zero waste living...

... u sebe bych to spíš nazvala snahou o zdravější a šetrnější životní styl:-)




Přeji pěkné úterý!

Protože jsem si udělala radost a koupila si pár novinek do kuchyně a vše právě v rámci snahy o minimalizování plastového  odpadu.

Přestože už jsem tu kdysi psala, že se snažíme žít celkem šetrně, mezery tu jsou a ne malé.
Když jsem chtěla  najít něco na internetu ohledně zero waste života, vyskočila na mě většinou litrová sklenička s odpadky čtyřčlenné domácnosti Bey Johnson (za celý rok), která je asi tou nejznámější průkopnicí tohoto stylu života.
Jen při letmé představě kolik odpadu vyprodukujeme my, jsem stránku ani nečetla a říkala jsem si že to zavání sektářstvím :-).

Ale odpadky poctivě třídíme a při každém odvozu plastu ve mě hlodala myšlenka, že bych s tím měla něco udělat.
Řekla jsem si, že až si našiju pytlíky, pokusím se nakupovat  bez igeliťáků.
Ale tímhle stylem,  bych se já k šetrnějším životu nedopracovala nikdy!
A tak jsem pomalu začala nakupovat bez igeliťáků tak jako tak.
Banány , rajské v trsu, salát, papriky, jablka jsem v supermarketu začala nakupovat bez pytlíků i když jsem neměla zajištěné náhradní řešení, teď už si nosím nějakou tu síťovku nebo plátěné tašky (ale taky ne vždy).

Většinou nakupuju v supermarketu a tam se tedy snažím vybírat věci balené co nejvhodněji, jogurty ve skle, sypké věci v papírových sáčcích, pečivo nebalené, šunku krájenou a ne v zalisovanou po 100g a pro maso jedu k řezníkovi místo abych koupila dvě, tři plastové vaničky hovězího na guláš v supermarketu.

Koukala jsem na internetu, že je celkem i možnost si některé věci objednat v eschopech bez obalu, ale zatím jsem to nezkusila.

Je stále velké množství potravin, které koupím v plastu, sýry, smetana, ale snažím se nakupovat s rozvahou a trochu o tom víc přemýšlet.
Jsem ráda, že se do toho s chutí zapojil i muž a když máme doma něco v plastu přemýšlíme čím a jak by se to dalo nahradit.

S tím souvisí i snaha minimalizovat ostatní plastový odpad z domácnosti.
Největší minus bychom si asi dali za plínky, které má ještě i Max (i když už jsou i chvíle bez, ale mimo dům mu ji většinou ještě dávám), ale to je závazek
 pro  blízkou budoucnost -odplenkovat děti (a případné další  řešit hadrovýma plínama (to se mi to píše , když další děti neplánuju :-)) .

A další celkem velký minus jsou čistící prostředky a  náčiní.
Těch houbiček na nádobí co už jsme vyhodili, by byla slušná hromada.
A tak jsem se poohlédla po něčem co splní účel, dobře to vypadá a po dosloužení,
 se dá dokonce vyhodit do kompostu.
Uvidíme jak se osvědčí.

A jak jste na tom vy s plastovými odpadky?

Komentáře

Plihalova píše…
Dobry den Lucie,Vy jste dokonala!Ja jiz nekolik-hodne let tridim,pouzivam teda snazim se min.obalu...Soucasne je to i mou filozofii podporovat male zivnostniky.Viz.nakup masa,sunky,syru...Obecne jsem z mnozstv.plastu nestastna.Hezke dny s min.odpadem.JP
The VeTy's world píše…
Mila Lucie, je moc hezke jak se snazite svym detem ukazovat, ze lze zit i jinak, nez beznym komercnim zivotem ;-) Setkavam se s tim u malokoho a vetsinou ne moc s velkym pochopenim ;-( Nevim jestli jste jiz slysela o prodejne Bez obalu (bezobalu.org), jejich zpusob prodeje je mi velmi blizky, ale chapu, ze pro mimoprazske je to trochu z ruky :-(
Lenka Hložková píše…
Lucko tak na tom ujíždím už několit let.Už si to neumím bez třídění odpadu představit.Nekupuju žadné přípravky na čištění kromě záchodů.Používám na vše ocet nebo sodu s vodou,i okna myju pouze octem a vodou a hadříky a houbičky peru v pračce.Salámy a sýry už jen nakrájené do papíru a ostatní co nejvíce bez obalů,ale stejně se tomu nedá úplně vyhnout.Igelitky skoro neznáme jsem ulítlá na látkové tašky a košíky.Plechovky jednou za čas v pytlích vozíme do sběrny ,jo ale baví nás to:)Lenka
Anonymní píše…
Lucko my s mužem jsme jediní,kdo v naší dlouhé ulici třídí.Poctivě jezdíme do sběr.dvora.Naši sousedi se nám diví,prý to pak stejně hodí vše na jednu hromadu.Ať je to tak či onak,budeme třídit dál.Na nálupy používám plátěnou tašku z Ikei,která se složí do kabelky na 10krát10cm.Alibabka
Anonymní píše…
Tak já jsem na sebe dost pyšná, že jsem látkovýma plenama - u obou kluků přes rok - obrovskou hromadu odpadu ušetřila :-)
Zeleninu a ovoce dávno do sáčku nedávám - nechápu proč bych takový banán nebo pomeranče měla dávat do sáčku, který doma hned vyhodím :-( Doma máme jednu bedýnku na ovoce, druhou na zeleninu. Tašku si taky nosívám sebou, taky tu Ikea :-)složí se na velikost balení kapesníčků a vejde se do ní relativně velký nákup. Pro jistotu mám v každé běžné kabelce jednu.
Vůbec nekupujeme a nepijeme nealko z plastu, jen vodu z kohoutku. Nebalené luštěniny a rýži kupuju občas, když mám cestu do zdravé výživy do centra.
Pokud je možnost, tak čistící prostředky kupuju v těch měkkých doplňovacích obalech a doma naleju do původní lahve.
A i přes tohle všechno mě děsí kolik plastu každý týden vyvezeme :-( Vše ostatní taky třídíme. Myslím, že se celkem snažíme. Máme v domě nájemníky a za týden dohromady 5 dospělých + 2 děti naplníme jednu klasickou kulatou popelnici. To mi přijde fajn.
Vendula
Alena píše…
Každá kapka se počítá :) Taky se snazim, v domácnosti ale i v oblečeni, kazdy dobry zeleny krok mi děla dobře u srdce ;)
Křížulka píše…
Dobrý den, Lucie,
téma snižování odpadu pro mě začalo být velmi aktuální zejména od té doby, co jsem s malou doma. Ne že bychom předtím netřídili a nesnažili se o zmenšení objemu odpadu, ale s dítětem odpad naroste a hlavně ho mnohem víc "vidím", tím že jsem v domácnosti celý den a ne jen ráno a večer jako když jsem chodila do práce. I u nás plenky představovaly velký zdroj odpadu. Naštěstí jsem se rozhoupala k tomu, že jsem pořídila malé látkové pleny a spokojenost velká. Hodně používáme látkové tašky, síťovku, na zeleninu jsem si našila sáčky ze starých záclon, důsledně třídíme včetně bioodpadu, zkouším nakupovat bezobalově... I když jsou to jen takové malé kapky snahy, mám z nich radost :-)
Anonymní píše…
http://www.svetbaleni.cz/2016/08/21/na-cesky-trh-prichazi-pla-sacek-frusack-od-infiberry/
Anonymní píše…
Bezobalové obchody jsou i mimo Prahu ;)
Anonymní píše…
Navíc lze objednat přes net a pošlou vše jen v papíru nb ve skle :-).
Lucie Living píše…
Jičino díky, ale k dokonalosti mám fakt daleko :-). A ano taky ráda podpořím výrobce a hlavně místní, ale třeba sýr je trochu problém, jsme dost rozmazlení holandskými sýry a když jsme tam jezdívali častěji nakupovali jsme je tam taky přímo u výrobce v povoskovaném papíru. Krásné dny!
Lucie Living píše…
Ano o prodejně v Bez obalu v Praze jsem slyšela, ale přesně je to z ruky.

To anonym: a víte o nějaké poblíž Kolína? ...o možnosti nákupu přes internet jsem psala, chci to zkusit.
Lucie Living píše…
Lenko, taky se snažím využít ocet nebo sodu, ale problém je že ne vždy si s naší tvrdou a lehce nareulou vodou tyhle přípravky poradí a nebo je jich velká spotřeba, ale snažíme se najít nějakou rozumnou cestu jak to vyřešit. Krásné dny!
Lucie Living píše…
Ali vážně? Mě právě poslední dobou přijde, že třídit odpad už je celkem zaběhlá věc a nebo se stýkám víceméně jen s lidmi co třídí :-), ve městech jsou kontejnery na tříděný odpad na každém rohu a na vesnicích jsou taky vidět všude. A nákupy jako celé tak nosím ve vlastních ikea taškách:-). Krásné dny!
Lucie Living píše…
Vendulo , tak to jste pyšná právem. Smekám. Mě těší že plast teď opravdu vynášáme méně často, ale i tak si myslím, že máme ještě na šem pracovat.
Krásné dny!
Lucie Living píše…
Aleno díky a o nákupech a pořízení oblečení taky hodně přemýšlím, nemyslím že by si člověk nekoupil nic na sebe, ale když se zamyslím nad tím co pak opravdu a kolikrát nosím tak žasnu, ale je pravde že s narozením prcků jsem nákupy oblešení na sebe docela hodně omezila a že kupuji věci,které opravdu využiju. Krásné dny!
Lucie Living píše…
Petro díky a smekám před přechodem na látkovépleny. Navštívila jsem Váš blog a přeji hromadu krásných dnů a zážitků s Myškou:-). Krásné dny!
Lucie Living píše…
už jsem o nich slyšela, ale pro vlastní použití je mnohem víc zerowaste ušít si vlastní z materiálů, které už doma člověk má. Ale pokud by bylo možné si takový sáček koupit přímo v obchodě když něco vlastního nemá bylo by to fajn, to je ale asi trochu utopie
Matilda píše…
Taky se snažíme co nejvíc žít bezodpadově, u nás nejvíc plastového odpadu je bohužel z mléčných výrobků - bílé jogurty (500g, jiné nekupujeme), kefír, mléko, tvaroh. To kdybych měla nějaký zdroj z okolí, tak plastu máme jednu tašku za měsíc. Pytlíky ze záclony ná nákupy máme taky, manžel si je moc chválí - není je problém rozdělat, unesou i 3 kg ovoce/zeleniny, netrhají se, nakupujeme nimi běžně v supermarketu. Ještě jdu našít pytlíky na pečivo/chleba, které kupujeme hlavně v pekárně. Velké nákupy dělá manžel do tašek z plastu (ty velké, co vydrží léta), na menší mám ušité látkové tašky.
Třídíme papír, plast, sklo, kov, baterky, žárovky, bioodpad, textil a boty... Vzhledem na to, že žijeme se dvěma dětma ve 2+1 a asi ještě dlouho budeme, nekupujeme zbytečnosti, jenom to, co využíváme, taky jsem v tomto duchu vytřídila hodně knih, zásob vlny, dětem hračky apod.
Obě děti jsou na 95% v látkových plenách, jednorázovky používám jenom tehdy, když není možnost vyprat plenky, taky pro sebe jsem si ušila látkové vložky, uvažuji o kalíšku.
Jednu malou popelnici tak naplníme asi za měsíc, a to taky největší část odpadu tvoří jídlo, co nesní děti. Ale řekla jsem si, že budou dostávat raději menší porce a pokud budou mít chuť, tak přidám.
čistiace hubky ma už dlhšiu dobu poriadne štvu, takže ďakujem za tip :-) pozriem sa nato. Obe moje dievčatá som plienkovala latkovkami a moja skúsenosť je max. spokojnosť :-) takže látkove plienočky odporúčam všetkými 10. Do domácnosti veci rada recyklujem obnovujem, nábytok prevažne nekupujem v obchode ale skôr bazoš, sused a pod.... čo je na vyhodenie mne/ nám sa zijde :-D Kompostujeme, triedime odpad, ale veru ten plast je na zamyslenie same sačky, igelity, obaly..... :-/
piece.of.north píše…
Já jsem ráda, že je možnost používat jednorázové ekoplínky, které jsou z přírodních materiálů a biologicky rozložitelné, pak mě to svědomí hryže trochu míň :-) K látkovkám jsem se taky neodhodlala.
Křížulka píše…
Moc děkujeme!
polaskovaval píše…
Musím se přiznat, že o zero waste lifestyle se snažím už nějakou dobu. Trochu mě ale štve, že všechna ta snaha tak nějak přijde vniveč, když to například porovnám se šíleným množstvím odpadu, který produkuje firma, ve které momentálně pracuji. Musí to být stovky tun. Dokonce musí podávat i roční hlášení o produkci odpadu. Dočetla jsem se, že za rok 2021 takové hlášení musí firma podávat pokud vyprodukuje 100 a více tun odpadu. To je naprosto šílené.

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...