s novým rokem...
...zdravě!
Krásné(jarní) úterý blogerky!
O zdravou, dietní a organismus nezatěžující stravu, se u nás do hloubky mnohem víc zajímá můj muž...
...studuje o tom různou literaturu a sleduje dokumenty a vědecké studie a tak...
...mě to potom vypráví a já to aplikuji v praxi na talíři:-)))
Tedy pod podmínkou, že nejde o žádné extrémy typu vegetariánství , veganství a očistnou jarní několik dní hladovějící kůru, tu si drží sám, do toho já nejdu :-)
Ale teď dostal knihu o stravě přesýpacích hodin (volný překlad :-)) kniha je možná někde vydaná v angličtině, ale v češtině ne. Nejde o stravu vedoucí k redukci váhy (která by ale v případě nadváhy měla jít dolů), ale zjednodušeně řečeno, bychom měli déle vydržet, tedy žít :-)
V knize je vše popsáno dost vědecky i s chemickými vzorci a vysvětlené reakce našeho těla na různé druhy potravin. Z toho mě zaujala část ve které je popsáno například to, proč mají někdy i hubené ženy hodně celulitidu a třeba i silnější ne, jde o složení potravin jaké jíme.
V podstatě z celé knihy a studie vyplývá, že bychom měli jíst co nejméně sacharidů, tedy hlavně cukrů, nevylučuje žádné potraviny, ale usměrňuje jejich množství.
Vše je znázorněno v tabulce ve tvaru přesýpacích hodin, kde v horní části máme to, čeho jíst méně a ve spodní části to, čeho jíst víc...
...je sice v holandštině, ale obrázky hovoří za vše :-)
A co jsme měli včera k večeři?
Kuřecí paličky na rajčatech a olivách...
...špenátový salát...
...a jednu opečenou bramboru:-)
Ingredience:
4 kuřecí paličky
olivový olej
česnek - celá hlavička
sůl
pepř
tymián, rozmarýn (nejlépe čerstvé, já měla jen rozmarýn a tymián sušený)
černé olivy
čerstvá rajčata a sušená rajčata naložená v oleji - neochucená
kapary
1cibule
2dcl bílého vína
3 brambory
Nejprve v hrnci rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm polovinu hlavičky česneku aby dostal olej česnekovou chuť, česnek vyndáme a osmahneme osolené opepřené kuřecí paličky do zlatova, rozpálíme si troubu na 175°C pak přidáme rajčata, olivy, kapary, cibuli na čtvrtky, a dvě tři půlky česnekových stroužků, rozmarýn a tymián a vše zalijeme vínem, chvíli necháme ještě na plotně odpařit víno a pokud se nám neuvolní dost šťávy z rajčat podlijeme vodou a dáme dusit do trouby na cca 25 minut, odkryjeme pokličku a necháme ještě cca 10 minut péct.
Brambory uvaříme, ne úplně do měkka a pak opečeme na olivovém oleji osolíme a posypeme rozmarýnem.
Salát:
špenát
česnek
olivový olej
kapary
olivy
sučená rajčata ochucená
parmazan
do horkého oleje dáme stroužek na plátky nakrájeného česneku a sundáme z plotny, špenát dáme do salátové mísy a zalijeme olejem s česnekem, přidáme rajčata, kapary, olivy a posypeme parmazanem nakrájeným na hoblinky.
Dobrou chuť!
A protože ke zdraví patří pohyb, balíme a jdeme s Adamem plavat...
...chodit alespoň jednou týdně na plavání - jedno z novoročních předsevzetí :-)))...
...uvidíme jak dlouho nám vydrží:-)
Mějte se krásně!
Komentáře
krásný den Majka
Máme také v rodině jednoho, stejně potravinově studujícího.Náš dědeček, pravý bio-vegetarián.Čilý a stále na plný úvazek pracující. Přesto ho postihl před rokem infarkt, ovšem za týden byl opět v práci:-D!
Okomentovat
Děkuji, že mi dáváte vědět , že tu jste. Lucie