PERGOLA

Krásný pátek přeji!



Taky u vás celou noc bouřilo? 
My jsme byli asi od osmi bez proudu, když pak kolem jedenácté na chvíli naskočil, pozhasínali a povypínali jsme vše co se najednou zaplo :-) a proud byl zase na pár hodin pryč.
Pak přišla druhá vlna bouřek a děti se bály, tak jsme museli přeházet spací místa všem v domě a já vyfasovala moje dvě větší zlatíčka.
Když už mě nebudila bouřka, tak kluci, kteří prostě odmítají spát v posteli v jedné poloze a na mě pak zbývá úzký proužek na okraji postele, při hřmění které zní jakoby se bořil svět, se ještě namáčkonou na mě a je po spaní.
Když už jsem pak k ránu zabrala, naskočil proud a sním i pípání alarmu na lednici, které jsem se snažila ignorovat, bohužel i moje sestra , která spala dole a tudíž blíž lednici se ho snažila dost dlouho ignorovat, ale nakonec lednici umlčela a my se mohli konečně v klidu 
asi tak hodinku vyspat :-).

Ale zdá se, že moje přání bylo splněno, přes noc nám to zalilo (více než vydatně) a přes den by mohlo být zase pěkně.

Ale dnes jsem si sem chtěla dát zase několik inspirací na pergolu.
To je u nás taky věčné téma.
Potřebujeme zastínit terasu, ale pergola musí dobře vypadat, nesmí to stínit v domě a musí se to hodit na asimetrickou terasu a do okolní přírody. 
A vždy když doma někdo přijde s nějakým nápadem najde se plno dalších argumentů proč zrovna takhe ne.

Teď máme slunečník a v nejhorším i altánek, ale pokud foukne vítr vezme si altánek klidně 
s sebou a slunečník je malý.
Ideální by byl stín vzrostlých stromů.
Ty jsou všude kolem v lese, ale poblíž terasy žádný.



A tak zatím to vypadá, že se nějak shodneme na jednoduché konstrukci ze dřeva nebo kovu.
Kterou osadíme něčím plazivým co rychle roste a než to vyroste použijeme světlou látku.










Teď jen najít to správné místo kam s tím a jaký tomu dát tvar a pak najít tu vhodnou rostlinu:-).

Ale tak snad jednoho dne se dočkáme a my se rozhodneme :-))).


Tak mějte krásný pátek a pohodový víkend!

zdroj obrázků: vše pinterest

Komentáře

Ivča píše…
Ta noc byla šílená, bála jsem jak blázen, když to třískalo okolo, světlo jak ve dne. Jen můj muž s kocourem chrupali jakoby se venku čerti neženili. Terasu u domu máme nezastíněnou, tedy jen keři a vrbami, časem doroste tamaryšek a jako přírodní slunečník katalpa. Na zimu to všechno opadá, takže pak máme ze zimního slunka zisk. Ale také bych chtěla na zahradu pergolu-pěknou, vkusnou, obrostlou popínavkami...a tak jsem si nedávno koupila v Polsku časopis Moj Ogrod -speciální výdání, kde jsou také úžasné nápady na pergoly a docela netradiční, ale plné květeny :-). Máme tam velmi krásně dle fotografií! :-)
Anonymní píše…
Na to plazivé si dejte pozor, spouští se z toho pavouci přímo na hlavu :-). A vůbec se v té živé pergole schovává kdejaká havěť. Hana M.
Anonymní píše…
My máme pergolu, ale uprednostnila som priesvitný lexan, keď prší nemusíme prchať so všetkým dnu a terasa je vo vstupe a prístupná aj z kuchyne, takže nešľahá dážď smerom dnu.
Z ťahavých rastlín je veľmi rýchlorastúca ,,psie víno,,.
Lucka, videla som aj pergolu z trámov s tieniacou plachtou a ,,nožičky,, boli zaliate v hrnci s betónom, alebo v takej nejakej forme, teda ukotvené, presúvacie.
U vás by bola fajn aj nejaká kovová-liatinová-oceľová-skleníková konštrukcia, ukotvená o dom.
Anonymní píše…
Spomenula som si, neboli to trámy zaliate do betónu, ale tenšie, dlhšie konáre, či kmene stromu, bez kôry.
Jarka CÁCORkA píše…
Taky uvažuji o jednoduché konstrukci a chci na ní vistárii. Ani ne kvůli stínu, ale jen tak pro okrasu a na hezké posezení :-)
Na těch fotkách vypadají dobře :-)
Jarka
Anonymní píše…
Přírodní zastínění stromem je fajn, ale z jídla a pití pořád lovím všeliké broučky a jinou havěť .... a to moc příjemné není, pořád něco padá...
Anonymní píše…
Presne tak, v rastlinach sa kadeco drzi a ja osobne sa pavukov bojim - o detoch ani nehovorim. My mame drevene tramy a na nich celorocne lexan. Je to super, aj v letnych dazdoch sedime s muzom na terase a oddychujeme. Zospodu mame stahovacie platnove rolety - ked svieti slnko, zatiahneme, ked nesvieti - odtiahneme (system sa vola SUNOLA). Pekny vecer prajem :-) Erika
píše…
Asymetrickou
minefelicite píše…
Určitě bych taky volila střechu zakrýt :-)) - přejí krásné léto ♥ Iva
Janka80 píše…
Střechu není nutné trvale zakrývat, to už pak není pergola :-). Stačí využít plátnové rolety, pokud je to nutné. Občas lidé řeší zastřešení z důvodu obavy o zahradní nábytek. Ale to je v dnešní době už zbytečná starost, většinu materiálů stačí lehce udržovat. Třeba umělý ratan zvládne hodně.
taksitovymysli píše…
Pergola se vždy hodí. My si jednu takovou postavli vedle našeho baráčku v Orlických horách. Bydlíme tady už asi 15 let a ten kontakt s přírodou je úplně božský. Nainstalovali jsme si do vrat fotopast. Manžel je myslivec, tudíž byla jeho morální povinnost pořídit jednu takovou domů. Ty fotky a videa jsem skvělá.

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...