Vždycky když se semele...

...katastrofa v kuchyni, dojde na dotaz, jestli už mám plán na novou kuchyň :-)

Přeji pěkné pondělí!

Doufám, že jste měli víkend plný odpočinku a pohody.
My jsme měli ukázkové nedělní odpoledne.

Už delší dobu nás doma zase zlobí voda.
Jedeme na vlastní vrt a voda je fakt špatná.
Pokud jste byli v Poděbradech a zkusili tamní poděbradku přímo z pramenů, tak naše voda je téhle podobná barvou i zápachem a chutí, ale není pitná a už vůbec ne léčivá.
Podle posledních rozborů spíš naopak.
S rozbory přišla i nabídka na filtraci, která by zajistila, že z toho co čepujeme ze studny udělají pitnou vodu a v jednom kohoutku dokonce kojeneckou.
Celkově mi to přijde trochu postavené na hlavu a z ceny se člověku docela zatočí hlava.
Navíc to by nebyl můj muž "kutil", který si nejprve zkusí jestli to zvládne sám a až v nejvyšší nouzi se volá odborník.

Ale tak nějak s vodou fungujeme.
Dokud není potřeba celý systém vypnout a znovu zapnout.
To totiž vždycky obnáší následné rozmontovávání téměř všech baterií a jejich vyčistění od rezu, vodního kamene a všech větších kousků které se tam vždycky po novém spuštění vody zanesou.
Taky se musí vyčistit přívod k pračce a myčce.

Když už druhý den po okraj naplněná myčka nefunguje a z kohoutku v kuchyni voda jen kape místo teče, tak mi tak trochu došla trpělivost :-).
Myčka navíc hapruje už delší dobu, ale na dva programy ještě celkem spolehlivě fungovala.
Ovšem najednou nám ukazuje na display vytrvale číslo 30 a čerpadlo na odsávání vody jede i po vypnutí myčky a jediný způsob jak ji umlčet je vytažení z elektriky.
Pustili jsme se s mužem do toho.
Odpojili jsme tedy všechny hadice a kabely, myčku vysunuli z linky, vyčistili, prolili jsme ji vodou a chvilku na nás pípala ukázala  15 minut do konce programu , pak 14 a místo třináctky naskakuje opět 30 a jede si zas podle svého.
Zkusili jsme ji tedy opravit "russian way" za použití hrubé síly.
A hurááááá!
Po zapojení do elektriky mlčí.
Tak ji vyzkoušíme.
A nedáme tam to nádobí, ptá se muž, se spodním košem plným nádobí v ruce, uvnitř myčky je horní koš plný sklenic a hrnků.
Už mi naskakuje představa umytého nádobí a mého muže , který se vrhá na opravu té kuchyňské baterie a já můžu v klidu dodělat palačinky a dáme si vínko a užijeme si nedělní podvečer.
Jasně.
V rychlosti otevírám myčku.

A víte někdo co se stane , když otevřete myčku, která je vysunutá z linky?
Adam to ví dobře jako malý to zkusil a myčka ho tenkrát tak trochu sežrala :-))).
Mě teď jen kousla, ale celý horní koš vyjel ven  a téměř všechno sklo se roztřískalo po celé kuchyni.

Sklo je opravdu všude.
Odnáším Andy do ohrádky, která nám tím pádem zpestří nedělní večer řevem, který by občas i tygr záviděl, protože ohrádka je to, co ona fakt nemá ráda.
Já jdu najít pantofle pro mě a muže s pevnou podrážkou a když podávám mému muži konečně skleničku vína, které už stálo na stole nalité upozorňuji ho , že vzhledem k tomu, že sklo je opravdu téměř všude, mohlo by to víno být tentokrát trochu ostřejší :-).

A o zábavu na další hodinku bylo postaráno.

Když už pak bylo vše uklizené, zeptala jsem se, i když jsem odpověď znala předem, jestli se ještě nemrkne na tu kuchyňskou baterii :-))).

A tehdy přišel dotaz, jestli už jsem udělala plánek nové kuchyně ?! 
:-)))

Jenže jakou?
Uý jsem o tom psala.
Vůbec nemám jasnou představu.
Líbí se mi toho hodně a je to opravdu různorodé.
Ve většině případů by to chtělo i nemalé stavební úpravy :-))).

Tak pro dnešek pár inspirací z mého pinterestu .














S ohledem na počet lidí a dětí by byla praktická kuchyň plná téměř nedobytných úložných prostor, ale mě se víc líbí , skříňky dole a nahoře maximálně nějaké police.
A nakonec se mi stejně líbí ta současná kuchyň, takže z toho asi vyjdu a uvidíme.

A co vy, máte kuchyň podle svých představ, nebo v tom máte taky zmatek jako já ?

Komentáře

Káťa píše…
Lucie už mě to napadlo kolikrát- jak to,že vše snášíte s takovým klidem? je to blogová stylizace, nebo se opravdu nikdy nerozčilujete, nekřičíte, nehádáte se s mužem? nechcete něco dosáhnout,aby to udělal a vám to zjednodušilo život, nebo aby to nechal udělat, jak to děláte, že třeba dokážete nechat dlouho neřešenou tu vodu ? protože hodně žen,by to takhle v klidu nezvládalo...jste taková od vždycky nebo jste s eto nějak naučila? díky:)
Lucie Living píše…
:-D , Katko tak tenhle večer už to jinak než v klidu a s úsměvem nešlo a to víte že se rozčiluju, ale život už mě naučil, že to nikam nevede a třeba s tou vodou to tak nějak průběžně řešíme, ale městská voda sem nevede a tak jediné co je řešení je nějak to udělat s tou naší a do toho se řeší spousta jiných věcí...no a tak prostě , když nejde o život...
Anonymní píše…
Dobry den,to ze se nerozcilujete chapu mam to stejne,fakt to nic neresi..Jen jsem se domnivala,ze nemate zadne starosti ,chuva,sikovny manzel,uklid.sluzba..Mate,nezavidim Vam je.Preji aby se vse vyresilo.Kuchyn mate nejhezci-tu Vasi realnou.Krasne dny JP
Anonymní píše…
Ty si Lucia duša rodiny, Ty si to najlepšie ,,riešenie,,.... potom idú aj tie praktické stránky života, logistika, ale hlavne skrytý život rodiny...
Iné som sem chcela: moja nerezová solitérna kuchyňa z Ikea je pre mňa stále geniálna, taká punkáčska ( keď Milo druzgne, neodfaklí pol skrinky), sama som ju napasovala do kúta s protipultom, kúpila skrinky naviac: do práčovne, do kúpelne, ako kávový stolík, príručný stolík pre Mila s barovou stoličkou atď.
Skrinky boli zoskupené naposledy v jedálenskom kútiku pod veľkými hodinami, už sú minulosťou, už z nich v budoári vyskladávam kuchyňu nášho ,,chráneného bývania,,...tiež logistika a skrytý život, nielen dizajn...
Zmena ma rozhodila....dávam sa dokopy fotkami Barborky G., ktoré mám a podľa nich idem znova na to!
Teším sa aj na Tvoju:-)
Janet píše…
Já budu dělat novou kuchyň na podzim a už teď vím, že skříňky chci matné šedé, desku bílou s dekorem mramoru a dřez kamenný. Mám teď totiž bílou kuchyň s dřevěnou deskou a na té bílé je fakt všechno vidět a dřez už v žádným případě nechci nerezovej, to se taky furt musí utírat. Hold praktičnost vede nad designem :)
Kafe a klid píše…
To celkem chápu. Člověk (=já) se rozčiluje při menších katastrofách, ale při velkých si představí, kolik bude muset vydat energie na to, aby to dal zas všechno do pořádku a ještě ztrácet energií vztekáním... to ne. Nezbývá než to vzít jako fakt. V podobné situaci mám už spíš tendenci se nad tím pousmát, co život dokáže vymyslet... Přeji šťastný výběr nové kuchyně :-) Pavlína
Lucie Konečná píše…
Taky řeším 99% věcí s klidem, nesnáším rozčilování, bere mi to energii. S kuchyní jsem na tom stejně, chceme novou, přístroje dosluhují, některé už ani nejdou, ale měnit je jednotlivě nelze. Já musím navíc zohlednit, že vaří hlavně muž, takže by to mělo být hodně po jeho, ale on si to zase neumí představit výtvarně. Jediná jeho podmínka je, že linka nesmí být z Ikey. To se dá splnit :)
formicka píše…
mila lucie, u kuchyne bych asi zvazovala nejprve praktickou stranku a teprve potom estetickou. podle fotek jste pravacka, takze by kuchyn mela byt srovnana odleva doprava takhle: lednicka - odkladaci plocha - drez - odkladaci plocha - sporak - odkladaci plocha - trouba - odkladaci plocha. proste abyste to nemela nikde 'pres ruku'. to je prvni nacrt a potom si muzete pohrat s materialy a detaily. drzim palce a verim ze to bude podle vasich predstav, a hlavne se tesim na dalsi davku ispiraci.
formicka píše…
(mmch, bere mne uplne amok kdyz vidim vsechny ty samostatne stojici lednice - naproti lince, nebo v koute, daleko od vseho. preci casto je potreba vyndat vic veci nez jen 1-2 ktere se poberou do ruky, a proc si pridelavat opakovane praci chozenim tam a zpet, a znovuotviranim lednicky? totez pri ukladani veci zpet... priklad jedna, pecu buchtu, potrebuju z lednice mliko, maslo, vajicka, kdyz je nemuzu hned odlozit na linku vedle, musim jit nekolikrat... priklad dva, po studene veceri nanosim ze stolu zbyle veci jako sunka, syry, maslo, zelenina, a ulozim je tam naraz a ne na xkrat; a naslo by se plno dalsich) :-)))
Veselo jste meli, Luci! Ja linku podle svych predstav nemam. Chteli jsme ji predelavat uz pred par lety, nakonec se to odlozilo a jsem rada, protoze uz bych chtela uplne neco jineho- jako na Tve fotce druhe ci ctvrte.
Mavam od more

T
Anonymní píše…
Luci, ešte pre Tvojho muža:
kuchyňu mám síce z IKEA,ale má nerezový korpus, skrinky sú solitéry, na nastavovateľných nožičkách, v zadu s otvorom pre zástrčky, dajú sa odtiahnuť od steny, umyť aj z boku, bežne varnú skrinku takto čistím....tabuľovkou som musela vylepšiť len čiernu dyhu na dvierkach, nedala sa umyť, bolo vidno ťápance...
Šporák s trúbou je tiež skrinka, nevýhodou je, že sme si nemohli voliť trúbu s pyrolytickým samočistením...len takú obyčajnú, ktorú mali dohodnutú s výrobcom a teda ju drhnem s hlavou v trúbe...ak si teda nekúpim vysávač Lux s parným násadcom na čistenie trúb:-)
Myslím ale, že o túto linku nebol záujem a preto už nie je.
Jarka CÁCORkA píše…
Obávám se, že nová kuchyňská linka vám nevyřeší problém s vodou. Ale druhá věc je, že ta vaše linka, tak jak je teď, se mi líbí:-)
Jarka
Lucie píše…
Dnešní článek mě opravdu pobavil, vidím, že v katastrofách nežijeme jenom my. :-)
Vodu máme stejnou, miluju ty olezlé baterie, šedo-bílé skvrny všude, čeho se voda dotkne (=všude, také mám 3 malé děti), neprůhlednou zástěnu ve sprchovém koutě a oranžový sliz. :-))) S mechanickými nečistotami nám pomohly patrony - namontuje se to na vstupu vody v domě a zachytí to veškerý písek a bordel. Oranžová voda bez písku už je totiž vlastně fajn. :-)) Baterie už nemusíme čistit tak často a myčka s pračkou fungují dokonce i v pozáručním čase. ;-)
Každá patrona je velká asi 30 cm a v jedné je uhlí (prý dobře čistí - na víc se mě neptejte :-)) a v druhé je takový válec se sítem. Voda nejdřív projde těmito patronami a pak teprve jde do kotle a dál. Je to za pár stovek, ale vidím, že nám to šetří tu Vaší dřinu. :-)
Tak hodně štěstí. ;-)
Lucie
Anonymní píše…
Luci jsem se pobavila,už vidím to sklo po podlaze a sklenku vína v ruce.Kuchyň máš pěknou,pro mě nejhezčí z výběru.Mě taky nic nerozhází,to člověka naučí život.Marie
Nina píše…
Lucie to tedy byl pech s tím rozbitým nádobím! Ale moc se mi líbí, že takovéhle situace zvládnete v klidu a ještě o tom napíšete vtipný článek!! Většina lidí by se u toho s partnerem pohádala a na pití vína už by ten večer nedošlo.. Ať vyberete jakoukoliv, tak je jasné, že to bude stát za to, Váš vkus je úžasný. Z obrázků by se mi k Vám nejvíc hodilo něco se dřevem, takže obr. 2 a 4. Mějte se moc hezky a přeji klidný večer. Zdraví Nina
Mirka píše…
Chápu,že představa nové kuchyně je lákavá,ale mně se strašně líbí ta vaše současná :-) ,zdravím,Mirka
Anonymní píše…
Luci kuchyn mate peknou,a z te nabidky si jiste nejakou krasnou vymyslíte,take bych si vybrala,ale mame peknou novou 2 roky,tak zatim dobry,ted mame v planu koupelnu,a ten pes na 7 fotce je nadherny,a take se mi moc líbí Vaši sestry šeltie,muj sen...tak pevné nervy a voda at teče,a už žadny karambol,a jste prima bruslaři,klidny večer,dae
Anonymní píše…
jj,dlouho jsme meli,asi 5 let,lednici na chodbě,chodila jsem vždy s košíkem,byla to hruza a je to už naštěstí dávno minulost...pěkný den dae
Anonymní píše…
Taky máme vrt na vodu, voda dobra a na pohled i krasne čista. Ale jen na pohled, instalatér nám k vodárně,na rozvod vody od vodárny do domu,namontoval vodní filtr. Koupili jsme ještě jednu náhradní kartuš a zhruba jednou za dva měsíce manžel zastaví na par minut vodu a filtr, tedy kartus vymění. Použity vysype (kamínky, vodní kámen) a umyjeme ho v myčce na 40-50'C. Filtrace k vodárně stala pár stovek
http://www.e-cerpadla.cz/filtry-vodu-mechanicke-c-113.html

Lenka
Kateřina píše…
Zdravím Lucie, obdivuji Váš klid, když si vzpomenu, co jsem všechno křičela, když mi nedávno vypadlo z rukou u trouby čerstvě upečené kuře ve skleněném pekáči....no nic, jinak každá kuchyně je velká výzva a taky velký výdaj, já to řešila kompromisem, mám už několikátou kuchyň z Ikea, zvolila jsem černou ve vysokém lesku v kombinací z třešní / barevně nic pro Vás :-)/ nicméně i když mám tři děti, udržuje se velmi dobře, co ale určitě doporučím je na jakoukoli kuchyň kamenná deska /Technistone/ zhotovená na míru / kuchyně Katalpa/ a prostorný zapuštěný fakt velký dřez/ Franke/, to se mi moc osvědčilo - mně se líbí Váš první pinterestový odkaz, má to šmrnc, je to minimalistické a dobře k tomu ladí ty severské raw doplňky do máte ráda :-)), přeji krásné dny, Kateřina
Kamellie píše…
Dobry den Lucie, uz roky mi vylepsujete naladu, treba bych mohla na oplatku pomoct Vam :-) Designove kuchyn vymyslite urcite perfektni. Co se tyce ergonomie, doporucuji absolvovat konzultaci u vyrobce kvalitniho kovani. Maji modulovou testovaci kuchyni, podle rozmeru a Vasich potreb realne rozmisti zarizeni a budete moct otestovat pohyb mezi drezem, sporakem, lednici
atd. Nebo jestli pri otevreni supliku treba nebranite pristupu do jineho... Rikaji tomu testovaci jizda :-) Nic se neplati, nemusite od nich nic koupit atd. Ja jsem to absolvovala a dost mi to pomohlo. Kdybyste mela zajem, poslu kontakt na mail. Hezky den, Kamila
Karolina píše…
Taky vím, že nemá smysl se nervovat a rozčilovat a většinou se mi to i daří, ale občas je situace, kdy se toho sejde nějak moc najednou a já vybouchnu jako papiňák. Sklo po celé kuchyni by asi byla jedna z těch situací :-D
Anonymní píše…
Ja jsem myslim hodne klidna a u takovychto karambolu se nikdy nerozciluji , jsem asi dost pohodarka,a mam i prima muze...dasa
michal píše…
Tohle jsou situace, že by člověk raději nebyl. Moc dobře to znám. Jako když jsem před měsícem šel pro něco do garáže a na zemi jsem našel obrovskou kaluž, která evidentně vytékala z kotelny. Prasklý trojcestný směšovací ventil... Paráda. A to jsem kupoval vloni nový. Jenže jsem šetřil a takhle to pak dopadá. Tak jsem koupil nový tady a teď už jenom vysoušíme a uklízíme garáž zpátky na svoje místo. Aspoň si tam člověk udělal trochu pořádek. ;-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...