počítám, že až budu v důchodu...

...mohla by moje zahrady být konečně podle mých představ:-).




Přeji krásné pondělí!

Trvalky které jsme s Adam nandali do záhonu časně z jara se neukázaly.
Roste pouze jeden druh a podle listů to tipuji na čechravu bílou , ovšem podle obrázku se dost rozroste a protože jsem si nepamatovala kde co mám jsou dvě tyhle rostlinky hned vedle pivoňky a myslím, že někdo bude muset ustoupit.

Tak tedy první dotaz na zkušené zahradnice...
...můžu ty čechravy vydloubnout a přesadit? A kdy nejlíp, zatím mají jen listy ? 

Dokoupili jsme pár trvalek, které už mají na květ a uvidíme jak se bude dařit jim...

jirnice modrá

ostrožka,stračka


...a tady mám další dotaz na zahradnice:-).

Ke sloupům jsem dala jednak víno...



...to už minulý rok a jsem sama překvapená , že se ujalo...




...a taky plaménky.

Ale jako opora je tam jen sloup a myslím, že ten nebude ani vínu ani plaménkům stačit.
Napadlo mě zatlouct několik delších hřebíků do sloupu aby se měly po čem pnout...
...myslíte že to půjde? 
Mám představu takovou , že když ty rostliny budou olistěné a v květu tak by ty hřebíky ani nebylo vidět, ale nejsem si jistá, jestli to těm rostlinám bude stačit.



A na druhém konci zahrady mi dělají radost hosty a kapradí...



...tam je víc stín než slunce a a když vidím jak se jim daří, chystám se přidat  další...


...hosty budu muset koupit, ale kapradí roste dost v okolních lesích.


No a tady do růžku, mám v plánu nějaké dvě židle a stolek a pak už jen najít čas, uvařit kávu a nebo si udělat osvěžující vinný střik, do ruky knihu na hlavu slamák a pohoda může začít...

...jojo, já vím i na tohle si asi budu muset počkat na ten důchod:-)))...
...i když soudě podle důchodců, které znám, 
tak na nějaké posezení s knihou, na to už vůbec nebude čas :-).

Mějte moc fajn start nového týdne a taky měsíce!

A taky všechno nejlepší všem dětem!
 Adam bude dnes odpoledne nadšený, až přijde že školy bude napuštěný bazén ...a pokud vyjde předpověď bude ho moci hned vyzkoušet ..
...ale vlastně on předpověď neřeší, jak vidí vodu, tak se koupe :-))).


Komentáře

janavalovesgarden píše…
Milá Lucie, roste Vám to krásně!
S čechravou bych na přesazení počkala do podzimu - ty moje už mají poupata. V takovou chvíli se rostliny s přesazením můžou vyrovnávat různě, buď "to dají", ujmou se a pokvetou jakoby nic, nebo třeba poupata zaschnou a Vy se připravíte o první kvetení.
Víno i plamének mají rády horizontální oporu, ale pokud je budete ke sloupu vyvazovat, tak taky porostou.
Plaménku bych sloup "obalila" nějakým pletivem - ne úplně těsně kolem. Za chvilku ta opora zaroste a nebude působit nijak rušivě.
Přeju hodně dalších zahradnických úspěchů a opožděně gratuluji k očekávané třetí radost!
Jana
Slavka píše…
Mne sa páčia vaše kríky pivónií, teším sa na foto pivónií vo váze a aranžmánoch. Ja zatiaľ nemám :-(. Ta vaša je krásna.
Arwen píše…
krásná zahrada!
Anonymní píše…
Lucka bezchybné !
Miska píše…
Nadhera.
http://style-and-smile15.blogspot.co.uk
Anna píše…
Milá Lucko,

vezmu to pěkně po pořádku :-) V prvé řadě musím pochválit krásné obrázky slibně se rozjíždějící zahrádky. A pokud jde o Tvé dotazy -

1) zmiňované čechravy, o kterých píšeš v úvodu - pokud vypadají rostliny stejně jako ta na obrázku v odkazu, nejde o čechravy, ale udatnu lesní, lidé si je s čechravami častou pletou, většinou je lze rozeznat podle barvy květů - čechravy bývají k dostání především barevné, v bílé barvě podstatně méně - a stavby rostliny (udatny jsou v dospělosti o dost vyšší - v době květu může mít dospělá rostlina až 130-200cm - a potřebují kolem sebe více místa než čechravy, udatny mají také rostou rozvolněněji než čechravy s kompaktnějším stavbou) i stavba květenství je trochu odlišná (květenství čechravy jsou opět kompaktnější než květenství udatny). Obě rostliny dobře prospívají ve stínu a vlhku. Ať jde o čechravy či udatny, bude třeba je každopádně přesadit (pivoňky, ať už máš jakýkoliv druh, jsou velké rostliny). Nyní však není nejvhodnější čas (ledaže by dlouhodobě pršelo, bylo pod mrakem, to by snad zvládly), počkala bych do podzimu, pro lepší ujímání pak doporučuji rostlinám ostříhat listy až na cca 10 cm nad zemí, aby se příliš neoslabovaly. Otázkou je, kam je přesadit a kolik prostoru jim dát na novém místě - u čechrav by mohlo postačit místo o průměru cca 0,4 m, udatny by však potřebovaly více, počítej spíš něco kolem metru, možná i kousek více, bude-li se jí na zvoleném místě líbit :-)

2) k popínavkám - nedávala bych je k sobě - plámenek by mohl být v konečném důsledku ten, který bude strádat, až se víno rozroste. Pokud jde o oporu, souhlasím s mou předřečnicí, pokud jde o horizontální oporu u vína. Vhodnější alternativou těch zatlučených hřebíků by mohla být stavební kari síť, kterou lze nechat nařezat na rozměry odpovídající výškou i šířkou sloupům a po natření barvou je přichytit k sloupům vruty. Sousedé podobně řešili oporu u sloupů na zmiňované plaménky a velmi se jim osvědčilo - ačkoliv jde původně o stavební materiál, po natření barvou vypadalo vkusně, splnilo svůj účel a rostlinám velmi vyhovuje.

Držím pěsti Tvému zahradničení. Pokud bys hledala odpovědi na zahradnické otázky či jen inspiraci pro vlastní zahradu, navštiv mne na mém blogu (nejen o zahradě) zde: http://agnieszcinykratochvile.blogspot.cz/, o zahradě speciálně pod štítkem "zahrada" :-)

Krásné dny A.
Monika píše…
Lucí, máte to nádherné u vás ve mlýně!
Ať vše vzrůstá a kvete.
pa, Monča
Anonymní píše…
Jak už tady někdo psal, pod odkazem na čechravu bílou je sice povídání o čechravě, ale na fotce je Udatna. Čechrava takhle velká není, a má takové zubatější členité listy.
Kapradí máte překrásné, to dosazovat nemusíte, začne se samo rozrůstat, ale pozor ať si ho nevyplejete. Ke kapradí bych vysadila prvosenky (primula vulgaris), kvetou dřív a po odkvětu je kapradí hezky schová. Lenka
Jarka CÁCORkA píše…
Hezký den Lucko,
můžu vám dát radu pouze k vinohradu, který znám z vlastní zkušenosti. jeden sloup mu asi stačit nebude, pokud chcete aby vám vyzrálo (záleží také na odrůdě) budete jej muset trochu roztáhnout aby k hroznům mohlo sluníčko. Časem se dost rozroste i když budete zastřihovat! Na velkou pergolu stačí dvě rostliny a dělá to téměř nepropustnou (slunci) střechu. Pokud plánujete posezení, nebudete potřebovat slunečník :-)
PS: zahradu máte nádhernou!
Jarka
Anonymní píše…
dobrý den Luci, také jsem chtěla napsat, že se jedná o Udatnu a ne Čechravu, ale koukám, že už mě předběhly dvě pisatelky, tak snad jen pochvala, je to moc krásné a hlavně mě se líbí strašně ta zídka, ty kameny jsou poslepované a čím? nebo jen narovnané na sebe, vypadá to úžasně. Lenka
birillinak píše…
Krásné fotky! K plaménkům - pokud máte u jednoho sloupu jen je, stačí, když je čas od času přivážete na volno jutovým silnějším provázkem. Jako opora jim to bohatě stačí a když je zjara budete zastřihovat a čistit, tak nevadí, když některý provázek přestřihnete. Přes sezonu nebude vidět, přes zimu to nebude vadit - je to přírodní materiál, můžete dpolňovat dle potřeby. Dělám to tak už sedm let a plaménkům to svědčí. Jinak ještě jedna rada - plamének má rád chladno na nožky - je dobré dát před něj na straně, kde na něj nejvíce jde sluníčko nějaký větší kámen. Vypadá to pak i dekorativně.
Anonymní píše…
Zdravím,

Luci, vyvažte provázky nebo jakkýkoliv vlasec od vrchu dolů, třeba i kolem sloupu několik a to se samo chytí a potáhne, ve finále to nepujde ani vidět. Já mám přísavník a nevěděla jsem jestli se chytí, protože neměl správně to co by měli mít a teď mám zarostlou celou zídku a je to nádhera.
Tak hodně sil přeju do zahradničení. Lucie
Reny píše…
Moc krásné!
Anonymní píše…
hosty i kapradiny se výborně množí dělením trsů - nejlépe na podzim, jak začnou zavadat listy - prostě je vykopu, rozdělím, klidně na na dva, tři, čtyři kusy a znovu zasadím - na jaře obrazí a velmi rychle doplní i objem. a není potřeba dokupovat.
Lucie Living píše…
Jano, moc díky za rady i gratulaci :-).Krásné dny!
Lucie Living píše…
Slávko díky, už jsou v plném květu!
Lucie Living píše…
Aničko, moc děkuji za vyčerpávající rady, na blog juknu, díky! A asi to bude ta čechrava, brala jsem to podle názvu z obalu a asi mají jen špoatně ten obrázek. Krásné dny!
Lucie Living píše…
Aničko, moc děkuji za vyčerpávající rady, na blog juknu, díky! A asi to bude ta čechrava, brala jsem to podle názvu z obalu a asi mají jen špoatně ten obrázek. Krásné dny!
Lucie Living píše…
Lenko moc díky!
Lucie Living píše…
Jarko díky, no já jsem to víno koupila spíš kvůli dekorativním listům :-), ale uvidím jak se mu povede , možná bych ho mohla trochu navázat směrem k pletivovému plotu , který je hed vedle a splnilo by to to horizontální postavení...zatím jsem sama překvapená jak se mu tam daří.
Krásné dny!
Lucie Living píše…
Mezi kameny je cement, ale jen málo a taky aby nebyl vidět, je to vlastně zeď původní a jen horní část je opravovaná a ten koutek je dodělaný, ale tlačili jsme na zedníky aby to navazovalo a nebylo to znát, byl to boj , ale myslím, že se to povedlo. krásné dny!
Lucie Living píše…
Moc díky, zatím jsem tam dala kus dřeva ...až bude příležitost musím umluvit muže aby mi tam nějaký kamínek dovalil :-). krásné dny!
Lucie Living píše…
Lucie, moc díky za radu, vždycky vítám jednoduchá řešení :-). Krásné dny!
Lucie Living píše…
Moc díky, tak možná to zkusímty hosty podělit, ale jsem ráda za to jak se krásně rozrostly a tak z toho mám trochu strach :-). Krásné dny!
Zdravím a chválím krásné fotky kouzelné zahrady.
Nejsem velká zahradnice, ale k popínavkám jsme pořídili dekorativní řetězy z železářství. Mají slušnou nosnost a pokud by se Vám zamlouvaly esteticky, jsou vhodné i k těžším rostlinám a sluníčkem nekřehnou. Je to další z možností.

Přeji krásné letní radovánky a gratuluji k očekávanému přírůstku ☼

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...