hokus pokus...
...s borůvkama!
Krásné sobotní odpoledne blogerky!
Vidím, že je nás víc komu se dnes nechtělo z pyžama , ale já se ještě dopoledne přemluvila a dovytvořila a taky nafotila můj výtvor :-)
Borůvky kupuju často (jednou snad budou i nějaké u nás na zahradě) , ale dělám z nich stále stejné věci, koláč, mufiny, nebo čerstvé do poháru...
...tak jsem chtěla tentokrát zkusit něco jiného :-)
Nejprve jsem si usmyslela zkusit makronky ...
...ale na ty mi chyběla mandlová mouka...
...ale přes recepty na makronky jsem se doklikala na blog CHEZ LUCIE , kde jsem našla recept na laskonky a tak jsem si to nějak nakombinovala...
...a tohle je výsledek :-)...
...už dávno jsem si pořídila podložku na pečení makronek a tak jsem ji chtěla hrozně moc vyzkoušet,můj hokus pokus je asi něco mezi laskonkama a makronkama...
...protože jsem se opět do pečení pustila bez přípravy a můj záměr dát těstu barvu čerstvýma borůvkama opravdu nevyšel, chtěla jsem použít zavařené, ty jsem ovšem po prohledání zásob se zavařeninami nenašla a tak jsme musela použít směs "borůvky s medem", které směs sice jakžtakž obarvily, ale také ještě přisladily :-)))
...nevím jestli to bylo tím množstvím cukru, nebo že chyběly mandle, ale místo placiček se mi upekly takové pěkné skořápky do kterých jsem pak , společně s krémem (ten už jsem raději nesladila), mohla použít jako překvapení i ty čerstvé borůvky :-)))
Takže jak na to:
na skořápky:
3 bílky
150g cukr krupice
100 g cukr moučka
3 lžíce osušených borůvek z kompotu (ne moc sladkých, případně doporučuji ubrat cukr)
na krém:
1/2 vanilkového pudinku
200ml mléka
40g cukr krupice
160g změklé máslo
borůvky z kompotu na obarvení krému
Postup:
Nejprve ušleháme ve vodní lázni bílky s cukrem krupice, pak odstavíme a všleháme do bílku cukr moučku s ovocem až docílíme téměř tuhého bílkového sněhu.
Pak nejlépe cukrářským sáčkem uděláme placičky na plech s pečícím papírem, pokud možno stejné...
...nebo ideálně na podložku.
Necháme klidně hodinu stát venku (bílek na povrchu zaschne a nepopraská) a pak dáme do předehřáté trouby na 120°C na cca 45 min.
Pak necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který za stálého míchání necháme zchladnout (i s hrncem ve studené lázni). Do pudinku pak všleháme borůvky na obarvení a měkké máslo. Cukrářským sáčkem pak plníme skořápky a přidáváme doprostřed borůvku (pokud vzniknou placičky...tak to bude asi bez borůvky :-) ).
Dáme do lednice pěkně vychladnout a pak už jen mlsáme.
Dobrou chuť!
Já teď běžím dokoukat s Adíkem dobu ledovou:-)
Mějte krásné sobotní odpoledne a večer!
Komentáře
Ľubica
moc velké díky za pochvalu, sama jsem byla překvapená jak se to povedlo a asi trochu i díky té formě...krásně si to těsto podrží, bez ní bych se jen těžko sešla stejnou velikostí :-))). Formu mám z jednoho obchodu ze Švédska a k ní i tu nádobu na plnění , ale myslím že nebude velký problém sehnat ji tady... hledejte na netu "podložka na makronky".
Přeji ať se daří při pečení!!!
Okomentovat
Děkuji, že mi dáváte vědět , že tu jste. Lucie