dušičky...

...



Přeji pěkné úterý!

Anička nám svým narozením 2.11. překopala tradice.
Památku zesnulých si tedy posouváme o nějaký ten den dříve a věřím , že všichni naši blízcí, by pro to měli pochopení.
Je tomu rok, co k nim patří i můj tatínek a dětí dědeček.

Kromě toho, že navštívíme hřbitov, položíme kytičky a zapálíme svíčky, tak si na naše zemřelé vzpomeneme i doma a zapalujeme svíčku za ně i doma a povídáme si o nich. Pro Adama je to teď poprvé, kdy nemluvíme jen o někom, koho zná on už jen z fotek, ale o někom, koho měl rád a je vidět, že je upřímně smutný.
Andy a Max tomu sice ještě nerozumí, ale i tak se jim to snažím říkat, tak jak to je, kolik z toho pochopí vlastně sama nevím.
Ale, když Adam donesl na Halloween "dekoraci, kterou dostal za rybaření " a je to plastový hrob s rakví a uvnitř postavička, tak mi to běžel ukázat a křičel "děda, děda", tak to asi trochu chápe.
Pro jistotu jsme se ale společně podívali na nějaké fotky aby neměl představu o dědovi úplně zkreslenou:-).

Na hřbitov  chodí děti rádi a Adama tam beru od malička a líbilo se mi, jak se snažil Maxovi vysvětlit, proč nemá běhat po náhrobcích.

Evangelický hřbitov v Kolíně, je malý a přes sto let starý a vždycky když ho navštívím,  procházím se těmi uličkami s náhrobky a říkám si  jak asi žili a vypadali ti lidé, jejichž jména s datem narození a úmrtí čtu.













Letos si tohle dušičkové a vůbec podzimní období užívám naplno, protože právě díky odchodu tatínka a 5 dní na to narození Aničky, mám podzim minulého roku trochu v mlze.
Připadá mi, že už podzim dlouho nebyl.

Mějte pěkné úterý a příjemný dušičkový týden.





Komentáře

Andrejak diary píše…
Hřbitovy mám moc ráda. Pokaždé když někam jedeme, tak chci vidět i místní hřbitov. Letos už jsme byli svíčku zapálit a to na hrob mému dědovi. Byl to taky první člověk, kterého jsem neznala jen z fotek. Zítra na dušičky se chceme jít podívat ještě na hřbitov tady u nás ve vesnici, protože věřím, že to bude moc pěkná podívaná.

Andulce všechno nejlepší! :)
jeee já mám taky moc ráda hřbitovy. O víkendu jsem byla s přítelem na dvou krásných na půl německých hřbitovech :)

http://karolinaann.blogspot.cz/
Unknown píše…
I já mám ve výsledku dušičky ráda... Letos jsem všechny hřbitovy (včetně toho kolínského) navštívila sama a musím říct, že to bylo příjemné.. Člověk má čas se chvíli zastavit a zůstat sám jen se svými vzpomínkami a myšlenkami na své blízké. Jediné místo kde stále cítím jen velký smutek je hrob, ve kterém je můj mladší bráška. S tím se asi budu srovnávat ještě dlouho ale vím, že to k životu prostě partří...

Ať je závěr trochu veselejší - všechno nejlepší Andulce, hlavně hodně zdraví! ;)
rasimda píše…
Anduličce všechno nejlepší, dobré datum, můj tatínek měl narozeniny ve stejný den! Bohužel už je s ním "slavím" jen ve vzpomínkách, ale i to patří k životu. Tak ať Vám vaše štířice roste do krásy a dělá jen samou radost :-) Radka
Anonymní píše…
Už dlouho jsem nevidela vašeho pejska Adinu. Neměla štěňátka ? Jana
Marie píše…
Vše nejlepší k dnešním narozeninám Andulce.
Marie píše…
Tento komentář byl odstraněn autorem.
martinaczech píše…
Dobrý den Lucie, tak to mi upřímně mrzí. Bohužel každý máme svůj čas a na tatínka budete určitě vzpomínat jen v dobrém. Jinak Andulce přeji vše nejlepší, hlavně hooodně zdraví. Mějte prima podzim. Martina

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...