Jak se tomu vlastně správně říká...

...galerie, loft, patro, podkroví?

Přeji pěkný čtvrtek!

Čas utíká doslova zběsile. Sedím nad plánky a snažím se vymyslet , jak co nejefektivněji vyřešit stavbu patra v našem domě.
Za to, že můžeme udělat v našem domě skoro celé plnohodnotné patro, za to může chyba tesařů, když dělali krovy na střechu.
Malá chyba v úhlu a střecha je ve štítu o 2m vyšší než měla být.
Ještě dnes mi není moc dobře , když si vzpomenu na to, jak jsme to tenkrát zjistili:-).
Celá konstrukce z krovů byla špatně, ale zateplené panely  na střechu už na cestě a horkotěžko objednaný jeřáb na daný termín.
Předpověď počasí nám tenkrát taky nešla zrovna na ruku.
Takže honem měřit a během jednoho dne dát finální rozhodnutí, jestli předělat a nebo nechat.

Nechali jsme.

A tak teď, pro změnu sedím a snažím se vymyslet, jak vtěsnat to plánované patro do podkroví, jak to udělat, aby se mi to líbilo a aby to bylo možné do již hotového zakomponovat.

Jakékoliv schodiště, které mi navrhuje náš architekt je na můj vkus moc obrovské a ukusuje si moc velkou část obýváku. 
Architekt navrhuje pohodlné schodiště, my chceme prostě jen schody do prostoru , který jsme ochotni obětovat:-).
Muž pohodlnost schodů vůbec neřeší, protože v Holandsku jsou zvyklí mít v domech hodně strmá schodiště.
 A taky žijí a i jejich děti přežívají :-))).

Další problém je jedno střešní okno, které je přesně v místě kde se mi to nehodí.
A tak si lámu hlavu s tím jestli ukousnout kus toho patra před okno, za okno nebo to nechat a nebo to udělat úplně jinak :-))).

Přijde mi, že nad tím koumám hodiny a výsledky nevalné.

Ale musím, musím to konečně rozseknout, protože ty horní pokoje by se nám opravdu už moc hodili a  navíc by tam měl vzniknout prostor na můj pracovní stůl s výhledem na obývák.

Už mě z toho začíná bolet za krkem, jak pořád čučím nahoru a říkám si jak by asi vypadalo to a tohle.

Samozřejmě mám spoustu fotek k inspiraci...












... z Pinterestu :-).

Mějte pohodový den!







Komentáře

Bára píše…
Možnosti skvělé! Ale to rozhodování ti nezávidím ;-)
Mě vždycky všechno nadchne a nevím co dřív a co kam... Takže z toho nakonec není nic. Obdivuju proto, že u tebe to sice jde možná pomalu, ale jistojistě kupředu :-)
Tak šťastné rozhodování ať se vám to bydlení brzy příjemně rozroste!
Anonymní píše…
Ja som naše podkrovie ešte nefotila, ale je moc pekné, celodrevenné, s osb doskami, nie so sádrokartónom,štít,tri izby, ( dve majú v štíte ,,hvezdárne,, a tie potrebujú schodíky, nechcem mlynárske, najradšej by som chcela industrial rebrík :-)))...) a kúpelňa, patiou s mužovou pracovňou, odskok, v ktorom vidno staré tehlyi, a hlavná, teplovzdušne robená, tehlová stena so značkami s murovaným schodišťom s ,,atributmi,, pre syna ...jedinú chybu to má, že muž dodatočne prevoskováva špáry osb dosiek, a hodilo by sa to na bielo, ale v nasťahovanom osadenstve podkrovia , s vecami, si ťažko môžeme dať lešenie, a ešte to aj smrdí ...
Jedna rada, dala by som bezpečnú galériu, s vstupmi do izieb, s miestom na ten ventilátor :-)))...presne ten obrázok s ventilátorom by som volila...dbať na zvukovú izoláciu, a v podkroví je teplo !! ten ventilátor určite, máme izoláciu a strešné okná majú markízy, ale aj tak by som dala nejaký pekný retro ventilátor, aby hýbal vzduchom...my máme poschodie celodrevené s tehlovou izolačnou vrstvou, rada architekta, a ja radím dať aj zvukovoizolačné dosky !!! dávame ich na niektoré steny dodatočne...ale treba ich dať aj pod drevennú dlážku !!!!!
Ta galéria my chýba, ale kvôli chorému synovi sme to nad kuch.kútom zrušili, asi by si skočil z galérie rovno na protipult v kuchyni :-)))...potom vstupy do izieb z galérie je naj !...a môžeš tam mať kútik s prehľadom !
:-))))
piece.of.north píše…
Jednou asi budeme řešit to samé (v menším) a nevím, jestli se na to mám těšit. Líbí se mi ten otevřený prostor, co máme teď, je to hrozně návykové. Ale asi budeme muset jednou taky místo galerie udělat uzavřený pokoj/pokoje...
Anonymní píše…
My to taky jednou budeme muset řešit - galerii v podkroví. No zatím jsme teprvne na samém počátku - tedy shodit střechu, udělat novou a udělat tam bydlík. Ale potom příjde na řadu i ten loft. Nejvíc se mi líbí předposlední obrázek. Děkuju za inspiraci.
Anonymní píše…
Vyřešili jsme to točitými schody zavěšenými na středovém kovovém sloupu, zabrané místo je zanedbatelné oproti klasickému schodišti, pohodlné je to nesrovnatelně více, než strmé schodiště či nedej bože mlynářské schody, i já, pouhá žena malého vzrůstu, po těchto schodech pohodlně stěhuju ložnicový nábytek, rozložený na díly, který právě renovuju. Zábradlí máme nerezové, z malých profilů, takže je jemné a prostor zbytečně nenarušuje. V podkroví máme malou galerii, která slouží jako pracovna s proskleným štítovým pásem od podlahy po střechu a ten výhled je parádní - jak oknem, tak dolů na rodinku. Tak přeju hodně úspěchů! Liba
Anonymní píše…
Prepáč, hoci som si to opravovala v rýchlosti, mám to nedotiahnuté...ráno rýchle sama kávu, pc, seriál Lucky K....vyprevadenie veľkáčov....kým nevstane Milo...potom...
Martina BARABASCA píše…
Lucko tohle znám :-D já už dva roky chodím kolem jedné stěny v kuchyni a nevím si s ní rady...dokonce jsem z ní sundala polici a je teď čistá stěna...prostě mě to rušilo jak to vymyslet :-D.....Vymyslet celé patro to bude zřejmě oříšek....inspirace poslední a třetí od konce jsou zajímavé...I když k vám domů by se zřejmě hodilo spíše jednoduché světlé ze dřeva. A strmé schodiště..pokud máte základní místnosti dole pak proč ne...pro starší léta vám to nebude vadit ;)
atize píše…
Tie inspiracie si dobre pozbierala, uz len to vyriesit a usit na mieru Vam. My sme to riesili pred 10 rokmi ,uz to ani pravda nie je.
Andrea píše…
Jo, tak to Ti nezávidím ... Neumím si to představit v již hotovém a ještě když tam bydlíte ... My stavíme a úplně mi to stačí ... navíc já si nic neumím představit, takže všechno mi Ondra musí kreslit a já se tam pak v ideálním případě musím jít podívat, abych "to" viděla.
Lucie Living píše…
Báro díky, ale ty zase zvládáš hnát kupředu jiné věci...třeba škola, psaní dětičky :-). Krásné dny!
Lucie Living píše…
Aleno díky, tak nad tím ventilátorem asi budu muset přemýšlet , protože díky tomu, že už teď je současných horních patrech v parném létě vedro...nahoře to bude tuplované. I kdyý jeden pokojík bude spíš na sever, tam by mohlo být akorát. Krásné dny!
Lucie Living píše…
Tak zrovna u vás se mi ta galeriea to řešení schodiště líbí moc! Krásné dny!
Lucie Living píše…
No tak to je ideální myslet na to- jak na to :-). My jsme si vzpoměli dost pozdě:-).
Lucie Living píše…
Libo díky, ale já bych tak moc chtěla prostě jen rovné dřevěné schodiště...uvidíme co se s tím dá dělat.
Lucie Living píše…
:-))) no tak jednu zakletou stěnu v kuchyni, vlastně jídelně mám taky :-). Krásné dny!
Lucie Living píše…
Závidím, že už máte vyřešeno...jedna věc je to finální rozhodnutí...a pak bude ještě horší ta realizace za pochodu...brrrr. Krásné dny!
Lucie Living píše…
Andreo, já si to právě představit umím , nastěhovali jsme se kdysi jen do spodních pater a budovalo se a budovalo...hrůza...a na tu realizaci se vůbec netěším...ale zase až bude hotovo!!!
Unknown píše…
Luci muj tip zni...vyměnit architekta...pac je to právě on který by Vam mel dat několik základních vizí a vy už jen něco málo měnit a po upravovat. Jsou prostě věci co člověk ne z oboru sám nezvládne. A dobrý architekt by měl byt schopen vymyslet hned několik variant a vy si vybrat.Ver me...stavíme druhý dum a základ dle mych požadavků bych sama nedala.
Anonymní píše…
úplne súhlasím, hovorím z vlastnej skúsenosti...architekt môže strašne pomôcť, toto je dosť zložité na to, aby si sama vyriešila...
Veronika píše…
Luci,první inspirace mě nadchla... Ostatní jsou taky fajn,ale jak už tady psali holky,když nejsi architekt sám,musíš mít takového,se kterým jedete na stejné vlně...tak hodně sil a hodně inspirace!

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...