dárky...

...až druhý den ráno!


Přeji krásný den!

Přiznám se, že skoro ani nevím jaký, neděle , že? 

Bacil se o mě stále pokouší a ne a ne ustoupit.
Takže bez růžového dopingu (ibalgin), v posledních dnech ani ránu!

Ptáte se mě, proč rozbalujeme dárky až 25. ráno a jak to máme s těmi dětmi a jak se doma domluvíme.

Tak to dnes zase jednou shrnu.


Můj muž je z Holandska a má tam 4 děti (kluky...dnes už téměř dospělé). 
Doma tedy mluvíme česky, holandsky a anglicky. 
Muž se sice česky celkem slušně domluví, ale na popovídání to není, člověk by musel košatou češtinu hodně osekat a taky se to často stává, že lidi co neumí anglicky a jsou hodně v kontaktu s mým mužem, přebírají jeho stručnou češtinu a místo aby se on naučil správným tvarům oni na něj mluví stylem..."hele já myslí dneska oběd není, málo čas" :-).

Já s mužem mluvím tedy anglicky, muž na děti holandsky, já na (naše) děti česky , (jeho) děti anglicky a Adam když mluví na tátu a bráchy tak holandsky a na mě česky, už hodně pochytí z angličtiny a docela dost rozumí.
Všichni příbuzní z Holandska se domluví v angličtině bez ohledu na věk.
A i když přijedeme tam, tak tam se stává minimálně, že bych potkala někoho kdo neumí anglicky.
Já umím holandsky pár slov, no spíš příkazů , které jsem se rychle naučila, když k nám ještě malí kluci mého může (moje instantní neb jsem je sama nevařila :-) ) začali jezdit na prázdniny.
Takže v holandštině umím říct slušně:
 Oblíknout !Vyčistit zuby! Zavři pusu! Zavři dveře! Spát !  :-))).
Za ta léta už ale taky dost rozumím, ale holandsky nemluvím, kromě pozdravů a zdvořilostních výrazů.

Když jsme tedy začali slavit společně vánoce, bylo pro mě zklamáním, že ty vánoce moje Holanďany nějak moc nebrali. V Holandsku se totiž slaví víc Mikuláš a dávají se velké dárky a hodně a na Vánoce už se pořádají spíš rodinné večeře, návštěvy kostela, dárky už ne, ale Holandsko je hodně cosmopolitní země a dnes už se rozdávají dárky i na Vánoce a tam kde si ty dárky dávají tak až 25. ráno, což převzali z Ameriky, ale zajímavost je, že Americký Santa Claus, pochází z holandského Mikuláše :-))).
Nicméně dárky tam nosí kerstman což je vlastně vánoční muž, takže když u nás mluvíme o tom, kdo nosí dárky, česky říkáme Ježíšek, holandsky kerstman a v angličtině je to u nás christmas guy:-).

Když Adam začal pobírat rozum z dárků, před jeho 4.tými narozeninami, rozhodli jsme se, že necháme to rozbalování na ráno, protože jak už jsem tu psala, jsme všichni celkem ranní ptáčata a po dnech kdy se člověk snaží přetrhnout aby bylo doma nakoupeno, uklizeno a na štědrý den navařeno jsme večer už dost nepoužitelní a nemluvím o tom, že dárky rozbalujeme hodně dlouho, protože nejmladší vybere první dárek, který si dotyčný rozbalí zajásá nad ním , ostatní taky :-))) a jde pro další dárek pro někoho jiného a tak nám to v tom našem počtu zabere několik hodin.
A když je rozbaleno tak se každý vrhne na tu svou hromádku a děti si můžou hrát.
Kdysi jsme to takhle dělali 24., ale my i děti jsme bývali večer už dost otrávení a unavení.
Tak jsme to zkusili toho 25. ráno. A já jsem zajásala, protože je to mnohem větší pohoda:-))).
Děti i my jsme vyspalí a užíváme si skoro celý den v pyžamech a s dárečkama.
Letos poprvé Adam zaregistroval, že se asi někde rozbalují dárky už večer a trochu prudil, ale ne moc, vzal to prostě jako fakt, že to máme jako v Holandsku.

Tak tolik k rozbalování dárků u nás...
...a teď už v obrazech...







...tady je TOP 3 mých dárečků...





...a o zábavu je postaráno...




...a je pravda, že škála typů dárků... 


Babička mě varovala, že i přes můj nesouhlas tam nějakého toho Santa Clause na baterky máme:-)))

 ..byla opravdu široká.

Mějte se moc krásně , děkujeme za přání i za návštěvy!




Komentáře

Anonymní píše…
mila lucie ta opicka je skvostna,krasne to u vas mate,moc vas zdravim vesela rodinko,a maxik je cela maminka...pohodove dny, dae
Hana píše…
Lucko, moc se mi líbí jak to u Vás doma máte .... je to fakt ,když se večer rozbalují dárky ...zahnat pak děti spát je dost těžké. Takto si všichni užijí svůj den s dárečky plně . A ty hrnečky cos dostala mě tedy moc zaujaly.Odkudpak jsou neprozradíš?????Měj krásné i další dny ......s Tvou velikou rodinou- zdravím Hanka
Olive píše…
Mně se u vás vždy líbí a nejvíce, když je vás tam plno. To je zážitek. Krásná atmosféra a opička, tak na tu koukám už strašně dlouho. V létě v Malmö jsem ji poprvé viděla naživo a .............. taky by mi nevadilo ji najít někdy pod stromečkem. :-) Je krásná. Moominci jsou také skvělí, u těch jsem odolala, že mám ráda určitý tvar hrnků. Max mi příjde neskutečně veliký. Ale stejně ta atmosféra u vás, to je nej. :-) Mějte se hezky i na dále a přeji brzké uzdravení.
Anonymní píše…
U mě bod a nadšení za ty krásné OBYČEJNÉ NENASTAJLOVANÉ fotky členů rodiny, že jsou krásné člověčí - teprve probuzené oči - to ty fotky úplně rozzáří, odliší.
Myslím to v dobrém.
Krásné užívání dárků,
Magda
Magdalena Sobeck píše…
Téda:-)
ty hrnečky s mumínky jsou boží:)
Sororessa píše…
Ty hrnečky s mumínek a opička je boží!!

Je super, jak to doma máte, děti budou umět více jazyků, aniž by se nějak namáhaly ;) A kloubouk dolů před Tebou, někdo se zhroutí s jedním dítětem, Ty tam máš na Vánoce celou armádu chlapů :DD

Máte krásnou rodinu ;)

Sororessa
A.
Jana píše…
Lucko, měli jste krásnou vánoční atmosféru. My také dárky rozbalujeme až 25. ráno. Zpočátku mi to přišlo divné rozbalovat dárky za světla, ale teď bych už neměnila. Jak říkáš, vše je ve větší pohodě a ty Vánoce se zdají takové delší. Musela jsem se pousmát, protože i my každý rok skládáme celé ráno velké Lego :) Už je nemáme kam dávat. Užívejte pár dnů klidu před Silvestrem, jo a opice je skvělá! Jana
Lezarts píše…
Letos se u nás rozbalovalo od 24, až do 27:-) Nějak se rozrostla rodina a tak každý den si přišel rozbalovat někdo jiný:-) Tak jsme se mohli radovat z rozbalování po 4 dny:-D
Unknown píše…
to je krásný příspěvek.... :) super fotky
Notes píše…
Nadherne fotky
Velmi sa mi paci, ze chlapci travia vianoce u vas. Z fotiek to vyzera, ze si rozumiete a to je veeelmi dolezite, nech to je v akomkolvek jazyku. Predsa len, lego spojuje:)))
Kristý píše…
Krásné fotky! Dýchá z toho neuvěřitelně pohodová atmosféra! A až si budeme zařizovat nové bydlení, vím, že budu cpát bílou kam to půjde! Je to totiž nádhera! Všechno je tak prosvětlené a úžasně pozitivní!
Jinak ovladač od FisherPrice má náš malý taky...Asi za chvíli budete umět všechno nazpamět - často mi běží hlavou "Ovladač mám a budu si hrát..." :D To mám sto chutí ho vyhodit z okna - ten ovladač samozřejmě! :))
Máte krásný blog!

LadyKerstyn blog
INSTAGRAM
Anonymní píše…
Luci, krásné...fotky v pyžamech nemají fotku a je super, že jste určitě přesně taková, jak to vyzařuje z psaní..prostě pohodářka a prima ženská. Z fotek vyzařuje příjemná atmosféra. Je to krásné, když se takto sejdete. A Váš muž, to má tedy šest kluků? To je teda! :-) Máte můj obdiv za jazykové provedení u Vás doma:-) Užívejte další dny a hlavně vyhrajte nad bacilem. KatKa
nanaliving píše…
Nedávno jsem objevila Váš blog a je krásný.. V Kolíně jsem vyrostla a žila, takže příspěvek o místní poště mě pobavil a vidím, že se nic nezměnilo ;-) Když vidím tyhle fotky, říkám si, že mít velkou rodinu musí být úžasné.. A.
Pavla píše…
Luci,
opět moc hezký příspěvek. Jako malá (ještě před revolucí)jsem vždy obdivovala rodinu mamčiny kamarádky, u které žila babička Němka, jak poleno. Celá ta kamarádčina rodina žila v Německu. Fascinovalo mě, jak její vnuk a můj kamarád se s maminkou bavil česky a hned přehodil na němčinu a "šprechtil" s babičkou. Sice jsem se také německy učila, ale tohle bylo nesrovnatelné. A babička, ta se nikdy česky nenaučila. Jen pozdravy tobry ten a nazhledano, bylo to moc komické.
Mirka píše…
Báječná rodinka,nádherné Vánoce,krásné povídání a krásné fotografie !!!!
Váš blog je plný pohody,moc ráda si tu čtu.
Přeji brzké urdravení a skvělý rok 2015 celé rodince,Mirka
Lucie píše…
Ježíš (v dobrém) tak to má Váš muž 6 kluků. Obdiv. Tak ještě tu holčičku :-)
Dekuji za odpoveď jak to vlastně máte z těmi dárky. Lucie
Iri píše…
Máte úžasnou rodinu:)) A Max má skvělé bodýčko.) Jinak tu opičku a hrníčky s mumínky bych si taky přála...pro mě i pro Domi:)
Anonymní píše…
Milá Lucka,
aj ja som sa minule zamyslela, že akou rečou sa všetci dorozumievate a práve v tomto príspevku som sa to dočítala ... kozmopolitná rodina, čo sa mi vždy páčilo. Prajem veľa pohody a radosti do ďalších spoločných dní.
Silvia
Filip píše…
Je fakt, že o páté hodině toho mají kuchaři (my - táta a máma) dost a nejradši by s plným bříškem jen ulehli k telce a podřimovali u pohádek. Vánoce po americku je fajn nápad - zkusím navrhnout na rodinné poradě :-)
Carolina Mia píše…
Ráda bych popřála krásné a požehnané dny post vánoční a do Nového roku moře zdraví a obyčejné lidské radosti. Věrka
NESTO píše…
Luci, moc zajímavý článek! A díky za shrnutí, už v tom mám jasno:). To ranní rozbalování má něco do sebe, my už jsme totiž večer taky vždycky KO:)). Takže chápu. Lucka
Majka píše…
Luci, krásně jsi nám popsala vaše Vánoce. ve vaší rodině je to pěkně zamotané a určitě se nikdy nenudíte, to snad u vás ani nejde.
přeji hodně zdraví a pohody v novém roce Majka
Veronika píše…
Milá Luci, nekrásnější jsou ty mumínkovské hrníčky...Mumínky už od dětství miluju:-)
Krásné Vánoce máte!
My o tom rozbalování 25.ráno taky dost uvažujeme, nebo taky nápad na to, že 24.večer jen jeden dárek a zbytek ráno...jen nevím, jak nám to projde u nejmladšího člena rodiny :-D
Krásný Nový rok a samé sluníčkové dny v něm!
Auka

Populární příspěvky z tohoto blogu

poloostrov Hel Polsko

novinky...

Stědrý den...