20 ledna 2014

zdravý...

...koláč!




Krásný večer blogerky!

Moc díky za přání k Adíkovým narozeninám.

Asi jsem to zakřikla, váha přibývá a doposud jsem se cítila v podstatě báječně, ale dnes mě to trochu dohnalo...
...od rána mě hrozně bolí záda a jakýkoliv rychlý pohyb je na mě moc. Což není zrovna praktické, když jsem si na sebe vymyslela zase jednou věc...
...proč bychom do školy nosili bonbony, když můžu udělat zdravé muffiny!

Koláč šel dobře, přeci jenom je v keramickém pevném obalu a tak pěkně drží tvar, není tak kompaktní jako z mouky, ale ne že by se úplně rozpadal. O víkendu ho ochutnala celá rodina a všem chutnal, takže jsem nabyla dojmu, že zvládnu i muffiny, podobným stylem.

Takže dnes jsem dělala těsto a pekla 6 várek!
První se mi úplně vylila z košíčků, to šlo celé do koše, druhá se povedla ale něco tomu chybělo, přeci jenom děti mají rádi sladké, že!
Třetí a čtvrtá várka nevypadala vůbec hezky a těsto se úplně rozpadalo, navíc čtvrtá várka měla nějakou pachuť, nevím z čeho ale možná moc kypřícího prášku, ten jsem pak do posledních dvou skoro nedávala a přidala jsem vejce a med, takže ze tří várek musím složit 26 muffinů pro celou třídu :-)
S bolavými zády a pečení jen tak tak , že jsem stihla vyzvednout dítě z basketbalu...
...já  už ty muffiny nechci vidět...
...ochutnávat musel muž, naštěstí se tomu vůbec nebránil:-)))

Ale zpátky k povedenému koláči...



Ingredience:

12 lžic  (vrchovatých) mandlové mouky (rozmixované mandle - lépe loupané)
2 lžíce medu (pokud máte rádi sladké klidně si přidejte)
3 vajíčka
8 lžic sojové smetany ( nebo kokosového mléka)
1/2 sáčku kypřícího prášku / nebo jedlá soda
1 lžička kokosového oleje

náplň:

jablka oloupaná a nakrájená na kostky, rozinky, skořice



Troubu si předehřejeme na 175°C, formu vymažeme klasickým způsobem, já používám máslo a polohr. mouku, ale pokud máte lepší tip zkuste, tohle těsto se rádo přichytává.

Připravíme si náplň jablka, rozinky a skořici smícháme v míse.
Pak už jen smícháme všechny ingredience a nalijeme těsto do formy, rozprostřeme náplň, která se do těsta celkem snadno potopí a dáme péct na 25 - 30 minut.

A koláč bez mouky, bez cukrů (těch špatných) a bez tuků(těch špatných) je hotov!

Dobrou chuť!




14 komentářů:

  1. Lucko vypadá úžasně, všechno mám, jenmi chybí ta smetana nebo oosové mléo.Myslíš že by to šlo nahradit jogurtem, bílým? Děkuji Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo tak to nevím, to jsem nezkusila, ale možná i jo :-) Původně je v předpise mléko. Krásné dny!

      Vymazat
  2. Lucko, zdravím Vás. Když pečete zdravý koláč, zkuste do něj příště dát místo klasického kypř. prášku kypřicí prášek z vinného kamene. Kupuji ho buď v D. drogerii nebo ve zdravé výživě. Skládá se z běžné jedlé sody, kukuřičného škrobu a vinného kamene (hydrogenvinan draselný - jeho krystalky lze nalézt v sudech od vína). Neobsahuje fosfáty, které zřejmě způsobují takovou tu štiplavou pachuť (ocásek na konci). Na obalu je uvedeno, že na 500g sypkých surovin se používají 3 lžičky (17g) prášku a je vhodný i při přípravě bezlepkového pečiva. Běžný prášek už vůbec nekupuji. Gábina S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gábino moc díky, taky už jsem přemýšlela, že by to chtělo ještě nahradit ten kypřící prášek :-). Urřitě zkusím! Pěkné dny přeji!

      Vymazat
  3. Luci, koláč vypadá báječně. A ty muffinky jsi nám nenafotila? No ale hlavně, že si děti pochutnají.
    dodatečně přeji Adamovi všechno nejlepší k narozkám. Nás to čeká za dva týdny.
    Pa Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko děkuji...na focení muffinků už mi opravdu nezbylo sil, chtěla jsem , ale večer se opravdu špatně fotí a moje záda protestovala...ráno byl pak fofr (ještě jsem je balila po jednom do papírového sáčku s ubrouskem :-)), takže příště, ale v podstatě to byly takovéhle koláše v malém :-))). Děkujeme za přání a přejeme nápodobně!

      Vymazat
  4. Vypadá výborně, mandlovou mouku mám doma a už se jí blíží konec trvanlivosti, tak ji využiji. Chci se zeptat na kokosové mléko - myslíte to z plechovky nebo si rozdělat práškové? Já jsem z toho vždycky zmatená :) (ale když je to náhrada za smetanu tak asi plechovkové)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo z plechovky! Já zase neznám práškové :-))) Přeji ať se podaří! Krásné dny!

      Vymazat
  5. Milá Lucka, cez víkend sa ide na zdravý koláč,som z neho úplne nadšená...len som nepochopila celkom ten postup - tú náplň(jablka,škorica,hrozienka) dávam do už vyliateho cesta - teda cesto dávam zvlášť a potom do toho tú náplň, tak? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi , pochopila jsi správně, nejprve nalít těsto a ono je dost tekuté a ty kousky se krásně ponoří, jen některé zůstanou koukat napůl :-) Ať se podaří! krásné dny!

      Vymazat
  6. Záda tě bolí proto,že jsi moc akční.Chce to i relax.Všechny dobrůtky vypadají skvěle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie asi na tom něco bude! Už mám relax naplánovaný, ale na druhou starnu jsem ráda, že mám energii, tak se toho snažím využít :-) krásné dny!

      Vymazat
  7. Pozor na ta záda, já jsem si takto v těhotenství odbyla operaci velice ošklivě vyhřezlé ploténky:-(
    Těhotenství v těle způsobí, že se jaksi naše vazivo povolí a uvolní+ váha dělohy a plodu a stačí jen málo a je to!!!
    Tak se mooooc opatruj!!!
    Pozdě, ale předce, ještě přeji Ádovi, vše to nejlepší a dle jeho představ:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reny jojo ... asi to bylo tím celodením kolotočem v kuchyni, už je to lepší! Děkujeme a krásné dny!

      Vymazat