s novým rokem...

...zdravě!



Krásné(jarní) úterý blogerky!

O zdravou, dietní  a organismus nezatěžující stravu, se u nás do hloubky mnohem víc zajímá můj muž...
...studuje o tom různou literaturu a sleduje dokumenty a vědecké studie a tak...
...mě to potom vypráví a já to aplikuji v praxi na talíři:-)))
Tedy pod podmínkou, že nejde o žádné extrémy typu vegetariánství , veganství  a očistnou jarní několik dní  hladovějící kůru, tu si drží sám, do toho já nejdu :-)

Ale teď dostal knihu o stravě přesýpacích hodin (volný překlad :-)) kniha je možná někde vydaná v angličtině, ale v češtině ne. Nejde o stravu vedoucí k redukci váhy (která by ale v případě nadváhy měla jít dolů), ale zjednodušeně řečeno, bychom měli déle vydržet, tedy žít :-)
V knize je vše popsáno dost vědecky i s chemickými vzorci a vysvětlené reakce našeho těla na různé druhy potravin.  Z toho mě zaujala část ve které je popsáno například to, proč mají někdy i hubené ženy hodně celulitidu a třeba i silnější ne, jde o složení potravin jaké jíme.
V podstatě z celé knihy a studie vyplývá, že bychom měli jíst co nejméně sacharidů, tedy hlavně cukrů,  nevylučuje žádné potraviny, ale usměrňuje jejich množství. 
Vše je znázorněno v tabulce ve tvaru přesýpacích hodin, kde v horní části máme to, čeho jíst méně a ve spodní části to, čeho jíst víc...


...je sice v holandštině, ale obrázky hovoří za vše :-)

A co jsme měli včera k večeři?



Kuřecí paličky na rajčatech a olivách...
...špenátový salát...
...a jednu opečenou bramboru:-)



Ingredience:

 4 kuřecí paličky
olivový olej
česnek - celá hlavička
sůl 
pepř
tymián, rozmarýn (nejlépe čerstvé, já měla jen rozmarýn a tymián sušený)
černé olivy
čerstvá rajčata a sušená rajčata naložená v oleji - neochucená
kapary
 1cibule
2dcl bílého vína

3 brambory

Nejprve v hrnci rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm polovinu hlavičky česneku aby dostal olej česnekovou chuť, česnek vyndáme a osmahneme osolené opepřené kuřecí paličky do zlatova, rozpálíme si troubu na 175°C pak přidáme rajčata, olivy, kapary, cibuli na čtvrtky, a dvě tři půlky česnekových stroužků, rozmarýn a tymián a vše zalijeme vínem,  chvíli necháme ještě na plotně odpařit víno  a pokud se nám neuvolní dost šťávy z rajčat podlijeme vodou  a dáme dusit do trouby na cca 25 minut,  odkryjeme pokličku a necháme ještě cca 10 minut péct.

Brambory uvaříme, ne úplně do měkka a pak opečeme na olivovém oleji osolíme a posypeme rozmarýnem.





Salát:

špenát
česnek
olivový olej
kapary
olivy
sučená rajčata ochucená
parmazan

do horkého oleje dáme stroužek na plátky nakrájeného česneku a sundáme z plotny, špenát dáme do salátové mísy a zalijeme olejem s česnekem, přidáme rajčata, kapary, olivy a posypeme parmazanem nakrájeným na hoblinky.

Dobrou chuť!

A protože ke zdraví patří pohyb, balíme a jdeme s Adamem plavat...
...chodit alespoň jednou týdně na plavání  - jedno z novoročních předsevzetí :-)))...
...uvidíme jak dlouho nám vydrží:-)

Mějte se krásně!

Komentáře

Majka píše…
Luci to vypadá báječně. na něco takovýho bych měla velkou chuť, udělám to o víkendu, nemám doma ani špalíky kuřátka ani rajčátka (včera jsem je dojedla) ani čerstvý špenát. Ale fakt si to uděláme o víkendu a dám ti vědět jak nám to chutnalo. Ale plavat po tom určitě nepůjdem. Ale zas, zítra se jdem ponořit do rašeliny, to bude taky fajn, i když bez pohybu.
krásný den Majka
Unknown píše…
Vypada to hodne dobre,ja bych klido ozelela i tu bramboru a nalozila si vic salatu,hi,hi,ale kureci a hlavne kruti maso je me nyni top,fakt dobrota jen tak na grilu s bylinkami a myslim,ze mas fajn,ze si z manzela beres jen to v mire rozumne,ale dulezite veci.Plavani je super,bohuzel ja bych musela dal dojizdet tak jeste ze mame doma malou posilovnicku,ted ji hojne vyuzivam,tak jsem rada,ze nejsem ve zdravejsim pojeti zivota sama,hi,hi...
Lezarts píše…
Hned bych si dala:-)
Máme také v rodině jednoho, stejně potravinově studujícího.Náš dědeček, pravý bio-vegetarián.Čilý a stále na plný úvazek pracující. Přesto ho postihl před rokem infarkt, ovšem za týden byl opět v práci:-D!
Janeathome píše…
No to vypadá báječně, tyhle dobroty z jednoho pekáče jsou nejlepší! A v tomhle "jarním" počasí mám taky chuť na tyto takřka letní jídla:-) Luci pa a měj se krásně!
Rheesa píše…
No, a to jsem doteď neměla hlad... vypadá to náramně! Po těch výživných Vánocích bych taky měla zapomenout na sacharidy... :-D
Unknown píše…
To vypadá naprosto skvěle, hned bych si pochutnala, asi to brzo vyzkouším Luci, díky za recept. Teď po vánocích se cítím tak nějak zaplácaná a zanesená tím vším sladkým a tučným, myslím, že brzo začnu taky s nějakou lehkou jarní očistou :-)
Lucie Living píše…
Majko, budu ráda, když dáš vědět :-) . Bázen byl super, ale rašelina by byla taky fajn ovšem s Adamem nehrozí dělat něco bez pohybu :-))) Krásné dny!
Lucie Living píše…
Katko, tak u nás tu bramboru oželel muž, to já si ji zas dám ráda :-))). Posilovnu jsme měli taky v plánu, ale já musím chodit cvičit někam kde je dohled, doma , když už se dokopu na místo určení tak stejně bez dozoru výkon pokulhává :-). Tak ať nám ten zdravý životní styl vydrží!!!
Lucie Living píše…
No Reny vidíš to...ale kdyby se nedržel zdravého životního stylu urřitě by to nebylo na týden...člověk na to musí koukat pozitivně :-) Přeji krásné dny a dědovi hodně zdraví!
Lucie Living píše…
Jani po vydatných vánocích jsou ideální:-) Krásné dny!
Lucie Living píše…
Tak přeji ať se zadaří a ať to zdravé vaření co nejdéle vydrží! Krásné dny!
Lucie Living píše…
Rheeso, tak tohle znám , taky mi stačí se podívat na obrázek něčeho dobrého a vytahuju hrnce :-))) Jen doufám, že nám to dlouho vydrží , to předsevzetí zdravě jíst :-) Krásné dny!
Lucie Living píše…
Veroniko děkuji, přeji ať chutná! Krásné dny a ať se daří s jarní očistou!
Anonymní píše…
Děkuji za super článek!! Přimlouvám se za toto téma častěji!! PS moc hezky blog, chodím sem rada. Andrea
Anonymní píše…
Dneska jsem vyzkoušela k obědu, jen jsem trochu obměnila zeleninu za tu, co mám doma (bez oliv, zato s pórkem :-) ) a oběd byl vynikající. Dobrý nápad, díky za tip ! A taky vaše jablečné muffiny už mají u nás mezi dezerty své místo. Váš blog navštěvuji moc ráda, máte krásné články i fotky. Hanka

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...