set. Ať žije projekt ! Simča dsimika@seznam.cz
Unknown píše…
Šetříme spolu s partnerem.Vodu,elektřinu,jídlo.Nejvíc mě teď ale chytlo třídění plastů a papírů.Mám z toho skvělý pocit :) Ráda bych set zahradnický.To bych se vyřádila :-D kajous68@gmail.com
Unknown píše…
Šetříme spolu s partnerem.Vodu,elektřinu,jídlo.Nejvíc mě teď ale chytlo třídění plastů a papírů.Mám z toho skvělý pocit :) Ráda bych set zahradnický.To bych se vyřádila :-D
Anonymní píše…
Váš blog sleduji často.Tento nápad se šetřením je super.I my se snažíme šetřit-třídíme odpad,zbytky spasou slepice popř.kompost,dům máme zateplený-hurá,konečně,energií se snažíme taky šetřit.mě by se líbil ten skleník.
marka76@email.cz
Unknown píše…
Dobrý den,

Super nápad s projektem, u nás doma se snažíme šetřit se vším, s vodou, potravinami, elektřinou, třídíme, ale tam máme ještě rezervy.
Za mě to vyhrává zahradnický, zdraví mzlesakova@gmail.com
Anonymní píše…
To je hodně zajímavej projekt...jen si myslím, že sebelepši vychytávky nezvýší počet domácností, které šetří - jen vylepší šetření těch, který šetří už tak.

U nás - čisté svědomí mám u vytápění a třídění odpadu. Rezervy máme u elektřiny (např. sušička mnohdy jede i v případě, kdy počasí vyloženě přeje), ale aspoň ty úsporný žárovky, vypínací prodlužky apod. vedeme). Totálně selhávám na šetření jídlem (ale zas jsem aspoň zdatná pěstitelka)...a velké rezervy mám v šetření pohonných hmot.

Katka
siobhan0910@gmail.com
Anonymní píše…
Jo, a set kuchyňský :)

Katka
Anonymní píše…
Tepelné čerpadlo Luci schvaluji, máme ho asi 14 dní a je to bezva. Můj přítel je dokonce montuje, pokud by jste chtěli nabídku, ozvi se...pa Vokopka...P.S. a třídíme ostošest...vokolkovapa@seznam.cz (kuchyňka) :))
Anonymní píše…
Dobrý den Lucie, díky za představení projektu. Třídím ,šetřím , zavařuju, dělám marmelády ,zalévám deštovkou a kompostuju. A když si můžu vybrat, tak kuchyňský set, protože skleníky už doma mám. Martina ( martina.raisr@seznam.cz )
Anonymní píše…
Pěkný den! My poctivě třídíme a jednu popelnici na zbytkový odpad naplníme tak za tři měsíce. S bioopadem ze zahrádky i kuchyně chodíme na kompost na zahradě, a co je ještě jakš takš k snědku, dostanou slepičky :-) Daří se nám docela úspěšně neplýtvat pečivem - nakoupíme/napečeme zásoby a ty pak rozdělíme do menších pytlíků, dáme do mrazničky a vytahujeme dle potřeby. Pečivový odpad je pak veškerý žádný, a když přeci jen, slepice to jistí ;-) Rezevy máme určitě u topení a elektřiny, někdy se stane, že větráme a zároveň topíme a často říkám svému manželovi, že nezhasínání světel je jeho jediná charakterová vada :-) Set by se mi líbil zahradnický. Díky a mějte se! Basika, sipkovaB@seznam.cz
Anonymní píše…
Milá Lucie, popíšu Vám naší zkušenost. Manžel kdysi přivezl do práce ledničku a mrazák z Německa. Určitě to bylo zadarmo, takže výhodné. Před loni jsme ty starý krámy vyhodily a koupily lednici novou. V kuchyňce se rázem ochladilo o 10 °C a při vyúčtování nám přišel přeplatek asi 12 tisíc. Když jsem to vzala zpětně ,tak by to byla luxusní dovolená :o)))
Marta ( rostav8@seznam.cz )
Anonymní píše…
a set bych brala kuchyňský . Marta (rostav8@seznam.cz)
Jitka píše…
Ahoj Lucko,
snažíme se šetřit a neplýtvat - když to napíšu ve stručnosti: topíme dřevem, třídíme odpad, kompostujeme - případně snědí slepice a králíci, hnojíme zahrádku hnojem, pěstujeme zeleninu sice v malém, ale stačí to - vlastní okurky, papriky, brambory, jahody, pór, rebarbora, fazolky, cukety, dýně, vloni i podzimní květák a v neposlední řadě bylinky. Vlastní jablíčka, ořechy, rybíz, maliny ... Zaléváme dešťovou vodou a vodou z naší studny. Jídlem se snažíme šetřit, vyhazujeme minimálně.
V případě, že by se usmálo štěstí na mě, tak by se mi moc hodil zahradnický set (judith@seznam.cz).
Hezké a snad brzké jarní dny, Jitka
Petra Bílá píše…
My máme zatepleno třicítkou polystyrénem, takže ztráty téměř nula, tepelné čerpadlo, okna na jih, úsporné žárovky, A++ spotřebiče a spořiče vody... Na odpadky máme již léta ikeácký systém v šuplíku pod dřezem. Když to tu tak čtu, pak nevím, kdo plní ty popelnice ve městech, raději odvracím zrak od těch petek a pod. namíchaných ve všem ostatním. Tvrdé pečivo odvezeme pro slepice, na zahradě kompostujeme. Ráda nakupuju v sekáči. Momentálně spíš nemohu přijít na to, jak vůbec tolik plastu neprodukovat, nedokážu bez toho nakoupit téměř nic. Zahradnický set, prosím ypetulka@seznam.cz
Anonymní píše…
Krásný den,také se přidávám i my šetříme:elektřinu poněvadž vše na elektřinu,včetně topení.Co se týká vody rovněž nutná šetrnost,protože u nás není kanalizace,takže vývoz septiku a ceny jsou strašné!!!Nepoužívám aviváž,třídíme odpad,plus sbíráme vršky od petek.Potraviny se snažíme konzumovat a nééé vyhazovat a když se něco najde... máme originální zbytkové večeře + slepičky a kompost.Sbíráme odpad po našich miláčcích,mělo by to být samozřejmostí,ale v našem okolí jsme jediní a hrozně mne to štve(((Projekt je zajímaví a doufám,že to nadchne i jiné...V případě velké náhody),prosím o set zahradnický, i když ani kuchyňský není špatný☻-koš je krásný..Přeji krásno jaro,Šárka SHKPAVEL@seznam.cz
Unknown píše…
Pěkný den, od té doby co jsme z města na vesnici šetříme celkem přirozeně, tak nějak sami od sebe. Voda ze studny, jímka, takže žádné zbytečné cintání :) topíme ze 100% dřevem, i když je to tedy občas dost náročné, snažím se nenakupovat zbytečnosti, v létě pěstovat co se dá na zahradě, zavařovat, zbytky kompost a slepice, rezervy máme trochu v třídění, ale základ jako papír, plasty a sklo dodržujeme... plánujeme nějaký systém na zadržování co největšího objemu dešťkovky, časem možná solár alespoň na ohřev vody, to už by mi pak asi i stačilo :)Ivana (ivusha@centrum.cz kuchyňský...)
Karaska píše…
Třídím a šetřím, aniž bych si to nějak zvlášť plánovala...naplánoval mi to život sám. Už 10 let žiji s dětmi z jednoho platu a šetřit prostě musím. Hodil by se mi zahradnický set :-)
mirvas@seznam.cz
Irena D. píše…
O podobnej akcii pre slovensko som sa zatial nedozvedela, ale snád taký velký rozdiel nie je....bývame v zateplenom paneláku, triedime, máme úsporné žiarovky, používame predlžovačky ktoré večer vypíname okrem pc, ten sa vraj nemá, bio odpad ide do kompostu na chalupu, z rožkov strúhanka, chlieb susedovým sliepkám, a aj tak mám určite v kuchyni rezervy
starkairena@gmail.com
Anonymní píše…
Dobrý den Lucie, třídíme odpad, snažím se zpracovat všechny zbytky jídla, úsporné žárovky máme téměř všude, topíme hodně v krbu, rezervy máme, stále je co vylepšovat. Mně se více líbí set zahradnický.
peta.hupsilova@gmail.com
Hezké dny přeji,
Petra
Anonymní píše…
Drahá Lucie,když vám řeknu,že jako jediní v ulici třídíme odpad,tak mě to nebudete cěřit.Vidím to,že každých 14dní odváží můj muž do sběrného dvora velké krabice s plastem,papírem aj.Topíme krb.kamnama s výměníkem,plus plyn.Mě se líbí kuch.set.Zdravím kluky a malou.Alibabka
pojeali@seznam.cz
Anonymní píše…
Lucie, chodím k vám sice nakukovat často, ale jen na pokochání, nepřispívám, ale co kdyby (ten skleník na mě mrká v IKEI i tady :D ).
U nás doma třídíme o 106 (sklo, plast, papír, hliník, bioodpad), zeleninu a ovoce tak z 80% vypěstujem sami, na zahrádce hnojím kompřivama a kostivalem, postřikům se snažíme vyhýbat, úsporné žárovky jsou samozřejmostí .... topíme ale plynem a poté, co jsme loni nespálili dostatečné množství, tak jsme spadli do dražší kategorie a zaplatili v konečné sumě víc než kdybysme se na šetření vykašlali :( tak nás to neplýtvání poněkud otrávilo ....
Ale v každém případě tomuto IKEA projektu fandím a těším se na další příspěvky tady. Lenka (lendulka.lendulka@seznam.cz)
Unknown píše…
Hezký podvečer Lucko. Váš blog čtu docela pravidelně a tohle je moc hezká soutěž. Šetřit i třídit se snažíme. Určitě máme dost nedostatků a tipy jak na to beru vždy. Líbí se mi víc set kuchyňský, protože bylinky jsem právě minulý týden vysela a začínají vykukovat první kytičky.
Pěkné dny Katka
K.nam@centrum.cz
Unknown píše…
Hezký podvečer Lucko. Váš blog čtu docela pravidelně a tohle je moc hezká soutěž. Šetřit i třídit se snažíme. Určitě máme dost nedostatků a tipy jak na to beru vždy. Líbí se mi víc set kuchyňský, protože bylinky jsem právě minulý týden vysela a začínají vykukovat první kytičky.
Pěkné dny Katka
K.nam@centrum.cz
Pinosova.B píše…
Dobrý den Lucie,
tak my také třídíme odpad, energii, úsporné žárovky máme všude a potraviny se snažím kupovat čerstvé a jen tolik kolik spotřebujeme.Nakupuji každý den jsem s mladší dcerkou doma, takže zatím je čas, ale nevím jak budu zvládat v pracovním tempu..Set se mi líbí více kuchyňský.Mějte se pěkně.Bára Pinosova.B@seznam.cz
Denda píše…
Zero Waste mě tedy hodně zajímá. Doma třídíme bioodpad, papír, plasty a sklo. Podle mamky je to nadprůměr, ale já bych chtěla "víc" :-) Moc by se mi líbil zahradnický set.
dulahorka@gmail.com
Anonymní píše…
Dobrý večer paní Lucie,
Váš dnešní příspěvek mě velice zaujal. Bydlím v bytovce, kde si každý v bytě reguluje teplotu. Odpad třídím, a velice mi mrzí, že všichni to tak nedělají a papír a plasty netřídí. V bytě se snažím šetřit energií, zbytečně nikde nesvítíme, neplýtváme vodou, co mi nejvíce vadí je to, když někdo z rodiny nechá téci vodu při čištění zubů. Pokud se jedná o nakupování potravin, prakticky každý den něco nakupuji, přiznám se, že ne vždy všechny potraviny zužitkuji a tak se někdy i leccos vyhodí. V tom se budu snažit polepšit.
Přeji Vám hodně dalších úspěchů. Líbí se mi Váš byt i Vaše rodina. Mějte se moc hezky.
Váš blog sleduji každý den, ale píši poprvé. Set by se mi spíše líbil kuchyňský.
S pozdravem milusebw@seznam.cz

marcela píše…
Milá Lucie, díky za představení projektu. Těším se na další postřehy a zkušenosti. Doma třídíme, úsporně svítíme, pěstujeme bio ... ale mezery se najdou vždycky. Hezký den, M.

soutěžím o set kuchyňský. bicanova.m@seznam.cz
Ahoj Luci,
tak my mame vsude usporne zarovky a pan "domaci" nas velmi usmernuje v jejich pouzivani(jeste ze mame svicky:-)
Setrime vodu- pri umyvani, cisteni zubu... Co se tyce potravin, tak urcite nic nevyhazujeme. Kdyz opravdu mame nejake zbytky, tak je dame toulavy kockam, psum, nebo sousedovic slepicim. A snazim se kompostovat na nasi zahradce. Podle terezainoslo jsem si vyrobila svoji domaci vuni a universalni cistic. Topime drevem.
Co nedelam a co mne hoodne mrzi- je recyklovani.
Tady v Recku se netridi- respektive muzeme tridit- a to smes a zbytek(papir,kov,sklo,plast- vse dohromady). Nejdriv jsme alespon takhle tridili, ale pak jsme videli popelare- jak ty dve popelnice vyhazujou na jednu hromadu...
Sety se mne libi oba dva:) Moc si preju sklenik, ale tech setu bych si preci jen vybrala ten set kuchynsky- s tolika hladovymi krky jsem neustale v kuchyni- takze bych ho rohodne vyuzila.
mej se moc krasne a tesim se na dalsi nahlednuti do vaseho kasneho domova. Zajimali by mne ty vase nove detske pokojicky:-)

Pa T.
Unknown píše…
Dobrý večer, děkuji za možnost účastnit se projektu :-). A tipy? Doma třídíme plasty, sklo, papír, případné zbytky spořádají naše slepičky :-), bazén napouštíme jedině vodou ze staleté studny. Doma a už i v práci sbíráme plastová víčka, která pak můžou pomoci různým dětem při léčbě. Staré oblečení vozíme do charitních šatníků. Musím teď hodně přemýšlet, protože člověk tak nějak tyhle věci dělá samozřejmě... Určitě netřídíme dokonale, ale rve mi srdce, když vidím při procházce lesem, jak někdo dokáže vyhodit celé pytle s odpadem u lesních cestiček, jako bychom neměli sběrné dvory... Určitě se těším i na další tipy na šetření :-). A pokud by se na mě usmálo štěstí, tak se mi moc líbí set zahradnický, ale i ten kuchyňský by nebyl k zahození :-D. Pěkný večer, Ivet. ivetaklejchova@seznam.cz
Anonymní píše…
Dobrý den, šetření mám v krvi... neb jsem holka z vesnice , tam se nikdy nic nevyhodilo. Třídíme co jde , sbírám nepořádek z ulice i z řeky... potraviny nevyhazuji NIKDY... topíme dřevem, sama si dělám zeminu.... doma mi říkají EKOLOGICKA hlídka :-D set zahradnický e mail-iris86@post.cz hezké dny JN
Lenka R. píše…
Snažíme se žít podle zásad trvale udržitelného rozvoje - neplýtváme vodu, topíme, až když svetr nestačí, třídíme odpad, nekupujeme zbytečnosti (no, v IKEA občas něco jen tak pro radost), jezdím většinou MHD, ale jídlo, to je problém, tam jsou rezervy. Občas vyhodím nějaký ten prošlý jogurt nebo nedojezený sýr... Aspoň že to staré pečivo putuje známým pro králíky a slepice.
Lenka R. píše…
A zapomněla jsem dodat - kdyby se štěstí usmálo, tak ten kuchyňský set potěší...
bunnysek píše…
Ahoj, díky ze se s námi podilis. ...
Tak i u nás třídíme, snažíme se....doma máme zateplení, energie a vodu moc nešetříme ( malého skřítka).
Set by se mi hodil zahradnický, jsem balkonový zahradník 😊
Pěkný den, Štěpka
Balkova.s@seznam.cz
Zuzka píše…
Díky za úžasný článek. Moc se mi líbí takové projekty a s radostí je podporujeme. Setrime kde se da a snad se nám to i daří. :)
Sety jsou úžasné oba a oba přijdou v hod. Kuchyňský se asi bude hodit víc a zahradnicky si když tak dokoupime ;)
Besedova.zuzana@gmail.com
Unknown píše…
Hezky večer, to je zajímavý projekt. My se doma také snažíme šetřit a zbytečně neplýtvat. Bydlíme ve starším domě, který už několik let rekonstruujeme. Topíme z 90% dřevem, máme vlastní studnu, dům zateplený. Třídění odpadu je pro nás samozřejmostí, stejně jako používání úsporných žárovek a spotřebičů s nízkou spotřebou. Teď čekáme další přírustek do rodiny, tak jsem se už dívala i po kočárku a má volba padla na značku GreenTom, což je kočárek holandské značky vyrobený z recyklovaných plastů. Také pěstujeme bylinky, pečeme kváskový chléb a před domem máme vinici, takže vyrábíme i vlastní víno. Kdyby se na mě štěstí usmálo, přála bych si kuchyňský set. E-mail: vero.nikka@post.cz Hezké dny a spoustu dalších příspěvků na blogu
Anonymní píše…
Zdravím Lucia, je to super že sa podielate na takej akcii aj moja rodina žije eko už od čias mojej starej mami, tiež sa nič nevyhodilo a čo sa dalo tak sa recyklovalo, tak to mámv krvi. A potešil by ma kuchynský set len neviem či posielate aj na SK.
Sylvia z Popradu sylvusa@zoznam.sk
Anonymní píše…
Třídíme :) papír, plast, sklo, odřezky z mrkve a jablíček spořádá náš králíček :)..pečivo které zůstane spořádají labutě na rybníku...třídí už i naše 15ti měsíční dcera - kvůli ní ale pak nádoby s tříděným odpadem velice pečlivě prohlížíme než je vysypeme, protože v nich nacházíme i to co ještě do odpadků opravdu nepatří :)A vzhledem k tomu, že se chystáme na jaře poprvé s mrňouskem sázet kytičky, prosila bych set zahradnický :) opatrujte se a ať se Vám daří.

D.drapalikova@seznam.cz
Janet píše…
Zero Waste Family slyším poprvé, ale je to super! Mám radost, když se dovídám takové dobré věci.
My šetříme jak se dá. Recyklujeme, třídíme plasty, papír, sklo, textil, do práce jezdím šalinou nebo na kole, vyrábím si svou kosmetiku, nejíme maso a celkově se snažíme udržovat a podporovat naši Matku <3
Kdybych náhodou vyhrála, byla bych ráda za set zahrádkářský. V kuchyni máme dost věcí a protože furt na zahradě i doma na okenní zahrádce něco dělám, hodilo by se mi to líp .)
Anonymní píše…
Dobrý den, u nás třídíme hlavně takový ten základ, papír, plast, sklo, bio do kompostu, ale chceme se zlepšit, ještě máme rezervy. V soutěži bych si přála vyhrát zahrádkářský set.
veronika.xx@centrum.cz
Akkarin píše…
Set bych raději zahradnický, ale i druhý by mi udělal radost. Doma se snažíme, žárovky úsporné, letos také poprvé celá zima topená dřevem v kamnech. Jídlo nevyhazuji, snažím se vše spotřebovat a docela se to daří, nejhorší je ale plastový odpad, s tím nějak si nevím rady, je ho tolik.
Nei-T@seznam.cz
Inka píše…
Dobrý večer Lucie, tento projekt mi připadá velmi zajímavý. Od té doby, co bydlíme na domečku, se snažíme důsledně třídit odpad (papír a plast), bio odpad jde do kompostu. Spoustu bylinek a některé druhy zeleniny se snažíme vypěstovat. Domeček se nám podařilo zateplit, vyměnit i okna, takže úspora energie jde již poznat. V celém bytě používáme i úsporné led žárovky. Co se týče jídla, snažíme se vše spotřebovat, ale občas se stane, že něco vyhodíme. V tom vidím ještě jisté rezervy. V soutěži bych si přála vyhrát zahrádkářský set. Děkuji za tuto smysluplnou soutěž, Inka.
Anonymní píše…
Dobry vecer,bydlime cely zivot v domku,takze recyklujeme a setrime.Samozrejmosti je trideni odpadu,popisovani papiru z druhe strany nebo ho rozstriham na listy na nakup,knihy pujcujeme v knihovne,radsi se osprchujeme,u nad doma se nenajde snad jedina PEt laherv,coz je problem,kdyz zrovna deti maji donest vicka do skolky,starsi nabytek se pokousime renovovat.Abych nas jen nechvalila,mezery jiste mame...koupim vic ovoce a zeleniny nez se stihne snist,to pask shnije,netridim napojove kartony,rozciluje me neustale nejaky mobil ci tablet nas nabijecce,deti nekdy vezmou nepovedeny obrazek,zmackaji a vyhodi.Zajem bych mela o zahradnickou sadu,lefu@centrum.cz
Nina píše…
Dobry vecer, zajimavy projekt, tak zkusim stesti o kuchynsky set. Recyklujeme klasika papir, plast, sklo, zarovky, baterie, drobne spotrebice do ekodvora a obleceni bud po rodine nebo na charitu. Jidlo je take obcas orisek, ale kdyz je cas rozmyslet si co kdy varit, tak to vychazi dobre a vyvaruji se plytvani..jinak prebytek obedu dam zavcas do mrazaku, nekdy je to jako kdyz najdes :) nove se snazim neplytvat kosmetikou,tj. Nakupuji sampony,mydla atd. Az kdyz aktualni dopotrebuji.. Hezky vecer do mlyna a at deti hezky spi. To si preji i pro sebe :)) Nina nina21@centrum.cz
Martina BARABASCA píše…
Ahoj Lucko, díky za příležitost. Ráda se zúčastním a uvítala bych kuchyňský balíček :). Email: barabasca.made@gmail.com

Jsem ráda za tyto projekty, o ekologii se zajímá více lidí což je dobře. O čem píšeš dělám už leta automaticky. Já jdu ale i trochu dál, například recyklace je skvělá, ale co takhle nevytvářet odpady? Přizpůsobit tomu nakupovací návyky tzn.kupovat čerstvé věci nebalené, používat vlastní vratné obaly..nepoužívat jednorázové věci jako kapesníky, pleny, vložky, odličovaví vaty apod. Nekupovat nové a nové oblečení neznámého původu...zaměřit se na pár kousků a lokální výrobce. Myslet na sebe ale i na přírodu, takže co nejvíce pokud je možné BIO potraviny bez chemie, palmového oleje, kakaa, soji atd. co vyčerpává naši zemi. Je toho spousta a alternativy existují i když ty cesty jsou ze začátku těžké.

Díky za tento článek a těším se na výsledek :).
Martina
Anonymní píše…
Záměr o šetření v domácnosti je určitě chvályhodný, ale důležité je nakupovat jen to, co opravdu potřebujeme... Tepelné čerpadlo vzduch-voda provozujeme 6 let a nejsme z něj tolik nadšení. Po pravdě řečeno, dnes bychom do výměny za přímotopy už nešli. Je to na delší povídání a rozbor. Největší tepelná pohoda i úspora je topení dřevem. Mějte se moc hezky. Iva
JanaR píše…
U nas tedy nejvetsi rezervy jsou asi v setreni s potravinami, sice mám pocit, že se to už trochu zlepšilo, opravdu se na to snažím poslední dobou soustředit a nenakupovat "zbytecne", vic přemýšlet, ne vzdy se zadari, chce to asi vic casu a nasbirat zkusenosti. Mame ted 5mesicniho syna, tak mam spatne svedomi, kvuli tomu, ze pouzivam papirove pliny, ale na latkove jsem nemela odvahu a uz se do toho ani nepustim :( Jinak samozrejmosti je třídění odpadu (papír, plasty, sklo, kov), těší mě, že naše 4leta dcera to už bere jako samozřejmost a vlastně ji ani nenapadne vyhodit papír do netrideneho smeti. Doma jsme zainvestovali a před 4 roky si pořídili tepelné čerpadlo k vytápění domu ( původně tu byl kotel na uhlí) - sice to byla velká investice, která na dlouho oddálila další plány a rekonstrukce našeho domku, ale nelituju.
Pokud by se na me usmálo štěstí při losovani prosím o kuchyňskou sadu. Dekuju pazderkova.jana@email.cz
Anonymní píše…
Velmi chválím za předmětný projekt,protože jakákoli osvěta v tomto směru je super. Snažím se poměrně zdatně šetřit a recyklovat, ale v čem mám naprosto šílené rezervy je spotřeba vody - evidentně přehnaná hygiena... ale každý máme nějakou úchylku,ne?
A kdyby náhodou, tak ta kuchyňská sada by mi udělala radost! A i když nevyhraji, tak stejně fandím a posílám s díky moc pozdavů. Lu z Moravy
e-mail: orangena@seznam.cz
Anonymní píše…
Krásný večer, zajímavý projekt!!! Odpad recyklujeme automaticky, pouze mě mrzí, že není v našem městě možnost i bio odpadu...Potraviny kupuji pouze lokální, třeba za celou zimu jsme neměli rajče či papriku. Dostala jsem malý kvašáček a vyrábím pickles ze sezónní zeleniny. Naučila jsem se konečně používat na úklid ocet a bio prostředky a už vůbec nepoužívám chemikálie z reklamy:). To jsou jen příklady, ale mám co ještě dohánět.
V případě výhry mi udělá rodost zahradní balíček. Aneta aneta.dop@seznam.cz
Simona píše…
To je hodně zajímavý projekt. My se šetřit také snažíme. Velké rezervy máme v jídle a potravinách, pořád nějak neumím odhadnout, kolik toho sníme. Takže občas chybí a občas jídlo přebývá a pak se kazí. Světla máme LED, odpad třídíme a to mě opravdu baví :) Zkoumám každý obal, kam s ním a co s ním, kelímky od jogurtů ale např. nejprve proženu myčkou, aby nesmrděly :)
Simona, jež by ráda kuchyňskou sadu.
tanakin@seznam.cz
Luci, pro mě je to moc inspirativní článek! Líbí se mi nápad s prodlužovákem a vypínačem se spotřebiči, které mají standby režim. Jen ten kabel, kdyby nebyl, ty já nerada :) Ale zkusím se poohlédnout, jestli neexistuje něco menšího, kompaktního. Ekologičtí jsme v používání látkových plenek na našeho kulíška, jídlo se snažím plánovat, ale horší je to u nás s vodou - milujeme vanu a dlouhé sprchy a cestování autem u nás vítězí na plné čáře. Máme nad čím přemýšlet ;)
Líbil by se mi zahradnický set, i když se zahradničením začínám zas a znovu :)
Moc zdravím a obdivuji, jak vše zvládáte
kacenkamala@seznam.cz
Kamila píše…
Dobrý večer,
my třídíme odpad,díky nízkoenergetické rekonstrukci šetříme při vytápění. Nakupujeme lokální potraviny. Přítel je pedant na plýtvání jídlem....to radši všechno "dojede" :)
Mně zase hodně vadí dlouhé sprchy...
Všeobecně si vážíme věcí a a snažíme se, aby nám vše vydrželo co nejdéle.
Řídíme se heslem, radši jednu kvalitní věc, než deset šuntů....
Těším se na Vaše další eko tipy.
Set by se mi líbila kuchyňský.
kamilamikel@seznam.cz
Kamila píše…
Dobrý večer,
my třídíme odpad,díky nízkoenergetické rekonstrukci šetříme při vytápění. Nakupujeme lokální potraviny. Přítel je pedant na plýtvání jídlem....to radši všechno "dojede" :)
Mně zase hodně vadí dlouhé sprchy...
Všeobecně si vážíme věcí a a snažíme se, aby nám vše vydrželo co nejdéle.
Řídíme se heslem, radši jednu kvalitní věc, než deset šuntů....
Těším se na Vaše další eko tipy.
Set by se mi líbila kuchyňský.
kamilamikel@seznam.cz
Nina píše…
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jana Burianová píše…
No, tak to já, vlastně my máme veeelký rezervy. I když se snažíme... Největší radost mi dělá, když nám ve městě na požádání přivezou vždy brzy zjara kontejner na zahradnické a kuchyňské zbytky s přesným popisem co ano, co ne ( třeba jsem nevěděla, že do bioodpadu nemám dávat skořápky od vajec). Jednou týdně ho vyvážejí - to vše zdarma - a já mám skvělý pocit, že se naše přebytky mění v úrodnou půdu - nebo zeminu? V tom taky nemám jasno. Zahradnicky se potřebuji zdokonalovat, takže jasně zahradnický:)))
Anonymní píše…
Hezký večer, Lucie, projekt mě nadchnul. U nás doma třídíme klasicky papír, sklo, plasty, na zahradě máme kompost. Žárovky máme skoro všude úsporné, stejně jako Vy topíme prakticky celou zimu dřevem v kamnech. Určitě největší rezervy mám v potravinách a jejich spotřebě. Mnohdy se mi stane, že nakoupím víc, než stihneme spotřebovat a pak s těžkým srdcem vyhazuji ... Jana
Těžké rozhodování, ale set kuchyňský vyhrává :-) janina.vencova@seznam.cz
Anonymní píše…
Zdravím a díky za inspirativní článek!!!;-)
U nás se třídí klasicky plast, papír, sklo, tetrapak obaly,baterie,vysmažený olej slévám do lahve a vyhazuji do popelnice k tomu určené. Pečivo které zbyde suším na strouhanku nebo pro zvířátka. Sanžím se nakupovat a vařit tak, aby bylo co nejméně zbytků, nicméně vím, že rezervy v téhle oblasti máme! Oblečení máme ze 80% ze sekáčů a bazarů - třeba na malé děti bych už ani jinde nenakupovala!
Jinak se pouze sprchujeme, hodně používám ocet na úklid.... nemáme auto, takže chodíme hodně pěšky, využíváme mhd a kolo...;)
V případě výhry by mě hooodně potěšil set do kuchyně!
Fajn večer přeje Karolína
kafkova.karolina@seznam.cz
Jitu píše…
Ahoj, bydlíme v paneláku, takže moc možností není. Úsporné spotřebiče, led světla, třídění odpadu, šetření vodou a elektřinou bereme jako samozřejmost. Rezervy máme v plánování vaření, občas vyhazujeme zbytky nebo něco, na co se v lednici zapomnělo. A mohli bychom víc jezdit MHD nebo chodit pěšky. S malými dětmi často vítězí pohodlí, případně selhávající time management.
Ze setů bych určitě brala zahradnický, děti zahradničení milují. Zrovna dneska jsme seli jarní osení, rukola a polníček už rostou za oknem:)
Jitka.cierna@gmail.com
Jana píše…
Já vyhlásila šetření v potravinách již minulý rok a musím říct, že naše domácnost dělá pokroky. Snažíme se šetřit vodou i teplem, i když s letošním malým přírustkem se nám zima krapet prodražila. Malé rezervy máme v třídění odpadů. A letos se chceme vrhnout na zahradničení, takže radost by udělal zahradnický set. Moc se mi líbí podobné projekty a těším se Luci na Vaše další příspěvky z této rubriky.Zdraví jaliska@centrum.cz
Anonymní píše…
Lucko. Dobry den.Take se snažíme šetřit zivotni prostredi na všech frontách. Nekupuju chem.cistici prostředky a žádne tašky plastov ý ani ssáčky.
V případe VÝHRY se nnechám překvapit. N.
zenavodnarka@email.cz
Anonymní píše…
Dobrý večer moc mě zajímá téma úspor a třídění. Doma jsem zavedla třídění téměř svého a rodina to akceptuje a "jedou" v tom se mnou.Třídíme toho hodně: hliník, plechovky,staré oblečeni, papír, plasty,sklo.Naše město dokonce vybavuje domácnosti taškami na tříděný odpad,v některých částech města lze dokonce třídit i bio odpad,máme i spalovnu na bio,je možnost odevzdat i použitý olej z kuchyně. Doma máme úsporné žárovky,spotřebiče vybíráme s co nejnižší spotřebou energie,sprchujeme se atd.Používám i ekologický pràšek do myčky.Funguje u nás skvěle sběrný dvůr, jen někteří lidé to kazí.Potravinami neplýtváme,u nás se vše sní. A pokud si mohu přát, brala bych kuchyňký set.Děkuji svatka.duf@seznam.cz
martinaczech píše…
Dobrý večer Lucko. KRásný článek k zamyšlení. Třídíme odpad již několik let sklo, plast, papír a již 2 roky navíc bioodpad, který poctivě nosíme na zahrádku, kde potom dědeček smísí s hlínou překátruje a já mám v oknech nádherné Surfinie. K tomu třídění ještě. Nemáme kontejnery hned vedle domu, tudíž a to se musím pokaždé smát, poněvadž celá rodina vyjíždíme jako bufeťáci na 350m procházku městem k nejbližším kontejnerům a naše 2,5 letá dcera nejraději miluje jízdu v kárce, která ji čeká na cestě zpět. Žijeme s babi a dědou a oni třídí také, takže odpadu je za týden až až. LED máme všude, na to je přítel háklivý, dokonce i na WC!!! Už asi rok nakupuji tak, že minimum jídla vyhodím. Jen to co je nutné, ale obchod mám kousek, takže zásoby neřeším. Něco jiného je, když člověk musí na nákup autem. A to se mi nabízí další šetření a to šetření životního prostředí, myslím tím ovzduší. Jezdíme na kolech, autem jen jak je opravdu potřeba-vše máme blízko. Na zahrádce zaléváme pouze vodou dešťovou a na terase máme konve na sběr dešťové vody na zalévání zeleniny. Takže jsme docela dobří ne? Jen tak dál! Držím Vám palce.Jo a kdybych náhodou vyhrála, přála bych si set kuchyňský. Šťasnou ruku při losování a hezký večer přeje Martina Puchingerová martinaczech@seznam.cz
martinaczech píše…
Dobrý večer Lucko. KRásný článek k zamyšlení. Třídíme odpad již několik let sklo, plast, papír a již 2 roky navíc bioodpad, který poctivě nosíme na zahrádku, kde potom dědeček smísí s hlínou překátruje a já mám v oknech nádherné Surfinie. K tomu třídění ještě. Nemáme kontejnery hned vedle domu, tudíž a to se musím pokaždé smát, poněvadž celá rodina vyjíždíme jako bufeťáci na 350m procházku městem k nejbližším kontejnerům a naše 2,5 letá dcera nejraději miluje jízdu v kárce, která ji čeká na cestě zpět. Žijeme s babi a dědou a oni třídí také, takže odpadu je za týden až až. LED máme všude, na to je přítel háklivý, dokonce i na WC!!! Už asi rok nakupuji tak, že minimum jídla vyhodím. Jen to co je nutné, ale obchod mám kousek, takže zásoby neřeším. Něco jiného je, když člověk musí na nákup autem. A to se mi nabízí další šetření a to šetření životního prostředí, myslím tím ovzduší. Jezdíme na kolech, autem jen jak je opravdu potřeba-vše máme blízko. Na zahrádce zaléváme pouze vodou dešťovou a na terase máme konve na sběr dešťové vody na zalévání zeleniny. Takže jsme docela dobří ne? Jen tak dál! Držím Vám palce.Jo a kdybych náhodou vyhrála, přála bych si set kuchyňský. Šťasnou ruku při losování a hezký večer přeje Martina Puchingerová martinaczech@seznam.cz
EvaE píše…
Dobrý večer, projekt vypadá dost zajímavě, jsem zvědavá jestli se někde objeví i na ikea stránkách. Snažím se šetřit tak klasicky- třídění, svícení, voda... Rezervy máme určitě v jídle- chci zařídit do domu popelnici na bio odpad a začít nakupovat bez obalově. Máme nově maličkost zahrádku, tak začínáme pěstovat, tak určitě zahradnický set. Mail oznamek@seznam.cz děkuji za inspiraci
Anonymní píše…
No, tak těmi labutěmi bych se zrovna moc nechlubila.
Labutě nejsou recyklační nádoby a pečivo do jejich jídelníčku absolutně nepatří !
Hezký večer a rozumné recyklaci zdar ! Michaela
Anonymní píše…
Dobry vecer,

ja jsem se po neustalem vyhlizeni popelaru, nebot ta poplenice se snad plnila docista sama, rozhodla, ze zacnu. A videt vysledky byly hned. Papir skola sber, sklo, plasty, ovoce ani zeleninu nedavam do sacku pvc, zbyle pecivo nakrajet a susime a pak jedu k rodine a dostanu za to domaci vajicka ����, obleceni po detech davam jinym maminkam, vypadaji porad hezky, tak to udela sluzbu, za to jsem dostala moooc naloupanych orechu, ty jsem uskladnila do mrazaku. Domecek mame zatepleny, topeni krasne funguje pres tepelne cerpadlo, zeme vzduch, a tepla voda je ze solaru , to funguje i na ohrev bazenu. Voda je vrt studna. Nekupuji balene vody, kdyz bublinky tak si je udelame doma. V lete zavarujeme, delame marmelady, sirupy. Bylinky a zeleninu pestujeme v ohradkach drevenych (diky za tip ��) a zvazuji ted v lete kompost vytvorit. Toho odpadu z kuchyne slupek atd., je take dost. Tak krasny vecer a hura do projektu, vypada slibne. Lucka
Anonymní píše…
Ahoj, super článek a příjemné překvapení od Ikey :-) Tak u nás - kde začít? Energie... celý dům na elektřinu, ale chybou stavební firmy neuvěřitelně zateplený, takže spotřeba na topení nula nula prd :-) Spotřebiče jsem kupovala vyloženě podle nízké spotřeby, snad se těm údajům dá věřit. Vypínáme, zhasínáme... jo, žárovky jsou úsporné a LEDky. NEMÁME nasvícené obrazy a skříně, ani noční osvětlení chodeb a schodiště :-) Co nemusím, to nežehlím (ale přiznávám, že tady není hlavní motivací úspora energie :-))) Voda - ve vaně se rácháme naprosto výjimečně, radši sprcha. A zavírám vodu, když si čistím zuby. Jídlo - snad se ani nepamatuju, kdy jsem naposled něco vyhodila, a to myslím vážně... když teda nepočítám nedojedený a patřičně uleželý dětský školní svačiny :-) Odpadky - třídíme. Netvrdím, že na 100%, tady by asi rezerva byla, ale snažíme se. No a jinak... nekupuju pití v petkách, na nákupy jsem si pořídila ikeácký modrý tašky a pořád si říkám, že bych měla míň jezdit autem, ale na druhou stranu jsem se konečně odnaučila dupat furt na plyn a brzdu a jezdím teď pod 5 litru/100km, to docela jde, ne? :-))
Když bych měla kliku, náramně by se mi hodil kuchyňský set... a když ne, tak aspoň prosím o tip, kde koupit ten košík :-))
Zdravím, Katka presso@centrum.cz
Anonymní píše…
Dobrý večer Lucie ,
super článek, už jsem o něm slyšela na jiném blogu. U nás doma třídíme odpad, šetříme vodu ,všude máme úsporné žárovky, vypínáme na noc TV, PC atd.. akorát se musíme naučit šetřit s jídlem, vím, že to je naše špatná stránka, někdy toho nakoupíme zbytečně moc a potom neco projde a vyhazuje se:( Takže za projekt jsem velmi ráda a těším se na odkaz ,až se dozvím více.
Pokud bych vyhrála, líbila by se mi kuchyňksá sada.
Pozdrav z Plzně,
Petra
petra.kodlova@seznam.cz
Na FB jako Petra Kodlová.
Anonymní píše…
Dobrý večer,
opravdu velmi zajímavé téma. I my se doma snažíme šetřit, jak to jen jde. Zejména tím, že některé spotřebiče, hlavně pračku, zapínáme na noční proud. Dům je zateplený, máme doma kamna a topíme dřevem. Problém je u nás se zhasínáním světla, tedy především u manžela.:-) A rezervy máme také s tříděním odpadu. Na tom hodlám zapracovat. Jídlo nevyhazujeme, máme slepičky. Peču kváskový chléb, dětem sušenky a vůbec se snažím nakupovat jídlo BIO. Stejně tak si vyrábíme doma prací prášek, deodorant, měsíčkovou mast a kupujeme přírodní kosmetiku. Pěstujeme bylinky, ale i zeleninu a ovoce. Manžel má naštěstí zahradničení jako koníček. :-) Dětem kupuji zachovalé oblečení od kamarádek za pár korun. Moc mě zaujal košík, proto by mě v případě výhry potěšil kuchyňský set. :-) Mirka, mirka.stop@seznam.cz
Mirjanka píše…
Jsme na tom Lucko podobne jako vy. Uz jsme se naucili tridit odpad, sviceni je pres led nebo usporne zarovky, snazime se setrit vodou, ale rezervy mame v pouzivanim potravin. Ne vzdy vse spotrebujeme a pak to proste leti do kose. V nasem meste vznikla potr.banka, ale musim zjistit, jak to tam chodi. Precejen se mi nezda, ze bych tam davala prosle jidlo. Diky za uzitecne tema. A libil by se mi zahradnicky set.
mirka.matuskova@email.cz
Anonymní píše…
Milá Lucie:-) Co se týče provozu naší rodiny, tak mám celkem čisté svědomí v tom, že se opravdu snažíme žít v souladu s přírodou a chovat se ekologicky ve všech směrech. Co považuji za velký úspěch - moje počiny v zaměstnání. V září jsem nastoupila do nového zaměstnání - učím v MŠ a házelo se do koše vše, tak jak to komu odpadlo od ruky. Když jsem vybojovala tašky na třídění odpadu, kolegyně se uchichtávaly, co do nich budeme jako dávat? Během prvního týdne byly tašky tak plné, že jsme je museli jít společně s dětmi vytřídit. Děti potom začaly samy upozorňovat, že někdo hodil něco někam, kam to nepatří. Začali jsme v září a teď už máme za sebou velký kus práce. Chystám na ně další změny, ale všechno pomalu a postupně:-) Přála bych si SET ZAHRADNICKÝ. Opatrujte se a vy víte, že vás sleduji pravidelně:-) Ester z Olomouce
Veronika píše…
Milá Lucko,
jéje, jaro je prostě období, kdy člověk tak nějak vnímá ten svůj posun k přírodě intenzivněji než jindy...Zero Waste je moc dobrý a zajímavý projekt...i když se snažím a musím říci, že z velké části mi pomohla výchova, tak to není 100% (což být ani nemůže), ale třeba ve třídění mám mezery (ty víčka z hliníku mi dělají problém) a letos bych si moc přála bytový vermikompostér. Takže nápověda pro štěstěnu je jasná...zahradnický set :-) Díky za posty...
vospelova@gmail.com
Pavla píše…
Luci,
ani se nedivím, že se pouštíš do takového projektu. Bydlíme v rodinném domě a jen díky tomu, že k šetrnosti mě vychovali rodiče, myslím, že šetřit i hospodařit umím. Vlastní studnu máme, odpad třídíme několik let (i díky tomu, že na každé vesničce jsou kontejnery na třídění odpadu). Bohužel, s jídlem se trochu plýtvá, to ještě musím řešit. Na zahrádce pěstuji byliny a od přátel dostávám spoustu ovoce i zeleniny, kterou vždy zpracuji. Více mě zaujal zahradnický set. Moc se těším na každý nový článek. cernapavla@seznam.cz
Anonymní píše…
Hezké ráno,
projekt Ikea je velmi zajímavý.Naše rodina si pomalounku,polehounku zvykla na nové potraviny (zdravější)a též na třídění odpadu.Neřekla bych kolit plastů během jednoho týdne vytřídím.Papír spálíme a bio odpad jde do kompostéru.Skleníček již vlastním a proto bych dala přednost setu Kuchyňskému. (hana.sulajova@seznam.cz)
Díky za to ,že jste
Anonymní píše…
Dobré ráno, každý den k Vám ráda chodím na návštěvu, pro velkou řadu inspirací. Velmi mě zaujala Vámi se spolupráci s IKEA vyhlášená soutěž. Myslím si, že lidé by se měli všeobecně zamyslet nad tím, jak žijí a co by se pro přírodu mělo dělat. Za nás si myslím, že se snažíme dělat co se dá, někdy uklouzneme, ale z bych se ponaučíme a vymyslíme, co by se dalo udělat lépe. Přeji Vám krásný zasněžený den.
(zahradnický set)
tbtb8025@seznam.cz
Anonymní píše…
Krásný u nás zasněžený den. Děkuji za příspěvek a možnost něco vyhrát, moc by se mi líbil set ZAHRADNICKÝ... Protože jsem taková malá zahradnice, mám zatím jenom balkon, ale snažím se. Jinak k projektu Ikea, je to super nápad, je to osvěta, jak šetřit... Je to potřeba, doma jsme vyměnili všechny žárovky, poctivě třídíme odpad, snažíme se nevyhazovat jídlo a učíme děti chránit přírodu.. Díky moc... martinavan@email.cz
Lucie píše…
Dobré ráno Luci, děkuji za představení tak zajímavého projektu. My třídíme odpad, máme úsporné žárovky, svačiny balíme do krabiček, v obchodě se snažím dávat ovoce a zeleninu do co nejmenšího počtu sáčků a ty potom ještě využít. Myčku a pračku pouštíme v době nízkého tarifu elektřiny. V tom jsou super časovače na spotřebičích. Mezery máme v jídle, ale na tom pracujeme:-) S čím si moc neporadím jsou v současné době jednorázové plenky. Děsí mně to množství, které "vyprodukujeme":-) Ale v malém bytě bez sušičky prádla si neumím představit používat plenky látkové. V tomto tedy využívám pohodlí jednorázovek.
Pěkný den. PS: sety se mi líbí oba, ale více asi zahradnický, vyseto letos ještě nemám:-) L.
H-ana-H píše…
Ahojky...:)

Jsem moc ráda, že čím dál tím víc lidí se zajímá o své odpady a ekologii všeobecně. Doma třídím, co to jde. Dokonce jsme si teď koupili i kompostér, ačkoliv biopopelnici máte také. Tím však nemyslím, že bychom nějak plítvali potravinami, občas nějaké ty slupky a pak zahradní odpad přeci nebudeme dávat do směsného odpadu, když lze využít dále.
V zásadě třídím vše, a to i v práci, pokud je to jen možné. Manžel je trochu skeptik, zabývá se totiž ekologií úplně z jiného pohledu (leteckou ekologií) a tvrdí, že v zásadě to, co vytřídíme, nikdy nepokryje ekologické náklady už i na jeden let letadlem kamkoliv. To má sice pravdu, ale zase je potřeba ten odpad někam dávat, takže když se vytřídí, tak alespoň nebude zabírat tolika místa na skládkách.
Vrátím-li se k jídlu, snažím se nakupovat lokálně, pěstovat si sem tam něco sama a zavařovat veškerou nadprodukci. Tento týden už budu sýt, tak se těším.
Vzhledem k tomu sytí, bych ráda soutěžila o skleník.

Přeji hezký den

Hanka H.
Hospodkova.hana@gmail.com
Anonymní píše…
Milá Lucie! Super článek k zamyšlení a ještě možná výhra... Tak snaha se naší rodině upřít nedá: odpad třídíme, kluci pokud nevědí, tak se zeptají, do kterého koše ta ona věc patří vyhodit, staré pečivo sušíme a vozíme na vesnici k využití, skořápky ukládáme také zvlášť, úsporné žárovky máme, možnost dvojího topení i vlastní studnu také, na zahrádce kompostujeme, vzhledem ke třem chlapům v rodině a denodennímu nákupu potraviny téměř nevyhazujeme, co jde se snažíme vypěstovat, na nákup se učím chodit s košíkem... Ale nedostatky se také najdou: peru pouze o víkendu v největším provozu a peru často, protože i jediná šmouha na oblečení mi už vadí, do práce jezdím autem, i když to není tak daleko, ale vzhledem k charakteru práce si už nedovolím přijet promoklá a s helmou na hlavě a našly by se ještě další... Děkuji za podnět se nad tím zamyslet. Pokud bych vyhrála, preferovala bych set kuchyňský. Díky za soutěž a zdravím petula.tlusta@seznam.cz
Anonymní píše…
Dobré ráno, já vím přesně, kde se chovám nehospodárně, a to je v plýtvání s potravinami. Stává se mi, že si naplánuji, že uvařím, upeču, vyrobím něco dobrého, a pak "skutek utek" a šlehačky, zakysanka apod. mají prošlé lhůty. A ještě něco - v práci mi vadí, jak plýtváme vodou - pijeme vodu z vodovodu, ale než se odtočí na tu správnou teplotu, tak protečou litry do odpadu. Jinak Váš blog je mezi mými nej, každý den sleduji, "co se u Vás děje", děkuji za možnost vyhrát výrobky z Ikey, která je blízká mé představě bydlení. Oba sety jsou pěkné, možná bych upřednostnila zahradnický. Pěkný den s hezkými zážitky. papuleh@seznam.cz
Pitiska píše…
Hezké dopoledne, toto je super projekt a moc tomu fandím. Všeobecně nemám ráda plýtvání, ať už jídlem nebo čímkoli jiným. Odpad doma třídíme a pokaždé když vidím plnou popelnici (na směsný odpad) a jsou tam naházené plastové lahve nebo nesložené krabice, tak si řikám, jestli ti lidi umí přemýšlet..Ono popojít 50m k popelnici na papír, plast či sklo by pro ně asi bylo smrtelný :).
Ačkoli bydlíme v bytě, na pěstování bylinek a rajčátek využíváme balkon. Líbil by se mi tedy zahradnický set.
Pěkný den P. (pitisa@gmail.com)
AnAbel píše…
Ahoj, sleduji tvůj blog každý den, pokud nejsme v divočině:D A projekt s Ikeou, jsi natukávala a docela mě zajímalo o co půjde:-) Jsem mile překvapena, a určitě jsou to témata, nad kterým by se měl minimálně zamyslet každý. Když vidím co lidi jsou schopni dělat v lese a co všechno tam odvést je to šílené. U nás se taky šetří, od topení, krbových vložek, přes jídlo, které když náhodou nezvládneme my ani pes, tak jde do lesa, kde si sním prasata hravě poradí:-)
Kdyby se štěstí usmálo, ráda bych zahradní set:-)
Hezký den:-)
abelova@centrum.cz
Anonymní píše…
Milá Lucko, díky za velmi zajímavý článek.
Odpady třídíme s dětmi už hodně let, dcera si vysloužila za sběr PETEK ve škole i diář(i hloupé poznámky od pubertálních spolužáků), protože ji vadilo jak spolužáci i učitelé po vypití vyhazovali lahve, které ještě mohou sloužit dál. Bio odpad nosíme na zahradě na kompost, že i srnky se k nám naučily chodit.
Oblečení recyklujeme, našila jsem našemu malému princi látkové plenky a látkujeme, nyní se pokouším o šití hraček - pozor návykové:-)
Minerálky nekupujem, raději čaj z bylin z vlastní zahrádky či kombucha nebo čistá voda, jogurty dělám ve velkém hrnci z mléka přímo od chovatele, děsilo mě to množství plastů. Igelitky nekupujem, našila jsem tašky(taky recy), chléb peču celokváskový doma, myčka pračka se zapínají většinou v noci na noční proud a musí být plné, čistící přípravky se snažím používat přírodní a šetrné k přírodě.
Nechápu příkopy plné odpadků, děti vedou k tomu,že se věci vyhazují doma na správné místo, svačiny dcerky nosí do školy v krabičkách, na pití používají termosky a zdravé lahve.
Na zahrádce máme kupu záhonů a pěstuji, co sedá, učím se poznávat i planné rostliny, kteří naši předkové běžně sbírali nejen bylinky a snažím se je sbírat, vaříme ne podle chutě, ale podle obsahu ledničky či zahrádky, dá se to dobře sladit:-)
Skořápky apod nosím sousedce pro slepičky, pečivo(zbyde-li) usušíme koním či kozám a děti ještě mají velkou radost, když jdeme krmit, kytičky, ač miluju, nekupuju, krásné je i luční kvítí a potěší i bodlák, je-li s láskou utržený(a to od dětí je).
Jednou mi dcerka přinesla kytičku sedmikrásek a fialek, podávala mi je pomačkané v ručičce, já měla takovou radost a začala si chystat malou skleničku, že je dám do minivázičky na stůla jak hledám a učím sebe i děti, co se dá z přírody jíst, mi dcerka při předávání řekla: Ale než je sníš, umyj si je:-)
Vedu děti k tomu, že dárky kamarádům od srdce vytvořené neskočí v propadlišti dějin a zapomění, originál se cení.
Mám moc ráda i babské rady, recepty a medicínu.
Domácí máslo se sebané smetany, domácí listové těsto z pravého másla, domácí musli, sušenky, oplatky.. chutná jinak a nějaký obal se taky ušetří a hlavně nemusím do obchodu 5x týdně. Ke slazení většinou používáme med - díky dědečku včelaři.
Nedostatků je hodně, ale snažíme se, krůček po krůčku vylepšovat, co se dá.
bohunkabo@gmail.cz
Unknown píše…
Krasny den Lucko! Super projekt.Myslim, ze se tak nejak celkove na zemi plytva ale dnesni konzumni doba k tomu primo nabada.U nas doma se snazim hlavne ja setrit a nekupovat zbytecnosti i kdyz mi to obcas moc nejde.Zbytky z kuchyne dame slepickam a na kompost.Ale chtela bych mene vyhazovat jidla to me trapi.A co se tyce energii, tak muj otec ktery zije s nami je velice sporivy a vsude zhasina! Jinak tridim sklo, plasty a papir.Ale dum nemame zatepleny, snad casem. No a balicek bych volila zahradnicky, ten sklenicek miluju. Dekuju za moznost ucastnit se. Zde je email mvajsova@seznam.cz Preju krasny den a at se vam dari vse zvladat a at jsou deti i vy zdravy.Monika V.
Unknown píše…
Krasny den Lucko! Super projekt.Myslim, ze se tak nejak celkove na zemi plytva ale dnesni konzumni doba k tomu primo nabada.U nas doma se snazim hlavne ja setrit a nekupovat zbytecnosti i kdyz mi to obcas moc nejde.Zbytky z kuchyne dame slepickam a na kompost.Ale chtela bych mene vyhazovat jidla to me trapi.A co se tyce energii, tak muj otec ktery zije s nami je velice sporivy a vsude zhasina! Jinak tridim sklo, plasty a papir.Ale dum nemame zatepleny, snad casem. No a balicek bych volila zahradnicky, ten sklenicek miluju. Dekuju za moznost ucastnit se. Zde je email mvajsova@seznam.cz Preju krasny den a at se vam dari vse zvladat a at jsou deti i vy zdravy.Monika V.
Radka píše…
To je super projekt. My třídíme - bio odpad do komposteru, sklo, papír, plasty a samozřejmě i směs. Třeba pořád nevím, kam se má vyhazovat tetrapack, i když ho máme minimálně. A s těmi potravinami to pořád taky nedokážu vychytat. Rodiče na vesnici dávají zbytky sousedovic slepicím a psům, což je ideální.
A s energiemi - tam mám tedy rezervy, také máme prodlužky s vypínačem, ale nejsem moc zvyklá je večer vypínat. A určitě se najdou i další věci, v kterých by mohl být člověk důslednější, tak je fajn tohle téma nadhodit, že se nad tím můžeme zamyslet. Kdybych náhodou vyhrála, tak se mi budou hodit oba balíčky, vzhledem k tomu, že bydlíme v novém domě. Na zahradu ještě nemám žádné náčiní a do kuchyně by se mi zase hodili třeba ty žluté hodiny :) Děkuju za možnost se zúčastnit a můj email je radka@navrharka.eu.
Anonymní píše…
Milá Lucie, príma námět a projekt! Já třídím odpad a vůbec zelené chování jsem pochytila u mužovy mamky, která je v tomhle směru nesmírně inspirativní. Nic nepřijde nazmar. Já mám akorát problém jako ostatní ženky nade mnou s těmi potravinami, to se mi pořád nedaří, ale v plánu jsou slepičky :-) Děti už taky vedem od dětství, že papír je ze stromu, mlíko od krávy, mikiny z PET lahví - třídit odpat a spořit energii má určitě smysl....Kdyby se mi poštěstilo, ráda bych ten zahradnický set. Přeji krásné a pohodové dny vám všem, t.hlavkova@emial.cz
veronicka11 píše…
Dobrý den ,projekt je to krásný a nad problematikou ekologie přemýšlím neustále.Člověk to vidí denně a při každém nákupu v obchodu..Samý plast a sáčky.Pokud to jde .Třídění odpadu ,sušení chleba ,žárovky ,úsporné spotřebiče,šetření vodou,něco si vypěstovat ,nakupovat čerstvé nejlépe domací potraviny,je toho spousta co člověk dělá tak samozřejmě že mi hlava nebere když to někdo nedělá.(lidé nemají takový problém s ekologií tam kde to ušetří i peníze to je dnes naštěstí standard horší je to že za vytřídění odpadu člověk ,,nic,,neušetří a tak se stím někteří lidé neobtěžují,já bych nevytříděné popelnice pokutovala)Jinak jsme si s manželem postavili sami dřevostavbu máme obrovskou zahradu a těšíme se až vzrostou ovocné stromy ,rozrostou se maliny a jahody...(okolo našeho pozemku jsou zemědělská pole takže mě teď trochu trápí jak se hnojí) Zeleninovou Zahrádku pořád odkládám zatím jsme nenašetřili na vlastní studnu ,když už jí budeme dělat chceme aby to stálo za to a napojit celý dům případně k ní dokoupit nějakou čističku vody.Topíme tepelným čerpadlem,Chceme pořídit slepice protože ikdyž odvezu sušený chleba a slupky dám na kompost ostatní zbytky k nám lákají zbytečné množství hlodavců.Co jsem zatím nezvládla je látkování dětí.Oblečení pro děti kupuji bazárkové i nové.Hračky v omezeném množství a snažím se aby zvítězila kvalita nad kvantitou.Mražák máme narvaný domácím moštem a sirupy.Zrovna se snažím nekupovat nic s palmovým olejem ,ale zdá se mi že je to stejný problém jako nekupovat potraviny zabalené do plastu.Pokud by náhodou ruka osudu vylosovala nás dala bych přednost zahradnickému setu.inak děkuji za krásný blog mám ho moc ráda .. Dlabalovaveronika@email.cz
Anonymní píše…
Hezký den, topíme na sto procent dřevem a máme těžká akumulační kamna s vysokým spalováním, takže dóóóst velká úspora. Do podzemního rezervoáru chytáme dešťovku a tu používáme na zalévání zahrady a splachování WC. Odpad třídíme a snažíme se pěstovat domácí zeleninu v permakulturní zahradě (no, tam jsou ještě velké rezervy :) ) Pereme v mýdlových ořeších místo pracího prášku. Ale jako velké mínus mám taky to jídlo :( Někdy toho prostě nakoupím až moc a pak to vyhazuju. Snažím se ale dávat si na to pozor, tak se to snad pomaloučku zlepšuje. Oblečení převážně bazarové protože prostě ještě může plnohodnotně posloužit. Je toho vlastně ještě spousta, kde co děláme pro ekoligii ( sběr léčivých bylin, výroba sirupů, včelaření, ....)
A v případě výhry bych preferovala kuchyňský set.

Simona
zobacova.simona@seznam.cz
Jitka píše…
Lucko,
projekt Ikea je bezvadný .
Snažíme se šetřit"na všech frontách",
příp.zbytky pečiva sušíme a vozíme slepicím ,odpad třídíme ,žárovky máme úsporné a spotřebiče jsou na noc vypnuty , už jsme se to naučili.
Pokud by se na mě usmálo štěstí ,tak bych volila sadu zahradnickou .
Přeju krásné dny .
jitka394@gmail.com
Anonymní píše…
Na začátku pro vysvětlení podotýkám, že tento blog mám ráda a neříkám, že jsem si v Ikee nikdy nic nekoupila, ale máme jí dost z ruky, takže bysme výletem autem dost prodloužili svou ekologickou stopu...a proto vidím i jiné nákupní alternativy než tenhle koncern:). Chci se s Vámi ale podělit o dokument, který jsem nedávno viděla, jak Ikea prezentuje podporu lokálních trhů, přitom výrobky s označením Made in Litva vyrábí za otřesných podmínek na hranicích chudoby ženy v nějakém závodě na Sibiři (s vědomím Ikee)...ukamenujte mě, je hezké že doma dnes děláte spoustu věcí dobře (třídění, neplýtvání atd.) tak nějak automaticky a Ikea si tak dále může držet svou lepší tvář těmito "poučnými marketingovými nápady" (i když, původ nabízených výrobků je na pováženou)....takže za mě asi dobrý počin Ikee, jen s dost hořkou příchutí...jak jsme na tom třeba co se týče vědomostí o původu toho, nad čím se rozplýváme a kupujeme? no a abych nebyla jen kritická tak k tématu: třídíme, co koupíme - sníme, ujíždíme na CNG, pár vlastních výpěstků, podporujeme místní pěstitele (bedýnky od zelináře ve vedlejší vsi), odmítám v obchodě nabízené igelitové sáčky:) a hlavně učíme s mužem naše děti vážit si přírody a práce druhých. Soutěžit z výše uvedeného důvodu nechci a všem přeji pěkné jarní dny! Mirka
Anonymní píše…
Dobrý den, Luci,
opravdu fajn projekt, díky, že jste nám ho představila!

My jsme letos pořídili domů kompostér na bio odpad, odpady třídím už roky, ale nedávno mě potěšilo, že k nám do vesnice dali už i kontejner na kovy. Takže zase o kyblík pod kuchyňskou linkou navíc :-) Jídlo se snažíme vyhazovat minimálně (naštěstí u nás se všechno většinou "sežere" a když ne, máme dva vděčně psí dojídače :-))Ještě chci postupně obměnit žárovky za LEDkové, snad se mi to brzy povede..

Set bych brala kuchyňský. marie.rybkova@gmail.com

Hezký den!
Maya
Anonymní píše…
Dobrý den Lucie, projekt se mi líbí.Také se snažím šetřit životní prostředí, třídím odpad, minimalizuji čistící chemické prostředky,snažím se nakupovat české potraviny.Ale také se mi stane , že nakoupím zbytečně moc potravin a pak, ač nerada něco musím vyhodit.Mějte se hezky a kdyby se štěstí usmálo na mne, byl by to kuchyňský set.Šárka.
schusterova.sarka@seznam.cz
Anonymní píše…
Lucie , je to super zajímavý příspěvek a i my doma se snažíme seč můžeme . Nějaké nedostatk vidím ,ale ne v nás . Chybí mi tu někde poblíž kontejner na plechovky od psa a koček . Plechovek se fakt nastřádá spousta a kam s nimi ??? Jinak třídíme ... plast , papír , hadry , na schodech do sklepa jsou dva kbelíky ... jeden na bio odpad na kompost a druhý na zbytky z kuchyně pro slepičky . co víc , snažím se co to dá nejvíc topit v krbu dřevem , zahradu zalívám dešťovkou a jako večerní osvětlení používám nejčastěji svíčky nebo jen skromě led diody. Snad má odpověď byla dostatečná a bude následně ohodnocena . Moc děkuji za skvělý blog ... zahradnická sada by mě udělala obrovskou radost :)
hovjacka.sarka@seznam.cz
lucie píše…
Hezký den, šetřit se snažíme, připadá mi to naprosto samozřejmé a přirozené. Zatím máme jen zahradu, ale letos na ní vyroste dům pasivní a v něm snad budeme šetřit ještě více. Zájem mám proto o set zahradnický :) Lucie
eiben@post.cz
Unknown píše…
Ahoj,

nejvice recyklujeme (doma i v praci), dale pouzivame usporne zarovky, a vsude dbam na vypinani setla /hlavne v praci, vsichni jsou zavreni v kancelari, a na dlouhe chodbe by denne svitilo 10 zarivek...Takze proste vypinam a spoleham na denni svetlo :) pri prchazce 3 lidi 4x denne po chodbe(bohuzel, kdybych to neudelala tak svitime 8 hod denne, coz mi trha srdce). Dale me mrzi, ze nejsou konteinery na rostlinny odpad ve mestech. Vice clanku a tipu samozrejme rada uvitam. Naprosto me nadchl zahradnicky set foxyjitka@seznam.z
Anonymní píše…
Dobrý den, velmi se mi líbí Váš přístup k životnímu prostředí. Také třídíme odpad a je velmi překvapivé, že to mnoho času opravdu nezabere. Proto by třídit měli všichni.
(zájem má o zahradnický set)
urbanova.lenka16@seznam.cz
Unknown píše…
Ahoj,
My třídíme odpad,používáme úsporné žárovky.Kompostujeme.
Určitě takových článků s tipy může být více :)
Nejvíce mě zaujal set kuchyňský.
dolar89@seznam.cz
Golightly píše…
Ahoj Lucie! Snažíme se doma žít ekologicky a udržitelně a vedeme k tomu jak naše děti, tak rodiče a prarodiče (to je největší fuška). Jakmile si něco zautomatizujeme, jde to už potom samo. Ale jak píšeš, největší mezery máme právě v hospodaření s potravinami. Neumím si to naplánovat a uvařit tak, abych nevyhazovala zbytky. Na tom bych ráda zapracovala.
A líbil by se mi kuchyňský set :-)
Posílám moc pozdravů rodině a dětem
Viola
viola.sekaninova@gmail.com
Anonymní píše…
Dobrý den Lucie! My se doma třídit snažíme, ale zatím je to jen ten základ - papír, plast, sklo. Musím říct, že v malém bytě je to docela náročné, neustále se někde hromadí kupičky nějakého tříděného odpadu a pak se dohadujeme, kdo to konečně odnese do kontejnerů. Nevím čím to je, ale většinou jsem to já, kdo podlehne a odpad odnese (asi že nemám ty nervy o to pořád zakopávat, nebo mít to na očích). Třídíme i v práci a přijde mi to smysluplné. Jen si říkám, že v porovnání s některými jinými státy je to naše tříděníčko pořád ještě na začátku. Třeba k vymývání plechovek jsem se prostě ještě nedopracovala :-) A navíc ani nevím, kam bych je odnášela v okolí žádné popelnice na plech nemáme.
Líbil by se mi kuchyňský set.
Krásný den
Markéta
marketaad@seznam.cz
Anonymní píše…
Přeji krásný den,
moc mě zaujala Vaše spolupráce s Ikea.Odpad třídíme to už je u nás úplná samozřejmost, máme všude ledkové žárovky kromě toho, že se nezahřívají tak je to samozřejmě i úspora. Trošku problém máme s jídlem a jeho plýtváním, ale jelikož bydlíme na samotě na statku a manžel hospodaří a máme čuníky tak to až tak moc neřeším co zbyde je jejich :-)
S pozdravem JH
Pokud by se na mě štěstí usmálo měla bych zájem o kuchyňský set
(jitka.habetinova@ajeto-ir.cz)
Jana píše…
Ahoj Luci! Ekologie je pro mě velké téma! Třídíme samozřejmě odpad, včetně plechovek třeba. Vždycky mě překvapí, že máme třikrát víc plastového odpadu než běžného. Kompostujeme, takže třídím i bioodpad. Pracuju na tom, abychom byli co nejvíc potravinově soběstační: máme zahradu plnou zeleniny a ovoce, od dědy domácí brambory, vepřové a hovězí a králičí maso z domácího chovu, vlastní vejce od slepic z výběhu:-), peču chleba i pečivo... takže i na potravinách šetříme. Protože mouka může být v zásobě a nezkazí se tak rychle jako pečivo. Zbytky jídla dáváme slepicím, jsem typická venkovská holka a jídlo nevyhazujeme! Všude a všechno zhasínám. Topíme dřevem, a to převážně osobně zpracovaným odpadem z lesa (větve, odřezky..., které se jinak nevyužívá). Ale určitě ještě mezery máme! Například spotřebiče na stand-by, které nejdou vypnout (třeba trouba). Moc se mi líbí zahradnický set. Jana - jamves@centrum.cz
Moments by Sarka píše…
Milá Lucie, jsem optimista a tak myslím, že třídění už dnes patří ke každodenním návykům(stejně jako čistění zubů), spíš záleží, jak moc důkladně se třídí;-)
Místo igelitek používám látkové tašky(viz Ikea), které často používám i jako malý dárek či pozornost pro rodinu či své kamarádky(není nad to mít v každé kabelce alespoň jednu skladnou eko-tašku ;-)). Z vaší nabídky se přikláním ke kuchyňskému setu, možná proto, abych se na ty úspory v kuchyni víc zaměřila.
Šárka - sarka.chlubnova@seznam.cz
Anonymní píše…
Pěkný den,
chci jen napsat, že v našem městě se již třídí odpad jako hliník, jsou speciální nádoby na použitý olej, i na sídlišti máme popelnice na zbytky určené do kompostu.
Jídlo - nemyslím, že bychom vyhazovali, to už musí být náhoda, nechápu ty ostatní, že nakupují mnoho...
Krom WC používáme úsporné žárovky, a asi v jediném kde letos plýtvám je to, že svítím i přes den, jelikož prostě nějak špatně vidím.

Ač žiji ve městě, vozím skořápky z vajec na vesnici. Slupky z pomerančů se dají usušit a pak se dají vemi dobře použít na rozhoření ohně.....

E.
Anonymní píše…
Ahoj Lucka,
táto akcia IKEA sa mi veľmi páči! Ľudí trochu oboznámiť, naviesť k myšlienkam o potrebe a zmysluplnosti šetrenia, ukázať, ako sa to dá.
Aj my šetríme, či skôr snažíme sa neplýtvať elektrinou (vypnuté stand by zariadenia), používať vodu zmysluplne, prikurovať drevom v kozube, nevyhadzovať potraviny, v kabelke nosím dve nákupné tašky, aby som nemusela kupovať igelitky, atď. Priznávam, máme rezervy, napríklad sa mi nechce nosiť sklo do 5km vzdialeného kontajnera.
Mne by sa veľmi páčil kuchynský set :-)

Prajem krásny deň,
Iveta

Amy1112111@gmail.com
Siraelxy píše…
O tomto projektu jsem vůbec netušila. Je výborné, že se do tak bohulibé akce zapojí kolos jako Ikea.
Pokud bych byla šťastnou výherkyní, chtěla bych zahradnickou výhru :-)
Siraelxy@gmail.com
www.siraelxy.blogspot.cz
Anonymní píše…
Hezký den,

Váš blog je moc zajímavý a inspirativní.
Třídíme do kontejnerů všech barev, máme měřidla na radiátorech, úsporky.
Snažíme se kupovat české či farmářské potraviny, mohu snad říci, že dokážu uvařit i z mála z lednice.
Auto nemám, jezdím MHD nebo na kole. Tak asi tak.Líbí se mi zahradnický set.Zdraví Zuzka- brabcovacb@seznam.cz
Unknown píše…
Dobrý den, naše rodina třídí, v teto době se mi zda divné ten kdo ne! Dokonce na chalupě ve vesnici s asi 30 domky 100 m od hranic mají kontejnery na třídění...a když občas zbyde jídlo, na chalupě dostanou sousedovic zvířata a doma si nas labrador taky občas na něčem smlsne. Líbí se mi set zahradnicky, pro skleniček už se nějaký čas chystám.. Na parapetech dcery pěstují všechno možné, už aby šlo přesahovat ven. Přeji hezky den Lenka. Lenkahlavickova@seznam.cz
Anonymní píše…
pozdravujem. znova super príspevok, Aj my sa snazime setrit a pomahat nasej planete. Setrim vodou ak sa dá, elektrinou - ziarovky mame setrne. Na slniecku susime pradlo. Umyvacka je uz samozrejmostou a triedime odpad i potraviny , ktoré papkaju nase sliepky a vdaka zvyskom mame domace vajicka. pepa78@centrum.sk
Anonymní píše…
Krásný den,
šetření u nás probíhá v několika směrech. Třídění odpadu je samozřejmost, úsporné žárovky jsou standardem a o úsporných bateriích na vodovodních kohoutcích nemluvě. Jídlem šetříme spolu s týdenním plánem jídla. Takže nakupujeme "jen" (samozřejmě, v rámci možností, že. čokoláda musí být) v rámci plánu potřebné potraviny. Pokud máme zbytky jídla, které nesníme, dělíme je mezi slepice a kompost. Slepice považuji za opravdu hodně ekologické :-D Nakrmíte zbytky a za odměnu máte vejce. No neberte to :-) Velkou mezeru a prohřešek v ekologii vidím v jednorázových plenkách pro dceru. Ale já tomu látkování fakt nepřišla na chuť. Planetě, ale můžu slíbit, že ji co nejdříve naučím na nočník :-D
Téma Zero Waste Family bych uvítala. Ráda se dozvím něco nového :-)
Kéž by bylo více takovýchto projektů.
Přeji krásné vykročení do jara :-) Luciassaicul@seznam.cz
PS: Líbí se mi kuchyňský set.
Anonymní píše…
dobrý den Lucko, na Váš blog chodím denně, máte moc hezké fotečky a zajímavé příspěvky, škoda, že nejsou denně jako dříve nové, ale s těmi třemi trpaslíky obdivuji, že stíháte aspoň takto. Dnešní příspěvek mě hodně zajímá, hlavně v šetření s jídlem, kdy jsem si dala předsevzetí letos, že si budu psát seznamy co chci vařit a podle toho si napsat seznam a nakupovat
a musím říct, že je to vidět,dost potravin se nekoupí zbytečně. Jinak odpad poctivě třídíme a žárovky a baterie odnáším u nás do Globusu,do třídícího boxu.Také si nikdy nekupuji igelitky, ale mám látkovou skládací tašku.Vodu a energie má u nás na starosti muž tak jako u vás a je to hodně podobné jako píšete Vy (úsporné baterie, žárovky, kabely atd.). Bylinky pěstuji sama a máme celý rok slušnou zásobu. Pokud se na mě usměje štěstí,líbil by se mi kuchyňský set. Přeji krásné snad už jarní dny. Lenka :-) info@ellri.cz
EB píše…
Dobrý večer Lucie,
již jsem o tomto projektu slyšela, Váš článek je zajímavý, v mé domácnosti se žije velmi ekologicky, topím tepelným čerpadlem, mám vlastní studnu, třídím odpad, nevyhazuji potraviny atd... na jaře bych chtěla začít i s pěstováním bylinek a k tomu se mi moc hodil zahradnický set.

Přeji krásné dny

Eva B. ( eva.bednarova.1980@seznam.cz )
I. píše…
To by se mi hodilo:) Zrovna zařizuju byt a musím všechny tyto věci nakoupit. Tak by nebylo špatné vyhrát...třeba ten kuchynský do nové kuchyně.
iveta.mlejnska@gmail.com
Jana píše…
Jo, jo taky setrime, hlavne v domacnosti, akce Ikea se mi moc libi a rada se zase neco noveho dozvim a budu to doma aplikovat. Zahradnicka sada se mi libi. J.
janku80@seznam.cz
Unknown píše…
třídění zdar:-) žijeme na vesnici a třídění je již automatické....papír, sklo, plasty,baterie, hliník-víčka od jogurtů a tak,kov - pro místní hasiče/jednou ročně ho odvezou a zpeněží a použijí se na vesnickou zábavu pro všechny:-) bioodpad samozřejmě do posledního kousku ven na kompost, pro mléko chodíme k sousedům do bandasky 10 kaček za litr a ráno z toho je ještě 200ml smetany:-), pijeme jen kohoutí vývar , jak říká tchyně:-)tzv. kohoutková voda.....zbytků moc nemáme....zato máme psa, kočku a koně a dvě děti:-) takže tak :-)rezervy jsou...například málo zhasínáme, přístroje ze zástrčky nevytahujeme a plastového odpadu produkujeme velmi velmi...to by chtělo víc promyslet....a pokud by se na nás usmálo štěstí, tak set mi je jedno...použila bych oba:-)
Anonymní píše…
Ahojte, super nápad a pěkný projekt, zaprvé jsem IKEA maniak :) a za druhé...domek jsme si stavěli sami a přemýšleli dopředu, máme pořádné zateplení a okna s trojsklem-topíme dřevem, dřevo zahřeje třikrát(těžba, porcování, v krbu :) tepelné úniky jsou minimální a temperujeme elektrikou. Úsporné žárovky a spotřebiče jsou u nás samozřejmost už při pořizování. Máme čističku odpadních vod. A kompostujeme :) Třídíme odpad a neplýtváme! Nakupuji do epesní síťovky a nekupuju igelitky...jediné co neovlivníme je dojíždění do práce, vlak k nám nejezdí a dojíždíme denně 30 km autem do práce a to je dost benzínu :/ Moc toužím po skleníčku a potěčila by mě kolekce zahradník :) děkuji a pozdravuji...Hanka januh@seznam.cz
Anonymní píše…
Na tento blog jsem narazila nahodou a patri mezi favority - mam stejnou slabost pro ciste bile interiery a DIY projekty vseho druhu :) Proto jsem zvedava a tesim se na dalsi pokracovani s Ikea. U nas se snazime (a bavi nas to) zarizovat dum v rekonstrukci "ekologicky" - renovaci nabytku a pudnimi nalezy, tridime odpad, syn nosi latkove pleny a snazime se take neplytvat jidlem a efektivne varit. Obleceni lovim rada v seconhandech, a to jak pro mne, tak pro syna. Je stale na cem pracovat a rada se inspiruji.
heryanovajana@centrum.cz
Ola píše…
Už dlouho sleduji slečnu z blogu Trash is for tossers a jsem z ní úplně paf, tak jsem ráda, že něco takového se děje i na blogu českém a jsem na to zvědavá :) My třídíme a milujeme náš kompost, s odpadem chodíme velice málo.
Lucia píše…
Dobry vecer, super projekt, tesim sa, ze ho prezentujete...a tesim sa aj z takejto bohatej reakcie nan. Urcite sa najdu dobre tipy uz aj tu v komentaroch. Pred rokom som narazila na super stranku o takmer bezodpadovej rodine - ak by niekto chcel pozriet zopar dalsich tipov (http://www.zerowastehome.com/p/tips.html). To co dokaze ta rodina by bol moj ideal. Zial, zatial som na tom nepracovala tak intenzivne, zavadzam veci postupne. Zijem tiez v bytovke, kde su moznosti obmedzene a hlavne treba naucit k takemuto sposobu zitia celu rodinu - postupne to urcite ide. Standardne triedime odpad, jedlo vyhodime vynimocne (manzel je nastastie dobry dojedac), vodu pijeme cistu z vodovodu (nie na 100%, ale pracujeme na tom), kozmetiku pouzivame zakladnu, cistiace prostriedky tiez a prave sa snazim zaviest oboje ekologicke/prirodne, odlatkovala som dve deti a budem aj tretie, ktore je na ceste, pouzivam menstruacny silikonovy kalisok, latkove pratelne tampony na cistenie pleti, snazim sa nahradit servitky a kuchynske papierove utierky pratelnymi utierkami, oblecenie zvacsa secondhand a darovane, a deti aj nove od babky (a presivam). Rezervy: bioodpad - supky a spol.,triedenie kovov, len teraz zavadzame setriace ziarovky, na noc vypinat predlzovacky, viac otuzovat a menej kurit, v zime sa prihrejem castejsie kupelom, urcite sa este najde viac rezerv. Lucia /Ak by ste zasielali aj na Slovensko,tak poprosim zahradnicky: lfaberova@gmail.com/
Anonymní píše…
Dobrý večer,u nás doma sa tiež snažíme triediť odpad,v garáži mám nachystané mechy s papierom,plastom,kovoma tetrapakom...oblečenie si posúvame s kamarátkami pre deti a tiež aj pre seba.Staré oblečenie ide do špeciálneho kontajnera a tiež nebezpečný odpad u nás v obci zberajú dva x do roka.Len to teplo mám tak rada,najradšej ale horúcu sprchu.....takže sa musím naučiť lepšie šetriť vodou.
Páči sa mi kuchynský balíček.Ďakujem.
janickova.lulu@gmail.com
johanes píše…
Napisem v skratke, co ma teraz napada: setrne ziarovky, separovany odpad, kompost, COV, zatepleny dom, recyklacia oblecenia na vselijake textilne ozdobky ci praktickych pomocnikov do kupelne a kuchyne, sprcha namiesto vane, kurime krbom a temperujeme plynom...tu by sme radi slnecne kolektory - ked budu nasetrene dalsie peniazky... byvame v dome len zo 5rokov-budujeme vlastnu zahradku, pestujem bylinky, stare jablone rodia a vyuzivame ovocie na co sa len da, chovame sliepky a toto leto sme prvykrat mali brojlere a morky... Mam zaujem o zahradnicky balicek, keby som mala to šťastie. :) http://yellowhouseideas.blogspot.sk
jolana.kubisova@gmail.com
Anonymní píše…
Doma to máme celkem podobně. Zateplný dům, solární panely, vlastní studna. :-) Odpad poctivě třídme. Máme i vlastní zahrádku. S jídlem je to horší. Tam se mám ještě co učit. :-)Třeba i oblečení kupuji nejčastěji bazárkové. Úsporné žárovky, vodovodní kohoutky a spotřebiče jsou samozřejmostí. Teď přes zimu jezdím autem, ale jinak jezdím co nejvíc na kole. Balíček bych uvítala "kuchyňský"
Mějte se hezky. :-)
trybitka@seznam.cz
Anonymní píše…
Dobrý večer, třídím odpad a snažím se k tomu vést i děti, topíme dřevem a jídlem se snažím také neplýtvat. Zkouším rozmýšlet jak naložit se zbytkama a jak z nich vykouzlit zase něco dobrého. Samozřejmě mám rezervy a tak bych ráda vyzkoušela něco nového nebo se podělila o rady a nápady. Ráda bych zkusila kuchyňský set.
Hezký večer, Helena
helena.frckova@seznam.cz
Petule píše…
Třídění je super a líbí se mi, že se čím dál víc dostává do podvědomí lidí a stává se z toho běžná stránka našeho života a není to jen pro nějaké "ekologické blázny" :)Proto si myslím, že nápady Ikey jsou super. My doma třídíme, co to jde a přebytky a zbytky z kuchyně dojí zvířáta ze statku nebo skončí na kompostu. Líbil by se mi nejvíc asi zahradní set... I když musím říct, že těžká volba - kuchyňský košík je také úžasný. (fetrova.petra@gmail.com)
Hezký den!
Petra
Unknown píše…
Jako rodina máme mezery skoro ve všech oblastech, ale počítáme s tím, že po přestěhování do nového domu, který stavíme, se vše srovná. Počítá se se spoustou věcí již teď při výstavbě ( nádrž na dešťovou vodu, kolektory, nové spotřebiče a led osvětlení, kompostér, vytápění atd. ). Takže tak.
Samozřejmě set zahradnický, protože na novou zahrádku se z celého domu těším nejvíc.
Krásné jaro přeji.
jkrystynikova@gmail.com
Anonymní píše…
Moc Vás zdravím!
Doma se snažíme veškerý odpad třídit a snažím se k tomu vést i mého desetiletého syna. Papír vozíme do školy, i od všech sousedů z vesnice, takže běžně vozíme víc jak tunu papíru...já mám radost, syn má radost, protože vždy nějakou malou cenu za 1. místo vyhraje a škola má též radost, každá koruna pro děti dobrá. Do školy vozíme i baterie, takže všichni z rodiny sbírají. Často kupujeme oblečení z druhé ruky a potom zase posíláme dál, třeba charitě. Tašky používáme látkové, úsporné žárovky, zbylou vodu z konvice na kvítka. Jen se ještě musíme trochu polepšit s jídlem, někdy toho máme doma víc než dokážeme sníst...slibuji, že se v tomto zlepšíme!
Veronika, v.veronika25@seznam.cz
P.S. Syn by se zbláznil radostí ze skleníku:-)
Michelle píše…
Ahoj Luci, tak mě by se líbil kuchyňský set. Na zahradě už totiž všechno nářadí,hlínu i ostatní pomocníky mám:) Jinak teda já nemám ráda plýtvání, máme vždy jednou v týdnu zbytkový den, vaříme opravdu z toho, co se nám naskládá a zbude po předchozích dnech. Třídíme papír, plasty a také dáváme rostlinné věci na hnojiště, tím poté hnojíme zahradu, takže takový malý koloběh:)
Anonymní píše…
V pár bodech o rodinném šetření :) - máme spořivé žárovky (když manžel nezapomene zhasnout)a spotřebiče
- třídíme odpad
- vodu máme ze studny a topíme dřevem (nejekologičtější ohřev je při štípání dřeva :D )
- zbytky od oběda dáváme slepicím,oni nám za to dají vajíčka a šlupky ze zeleniny a ovoce ovečkám (maso...), zvířat se najde víc, takže hlady bysme neumřeli :) a zryté záhonky se už taky těší až do nich něco zasejeme.
- a šetří i naše 8měsíční Anička, používá látkové pleny :)
Jsme pořád venku, takže bysme raději zahradnický set :) schindlerova.hana@seznam.cz
Anonymní píše…
Máme šetřivé žárovky, vypínáme na noc zásuvky, třídíme odpad. Snažíme se šetřit jídlem, abychom zbytečně nekupovali navíc a nevyhazovali. Sem tam nám v tomhle něco unikne. Asi nejvíc šetříme na nábytku a dekoracích, které zatím nekupujeme, protože chybí finance. Až časem přibydou, chceme koupit něco pořádného a trvalého, abychom nábytek neměnili každou chvíli. Rádi pěstujeme květiny a něco malého k snědku, zahradnický set by u nás byl vítán. femme.de.lettres@gmail.com Hezký den všem.
Unknown píše…
Milá Lucie, doma třidime odpad velmi pečlivě, přes léto i kompostujeme, staré oblečeni darujeme a nové rada pořizují v sedláci nebo na fleru. Místo auta jezdím s dětmi nejčastěji na kolobezce, mame úsporné žárovky a minimum spotřebičů. Kde ale mame mezery, je jídlo.. Děti věcně nechávají neco nedojezene a ja se přiznám, ze dojíždět to po nich moc nechci, hlavne proto, ze sama se stravuji vegansky. Hodily by se nám slepice :)).
Z balíčku bych brala zahradnicky a cely projekt me moc zaujal a těším se, az se dozvím neco víc...
Unknown píše…
Milá Lucko, doma se snazime setrit pomoci uspornych zarovek, tridime odpad ( ten bychom ale mohli jeste zlepsit), snazim se chodit pesky a nejezdit autem, vyrazene obleceni darujeme, synovi kupuji pouze to co opravdu potrebuje a nema hromadu tricek, atd.. Kde bychom se mohli zlepsit, tak urcite v jidle, kdy se stava, ze spousta jidla leti do kose jen z toho duvodu, ze prosla trvanlivost a jidla bylo v lednici zbytecne moc. Nyni jsem si zacala planovat jidlo na tyden dopredu - kazdou nedeli sednu ke kave, a sepisu si co budeme jist, abych mohla i ze zbytku udelat dalsi plnohodne jidlo a musim rict, ze zacinam videt, ze clovek usetri a zbytecne jidlo nevyhodi. Ale chce na tom jeste pracovat. :-) Preji Vam i Vasi rodine krasny den, mate nadherny blog. Z balicku by se mi hodil zahradnicky a uz ted se tesim na dalsi info ohledne IKEA projektu. Sylva K. (skuglerova@gmail.com)
Handy píše…
Tak to zní báječně. :o) Nedá mi to a zapojím se taky. :o)
Doma třídíme odpad, máme šetřivé žárovky a snažíme se myslet i chovat ekologičtěji, ale pořád cítím, že by to mohlo být lepší. A nejvíc problém nám dělá, jako už jsem četla i v předchozích příspěvcích, jídlo. Zbytky, přebytky. To je náše velká výzva na zlepšení. :o)
Těším se na další průběh projektu, protože to vypadá velmi dobře. :o) A kdyby třeba náhodou, tak by se mi líbil asi kuchyňský balíček. Hodně jarního zdaru!!! Handy (johanka.vl@seznam.cz)
Unknown píše…
Srdečně Vás zdravím..to je tedy výzva:-)
Přestěhovali jsme se do nového domečku, topíme převážně krbem, máme šětřivé žárovky, ale jisté nedostatky pořád máme. Třídíme odpad (ukecala jsem i manžela, který je teď na třídění větší ras než já). Přikoupili jsme mnohem větší kompostér a snažíme se minimálně plýtvat jídlem (tzn. plánuji jídelníčky dopředu a striktně je dodržujeme)..

Těším se na další info ohledně projektu. A brala bych set zahradnický.
Mějte se krásně. Zdraví, Marie. (liskova.mr@gmail.com)
Barbora Rákoczi píše…
Ahoj Lucie,
Otázka třídění je u nás jasná věc. Automaticky třídíme plasty, kovy, sklo. Papír vozíme synovi do školky. Staré oblečení a boty nosím do kontejneru, které máme i u nás na vesnici. Letos jsme začali třídit suché pečivo a skořápky od vajec, chodí si pro ně sousedka a dává je slepicím. Od ledna už nemáme pejska, takže bojujeme se zbytky jídla, na tom musím hodně zapracovat. A letos nás také čeká stěhování do nového domků, takže úsporné žárovky a šetření vodou jsou další body na seznamu...
Jinak jsem typ křečkovitý, schovávám si balicí papíry a stuhy z Vánoc, všelijaké kousky látek a papírů,protože i z toho nejmenšího kousku přece ještě můžu vyrazit něco raznicí...a k tomu vedu i děti v mojí třídě Mš.
Přeji krásné jaro. Bára (barunkabavlnka@gmail.com)
Anonymní píše…
Přidávám email: ester.sturmova@seznam.cz
Anonymní píše…
Milá Lucie, jsem nadšená takovým projektem, že jste se do něho zapojila a dáváte i nám čtenářům možnost se s ním seznámit :) Každopádně, snažíme se třídit, velmi poctivě, šetříme energii, nakupuji v sekáči a vyrábím si spoustu věcí doma... Ale co je mým neduhem, to je taky jídlo. Myslím, že občas dost vyhodíme, ale snažím se to omezovat a dojídat vše... Ale někdy se prostě stane, že koupím věc, která u nás z lednice zmizí okamžitě a tentokrát na ni ani jeden nemáme chuť a zkazí se:( to mě pak velmi mrzí! Snad to nějak zoptimalizuju!

Jinak by se mi líbil kuchyňský set, protože ze zahradnického mám skleníček doma :) Děkuji moc za hezkou soutěž.
Můj email: anna.kaplanova@gmail.com

(Píšu z anonymního účtu, protože jsem v práci, normálně sleduji přes účet)
Anonymní píše…
Dobrý den, nejdříve bych vám chtěla složit poklonu za to, jak to skvěle zvládáte s malými dětmi, do toho naklizeno a panuje u vás pohoda a klid!☺K soutěži, recyklujeme, šetříme vodou a energiemi a letos přibude tepelné čerpadlo. Mezery určitě ještě máme,ale i ty se snažíme postupně napravovat.Líbil by se mi zahradnický set. ��Krásný den! lucie@rssemily.cz
DanaOlga píše…
Dobrý den Lucko. Také u nás třídíme a obec nám k tomu pomáhá. Před dvěma roky jsme dostali od obce BIO popelnice na odpad z kuchyně a ze zahrady, letos dostaneme kompostér. Navíc jsme od obce doststali koupit dotované kabely na sklo, papír a plast, takže třídění je pohodlné, jakmile je taška plná, vynesu ji a prázdnou postavím zase na své místo. Užitkovou vodu bereme z vlastní studny, na zalévání také deštovku. Žárovky máme úsporné. V topení máme ale velkou mezeru, protože když jsme dům kupovali tak mi jako ženské z města nenapadlo zkontrolovat komín (rozhodování bylo pouze na mě, protože manžel je těžce emocný). O to byl ale větší údiv, když jsem chtěla krbová kamna a zjistila že komín je na půdě zaslepen a nad střechu již nevede. Letos to bude ale napraveno a na příští rok chystáme zateplení celého domu. Okna máme třívrstvá, tak tam je to OK. Jídla zbytky nezústavají, pokud něco ano, tak se to dá bud psům nebo sousedům pro slepice. Pečivo střádáme a vozíme ke známým, a od nich potom máme každoročně dva králíky z domácího chovu.
Pokud by se na mne usmálo štěstí, tak bych preferovala kuchynský set.
Přeji krásný dena hodně tvůrčí inspirace. Dana
Anonymní píše…
Gerzoval@seznam.cz , kuchyn.set. Dekuji Lucka
Anonymní píše…
dobrý den,nedá mi to abych se nepřidala,obojí se mi líbí,ale víc kuchynský set,třídění se u nás koná,tak se přidávám,hezký den přeje Míla,milusesandova@seznam.cz
KLAm píše…
Jsem moc ráda, že jsem se u Tebe na blogu o tomto projektu dočetla, protože cokoli spěje k minimalizaci dopadu našeho konzumního života na planetu a životní prostředí mě moc zajímá! (a IKEU miluju :)) Snažíme se kde to jde, ale mezery ještě máme velké, takže budu dál sledovat a hledat inspiraci. Docela se nám daří ohledně toho jídla, vyhodíme ho opravdu minimum. A třeba zrovna brambory s rýží na jednom talíři, jak píšeš v dalším příspěvku, se nám občas potkají a to jsem doteď ani netušila, že by to mohla být inspirace indonéskou kuchyní :)
V případě výhry bych preferovala zahradnický set, do kuchyně by se nám čerstvé bylinky hodily :) Klára L.
Anonymní píše…
Dobrý den, o projektu se dovídám až od Vás, i když si myslím, že i tak se u nás doma slušně šetří, třídí, recykluje... U jídla ovšem cítím velké rezervy... A pokud bych měla štěstí, vybrala bych si set kuchyňský. Vlaďka v.svorcikova@medialine.cz
Anonymní píše…
Zdravím všechny. U nás doma recyklujeme, třídíme, šetříme..... Naše děti tomu učíme odmalička, dnes jim to přijde samozřejmé a prospěšné. Náš sedmiletý syn sám hromadí své hračky, se kterými si již nehraje a které pak věnuje místní školce dětem pro další využití. Baví ho to a má radost. Bohužel někteří dospěláci v recyklaci nevidí smysl a chovají se tak, to mne ničí.
mirka.perinova@seznam.cz (kuchyňský set)
Unknown píše…
Lucie, já si ráda dopřávám sobě, i své rodině a to na druhé straně vyžaduje šetření.
Odpady třídíme velmi pečlivě (až jsem s tím protivná), jídlo se snažím taky moc nevyhazovat a často vařím, co lednička dá. Mou zálibou je bioodpad. Ráda pozoruji jeho přeměnu. A teď vážně uvažuji o žížalách. Syn si je pořídil a připadá mi to dokonalá přeměna bioodpadu.
Velkou rezervu mám v praní. Peru a suším téměř pořád. Třeba i jedno tričko a spodní prádlo. Je to má veliká úchylka, ale mám pocit, že oblečení, které jsem měla ten den na sobě musí hned do pračky. Kompenzuji to aspoň tím, že než hodím ručník do pračky, tak s ním umyju koupelnu nebo aspoň umývadlo.
Líbilo by se mi do kuchyně.
Děkuji za tvůj blog. Je úžasný.
Unknown píše…
ivana.hla69@gmail.com
Jana1.3. píše…
Dobrý den Lucie,ijá se snažím šetřit a recyklovat ale stejně jako u Vás,ty potraviny....při nákupu velké oči,plány,nápady a výsledek spousta prošlého jídla :( Jinak oba sety krásné,ale kdyby bylo štěstí unavené tak pro mne ten kuchuňský.Děkuji,Jana.
Jana1.3. píše…
Dobrý den Lucie,ijá se snažím šetřit a recyklovat ale stejně jako u Vás,ty potraviny....při nákupu velké oči,plány,nápady a výsledek spousta prošlého jídla :( Jinak oba sety krásné,ale kdyby bylo štěstí unavené tak pro mne ten kuchuňský.Děkuji,Jana.
Anonymní píše…
Ahoj Lucka, potraviny kupujeme v malych mnozstvach, drogeriu vo velkych baleniach. Textil darujeme dalej a pouzivame aj retro veci.prosim set kuchynsky Lubka lpitekova@gmail.com
Inka píše…
ingrid.petrikova@seznam.cz
Inka píše…
ingrid.petrikova@seznam.cz
Hanele píše…
Zdravím Lucie,díky za Váš krásný blog i zajímavou anketu.U nás je to podobné jako jinde,největší mezery máme také ve spotřebě potravin-alespoň to kompenzujeme biopopelnicí a zbytky vozíme k mým rodičům slepicím,ty nás za ně milují...Je dobře,že i díky IKEA se do třídění a recyklace zapojuje čím dál víc lidí a děti to už berou jako naprostou samozřejmost.Moc se těším na další zprávy o tomto zajímavém a prospěšném projektu!Zdravím a ač jsou oba sety super,volím kuchyňský.
Unknown píše…
Dobrý den Lucie, moc ráda sem nakukuju, máte krásné fotky, čtivé psaní... |U nás se snažíme recyklovat - kazí nám to jen věčně přeplněné kontejnery v nejbližším okolí. Na střeše máme solární panely a snažíme se využívat jejich "online" výrobu na pračku, sušičku, myčku. Manžel instaluje posupně šetřivé žárovky. Největší rezervy vidím taky v tom jídle... ale kompostuju, co se dá, zvažuju pořízení slepic....Tak úsporám a recyklaci všeho druhu zdar! ps: prferuji "zahradnický set". g.vaickova(zavinac)email.cz
Anonymní píše…
Dobrý den Lucie,

pravidelně nakukuji k Vám na blog, nekomentuji, ale dnes mi to nedá:o) Odpady třídímě opravdu důkladně, dokonce už i naše děti chodí za námi a ptají se, jestli věc, kterou chtějí vyhodit je plast. Máme slepice, psa a jiné domácí zvířata, takže když už nějaké potraviny zbydou, tak je dáme zvířatům, tak nevyhodíme vůbec nic. Snažím se kupovat potraviny lokální a většinu potravin si raději doma vypěstuju a nebo odchovám. Jedinou rezervu v našem případě vidím v elektřině, některé spotřebiče jsou už trochu starší, ale taky pomalu vyměňujeme žárovky za úsporné, takže i tady to snad půjde:o)
preferuji kuchyňský set.
Děkuji a přeji hezký den. Anna (boruvcicka27@seznam.cz)
Unknown píše…
Pěkný den přeji,chvála takových projektů, které se snaží naučit obyčejné lidi o úspoře...toto je mi blízké. Doma třídíme téměř vše - plast, papír, a bioodpad také - organické zbytky nosím do mého kompostovače, a zbytky z vaření zrecyklují zase naše slepičky :-) dům máme zateplený a máme ještě další plány na využití vody z okapů...pokud by se na mě usmálo štěstí, preferuji zahradnický set. Vám přeji krásné jarní dny a pohodu do vašich dnů. kmarcela@seznam.cz
Anonymní píše…
Dobrý den Lucko, super článek i projekt! Přiřadím se asi k většině, největším problémem naší domácnosti je šetření s potravinami.Nedaří se a bohužel občas vyhazuji prošlé jídlo. Kompenzuji to ale poctivým tříděním odpadu, vymývám i nejmenší plastový obal a ověšená modrými taškami Ikea chodím každý týden procházku k popelnicím na tříděný odpad.V případě výhry by mě potěšil zahradnický set. Hezký den, Bára (rihova.bar@gmail.com)
Anonymní píše…
Dobrý den Lucie, šetříme, nebo se o tom alespoň snažíme. Třídíme odpad, zbytky z kuchyně jdou buď na kompost nebo posíláme rodičům, kteří mají hospodářství a zužitkují je pro zvířata. I přesto mě ale plýtvání jídlem trápí asi nejvíc, protože při nákupech mívám jako spousta z nás velké oči, plánuju si, co všechno uvařím, ale během týdne pak nestíhám a víkend to nevytrhne. Zateplili jsme dům, vyměnili okna, přes zimu přitápíme krbem, pijeme vodu z kohoutku, pěstujeme bylinky, rajčata, maliny... Líbí se mi oba sety, o něco víc možná kuchyňský, ale moc pěkné jsou oba. Děkuji. Veronika (veronika.novakova@centrum.cz)
Vlasta Pechancová píše…
Milá Lucko, jste skvělá. Při třech dětech se ještě zvládáte zamýšlet nad tím, jak snížit ekologickou zátěž rodiny, to je opravdu obdivuhodné. Naše rodina zdaleka tak uvědomělá není. Třídíme odpad, snažíme se neplýtvat potravinami, používáme úsporné žárovky a další takové běžné věci. I tak jsem nedávno při úklidu lednice vyhodila tak půl pytle potravin:( Oba sety jsou moc krásné a užitečné, přecejen bych při výhře preferovala ten kuchyňský. V kuchyni jsem výrazně častěji než na zahradě... Fandím vám a díky za inspirativní blog, Vlasta (vlasta.pechancova@seznam.cz)
Anonymní píše…
Skvělý projekt, už se těším na další články.A Ikeu miluji.
Děláme toho hodně, ale určitě by se našli rezervy. Jídlo vyhazujeme minimálně (co se nesní jeden den, dojí se další, nebo zamrazí), chystám se na jídelníček, který mi doufám ušetří jeden velký problém - co dnes uvařit.
Třídíme odpadky (papír, sklo, plast, bioodpad, textil, elektronika, kov), manžel jezdí do práce vlakem (a moc si to pochvaluje), na dovolené jezdíme autem, na šetření vodou máme úsporné baterie, sprchujeme se místo koupání (máme malou koupelnu a jenom sprchový kout). Na mytí nádobí mám kámošku - myčku, tak taky ušetří. Do ní používám bezfosfátové tablety, místo leštidla ocet.
Topíme teda plynem, ale jinak to nejde, v naší bytovce mají všichni kotel na plyn, máme plastová okna, zateplení asi v nejbližší době nehrozí.
Pro děti používám jenom látkové pleny, občas na cesty jednorázovky, ale ty nemám moc ráda. Vlhčené obrousky nepoužívám vůbec, myji děti pod vodou. Pro sebe taky už pár let jenom látkové vložky.
Z drogerie toho moc nepoužíváme, peru v jádrovém mýdle (malá se mi osypala z gelu pro děti), na úklid používám hlavně sodu, ocet, kyselinu citronovou, celkově z drogerie toho moc nekupujeme.
Kdyby náhodou motyka vystřelila, prosila bych si zahradnický set.
kvetinka56@azet.sk
Maty
Slavka píše…
O tomto projekte som citala uz u inej cesko-norskej blogerky, takze je to prijemne sledovat dve blogerky ako sa s tym vyporiadaju. My doma separujeme odpad, tiez robim nakupny zoznam, aby sme neplytvali potravinami a pri nákupoch pozorne sledujem dobu spotreby, aby bola co najdlhsia a tak sme mali cas vsetko skonzumovat. No ale samozrejme tu mame rezervy, napr. po navrate z dovolenky ma v chladnicke privitali kusky, o ktorých som predpokladala, ze este vydrzia, ale uz "presli" zárukou :-(
Nie som velmi zahradkarsky typ, aj ked je to jedna z veci na to-do liste, tak preto uvitam kuchynsky set, ak sa na mna stastie usmeje.
Prajem krasny den. sslavulka@hotmail.com
Anonymní píše…
Dobrý den, i u nás doma se snažíme žít ekologicky. Třídění odpadu je samozřejmost a se zbytky nám pomáhají slepice. Moc jsem přivítala kontejner na oblečení. V případě, že by se na mě usmálo štěstí, poprosím o kuchyňský set. Hezký den. Dáša padanebe@seznam.cz
Anonymní píše…
Prostě se snažím :-) občas peru jen v sodě, do pračky nepoužívám aviváž, ale ocet. Myčku zapínám až je plná, ale pořídila jsem si sušičku, takže tím jsem si zase v celku pohoršila. Třídím, recykluji, snažím se neplýtvat - ale ráda letím na dovolenou. Nevím, nevím...
Mám štěstí v lásce - zaklepu, výhru neočekávám, ale kdyby :-) tak prosím ten úžasný košík+to ostatní v kuchyňském setu. Pliskova23@seznam.cz
Ivana Luisa píše…
Třídím od té doby, co bydlím blízko kontejnerů na tříděný odpad. To znamená papír, sklo, plasty. Ráda bych třídila i zbytek, ale v centru Prahy kompost prostě nevymyslím. Velké mezery mám v plýtvání jídlem, naopak se vyžívám v recyklaci oblečení, nábytku a doplňků a to všemi směry - přešívám, vyměňuji, lakuji, opravuji, zachraňuji z popelnic (někdy). To mně prostě baví a až teď si uvědomuji, jak se vlastně chovám ekologicky:-) V případě výhry se více kloním k setu kuchyňskému, ale šalamounsky nepohrdnu ani setem zahradnickým - na chatu by byl prima.
Krásné dny:-)
Ivana.Havelkova@seznam.cz
Anonymní píše…
Váš blog se mi moc líbí a sleduji Vás pravidelně, ale nikdy jsem nepsala. Zlákal mne však skleník, tak zkusím štěstí.
Třídím, recykluji, máme zahrádku, takže kompostuji a pěstuji, co se dá, tedy co slimáci nebo myši nesní.
Hezké dny, Katka.
dejmkovakatka@gmail.com
Pavla Bláhová píše…
Milá Lucie,o projektu jsem nevěděla, je to určitě zajímavé a k zamyšlení. My v naší domácnosti šetříme asi jako většina lidí, třídíme odpad-papír, plasty, sklo, baterie...bioodpad jde do kompostu.....když jsou občas nějaké zbytky jídla, tak na to máme psa... svítíme jen tam, kde jsme...ale v čem vidíme poslední dobou velký problém, tak tím jsou kávové kapsle. Ty nás asi dřív nebo později zavalí, proto se snažíme i tady trochu životní prostředí ušetřit a kávové kapsle střídáme pákovým pressovačem. No na tohle téma by se dalo diskutovat asi hoooooodně dlouho. Kdybych měla štěstí /jako že ho na jakékoliv výhry nemám:-)/, tak bych preferovala kuchyňský set. Děkuji a hezký večer, Pavla pavla.blahova@seznam.cz
Simča M. píše…
Krásný den Lucinko, u nás třídíme odpad sklo, plasty, kartony, papír, baterie ikdyž já jsem radši pro nabíjecí- zcela automaticky,bioodpad se snažím dávat na domácí kompost, ikdyž přiznám, že občas hlavně v zimě se mi až na konec zahrady nechce (tu mám mezeru), jinak spoustu věcí přešívám páč mě to baví. Ale mezery určo jsou asi jako ty jak píšeš plýtvání jídlem, né moc ale občas ano. Kdyby se na mě usmálo štěstí, tak by se mi líbil skleníček. Simča. Přeji hezký den. simca.val@seznam.cz
Unknown píše…
Dobrý den, tak to se moc těším na rady a inspiraci k tématu. Doma třídím odpad už několik let, také hledám různé možnosti jak znovu použít staré věci. Šiju např. tašky z již nenošeného oblečení. Pustila jsem se dokonce do patchworkové deky z flanelových košil. Zájem bych měla o kuchyňský set, ale skleníček by se mi také líbil. Přeji hodně úspěchů. Eva horeva@seznam.cz
Anonymní píše…
set kuchyna
Anonymní píše…
Přeju krásný doufám, že i u vás slunečný den Lucie,
v šetření naší planety máme asi jako každá druhá domácnost ještě rezervy, ale snažíme se.
Papír, sklo, plasty, staré oblečení (pokud není využito na recyklované dárky a praktické věci do domácnosti, školy atd...) putují do kontejnerů. S jídlem se snažíme šetřit a nakupovat jen to co sníme, ale i v tomto ohledu máme mezery (u rodičů máme naštěstí pár zvířátek, které nám s řešením tohoto problému pomáhají).
Po dnešním odečtu spotřeby vody mám předsevzetí zapracovat na zlepšení v této oblasti (snad se zadaří).
Pokud by bylo štěstí hodně unavené a sedlo si na mě, tak bych raději zahradnický set.
Děkuji a přeji krásný víkend. Veronika (kulhaver@seznam.cz)

Anonymní píše…
Tridime ostosest, diky zahradce kompostujeme, oblečení a hracky venujeme . A jidlo se snazime spotrebovat i kdyz obcas nejake to pecivo nebo zelenina preci jen zbude a expiruje. Ze stareho peciva aspon umelu strouhanku ;-)
Pokud bych mohla, diky zalibe ve vareni (a sklenik uz mam) bych volila kuchynsky set. Diky Veronika akinorevs@email.cz
Unknown píše…
Milá Lucko, o projektu už jsme četla jinde. Je to velmi zajímavé a skvělý nápad. Doma třídíme odpad již dlouho, na vše máme krabice, papír vozím i z práce klukovi do školy, pak z toho má škola peníze. Oblečení dědíme a také posíláme dál, případně do určeného kontejneru, než něco vyhodím, přemýšlím, ale rezervy jsou to je jasné. Kdyby náhodou se na mně usmálo štěstí, tak je mi to asi jedno, obě výhry jsou super. Hezký večer, Katka kpr@mybox.cz
Unknown píše…
zapomněla jsem email bchejnova@seznam.cz děkuji
Hanele píše…
P.S.jeste moje adresa: ebenhochovi@seznam.cz
Barbora píše…
Dobry den Lucko, to je prima, ze tolik lidi se snazi zit ohleduplne k prirode...take tridime, topime drevem, mame COV, pouzivame eko domaci drogerii....jen tedy zijeme na miste, kde je auto denodenni nutnosti, hlavne tedy pro muze do prace, ja s detmi ho muzeme v sezone nahrazovat kolem;-) mam zajem o kuchynsky set, ten kos je krasny.Bara ukuldy@gmail.com
Unknown píše…
Krásnou sobotu, Lucie. Pěkný projekt, jsem zvědavá na výsledky.
My třídíme, co jsme se přestěhovali z bytu do domu ještě více. Máme doma 4 popelnice - plast, papír, komunál a bio odpad. Harmonogram na vývoz popelnic je na lednici a manžel tohle všechno hlídá. Máme v obci systém, kde se sleduje i to, kdo jak často nechává vyvážet popelnice - nejlépe jen plné. A ten, kdo šetří i v tomto směru má pak v dalším roce odměnu v podobě slevy na poplatek za popelnice. Už jsme na 67%. Co je super:-) Jinak topíme dřevem, ale máme i kondenzační plynový kotel. Taková kombinace. Ale tuhle zimu jsme si vystačili jen dřevem. No, myslím, že se snažíme a bylo by super, aby nás bylo víc a víc. Takže ráda podpořím i tento projekt IKEI:-)
Mě se asi více líbí set kuchyňský a mail je elena-k@post.cz Děkuji a pěkné dny přeji
Elen
Anonymní píše…
Dobrý den Lucie. My třídíme odpad, šetříme el.energii - topíme často v krbových kamenech, snažíme se eliminovat igelitky. Všude máme úsporné žárovky. Jen v jídle máme určité rezervy :(. Mně se víc líbí set kuchyňský.
Hezký víkend. Míla
milci@seznam.cz
Leci píše…
Ahoj :-) U nás sa odpad triedi. Všetko: papier (aj bločky, krabičky od čaju a čokoľvek papierové), plasty (podstivo úplne všetky obaly umývam), sklo, kov a tetrapaky, vybité batérie nosím do elektra (a používame aj nabíjateľné), olej z rezňov a spol. zlievam do fľaše a manžel to nosí na benzínku, šaty, topánky a veci z domácnosti schopné ešte niekomu poslúžiť nosíme do zberne, kam si po to chodia ľudia čo na tom nie sú tak dobre ako my. Triedim a recyklujem všetko čo sa dá. Na chodbe mám na stene zavesené také výklopné boxy z ikei - 2 veľké na papier a plasty a 2 malé na vkv a sklo. Deti triedia už automaticky. Na chladničke máme kalendár čo každý rok rozdávajú naši smetiari a tam je vyznačené kedy aký odpad berú. Vrecia čakajú v pivnici na správny deň a to ich už len stačí vyložiť pred bránu a smetiari odpad vysypú a vrecia ( také pevné a farby podľa druhu odpadu - dáva mesto )nám prehodia naspäť do dvora. Mám tri deti a tak si hovorím, že o pár generácii po mne bude potomkov riadna kopa, tak nech nežijú v bordeli. Naša doba je totiž odpadová :-)
lenka.ct@gmail.com
Lenka
PS: Ak by som vyhrala, priala by som si záhradnícky set. Ďakujem
Anonymní píše…
L.agneska@seznam.cz
Ahoj:) Snazim se tridit plasty,sklo do spravnych popelnic a papir do kamen:)
Libi se mi oba 2sety,vic bych vyuzila asi kuchynsky.
Diky za soutez:)Anezka
Karolína píše…
Už nějakou dobu sleduji Zero Waste Home, zaradovala jsem se, že se bude jednat o stejny projekt.
Tam jde ale i o to, vubec nepoužívat obaly z obchodu, plastove sacky na banany, pecivo, papriku...zkrátka šetřit používání plastů a obalů už způsobem nakupovaní. Naše doba je totiž i obalová...
Osobně jsem k tomu ještě nedospěla, ale třídění, recyklace, samozásobování je u nás samozřejmostí. U mě by našel větší uplatnění kuchyňský set. Krásnou neděli☺
puntikata píše…
Nerada cokoli vyhazuju, takže vždycky přemýšlím, jak by se zdánlivě nepotřebná věc dala ještě využít. Nevyhovující oblečení dávám dál, buď na charitu, nebo sestře pro děti, ošklivé kousky zrycykluju na našití kapeesníků, či hadříků. Co se potravin týče, tam jsem se naučila kupovat co nejvíce lokální, tudíž trochu dražší potraviny, o kterých vím,že někomu daly dost práce. Takové jídlo si víc hlídám a nikdy z něj nic nevyhodíme, bylo by mi líto peněz i marné lidské práce :)Žijeme v bytě, tak šetříme v menším měřítku: pořád chodím a zhasínám po dětech, vytahuju ze zásuvek nabíječky a učím je, jak provést osobní hygiénu, aniž bychom spotřebovali rybník vody. Vařím na menším plameni,hrnce přikrývám poklicí. Mám nízkoenergetickou varnou konvici s malým příkonem a úspornou pračku. Používáme úsporné zářivky...a víc už nevím :)
Radka
rlegerska@email.cz
set kuchyňský, skleník by se nevešel :)
Anonymní píše…
Milá Luci jen taková rada,potraviny jsou skvělým hnojivem,stačí pořídit pořádný kompostér s žížaláky,už jsem viděla krásný kompostér i do domácnosti vypadá skvěle a je po starostech co se zbytky jídla.Nechci soutěžit jen poradit.Marie
Jsem zvědavá na další články na toto téma. Myslím, že se týká každého z nás. U nás máme stejně jako vy velké mezery v jídle. Hodně vyhazuju. Zatím aspoň tvrdé pečivo nosíme zvířatům nebo děláme domácí strouhanku, hodně si vypěstujeme sami (bylinky a ovoce), ale co se týče zbytků z oběda a večeře... Případně zapomenutých salámů v lednici. Potřebovala bych uspořádat kuchyň, aby se vešlo všechno a bylo to přehledné a nikde se to neschovávalo. ale nejsme nafukovací... Každopádně bych radši zahradnický set. Letos se chystámě vysadit vlastní zeleninu, tak by se to hodilo... michaela.kankova@centrum.cz
Jíťa píše…
Super projekt, taky třídíme - klasika doma a plus máme zahrádku s kompostérem... A doma máme už těměř všude úsporné žárovky. Nevěŕila bych kolik se díky nim uspoří na elektřině, až když nám vraceli přeplatek acástka to byla dost vysoká. Ať se daří, Jitka
Denča píše…
Dobry den, tento projekt me velice zaujal. V nasi domacnosti tridime predevsim papir, plasty a sklo. Co se tyce sporeni, bohuzel take vyhazujeme znacne mnozstvi potravin s proslou zarucni lhutou. Vzdy nakoupime kupu potravin za dobrou cenu, ale nestacime je spotrebovat. V tomto ohledu by se nase domacnost mela zmenit. Vetsinou potraviny konci v bioodpadu, ostatni v popelnici se smisenym odpadem. Suche pecivo a skorapky od vajicek davame kamaradce pro zviratka. No a usporne zarovky? Ty mame zatim jen v kuchyni, ale chtelo by to mit je vsude. :-)
Pokud byste me vylosovala, libil by se mi zahradnicky set, ale nepohrdnu ani kuchynskym. :-) Hezky den a krasne jarni dny. denik2@seznam.cz
Denča píše…
Dobry den, tento projekt me velice zaujal. V nasi domacnosti tridime predevsim papir, plasty a sklo. Co se tyce sporeni, bohuzel take vyhazujeme znacne mnozstvi potravin s proslou zarucni lhutou. Vzdy nakoupime kupu potravin za dobrou cenu, ale nestacime je spotrebovat. V tomto ohledu by se nase domacnost mela zmenit. Vetsinou potraviny konci v bioodpadu, ostatni v popelnici se smisenym odpadem. Suche pecivo a skorapky od vajicek davame kamaradce pro zviratka. No a usporne zarovky? Ty mame zatim jen v kuchyni, ale chtelo by to mit je vsude. :-)
Pokud byste me vylosovala, libil by se mi zahradnicky set, ale nepohrdnu ani kuchynskym. :-) Hezky den a krasne jarni dny. denik2@seznam.cz
jarmila píše…
Bezvadný projekt, jsem zvědavá na rady a zkušenosti. I mým problémem je vyhazování prošlých či "zapomenutých" potravin z ledničky. Letos poprvé chceme vyzkoušet kompostér na zahradě, i když zbytky pečiva a skořápky od vajec vozíme zvířatům. Přeji hodně nových inspirací. Pokud bych byla náhodu vylosována, líbilo by se mi obojí, jak kuchyňský set, určitě bych upotřebila i ten zahradnický:-)). Hezký první jarní den! j.story@seznam.cz
Renata Nahlikova píše…
Dobry den. Snazime se, tridime, ale rezervy porad mame... Ten kuchynsky set, ten by se mi libil:) Preji krasne, snad uz jarni, dny do mlyna! Renata r.nahlikova@seznam.cz

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...