moje "pravá"...
...boloňská omáčka!
Krásné sobotní ráno přeji!
Když jsem hledala recept na tu "pravou " boloňskou omáčku, tak jsem se dopátrala několika článků, kde základní suroviny jsou totožné a rozdíl byl v přidávaném koření, tam jsem automaticky zvolila verzi s přidáním pouze bobkového listu.
Jedinou věc , kterou jsem trochu víc řešila bylo zda na začátku přípravy použít mléko nebo ne. V článcích všemožných šéfkuchařů jsem se dočetla , že mléko po přidání masa by mělo zajistit aby se spojila chuť masa a zeleniny, vše samozřejmě velmi odborně popsáno včetně chemických výrazů, což není nic pro mě, ale podobně mi použití mléka , cizím (rozumějte chemickým) jazykem vysvětlil můj muž , ale našla jsem článek ze kterého jednak vyplývalo, že mléko v tom "pravém - původním" receptu nebylo a protože tenhle šéfkuchař po vyzkoušení neshledal žádný chuťový rozdíl, tak ho v receptu nepoužívá.
Já jsem tam to mléko nakonec dala a měla jsem čisté svědomí, že proběhla patřičná chemická reakce a pokud by to náhodou celé nedopadlo, tak jak má, nemuseli bychom spekulovat , jestli to bylo tím ,že jsem tam to mléko nedala :-)))
Takže pokud budete mít někdy čas, hlavně na to hlídat dlouhé dušení, protože samotná příprava nijak složitá není...
Omáčka chutnala nejen muži, ale i Adamovi a i mně a moc!
Všichni jsme se přejedli :-)
Mějte krásný den !
Takže pokud budete mít někdy čas, hlavně na to hlídat dlouhé dušení, protože samotná příprava nijak složitá není...
Tady je recept na tu "mojí pravou" :
Ingredience:
2 mrkve
1 stonek (list) celeru
2 bobkové listy
1 cibule
2 stroužky česneku
500g hovězí mleté maso
6 lžic olovového oleje
120g anglická slanina
1 plechovka krájených rajčat (400g)
4dcl červeného vína
2dcl mléka
pepř a sůl
Postup:
Nejprve si všechno co je možné krájet, nakrájíme na jemno. Ve větším hrnci osmahneme na 2 lžících oleje slaninu, když slanina začne pouštět tuk, přidáme cibuli a česnek a smažíme do sklovata, pak přidáme nakrájenou mrkev, celer a bobkové listy a pokračujeme ve smažení, mezitím si vedle na pánvi na 4 lžících oleje osmahneme hovězí maso, pro tu správnou chuť je důležité ho opravdu osmahnout aby nebylo jen vařené, mezitím se trochu osmahla i přidaná zelenina v hrnci, takže přidáme maso a zalijeme mlékem, oheň stáhneme na minimum a chviličku dusíme a hlídáme , protože mléko se hodně rychle vypaří, pak zalijeme vínem a dusíme dokud není maso správně měkké, kontrolujeme aby se nám směs nepřipálila a pokud je víno vypařené a maso ještě není měkké, můžeme přilít vodu. Když je směs správně měkká a téměř bez vody, zalijeme vše nakrájenými rajčaty, konzerva většinou obsahuje i rajčatovou šťávu, která přispěje ke správné konzistenci, pokud je omáčka málo hustá, dolijeme vodou a ještě min. půl hodiny vaříme. Celková doba vaření zabere až 3 hodiny. Ale stojí to za to, protože na špagetách a posypaná parmazánem je to opravdu pochoutka!
Dobrou chuť!
Omáčka chutnala nejen muži, ale i Adamovi a i mně a moc!
Všichni jsme se přejedli :-)
Mějte krásný den !
Komentáře
vy jste velice zdatná kuchařka a velice vás obdivuji,přemýšlím že si také založím blog.Mějte krásný den.Ester J.
Opet moc chvalim spolecne stolovani a krasne prostreno a elegantne nazdobeno,jednoduche a krasne.
http://cetiia.blogspot.cz/2014/01/bolonske-spagety.html
Okomentovat
Děkuji, že mi dáváte vědět , že tu jste. Lucie