letošní první...
...těsto na vánoční cukroví hotovo!
Konkrétně na perníčky, teď odpočívá v lednici a těší se na sobotu :-) !
Krásný středeční večer blogerky!
Děkuji za podporu a je pravda , že ráno bývá moudřejší večera všechny problémy se zdají mnohem víc řešitelné :-)
Dnes jsme se s Adíkem dali do prvního těsta na cukroví...
...v kuchyni bylo tedy rušno a pracovalo se až se od nás prášilo :-)...
...jen je trochu vražedná kombinace, začít připravovat těsto spolu s malým pomocníkem, který nezavře ústa a do toho se vrátí muž, který si už od dveří chce povídat...
...to se pak lehko stane , že nejdůležitější přísadu a to...
... perníkové koření...
...člověk zahlédne na stole neotevřené během balení těsta do lednice...
...no nic tak si dáme ještě jedno kolo hnětení :-)...
...malý pomocník mi pomohl...
...udělat ještě větší binec :-)...
...ale těsto je úspěšně hotovo! :-)
Recept:
370 g hladké mouky
200 g cukr moučka
1 vejce
6 polévkových lžic medu
40 g másla
půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
kůru z jednoho citronu
koření do perníku
1 lžičku kakaa
Do mísy nasypu moučkový cukr a rozklepnu vejce, přidám máslo rozehřáté společně s medem, rozmíchám
a přidám mouku, citronovou kůru , prášek do pečiva, perníkové koření a kakao,
ze směsi uhnětu těsto a dám odpočinout na 2-3 dny do lednice, to je důležité!
Pak si z těsta rozválím placku cca 3-4mm a vykrájím tvary, přenesu na pekáč s pečícím papírem a peču 6 až 7 minut při 220 stupních (205 stupňů pro horkovzdušnou troubu) ale pokud perníčky začínají po okrajích hnědnout - vyndat!
Zdobení nechám ještě na později a poleva může být:
1 bílek
1lžíce citronové šťávy
200 g cukru moučka (pro lepší práci je dobré ho prosít)
vše vyšlehat do tuha, pokud chcete polévat celé perníčky , můžete ji nechat řidší !
A zdobení perníčků je kapitola sama pro sebe, množství inspirace je nekonečné...
...čerpala jsem opět na stránkách Pinterest
Ohledně zdobení nejsem ještě rozhodnutá a vím jistě , že kdybych měla víc času, určitě bych se pouštěla do všemožných experimentů, ale letos zůstanu buď u klasiky anebo to bude nějaká jednodušší varianta :-)
A co vy , jak pečete perníčky ?
Mějte krásné dny!
Komentáře
to jsi dobra a mozna uplne prvni blogerka,co uz ma testo.Ja pernicky jeste nepekla,ale vetsinou se s nimi zacina kvuli detem,to ale znamena,ze ja mam casu dost,dvouleti spunti by tak mozna testo rozpatlali a pokud ty pises neco o pomocnikovi,po kterem je trochu dosti bordylek,tak si to predstav u dvojcat,hi,hi.
fotky jsou krásné a srší z nich pohoda..:-) Těsto bude určitě skvělé, když je dvakrát prohnětené..:-) Malý je šikulka.!:-)
A chtěla bych se zeptat, jak dlouho trvá, než perníčky změknou? Nebo jsou dokonce měkké hned? :-)
Díky
PS: Já dávám Follow, moc se mi u tebe líbí..:-)
moc hezké fotky a vůbec celý Váš blog. Moc ráda k Vám chodím nakukovat. A hledám inspiraci. To s pečícími (vařícími, či jinak pletoucími) dětmi znám a do toho manžela, který na mě mluví již ode dveří. No nemáme my to někdy jednoduché..... A podle Vašeho příspěvku aspoň vím, že už je čas pustit se do perníčků. Také mám moc dobrý léty vyzkoušený recept.
Olga, Přerov
WorldByBella
také pečeme perníčky, ale začínáme s nimi až první adventní sobotu :-)
Já už minulý rok povolala pomocníky - u nás tři. Ten nejstarší byl sice nejšikovnější, ale už ho to moc nebavilo, ale zato dvojčata si užila. A já potom při úklidu taky .-)
Takže letos už se zase těším :-)
Přeji, aby se Vám perníčky povedly.
MartinaK
a ešte jedna debničková :)
http://regineskreativiteter.blogspot.sk/2012/09/i-tenkeboksen.html
pekný víkend Z.
Nebudeme to hrotit, že jo, stejně největší sranda bude to vykrajování :)
Díky, těsto musí nejm=ně dva dny odpočívat právě aby bylo pak měkké, ale te pravda, že perníčky jsou u nás jen na ozdobu...a nebo se pak jedí , když už všechno dojde:-)
Ještě jednou díky a krásné dny!
Okomentovat
Děkuji, že mi dáváte vědět , že tu jste. Lucie