Altán a jeden tip...

... na led !



Přeji krásné pondělí!

Tak včera ráno jsem si trochu vyšperkovala altány a pověsila všechny boční závěsy. Muž se jal vymyslet ukotvení a nastavení nohou.
Ano, pro moje chlapy je altán nízký, to je opět nevýhoda toho mít o dvacet cm víc, než
  normální lidi :-))).



Altánky jsme nakonec koupili dva 3x4m, takže ve finále je to 3x8m.
Jsou z IKEA tyhle. 



Ovšem tohle foto už není aktuální, protože sice u nás nebyla bouřka, ani kapka deště ale ve vteřině fouklo tak, že to smetlo oba altány, slunečník a hnulo to i s houpačkou, takže než muž zajistí ukotvení, jsou zase bez střechy. U jedné střechy bude nutná oprava, ale v každém případě jsou odolnější než ten co jsme měli na mých narozeninách:-).


Poohlíželi jsme se i po jiných a jinde, ale když už se mi někde i nějaký altán líbil, tak byl jen zelený nebo hnědý. Navíc tenhle má výhodu, že je celkem lehký a tak k přemístění celého altánu jsou potřeba dva lidé a nemusí to být extra siláci.




No a když už jsme byli v IKEA, tak jsem neodolala nádobám na vodu ...  



...a v souvislosti s tím, musím zmínit jednu vychytávku.
Pokud pořádáte nějakou párty nebo akci v létě, je fajn mít dostatečnou zásobu ledu. Ale buď musíte být velmi dobří organizátoři a led si nadělat s předstihem, nebo mít lednici , která led umí vyrobit a dávkovat (tu sice máme, ale zase nám neteče pitná voda z kohoutku a přestože jsou moji chlapci zruční, tak systém na přívod vody z barelu zatím nevymysleli, ale mluví o něm často :-))) ) a nebo si prostě led zajedete koupit.
Pokud chcete vědět kde ho ve vašem okolí seženete, jukněte SEM .
Mě tohle zjištění nadchlo:-)!



Mějte pěkný start nového týdne!

Komentáře

Pavla píše…
Luci,
altány jsou super, věřím, že při včerejším větru uletěly. A nádoby na vodu si koupím hned, jak se do Ikei dostanu, snad je ještě budou mít.
Anonymní píše…
Lucko na fotkách je altán krásný ... ale . Nechtěla bych je ani náhodou . Měli jsme altány ... několik . Všechny byly ukotvené a při větším větru je to vyrvalo i s kotvami . A koukám , že jak bude hodně pršet všechna voda z altánu pofrčí na barák , na dveře . Říkám na obrázcích krása , ale jen při krásném počasí . Jája
Martina BARABASCA píše…
Posezení jedna báseň. Tiše závidím zahradu :).
Lucko moc děkuji za sdílení odkazu.
Martina :o)
Káťa píše…
..vypadají krásně:): škoda, že tady jsou takové vichry i v létě..Luci zaujalo mě,jak píšete, že nemáte pitnou vodu- já hledám pozemek už přes 3 roky a ty krásné/ jako je ten váš:) / mají často jen studny a ty jsou v ČR většinově nepitné, jak to řešíte vy? barelama a co čištění zubů, koupání- neumím si představit, že by se mi nedostala voda při koupání nebo čištění do žaludku a už vůbecu dětí..a taky je je to pohodlné nabírat vodu na vaření jen z barelů, na chatě se to dá přes léto,ale celoročně..jak to vnímáte vy? díky Káťa
Anonymní píše…
Lucko, jsou moc pěkné. Altán máme už několik let, sic od jinud, ale jsme spokojení. A musím říci, že nám tedy, zatím, nikam neodlétl a to je to tady u nás jak na větrné hůrce. Ale musím být řádně ukotven a ještě lépe k něčemu přidělán jako pojistka. Pěkné pondělí. Verča
Lucie Konečná píše…
Když nám navrhovali dům, jedním z mála mých požadavků byla krytá terasa. Obyčejná - použily se na ni prkna ze stavby. Nikdo jiný ji v okolí nemá - kupují si zahradní domky, slunečníky, altány, markýzy ... a když je hic, jsou radši všichni zavření doma, protože ten kýžený stín to prostě neudělá. My jsme na terase :)
Anonymní píše…
Altán i slunečník - špatná zkušenost i za mě- altán ulítne, slunečník poponášet, uklízet natáčet......
MY máme les a tím pádem v létě stín, ale v zimě zimu.
Nikdy to není ideální. Altány mi za tu cenu příjdou dost vratký, ale Ikea of Sweden, takže co bychom chtěli že:D
Vizuálně je to ale vážne pěkný a třeba už další vichry nebudou - jen tak mimochodem proč jste si nenechali postavit obyčejnou pergolu?Bílou, porostlou něčím pnoucím, ta by neulítla!
Přeju hezký den
Anonymní píše…
Zapomněla jsem se podepsat:D A při pohledu na tu fotku mě ještě napadlo, že já bych možná raději ve vašem stavu popřemýšlela nad plůtkem, vypadá to jako sešup:)
Pavla
Anonymní píše…
Super tip s tím ledem - mám prodejní místo hned za zadkem a vůbec jsem o téhle možnosti nevěděla :-)) Díííííííík :-)
Katka
Šárka píše…
Altán je krásnej do doby než ho veme větr . Také máme špatné zkušenosti jak s altánama tak se slunečníkem . Vyřešili jsme to postavením altánu s pergolou dohromady samozdřejmě ze dřeva a s pořádnýma betonovýma pilotama. Krásný den
i n n a i a píše…
Luci já jsem se musela smířit s tím, že zkrátka ani altán ani slunečník... vítr i déšť prostě vadí a pořád to hlídat je otrava... mám výsuvnou markýzu, je to docela ok, nezavází žádné nohy, vydrží to déšť i silný liják, ale ne silný vítr, to se musí zatáhnout.
Souhlasím s Lucií, jediné řešení, které funguje a dovolí žít na terase a užít si ji je zastřešení... toužím po něm...
Sistershoods píše…
moc pěkné a prosím kolik stál ten altán docela mě to zaujalo je to moc krásně řešené díky moc
Slavka píše…
Krasnu terasu mate. AJ u nas bola v noci burka a silno lialo, ale teda u vas muselo poriadne fukat, ak to altanok neprekonal.
Tie karafy som aj ja minule v Ikea obzerala; zatial zostali na mojom shopping liste, lebo mame doma uz 2 karafy, tak musim posluchat pravidlo - jedno dnu, jedno von, lebo inak som neukontrolovatelna...
Anonymní píše…
také bych měla velký strach o dítě-ve vašem případě Maxe i to další-až začne běhat !Smím se zeptat co váš muž dělá?Pozdrav a hezké dny!J
Reia Aria píše…
Wow Luci, tak to je nádhera! Doufám, že se jednou do takové vymazlené fáze se dvorečkem taky dostaneme. Překvapuje mě, kolik strachu a starostí má tolik lidí za Tebe i o Tebe :-D. Věřím, že si umíš poradit ;-). Krásné léto a mnoho pozrdavů!
Anonymní píše…
Šárko, i já vím, že si Lucie zcela jistě poradí, byl to jen postřeh - takže nic jízlivého a jako profesionálně deformovaný člověk(učitelka a matka v jedné osobě) už to prostě ani jinak vidět nemůžu. Až se mimi vyklube a bude lítat s objevovat svět, tak to pochopíte. Myslím, že na tom není nic špatného a pokud se to někomu zdálo přes čáru, je to jeho věc. Já neumím jen suše chválit, prostě jak to vidím, tak to napíšu. U Lucky nekomentuju poprvé a doufám, že to vzala jen jako nakopnutí, vždyť ten plůtek tam bude vypadat skvěle, nebo ne?Nesnažte se hledat za každým nesouhlasným, nebo nechvalným komentářem něco zlého. Tisíc lidí tisíc názorů.
Přeju hezký den:)
Pavla
Reia Aria píše…
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Reia Aria píše…
V pohode, je pravda, ze mne se ta mira zodpovednosti asi taky brzy uplne zmeni ;-)
Anonymní píše…
Lucia, tak veľmi rada pozerám príspevky z Vášho bývania ... nedávno sme navštívili Česko, dokonca sme boli v Kutnej Hore a fakt som pozerala dookola a rozmýľala, kde asi býva tá Lucka ... máte to ta prenádherné, malý kúsok raja ...

Silvia
NESTO píše…
Luci, máte to fakt krásný! Ty nádoby z Ikea mám taky v merku, ale to bych asi nejdřív musela něco vyhodit:).
Luci, super, jak si uzivate:-) Altan je pekny, miluju ty zavesy. Taky je timhle stylem na terase mam.
Jak pisou holky ohledne toho plutku- tak to mne hned napadlo, jak rychle by moji kluci leteli dolu:-)
Na druhou stranu- my jsme treba nemeli zabranu na schodech a vsechy deti to prezily bez ni a i bez padu ze schodu. Za to mne "padaly" z postele, kdy u mne usly;-)
Proste si uzivejte tu vasi krasu tam u vas, a jeden druheho a taky altan a vsechno, co vam dela radost:-)
Mej se moc fajn
Terka
Lucie Living píše…
Jájo, já jim dám ještě šanci, pokud muž vymyslí nějaké to kotvení, ale jestli ani to nezabere...tak jsou to opravdu poslední altány co jsme koupili :-))).
Lucie Living píše…
Pavlo, no právě s lesem a porostem jsme dost dlouho bojovali, aby nám tam šlo slunce...no a teď jde...až moc :-))), pergola je v plánu, ale zase to nemůže být obyčejná, protože aby byl stín potřebuje střechu, ale můj plán navázat na dům nevyjde , protože pokud by střecha byla zkosená aby se na ní nedržel binec bude v obýváku moc tma (tedy myslí si můj muž :-)))) , ale já už mám něco v merku, zbývá jen maličkost, přesvědčit muže:-). A nad plotem přemýšlím a pokud klapne to řešení s pergolou, bude i plůtek. No jinak nezbývá než hlídat, hlídat, hlídat ...což zase pokud vím, že tam plot není je člověk mnohem obezřetnější. Ale obavy chápu, já se taklhle divila skoro u každého druhého domu v Holandsku, kde běhají prťata po zahrádce, která navazuje na vodní kanál a ploty taky žádný.
Krásné dny!
Lucie Living píše…
Dělá stroje na výrobu kol do byciklů:-). Ano plůtek by byl potřeba a nejen tady :-), ale trochu se bojím, že se ho doškám až bude nejmladším dětem 18 . Krásné dny.
Lucie Living píše…
Tak to máte vychytaný, my jsme se při rekonstrukci hnali hlavně za tím aby sem šlo světlo a slunce a na to že bude potřeba i stín jsme nemysleli :-))), no ale chybama se člověk učí. Se zastřešením je to trochu složitější, protože terasa je vlastně v návaznosti na dům dost nízká a muž vysoký, tak jak bych si to představovala , by to buď bránilo výhledu z obýváku a nebo by se to muselo napasovat na střechu a to už by byl zase poněkud stavební zásah, ale teď jsem objevila něco , co by nám možná problém se sluncem vyřešilo...tak uvidíme :-). Krásné dny s holkama na chlupě!
Lucie Living píše…
Inko, přesně... a ono to ani uhlídat nejde, teď byl ten vítr vteřinová záležitost a letělo všechno.
My by jsme markýzu mít nemohli, protože od terasy ke střeše to je nízký a muž(a dnes už i děti) by chodili shrbení a nebo s boulema.
Karolina píše…
Máme ten samý altán, tedy skoro ten samý, máme ten menší, 3x3 metry. Máme ho už několik let. Původní střechu už jsme museli vyhodit a nahradit novou. Konstrukce zatím drží a bočnice taky.
Ale když přijde i jen lehký vítr, začne mi být mdlo. Loni přišel vítr před bouřkou, altán povalil na bok, střecha roztržená, altán povalil nábytek, krmítko a částečně nám zničil vrbovou skrýš. Byla jsem doma sama a modlila se, ať už altán teda aspoň leží na boku a neposouvá se dál. Bála jsem se, aby snad neuletěl až k sousedům a nenapáchal větší škody.
Do budoucna budu určitě chtít pevné zastřešení nebo alespoň markýzu, která se dá v nepřízni počasí stáhnout.

Jinak to máte ale moc krásné. Tím příspěvkem nechci strašit. My tady máme taky takový zvláštní koridor vzduchu, vy to tam máte víc otevřené, tak možná takové nehody nehrozí.
Taky nemáme altán ukotvený, protože ho občas přenášíme (jak píšete, dva lidi to zvládnou bez problémů), ale zase si říkám, že kdyby ukotvený byl, že by šla střecha pryč okamžitě. Těžko říct.

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...