27 června 2015

Grilované krevety...

...s omáčkou "LuPe" !


Přeji pohodový sobotní večer!

Dnes jsme zamávali babičce na letišti a zase někdy příště...
...doufám, že to vyjde časně na podzim, když tenhle týden byl trochu víc vlhký než jsme chtěli :-))).

Ale pátek byl ukázkový, žádné velké vedro, ale slunce a počasí tak akorát 
na povalování se na terase.
A taky na venkovní grilovačku.

Tak jsme si udělali večeři na rozloučenou a opět nám s ní pomohli naši kamarádi...
...a já už vím jak se dělá ta výborná omáčka na grilované krevety...
...kterých bych snědla klidně kilo (no možná i víc :-) ).


Ale krevety byly jenom předkrm, protože hlavní kuchař Pepino dodržuje Ramadán, večeřeli jsme pstruhy, ale až po deváté večer a to by jsme my ostatní nevydrželi:-).


Ale zase jsme to měli pěkně s obsluhou :-).
Pstruzi jsou čerství z Kutné Hory odtud .


Ale abych se dostala k té omáčce.
Jmenuje se "LuPe" protože ji spolu dali dohromady naši kamarádi Lukáš a Pepino...

...a budete potřebovat:

krevety  - nejlépe tygří a povařené (to jsou ty červené) 0,5 kg
bílé víno
máslo 1/2
česnek 1/2
citron
rajčata 4 a hnědý cukr (cca 2 lžíce)  (nebo pro zjednodušení kečup)
několik listů čerstvé bazalky
něco pro zostření (nejlépe tabasco)
sůl

Pokud nepoužijete kečup, povařte nakrájená rajčata s cukrem , směs si potom propasírujte a připravte na zahuštění.
Rozpusťte si v rendlíku máslo a propasírujte do něj stroužky česneku, zakapejte citronem -česnek nebude hnědnout a za stálého míchání česnek lehce osmažte, podlijte vínem a stále míchejte, množství vína je spíš podle konzistence :-).
Kašičku povařte aby se vypařil alkohol a přidejte propasírovaná rajčata nebo kečup, tolik aby vznikla omáčka. pokud je moc hustá je nejlepší naředit vývarem, ale můžete i trochou vody.
Před dokončením ještě přidejte nasekanou bazalku a podle chuti dosolte a hlavně přiostřete tabascem.

My moc ostré nemusíme, tak děláme jemnější verzi:-).

Krevety jen prohřejte na grilu a omáčkou je polijte, zbylá omáčka je dobrá i jen tak s pečivem.



Tak dobrou chuť!
Jen počítejte s tím, že si trochu zašpiníte prsty :-).



Mějte pěkný večer a pohodový zbytek víkendu!

6 komentářů:

  1. Já se běžně mořským potvorám vyhýbám jako čert kříži, ale tenhle recept a fotka mě vysloveně svádí... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Lucie,čtu denně Váš blog,moc se mě u Vás líbí a krevety bych si u Vás s chutí dala,máte krásnou rodinku,babička se zdržela nějak krátce,když jede,tedy letí s takové dálky.Časopis jsem si koupila jsou tam krásné fotky a Váš článek s krásným příspěvkem malovat na porcelán a ovocné špízi.Jen tak dál,krásné prázdniny plné zážitků Vám všem přeje Zdena

    OdpovědětVymazat
  3. Lucko, vypadá to úžasně a ta příjemná atmosféra z fotek úplně sálá. Tyhle potvory moc nemusím, jedině sem tam krevety:-) Krásný den Katka

    OdpovědětVymazat
  4. Lucie, čtu Vás moc ráda a líbí se mi Váš blog, jen mě přímo praštilo do očí: by jsme. Správný tvar by měl být bychom. Ivana

    OdpovědětVymazat
  5. Luci, rada ctu Vas blog, moc se mi libi, jak to mate vsechno tak nachystane-zadne plastove talirky pro deti, ale pekne vsichni z porcelanu. A manzel v bile kosili, super. Marinadu vyuziju na maso, krevety by mi holky nejedly :-( hezkou nedeli. Linda

    OdpovědětVymazat
  6. všechny mořské potvůrky si s chutí vařím a nejlíp na grilu , jen s těma krevetama se mi moc nechce loupat . Kupuji také v makru , tam mám jistotu čerstvosti . Šárka

    OdpovědětVymazat