Medvěd na svém...
...česneku :-)
Přeji pohodový nedělní večer!
Máme za sebou zase nádherný víkend.
Moc se nám to hodilo,protože jsme se se sestrou vypravily na sběr medvědího česneku.
Plánujeme to už roky, ale protože jsme nevěděly kam na něj, tak jsme to odkládaly.
Tentokrát byla navigace jasná, v borkách toho roste mraky.
Tak nejprve jsme našly nějaké malé listí, takový malý plácek.
Nijak nevonělo a sice to chutnalo trochu štiplavě, ale protože jsme neměly žádnou zkušenost, tak jsme plácek opustily a doufaly, že jsme právě neochutnaly konvalinky.
Mimochodem později jsem se někde dočetla, že konvalinka chutná hořce.
Na tom dalším plácku, bylo hned jasný, že jsme správně, česnekem to tam přímo vonělo a listí česnekově i chutnalo.
Měly jsme radost jak malý holky :-).
Pravda děti jsem musela trochu nutit do trhání, celkem bez úspěchu, kluci si našli hromadu křoví, kde si udělali domek Max tam rozlil všechnu naši pitnou vodu, snědli všechnu svačinu a já se sestrou a s medvědem na zádech trhala a trhala.
Protože jsme neměly tušení, kolik toho vlastně potřebujeme, tak jsme si toho donesly plný koš a kdyby (naštěstí ) kluci neprudili, tak bychom si natrhaly ještě další dvě tašky :-).
Nakonec nám kluci natrhali kytice aby jsme toho už nechaly a šly domů :-).
Zásobu máme každopádně slušnou.
Po návratu domů jsme měli všichni hlad a pesto zatím nehotové.
Tak jsme si dali špagety s lehce osmahnutým nakrájeným česnekem na olivovém oleji a parmasanem.
Příště bych do téhle rychlovky dala klidně ještě trochu čerstvého česneku nakrájeného na jemno.
A i po tom co jsme udělaly tři druhy pesta (nejen pro nás, ale došlo víceméně i na širší rodinu :-) , nám z košíku moc neubylo :-)
Pesto máme...
... s kešu oříšky:
cca 200g nakrájených listů
cca 150 g nastrouhaných kešu ořechů
cca 150 g nastrouhaného parmasanu
cca 200ml olivového oleje
Vše jsme rozmixovaly ručním mixerem.
...s mandlemi:
cca 200g nakrájených listů
cca 150 g nastrouhaných mandlí
cca 150 g nastrouhaného parmasanu
cca 200ml olivového oleje
...jen tak:
cca 200g nakrájených listů
cca 150 g nastrouhaného parmasanu
cca 200ml olivového oleje
Pustily jsme se tedy do medvědího másla.
Andulka pomáhala a jsem zvědavá jestli tu zelenou z overálku vyperu :-).
Česnekové medvědí máslo, se stalo jasným favoritem a přestože je trochu štiplavé, tak našim dětem šmakovalo náramně.
Tak na medvědí máslo:
1 celé změklé máslo
sůl
hrstě nakrájeného česneku
Česnek jsme opět rozsekaly na jemno ručním mixerem a pak vmíchaly do změklého másla a dosolily podle chuti.
Aby to k něčemu vypadalo naplnily jsme misky a na vrch položily pár celých lístků a plátek citronu.
Odebrala jsem z hromady cca 200g česneku na polévku a na radu kamarádkyjsme naložily celé lístky do olivového oleje.
Jak dlouho vydrží nevím, uvidíme.
Udělalaly jsme několik sklenic a uložily jsme je do lednice.
A mědvědí polévka, tak to je taky velká dobrota, kterou jedly dnes děti dobrovolně.
Já jsem ji dělala dnes vlastně tak trochu od oka, jako špenátovou.
cca 200g medvědího česneku
1cibule
kousek másla
pár lístků čerstvého libečku (pokud máte, já ho dávám skoro do každé polévky)
voda
vývar (asi je celkem jedno jaký, já měla zrovna kučecí)
bílé pačivo na kostičky
smatana
špetka muškátového oříšku
2 zamíchaná vajíčka
Cibulku jsem osmahla na másle do sklovata, přidala česnekové listínakrájené na kousky přidala jsem vodu, vývar a špetku muškátového oříšku a chvíli povařila , přidala jsem libeček, přilila jsem smetanu a nakonec vmíchala vajíčka na zahuštění.
Bílé pečivo jsem osmahala na másle a dochutila jím polévku již na stole.
Takže já teď samozřejmě hltám každý recept a tip na zpracování tohoto pokladu a trochu si pohrávám s myšlenkou jak si ho nasadit k nám do údolí, kde by se mu podle mě, mohlo dařit.
Mějte se krásně!
Komentáře
Krásný vstup do týdne nového! Š.
jen směle do toho.Budete mít spoustu česneku.My ho máme zasazený na dvou zahrádkách ve městě.A roste mi už třetí rok.Taky medvědí česnek miluju.
A krásně jste vyvětraly děti.:)).
Pěkný den
MíšaZ
Presne, tŕpla som, či nemáme konvalinky, no smrdelo to cesnakovo.
Žula som to aj s chlebom, ako koza a potom urobila jeden pohár s vlašákmi, slnečnicovým olejom lisovaným za studena, soľ, citrón.
U Baletkových dávajú kľudne slnečnicové semiačka a slnečnicový olej, to sa mi zdá logické a bez parmezánu.
Svedčí ti to na fotkách.Zlatí ste!
Krásne Veľkonočné sviatky!
Mějte fajn dny.
polévku také jako špenátovou.
ich habe das GLÜCK bei mir im GARTEN welche zu haben,,,freu,,freu
wünsche noch einen ABEND
bis bald die BIRGIT aus TIROL
Okomentovat
Děkuji, že mi dáváte vědět , že tu jste. Lucie